Greg Napisano 8 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2023 9 minut temu, pawelb91 napisał: Alpe di Siusi raczej odpuszczę choć widoczki ładne Słusznie. Jest tam fajnie, ale w skali kilkudniowego wyjazdu szkoda czasu. 9 minut temu, pawelb91 napisał: mityczną szerokość na górze i z niej skorzystać 🤩 Szerokość szerokością, ale Seceda to przede wszystkim widoczki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Hejka, mam pytanie. Obok dolnej stacji Secedy (na końcówce La Longia) jest jeszcze kolejka - Rasciesa. Trzeba kawałek podejść. Kolejka wjeżdża na ok.2100 i stamtąd jest jakaś czerwona trasa, która prowadzi do stacji przesiadkowej (gondolka-żelazko) przy La Longia. Ktoś z Was zna tą taskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Resciesa to wagonik naziemny wjeżdżający na wys. 2200 m npm. Czynna jest trasa saneczkarska. Trasa narciarska jest nieczynna. Nie miałem okazji nią jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Dziękuję. Myślałam, że tylko chwilowo ją zamknęli ;/ Szkoda, bo napaliłam się jak szczerbaty na suchary :(((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 17 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń (edytowane) W dniu 4.01.2024 o 15:23, barattolina napisał: Dziękuję. Myślałam, że tylko chwilowo ją zamknęli ;/ Szkoda, bo napaliłam się jak szczerbaty na suchary :(((( Rzeczywiście ta trasa była przez wiele lat zamknięta dla narciarzy, ale z tego co widziałem, w tym roku ta trasa narciarska (od szczytu funicularu do stacji pośredniej wjazdu z Ortisei na Secedę) jest czynna. Miałem w planach się nią przejechać, ale zapomniałem o niej w końcu. Jak uda Ci się nią zjechać, to wstaw jakieś zdjęcia. Edytowane 17 Styczeń przez laryzbyszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń W dniu 17.01.2024 o 22:47, laryzbyszko napisał: Rzeczywiście ta trasa była przez wiele lat zamknięta dla narciarzy, ale z tego co widziałem, w tym roku ta trasa narciarska (od szczytu funicularu do stacji pośredniej wjazdu z Ortisei na Secedę) jest czynna. Miałem w planach się nią przejechać, ale zapomniałem o niej w końcu. Jak uda Ci się nią zjechać, to wstaw jakieś zdjęcia. Udało się Podejście do kolejki Resciesa jest dość wymagające. Można tam dojść z dolnej stacji gondolki Seceda, kierując się po znakach. Może nie tyle chodzi tutaj o dystans, co o procenty - jest stromo. Początek wygląda tak: Po kilku minutach pieszej wędrówki docieramy do dolnej stacji kolejki Resciesa: Widoczki po drodze, chociaż nie mieliśmy typowej włoskiej pogody, nadal imponujące. Na górnej stacji jest restauracja i początek trasy saneczkowej (i narciarskiej). Na uwagę zasługuje fakt, że wagonik był niemalże pusty z my byliśmy jedynymi narciarzami. Po dotarciu na górę trzeba kierować się po znakach i przejść przez stację na drugą stronę (przez budynek) i tam spotkaliśmy już kilku narciarzy (naliczyłam sztuk 6 plus naszą trójkę). Początek trasy wygląda tak: Jest dość wąsko, ale tylko na początku. Potem trochę szerzej i końcówka znowu się zwęża. Trafiliśmy akurat na dzień po nocnym opadzie i traska nie była przygotowana. Tzn. zalegało na niej około 10-20cm puchu, ale pod spodem było równo i twardo. Nie czuję się najlepiej w takich warunkach i pokonanie jej zajęło mi trochę czasu (adrenalina też była :)). Niemniej jednak był czas i na zachwyty nad widokami i na zdjęcia dla Was. To jest widok z momentu, kiedy traska nieco się poszerza. Na przeciwko oczywiście Seceda i kultowa La Longia: Nudno nie było: Na koniec mostek i ze 150m kijkowania do stacji pośredniej na La Longia. Trasa na pewno warta zobaczenia, w całości wytyczona w lesie, ze wspaniałymi widokami. Nie jest może super długa, ale na pewno można się na niej wyhasać i pozachwycać pięknem okolicznej przyrody. Bardzo chcielibyśmy tam wrócić przy słoneczniej pogodzie. Może kiedyś to się uda. Dzięki za uwagę i trzymajcie się ! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi