Kosmos Napisano 24 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2022 Witam Szukam od jakiegoś czasu rozwiązania na odzież wierzchnią ( kurtka, soft shell) na cieplejsze dni na stoku i nie wiem w sumie jak to ugryźć. Na pewno powinna super oddychać, być lekka, dopasowana. Dobrze by było aby w rękawie była kieszonka na skipass + jakaś wewnętrzna. Jak softshell to z membrana czy bez? Budżet tak do 800zl. Może ma ktoś swój patent na takie warunki i mógłby się podzielić? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 25 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2022 Na ciepłe klimaty softshell jak najbardziej. Każdy softshell z membraną będzie gorzej oddychał niże ten bez, ale też bez przesady - w końcu różnica temperatur (wnętrze-zewnętrze) dalej jest zachowana i odprowadzanie wilgoci nie jest zaburzone tak jak w lecie. Ja używam softshella Marmot Rom z windstopperem (jest to rodzaj membrany), wybierałam tak żeby była kieszonka na rękawie, ale ogólnie na piersi z lewej strony też chyba działa. Mój soft ma panele z cieńszego materiału np. od wewnętrznej strony rękawów, co polepsza oddychanie. Tutaj jest np. kurteczka w dobrej cenie z kieszonką na rękawie i od wewnątrz oraz kapturem, kwestia jaki rozmiar i spasowanie: https://8a.pl/kurtka-softshell-marmot-alsek-hoody-clear-blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 25 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2022 (edytowane) 21 godzin temu, Kosmos napisał: Witam Szukam od jakiegoś czasu rozwiązania na odzież wierzchnią ( kurtka, soft shell) na cieplejsze dni na stoku i nie wiem w sumie jak to ugryźć. Na pewno powinna super oddychać, być lekka, dopasowana. Dobrze by było aby w rękawie była kieszonka na skipass + jakaś wewnętrzna. Jak softshell to z membrana czy bez? Budżet tak do 800zl. Może ma ktoś swój patent na takie warunki i mógłby się podzielić? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Próbowałem wszystkiego,ale dużo lepsza niż softshele,membrany itd. okazała się luźna kurtka,po kolorystyce sądząc,adresowana do snowboardu.Ma byle jaką membranę,ale głownie 2 dlugie po 30 cm szczeliny wentylacyjne,z przodu,ale w okolicy pachy.Wystarczy je otworzyć,i masz idealną wentylację w ciepłe dni... Edytowane 25 Styczeń 2022 przez lski@interia.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 25 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2022 24 minuty temu, lski@interia.pl napisał: Próbowałem wszystkiego,ale dużo lepsza niż softshele,membrany itd. okazała się luźna kurtka,po kolorystyce sądząc,adresowana do snowboardu.Ma byle jaką membranę,ale głownie 2 dlugie po 30 cm szczeliny wentylacyjne,z przodu,ale w okolicy pachy.Wystarczy je otworzyć,i masz idealną wentylację w ciepłe dni... Idealnie pasuje kolorystycznie do tej Twojej "papuziej" gumy.. 😃 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 25 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2022 1 godzinę temu, zając napisał: Na ciepłe klimaty softshell jak najbardziej. Każdy softshell z membraną będzie gorzej oddychał niże ten bez, ale też bez przesady - w końcu różnica temperatur (wnętrze-zewnętrze) dalej jest zachowana i odprowadzanie wilgoci nie jest zaburzone tak jak w lecie. Ja używam softshella Marmot Rom z windstopperem (jest to rodzaj membrany), wybierałam tak żeby była kieszonka na rękawie, ale ogólnie na piersi z lewej strony też chyba działa. Mój soft ma panele z cieńszego materiału np. od wewnętrznej strony rękawów, co polepsza oddychanie. Tutaj jest np. kurteczka w dobrej cenie z kieszonką na rękawie i od wewnątrz oraz kapturem, kwestia jaki rozmiar i spasowanie: https://8a.pl/kurtka-softshell-marmot-alsek-hoody-clear-blue Marmot bardzo solidna firma choć niespecjalnie popularna w naszym kraju.... prezentuje z reguły bardzo dobry stosunek jakości do ceny - polecam w ciemno bo jeszcze sie nie nadziałem, poza tym jak zrobią coś "wybitnego" (a zdarza im sie nierzadko) to produkują to bardzo długo (nie patrząc na mode) za co im chwała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 25 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2022 53 minuty temu, lski@interia.pl napisał: Próbowałem wszystkiego,ale dużo lepsza niż softshele,membrany itd. okazała się luźna kurtka,po kolorystyce sądząc,adresowana do snowboardu.Ma byle jaką membranę,ale głownie 2 dlugie po 30 cm szczeliny wentylacyjne,z przodu,ale w okolicy pachy.Wystarczy je otworzyć,i masz idealną wentylację w ciepłe dni... Większość kurtek turystycznych membranowych ma wywietrzniki pod pachami standardowo jeżdżę w hardshellu takim właśnie w klasycznie czarnym kolorze z niebieskimi zamkami. Natomiast w ciepłe dni to jednak softshel sprawdza mi się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi