mnrdov Napisano 12 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 Krótka relacja z mojego, trwającego jeszcze, pobytu. ▶️ Śniegu - mnóstwo, nie tylko na stokach. ▶️ Temperatury - w sam raz niskie. ▶️ Ludzie - mało, 95% germanskojezyczni, śladowe ilości Polaków i Czechów. ▶️ Pogoda - po pierwszych kilku dniach pochmurnych i ze sporymi opadami śniegu, wreszcie jest lampa i ta sytuacja potrwa jeszcze przez jakis czas, wiec jak ktoś się nie może zdecydować to teraz jest dobry moment. ▶️ COVID-obostrzenia - obowiązkowe maski w gondolach i na niektórych kanapach, szczególnie jak jedzie więcej osób. W knajpach sprawdzają certyfikaty. Do aktywowania skipassu tez należy wgrać QR kod do apki. ▶️ Region - bardzo mi się spodobał, różnorodne i długie trasy, dla każdego, i początkujących, i bardziej zaawansowanych. Między regionem Zauchensee a Flachau można się przemieścić za pomocą skibusow, które jeżdżą dosłownie co 5 minut, reszta jest obsługiwana przez nowoczesne gondole, w tym nowiutka Panorama Link, która łączy Flachauwinkl z Flachau/Wagrain. Kilka fotek w kolejności (mam nadzieje) chronologicznej. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 12 Styczeń 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 Nie wiem dlaczego mi obraca te foty cały czas. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 12 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 Ciekawe jak połączenie wpłynie na ilość ludzi w Flachauwinkl. Podczas mojego wyjazdy 3 lata temu (początek marca) była to swego rodzaju oaza - przy zatłoczonym Flachau, Zauchensee fajny aczkolwiek nie trafiliśmy z pogodą więc liczę na ponowną wizytę w lepszych warunkach. Warte odwiedzenia też Schaldming i Hochkonig - wszystko na 1 skipasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 13 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 Putki maksymalne, będę w okolicy w ferie, mam nadzieje ze będzie podobnie Przy wjeździe i zakwaterowaniu wymagali jakichś certyfikatów szczepień czy testów PCR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 13 Styczeń 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 52 minuty temu, MichalR napisał: Przy wjeździe i zakwaterowaniu wymagali jakichś certyfikatów szczepień czy testów PCR? Jeśli masz za sobą 3 dawki to nie potrzebujesz testów. Przy wjeździe nie trafiłem na żadną kontrole. Certyfikat trzeba pokazywać przy zakwaterowaniu (choć to jest w gestii gospodarzy) i wejściu do knajp. No i żeby kupić skipass oczywiście - ja ściągnąłem aplikacje Ski Amade i tam bardzo łatwy proces zakupu karnetu i weryfikacji certyfikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 13 Styczeń 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 19 godzin temu, izydar napisał: Ciekawe jak połączenie wpłynie na ilość ludzi w Flachauwinkl. Podczas mojego wyjazdy 3 lata temu (początek marca) była to swego rodzaju oaza - przy zatłoczonym Flachau, Raczej zrobi się tłoczniej. To zdjęcie z dziś z ok. 10:30 - kolejka do gondoli w stronę Flachauwinkl. Ale nie ma tego złego, dzięki temu ruch się trochę rozłoży i we Flachau ubędzie trochę ludzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 13 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 Ja karnety będę kupował w kasie, natomiast jadę z dzieckiem 13 letnim wiec pewnie będę musiał mieć dla niego PCR chociażby do zakupu karnetu. No chyba ze zdążę go dziabnąć 3-cią dawką bo ma podobno być jeszcze w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 W dniu 13.01.2022 o 15:11, mnrdov napisał: Raczej zrobi się tłoczniej. To zdjęcie z dziś z ok. 10:30 - kolejka do gondoli w stronę Flachauwinkl. Ale nie ma tego złego, dzięki temu ruch się trochę rozłoży i we Flachau ubędzie trochę ludzi. Obawiam się, że we Flachau nie odczujesz mniejszego ruchu a we Flachauwinkl zrobi się tłoczniej. Oby nie - na 6 dni we Flachauwinkl spędziliśmy 2 dni,Zauchensee 1, Flachau-Wagrain 1, Schaldming 1 i Hochkoenig 1 Na koniec nasz (subiektywny, adekwatny do okresu w jakim jechaliśmy) ranking wyglądał tak: 1. Flachauwinkl 2. Schaldming 3. Hochkoenig Reszta po równo, każdy ośrodek ma swoje wady i zalety, główne kryterium to jakość-różnorodność tras oraz ilość ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m-ski Napisano 19 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2022 Napiszcie proszę, czy parkingi są płatne w tym rejonie? I ewentualnie, czy ktoś z Was kupował skipass online i jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 19 Styczeń 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2022 3 godziny temu, m-ski napisał: Napiszcie proszę, czy parkingi są płatne w tym rejonie? Nie, nie są płatne 3 godziny temu, m-ski napisał: I ewentualnie, czy ktoś z Was kupował skipass online i jak to wygląda? Ja kupowałem przez oficjalną aplikację Skiamade. Bardzo łatwy proces, przeklikujesz się po prostu przez kolejne ekrany, płacisz kartą, standardowa procedura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi