idealist Napisano 1 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2022 2 godziny temu, Olgierd napisał: Hej. Czy możecie polecić jakąś sensowną stronę/aplikację z prognozą pogody? Od niedzieli zapowiada się średnio w Solden, z tego co udało mi się znaleźć, i zastanawiam się nad zmianą miejsca. Do północy mogę zrezygnować z rezerwacji bezkosztowo. Dzięki za podpowiedzi. Zła prognoza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 1 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2022 29 minut temu, idealist napisał: Zła prognoza? No to zdążyła się od rana mocno zmienić. Rano jeszcze pokazywała zero słońca co najmniej do środy. 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 1 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2022 3 minuty temu, Olgierd napisał: No to zdążyła się od rana mocno zmienić. Rano jeszcze pokazywała zero słońca co najmniej do środy. 😀 To góry - do końca tygodnia zmieni sie ze 3 razy jak nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 1 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2022 15 minut temu, wojgoc napisał: To góry - do końca tygodnia zmieni sie ze 3 razy jak nie więcej. Lepiej niech już tak zostanie. 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 1 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2022 1 godzinę temu, Olgierd napisał: Lepiej niech już tak zostanie. 😅 Tez sobie tego życzę😁 - wyjazd zaplanowany 5-13.03 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 7 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2022 Mam pytanie odnośnie Gurgli. Gdzie polecacie zaparkować auto? Parking jest darmowy, czy płatny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 7 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2022 22 minuty temu, Olgierd napisał: Mam pytanie odnośnie Gurgli. Gdzie polecacie zaparkować auto? Parking jest darmowy, czy płatny? Darmowy, parkuj na pierwszym parkingu jadąc od strony Sölden. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redster Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 Może to będzie głupie pytanie: jadę do Solden za tydzień, czy na drogach już jest wszędzie wiosna, bo nie wiem czy na spokojnie mogę zmienić opony na letnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 Na 95% wiosna. Ale... - poniżej Val Gardena, 02 kwietnia....... Dolina stała cały dzień, bo Makaroniarze z południa w letnim obuwiu zablokowali wszystkie drogi 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 12 minut temu, Redster napisał: Może to będzie głupie pytanie: jadę do Solden za tydzień, czy na drogach już jest wszędzie wiosna, bo nie wiem czy na spokojnie mogę zmienić opony na letnie? Kiedyś w połowie kwietnia jechaliśmy na narty do Trafoi. Kolega który nas wiózł jechał z Warszawy, zmienił dzień przed wyjazdem opony na letnie nówki sztuki. Całą drogę było super. Mokry śnieg zaczął padać pięć kilometrów przed Trafoi. Udało nam się dotrzeć nawet do tablicy z nazwą miejscowości. Nie udało się nam dopchać auta do hotelu. Później się okazało, że to było z 300 metrów. Wróciliśmy się kilka kilometrów do stacji benzynowej i kupiliśmy łańcuchy. Na nich udało się dojechać. Śnieg na ulicach Trafoi leżał 2 dni. Kolega ma te łańcuchy tylko do tych letnich opon, do zimowych nie pasują, inny rozmiar. Czy w Sölden spadnie śnieg tego nie wiem. Podczas tamtego pobytu pojechaliśmy na jeden dzień do Soldy. Przez jedną noc spadło ponad 1.5 metra śniegu. Nie wiem jakim cudem udało się utrzymać drogę dojazdową do Soldy w dobrym stanie. Pierwszy raz jeździliśmy nie wiedząc gdzie są trasy narciarskie. Takiego freeride więcej nie miałem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 1 hour ago, Redster said: Może to będzie głupie pytanie: jadę do Solden za tydzień, czy na drogach już jest wszędzie wiosna, bo nie wiem czy na spokojnie mogę zmienić opony na letnie? Na terenie Austrii opony zimowe obowiązkowo stosuje się (przynajmniej na jednej osi napędowej) w okresie pomiędzy 1 listopada a 15 kwietnia. Mandat za naruszenie tych przepisów może wynosić do 5000 euro (ponad 21 tys. zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 (edytowane) 11 minut temu, Plywak napisał: Na terenie Austrii opony zimowe obowiązkowo stosuje się (przynajmniej na jednej osi napędowej) w okresie pomiędzy 1 listopada a 15 kwietnia. Mandat za naruszenie tych przepisów może wynosić do 5000 euro (ponad 21 tys. zł). Niezupełnie tak jest Pkw und Lkw mit einem höchstzulässigen Gesamtgewicht bis zu 3,5 t dürfen während des Zeitraumes 1. November bis 15. April bei winterlichen Fahrbahnverhältnissen wie insbesondere Schneefahrbahn, Schneematsch oder Eis nur dann in Betrieb genommen werden, wenn an allen Rädern Winterreifen angebracht sind. Opony zimowe muszą być na obu osiach,nie na jednej,ale tylko wtedy,gdy na drodze panują warunki zimowe (śnieg,błoto pośniegowe lub lód) ,na suchym asfalcie nie ma obowiązku ich stosowania w w/w okresie,po prostu na taki odcinek nie wolno nam wjechać,i dopiero wtedy dostaniemy mandat,gdy wjedziemy.Jeśli mamy pewną prognozę wiosenną,można na określone trasy jechać na letnich,co nieraz mi się zdarzało... Edytowane 24 Marzec 2022 przez lski@interia.pl 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redster Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 (edytowane) Słaba zima tej wiosny, więc chyba zaryzykuję 😁 Ma być cały czas dodatnia temperatura, pokazują jedynie niewielkie opady deszczu i deszczu ze śniegiem, więc liczę, że będzie tylko mokro na jezdni, więc letnie opony powinny być bezpieczniejsze. Ewentualnie skorzystam z pomysłu @marionen i kupię łańcuchy na miejscu. Dzięki za informacje! P.S. Chętnie usłyszę aktualizację informacji od kogoś kto jest/będzie na miejscu w najbliższych dniach Edytowane 24 Marzec 2022 przez Redster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 1 godzinę temu, Redster napisał: więc letnie opony powinny być bezpieczniejsze naprawdę w to wierzysz ? Załóż całoroczne i problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redster Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 4 godziny temu, Jeeb napisał: naprawdę w to wierzysz ? Załóż całoroczne i problem z głowy. To ogarnia mój mąż i to nie kwestia wiary 😁 mówi, że typ opon zależy od tego czym się jeździ, jak, ile i po czym - całoroczne nie są uniwersalne dla wszystkich aut (ja się nie znam 🤷♀️) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2022 10 godzin temu, Redster napisał: To ogarnia mój mąż no ale jednak pełnego zaufania do tego męża nie masz skoro pytasz forumowych expertuf😃 Jedziesz na ten urlop bez męża ? Powodzenia bo szykuje się niezła dostawa śniegu - oby prognoza się sprawdziła https://www.bergfex.pl/soelden/wetter/berg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 25 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2022 9 minut temu, Jeeb napisał: no ale jednak pełnego zaufania do tego męża nie masz skoro pytasz forumowych expertuf😃 Jedziesz na ten urlop bez męża ? Powodzenia bo szykuje się niezła dostawa śniegu - oby prognoza się sprawdziła https://www.bergfex.pl/soelden/wetter/berg/ Zdecydowanie polecam zimowe/uniwersalne. Jadę jutro i będę do środy - od tego dnia ma sypać... I w związku z tym, poza zimowymi, wrzucę też łańcuchy do bagażnika bo w środę "na wyjeździe" z doliny planuję Kuhtai -a tam droga raczej wąska i nie pierwszej kolejności odśnieżania:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redster Napisano 26 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 W dniu 25.03.2022 o 08:27, Jeeb napisał: no ale jednak pełnego zaufania do tego męża nie masz skoro pytasz forumowych expertuf😃 Mąż jeździ na desce i brzydzi się "forum dla narciuchów", ale sam powiedział, żeby zapytać ludzi, którzy są, albo byli ostatnio w Solden, jakie są warunki 😉Pytam ekspertów bo z Polski nie widać ile śniegu leży na drodze obecnie🙃 W dniu 25.03.2022 o 08:41, Capricorn napisał: Zdecydowanie polecam zimowe/uniwersalne. Jadę jutro i będę do środy - od tego dnia ma sypać... I w związku z tym, poza zimowymi, wrzucę też łańcuchy do bagażnika bo w środę "na wyjeździe" z doliny planuję Kuhtai -a tam droga raczej wąska i nie pierwszej kolejności odśnieżania:) Dzięki za informację, byłabym wdzięczna za wiadomość przy wyjeżdżaniu, jak wygląda sytuacja 🙄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 1 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2022 Bardzo lubię rozważania czy w marcu zakładać letnie opony Ostrzeżenia o ciężkiej pogodzie w pobliżu Sölden 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 1 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2022 1 godzinę temu, surfing napisał: Bardzo lubię rozważania czy w marcu zakładać letnie opony Ostrzeżenia o ciężkiej pogodzie w pobliżu Sölden Czyli na święta Wielkiej nocy zapowiada się warun 🎿😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 1 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2022 3 godziny temu, marcinn napisał: Czyli na święta Wielkiej nocy zapowiada się warun 🎿😉 ...jak co roku.🙃😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redster Napisano 1 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2022 (edytowane) 15 godzin temu, surfing napisał: Bardzo lubię rozważania czy w marcu zakładać letnie opony Ostrzeżenia o ciężkiej pogodzie w pobliżu Sölden W tym roku warunki są trochę inne w porównaniu do poprzednich lat, od połowy marca przez 2 tygodnie była wiosna na drogach i 10-20°C 😉 Ja startuję jutro rano, zimówki zostały 😁 mam nadzieję, że trochę puchu będzie też na stoku leżało 🥰@Capricorn jak tam było? Edytowane 1 Kwiecień 2022 przez Redster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redster Napisano 3 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2022 Warunki z dzisiaj: Miasteczko - wiosna Drogi - wiosna Giggijoch - trochę pochmurno Lodowiec - żarówka VID_20220403_101549.mp4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi