marcinn Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 (edytowane) Korzystamy z jazdy. Czantoria ma się dobrze i zdecydowanie mniej ludzi niż wczoraj Przerwa na posiłek i działamy dalej ☀️ Edytowane 14 Luty 2022 przez marcinn 11 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Myślenice, Czantoria, a Słotwin brak ? 🙂 Czyżby dzisiaj jakaś awaria walentynkowa ? 😁 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 @moruniek skończył ferie więc relacji nie będzie:). Zajrzyj na kamerki. Podpowiem, że jest dosyć tłoczno;) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 49 minut temu, MarioJ napisał: Myślenice, Czantoria, a Słotwin brak ? 🙂 Czyżby dzisiaj jakaś awaria walentynkowa ? 😁 Mariusz a może coś z Karkonoszy byś wrzucił,czy tylko podglądasz 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 20 minut temu, marcinn napisał: Mariusz a może coś z Karkonoszy byś wrzucił,czy tylko podglądasz 😁 Jestem podglądaczem walentynkowym 😀 Sudety w weekend. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Ja dzisiaj również kamerkowym podglądaczem walentynkowym jestem. I złapałem taką perełkę. Niech mi ktoś powie jaki jest sens takiego narciarstwa? Nigdy tego nie ogarnę. Bo to nie jest tak, że ludzie tam jadą, raz się nabiorą i nie wracają. Tylko w dużej części jeżdżą tam co roku i robią coś takiego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Godzinę temu, tresor napisał: Ja dzisiaj również kamerkowym podglądaczem walentynkowym jestem. I złapałem taką perełkę. Niech mi ktoś powie jaki jest sens takiego narciarstwa? Nigdy tego nie ogarnę. Bo to nie jest tak, że ludzie tam jadą, raz się nabiorą i nie wracają. Tylko w dużej części jeżdżą tam co roku i robią coś takiego. A ja powiem inaczej. To zdjęcie wybitnie pokazuje jak w Polsce brakuje poważnych i dużych ośrodków narciarskich w stylu dużych resortów alpejskich. Tylko Białka i SMR próbują gonić alpejskie ośrodki, a reszta to lipa pod każdym względem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 2 godziny temu, ski89 napisał: A ja powiem inaczej. To zdjęcie wybitnie pokazuje jak w Polsce brakuje poważnych i dużych ośrodków narciarskich w stylu dużych resortów alpejskich. Tylko Białka i SMR próbują gonić alpejskie ośrodki, a reszta to lipa pod każdym względem. Jedynie w mniejszych stacjach w Polsce jest sens jeździć i faktycznie pojeździć. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 1 minutę temu, pawelb91 napisał: Jedynie w mniejszych stacjach w Polsce jest sens jeździć i faktycznie pojeździć. Niekoniecznie, jak masz opanowany duży ośrodek i odpowiednio opracowaną taktykę też pojeździsz. W tej samej Białce, na FIS I i II tłoku nie uwidzisz i to w tych samych godzinach co zostało wykonane to zdjęcie. Tam po prostu trzeba być na otwarcie, przejechać cały ośrodek od jednej w drugą stronę i z drugiej strony z powrotem. Potem FIS-y. Wyjedziesz wyjeżdżony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 15 minut temu, pawelb91 napisał: Jedynie w mniejszych stacjach w Polsce jest sens jeździć i faktycznie pojeździć. Nie potrafię się wyjeździć na jednej trasie/wyciągu. Preferuje mieć urozmaicenie w postaci 6-7 tras na cały dzień jazdy. Spędzam na stoku po 7h dziennie. O tym, że się wyjeździłem to mogę powiedzieć po pobycie w ośrodku Arosa/Lenzerheide na 220km tras. Jeśli chce się wyjeździć w Polsce to tylko Białka i Szczyrk przed sezonem w grudniu i po sezonie w marcu. Styczeń-Luty to tylko Szpindlerowy Młyn/Chopok tutaj bliżej lub Alpy. Ośrodki typu Skolnity, Czantoria, Czarna Góra czy Świeradów mnie nie interesują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 @ski89 Ja mam inne podejście do narciarstwa w Polsce i wybieram mniejsze stacje, jedynie większa to Jaworzyna ale w terminie bez tłoku. Nie bez znaczenia jest miejsce zamieszkania względem ośrodków. Na dłuższy pobyt w polskich ośrodkach raczej bym się nie zdecydował. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 W tym sezonie doszedłem do podobnego wniosku jak @ski89. Na dzisiaj mam już powyżej uszu naszych rodzimych ośrodków, ciągłych tłumów, problemów w parkowaniem itp. itd. To prawda, że w mniejszych stacjach można czasem trafić na pustki i dobre warunki, ale jakoś przejadło mi się katowanie jednej, dwóch tras o długości (w porywach) kilometra, wzdłuż jednego wyciągu. Kiedyś pędziłem na otwarcie do Myślenic, czy innej Kasiny ale ostatnio coraz mniej mi się chce. Jak już mam wykładać 90 zł za męczenie przez 3h jednej trasy w Kasinie, to wolę dołożyć 30-40 zł i jeździć gdzieś na Słowacji w prawdziwych górach na większej ilości km. A raz-dwa razy w sezonie Alpy i jest git. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 A ja bym nawet i katowała jedną małą trasę codziennie, ale niestety, te fajniejsze padają jak muchy. Padła Polczakówka, która chyba nigdy by mi się nie znudziła, do Myślenic mam mniejsze przekonanie (irracjonalnie, bo są fajne), Kasina z tłumami totalnie odpada. W dodatku przeniosłam się w okolice Szczyrku, katowałam tam COS, ale obecne tłumy i chamstwo przepychaczy kolejkowych napawają mnie odrazą. W dodatku dawniej, w małych ośrodkach, można było fajnie pojeździć po pracy, a teraz stacje działają do 16, a po koszmarze feryjnym szybko się zamykają. Jest do kitu! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Byłem dzisiaj dobrej myśli bo rano termometr pokazywał u mnie -5 stopni , pomyślałem ze w Rzykach będzie jeszcze zimniej .....zajechałem na parking a tutaj niespodzianka +1. Trasy posypały sie w ciągu godziny, zwłaszcza na samym dole tam gdzie ludzie walczą o przeżycie. O dziwo górna lepiej znosiła napór ludzi - przynajmniej do 10 godziny było ok,...potem pojechałem obejrzeć mecz Igi. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark Cane Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 2 godziny temu, tresor napisał: W tym sezonie doszedłem do podobnego wniosku jak @ski89. Na dzisiaj mam już powyżej uszu naszych rodzimych ośrodków, ciągłych tłumów, problemów w parkowaniem itp. itd. To prawda, że w mniejszych stacjach można czasem trafić na pustki i dobre warunki, ale jakoś przejadło mi się katowanie jednej, dwóch tras o długości (w porywach) kilometra, wzdłuż jednego wyciągu. Kiedyś pędziłem na otwarcie do Myślenic, czy innej Kasiny ale ostatnio coraz mniej mi się chce. Jak już mam wykładać 90 zł za męczenie przez 3h jednej trasy w Kasinie, to wolę dołożyć 30-40 zł i jeździć gdzieś na Słowacji w prawdziwych górach na większej ilości km. A raz-dwa razy w sezonie Alpy i jest git. Gdzie teraz można pojeździć bez większych kolejek na Słowacji? Planuje jakiś wypad na 2-3 dni w najbliższy weekend, ale nie wiem czy w tym terminie ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomera Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Wszędzie haha,np Kubinska Hola,Velka Raca. Ale Kubinska Hola lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomera Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Byłem ostatnio dwa razy na Słowacji,dużo lepiej,dużo mniej ludzi na stoku oraz dużo mniej samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 9 godzin temu, MarioJ napisał: Myślenice, Czantoria, a Słotwin brak ? 🙂 Czyżby dzisiaj jakaś awaria walentynkowa ? 😁 Praca, Panie, praca. Nie wszystko mogę ogarnąć zdalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 (edytowane) Godzinę temu, Mark Cane napisał: Gdzie teraz można pojeździć bez większych kolejek na Słowacji? Planuje jakiś wypad na 2-3 dni w najbliższy weekend, ale nie wiem czy w tym terminie ma to sens? W weekend to akurat nie nastawiał bym się za bardzo, bo w sobotę ma być mocno huraganowo. A gdzie? Jeden z poprzedników ma rację. Niemal wszędzie jest lepiej niż u nas:)). Tłum będzie na pewno na Chopoku, ale tam zawsze jest gdzie uciec przed narciarską stonką oraz w Łomnicy (tam czasem nie ma gdzie uciec). Świetne jest Szczyrbskie Pleso i rzadko się zatyka. Podobnie Bachledova. Fajne są Donovaly, Rużembrok i Orava Snow. Jest w czym wybierać. Z tym, że jedna uwaga. Od soboty startują słowackie ferie. To co prawda bez porównania z tym co się dzieje u nas jak zew gór poczują Hanysy i Warszawa, ale jest bardziej tłoczno niż normalnie. Edytowane 14 Luty 2022 przez tresor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark Cane Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Dzięki, obserwuję wlasnie prognozy dotyczące wiatru, najgorzej ma być w okolicach czwartku, w weekend już trochę lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Dziś w Szwajcarii Baltowskiej jak pod koniec marca we Włoszech. Ino trasy krótsze i góry niższe. 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Ciepło .b ciepło....no ale nie dziwne jak już rano było 6 na plusie I coraz więcej narciarzy,czas pomału kończyć i sprawdzić sprzęt skiturowy 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 (edytowane) Szczyrk Ze względu na silny wiatr koleje linowe i wyciągi w ośrodku SMR oraz COS Skrzyczne - ośrodek narciarski są nieczynne do odwołania. Rano działał Beskid Sport Arena Szczyrk, teraz nieczynny do odwołania. Trwa usuwanie powalonych na trasę narciarską drzew. Sugerujemy na bieżąco sprawdzać warunki na stronach poszczególnych ośrodków narciarskich. Wisła czynne Cienków , Stożek. Edytowane 17 Luty 2022 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybba7 Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 Raport z pobytu w Szklarskiej Porębie 12-15.02 1. Dzień Sobota Wieczorna jazda w Świeradowie. Bardzo silny wiatr, w szczyrkowskich warunkach gondola zapewne nawet by nie ruszyła… Kolejki na max. 5 minut, jednak góra wymiana i ogromna ilość ludzi nie radzącą sobie z początkowym odcinkiem trasy, która w tamtym miejscu była jednym wielkim lodowiskiem. Im niżej tym lepiej i dało się nawet pojeździć. Co do cen 100 zł za 3godzinny karnet plus 20 zł parking plus toaleta 2 zł 😠… 2. Dzień Niedziela Skitury: Szklarska Poręba-Schronisko pod Łabskim Szczytem- zjazd Puchatkiem i drogą leśną Przez silny wiatr w tym dniu nie ruszył żaden wyciąg w Szklarskiej oprócz orczyka na Hali Szrenickiej, do którego można było dostać się jedynie z buta. Trasa przez las bardzo przyjemna dużo miękkiego śniegu, ale w miejscach wystawionych na działanie wiatru nawet Puchatek, nie mówiąc już o końcówce trasy fis był beton i całkowicie wymiany śnieg i lód. Miejscami wiatr był bardzo silny co utrudniało wędrówkę jednak widoki zrekompensowały wszystko. Powyżej lasu miejscami nawiany puch a dalej lodoszreń i lód. Zjazd 5km bez zdejmowania nart lasem i szlakiem a na koniec pustym i zlodowaconym Puchatkiem. 3. Poniedziałek i Wtorek Ski Arena Szrenica Warunki bardzo dobre zwłaszcza drugiego dnia gdy było już znacznie mniej oblodzeń. Działały nie domagająca pod koniec Lorobrygida, Śnieżynka i Puchatek. Wisienką na torcie była Hala Szrenicka. Wspaniale miejsce z którego nie chce się wracać nawet na czterokilometrową Lorobrygidę. Szerokie trasy obsługiwane przez dwa orczyki. Trasy równe jak stół bez muld nawet o 14, a nawet jazda w lesie z boku wyciągu poza trasą, gdzie na twardej pokrywie leżało 30 cm puchu była wręcz wyborna. W temacie kolejek to takowe były oczywiście przez cały dzień do dwójki wzdłuż Puchatka, ale za to karkonosz ekspress umożliwiał jazdę bez przerwy podobnie orczyki na hali. Warto wspomnieć ze niemożliwy był zjazd ze szczytu szrenicy… Obsługa na druga sekcje wyciągu nie wpuszczała nikogo z nartami. W najbliższych dniach powinien wystartować wyciąg Świąteczny Kamień który był przygotowywany do otwarcia. Karnet 95zł/4h i 30 zl za parking na szczęście mieszkaliśmy blisko wiec nie musieliśmy się martwić szukaniem miejsca. IMG_1287.MOV 15 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 2 godziny temu, Rybba7 napisał: Raport z pobytu w Szklarskiej Porębie 12-15.02 1. Dzień Sobota Wieczorna jazda w Świeradowie. Bardzo silny wiatr, w szczyrkowskich warunkach gondola zapewne nawet by nie ruszyła… Kolejki na max. 5 minut, jednak góra wymiana i ogromna ilość ludzi nie radzącą sobie z początkowym odcinkiem trasy, która w tamtym miejscu była jednym wielkim lodowiskiem. Im niżej tym lepiej i dało się nawet pojeździć. Co do cen 100 zł za 3godzinny karnet plus 20 zł parking plus toaleta 2 zł 😠… 2. Dzień Niedziela Skitury: Szklarska Poręba-Schronisko pod Łabskim Szczytem- zjazd Puchatkiem i drogą leśną Przez silny wiatr w tym dniu nie ruszył żaden wyciąg w Szklarskiej oprócz orczyka na Hali Szrenickiej, do którego można było dostać się jedynie z buta. Trasa przez las bardzo przyjemna dużo miękkiego śniegu, ale w miejscach wystawionych na działanie wiatru nawet Puchatek, nie mówiąc już o końcówce trasy fis był beton i całkowicie wymiany śnieg i lód. Miejscami wiatr był bardzo silny co utrudniało wędrówkę jednak widoki zrekompensowały wszystko. Powyżej lasu miejscami nawiany puch a dalej lodoszreń i lód. Zjazd 5km bez zdejmowania nart lasem i szlakiem a na koniec pustym i zlodowaconym Puchatkiem. 3. Poniedziałek i Wtorek Ski Arena Szrenica Warunki bardzo dobre zwłaszcza drugiego dnia gdy było już znacznie mniej oblodzeń. Działały nie domagająca pod koniec Lorobrygida, Śnieżynka i Puchatek. Wisienką na torcie była Hala Szrenicka. Wspaniale miejsce z którego nie chce się wracać nawet na czterokilometrową Lorobrygidę. Szerokie trasy obsługiwane przez dwa orczyki. Trasy równe jak stół bez muld nawet o 14, a nawet jazda w lesie z boku wyciągu poza trasą, gdzie na twardej pokrywie leżało 30 cm puchu była wręcz wyborna. W temacie kolejek to takowe były oczywiście przez cały dzień do dwójki wzdłuż Puchatka, ale za to karkonosz ekspress umożliwiał jazdę bez przerwy podobnie orczyki na hali. Warto wspomnieć ze niemożliwy był zjazd ze szczytu szrenicy… Obsługa na druga sekcje wyciągu nie wpuszczała nikogo z nartami. W najbliższych dniach powinien wystartować wyciąg Świąteczny Kamień który był przygotowywany do otwarcia. Karnet 95zł/4h i 30 zl za parking na szczęście mieszkaliśmy blisko wiec nie musieliśmy się martwić szukaniem miejsca. IMG_1287.MOV No to ja kontynuuje tradycje Szklarsko Porębską. Podobnie jak ty lubię tereny przy Hali. Wyglada, ze się minęliśmy, ja jestem tutaj od 15. Dzień pierwszy Lola i Śnieżynka na przemian, wieczorem Dolina Szczęścia. Dzień drugi Puchatek w strone Szrenicy, skiturowo, wszystko stało, warunki skompresowany śnieg przeważnie. Dziś Harrachov Ryzoviste, wiatr i wszelkie formy opadu, z rana sam jezdzilem, czerwona i czarna. Jutro chyba powtórka. Pojutrze może twoja trasa w kierunku Labskiego z grubsza. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi