bobsleyrider Napisano 28 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Cześć, Planuję właśnie tygodniowy wyjazd do Austrii w okresie 2 połowy marca - 1 połowy kwietnia. Przejrzałem poprzednie wątki i niestety nie znalazłem odpowiedzi na ten temat. Czy ma ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniem jeżeli chodzi o warunki w Serfaus Fiss Ladis po 19.03? Do tej pory jeździłem w rejonie Zell Am See i przy cieplejszej pogodzie zawsze alternatywą był Kitzsteinhorn, stąd też moje pytanie czy ryzyko planowania wypadu na ten okres jest zbyt duże i jednak bezpieczniej jest wybrać inny rejon z lodowcem? Dodatkowo, czy jesteście w stanie polecić najlepsze miejsca w okolicy na nocleg pod kątem codziennego dojazdu ski busem bez ruszania auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 28 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Odpowiedź brzmi - to zależy od tego na jaką pogodę trafisz. Byłam w SFL raz na początku kwietnia podczas ferii świątecznych, było bardzo słonecznie i ciepło, a stoki niżej płynęły. Oczywiście każdy ma swój styl, ale nie wiem czy jest sens mieszkać w enklawie jaką jest SFL. Będąc tam praktycznie wszystko masz skomunikowane ze sobą, jest nawet to śmieszne metro łączące miejscowości. Natomiast narciarsko region wyglada bardziej imponująco na mapie i w liczbach niż w rzeczywistości. W mojej opinii dużo więcej opcji daje mieszkanie w dolinie Inn. W bliskiej odległości jest wtedy: SFL, świetne Nauders, Samnaum-Ischgl i lodowiec Pilztal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 28 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2021 9 godzin temu, bobsleyrider napisał: Cześć, Planuję właśnie tygodniowy wyjazd do Austrii w okresie 2 połowy marca - 1 połowy kwietnia. Przejrzałem poprzednie wątki i niestety nie znalazłem odpowiedzi na ten temat. Czy ma ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniem jeżeli chodzi o warunki w Serfauss Fiss Ladis po 19.03? Do tej pory jeździłem w rejonie Zell Am See i przy cieplejszej pogodzie zawsze alternatywą był Kitzsteinhorn, stąd też moje pytanie czy ryzyko planowania wypadu na ten okres jest zbyt duże i jednak bezpieczniej jest wybrać inny rejon z lodowcem? Dodatkowo, czy jesteście w stanie polecić najlepsze miejsca w okolicy na nocleg pod kątem codziennego dojazdu ski busem bez ruszania auta? Jedź do Sölden, aby dotrzeć na lodowiec nie potrzebujesz ani auta ani skibusa, a skibusem dotrzesz też do Obergurgl - lepsze od SFL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 28 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2021 10 godzin temu, bobsleyrider napisał: Czy ma ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniem jeżeli chodzi o warunki w Serfauss Fiss Ladis po 19.03? Do tej pory jeździłem w rejonie Zell Am See i przy cieplejszej pogodzie zawsze alternatywą był Kitzsteinhorn, stąd też moje pytanie czy ryzyko planowania wypadu na ten okres jest zbyt duże i jednak bezpieczniej jest wybrać inny rejon z lodowcem? Dodatkowo, czy jesteście w stanie polecić najlepsze miejsca w okolicy na nocleg pod kątem codziennego dojazdu ski busem bez ruszania auta? SFL ma dominującą wystawę południową co jest i plusem i poważnym minusem. Stoki są podtapiane po południu wobec czego rano są tam czasem koszmarne lodowiska. Poza tym nie wiem jak to jest ale zawsze jest tam mniej śniegu jak w sąsiednim Ischgl. Na pewno byłem tam kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy i dosłownie różnice były bardzo duże i nie chodzi tu o wystawę bo mniej było go też na stokach północnych (w Nord Fiss). Kiedyś uważałem SFL za dosłownie nr 1 Austrii ale właśnie te czynniki spowodowały sporą weryfikację tej opinii. Poza tym ośrodek genialny z kilkunastoma czarnymi trasami, w tym parę naprawdę smoliście czarnych. Z super potencjałem off piste (ale głównie stoki południowe czyli walcuje się błyskawicznie). Pewnym backupem jest tutaj Kaunertal ale to mimo wszystko dość daleko (dłuuugo się jedzie) i akurat ten lodowiec mojego entuzjazmu nie budzi. Jakkolwiek jest nawet fajna trasa off piste. Osobiście w drugiej połowie marca prędzej bym postawił na Ischgl lub Nauders/Belpiano. Warunki wtedy jeszcze są świetne. Istotne jest, że w takim Ischgl jest taka rozpiętość wysokości i wystaw, że można zawsze znaleźć warun do jazdy. Podobnie z off piste zawsze tam coś znajdę (fakt, że znam ten ośrodek jak własną kieszeń). Epicentrum możliwości jest Landeck bo stamtąd jest pełny przegląd sytuacji, razem z St Anton. Czyli trzy fantastyczne wielkie systemy (SFL, St Anton/Lech/Warth, Kappl/See/Ischgl/Galtur) a do tego jeszcze na miejscu Zams/Fliess gdzie też można znaleźć epickie kawałki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 21 godzin temu, bobsleyrider napisał: Cześć, Planuję właśnie tygodniowy wyjazd do Austrii w okresie 2 połowy marca - 1 połowy kwietnia. Przejrzałem poprzednie wątki i niestety nie znalazłem odpowiedzi na ten temat. Czy ma ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniem jeżeli chodzi o warunki w Serfauss Fiss Ladis po 19.03? Do tej pory jeździłem w rejonie Zell Am See i przy cieplejszej pogodzie zawsze alternatywą był Kitzsteinhorn, stąd też moje pytanie czy ryzyko planowania wypadu na ten okres jest zbyt duże i jednak bezpieczniej jest wybrać inny rejon z lodowcem? Dodatkowo, czy jesteście w stanie polecić najlepsze miejsca w okolicy na nocleg pod kątem codziennego dojazdu ski busem bez ruszania auta? Wszystko znajdziesz tutaj, relacja z mojego pobytu w Serfaus Fiss Ladis w połowie kwietnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Nie powiedziałbym, że dominują południowe stoki - akurat te najlepsze, czarne trasy z Ladiz, czy Pezid, mają nachylenie północne. Podobnie te nad Ladis (po prawej stronie mapki). Trasy z najwyższego szczytu (Masnerkopf) - wschodnie. Jednak racją jest, że dużo stoków między Fiss a Serfaus jest w marcu często wytopiona, tyle że to teren głównie przejazdowy między skrajnymi częściami ośrodka, i mało ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 (edytowane) Godzinę temu, koliber napisał: Nie powiedziałbym, że dominują południowe stoki - akurat te najlepsze, czarne trasy z Ladiz, czy Pezid, mają nachylenie północne. Podobnie te nad Ladis (po prawej stronie mapki). Trasy z najwyższego szczytu (Masnerkopf) - wschodnie. Jednak racją jest, że dużo stoków między Fiss a Serfaus jest w marcu często wytopiona, tyle że to teren głównie przejazdowy między skrajnymi częściami ośrodka, i mało ciekawy. Zaznaczyłem na schemacie ON kierunek pd-pn. Możesz ocenić, że poza Nord Fiss i Pezid reszta stoków dostaje dużo słońca. Nie jest to światło "ślizgające" jak np w 4 Berge tylko centralnie topiące stok. Nord Fiss (czyli za granią) podoba Ci się właśnie dlatego, że są zawsze w dobrym stanie bo nie są to jakieś specjalnie niezwykłe stoki. Gdybyś ośrodek obrócił to nagle znalazłbyś w nim inne super trasy do jazdy. Z Diretissimą i Kamikaze na czele. Tymczasem czasem strach tam wjechać. Edytowane 29 Wrzesień 2021 przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Ciekawe, że na Chopoku tak to nie działa. Po północnej stronie zawsze lodowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Ja SFL postawil bym za Ischgl, Myrehofen, Zillertalarena,Cyekiem... itd itd 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 3 godziny temu, artix napisał: Myrehofen, ,Cyekiem gdzie to leży ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 30 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2021 10 godzin temu, Jeeb napisał: gdzie to leży ? Sorry. Mayrhofen, SkiCircus 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxi69king Napisano 15 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2022 Odświeżam temat, lądujemy od soboty 19.03 w SFL na wiosenne nartowanie. Prognoza super - słoneczko ale coraz cieplej. W dolinach nawet +10. Pytanie o polecaną strategię zjazdów co by w niezłych, nie nadmierne zmuldzonych warunkach pojeździć ? Mieszkamy w Serfaus, gdzie najlepiej zacząć nartowanie i gdzie się przenosić dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 15 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2022 25 minut temu, maxi69king napisał: Odświeżam temat, lądujemy od soboty 19.03 w SFL na wiosenne nartowanie. Prognoza super - słoneczko ale coraz cieplej. W dolinach nawet +10. Pytanie o polecaną strategię zjazdów co by w niezłych, nie nadmierne zmuldzonych warunkach pojeździć ? Mieszkamy w Serfaus, gdzie najlepiej zacząć nartowanie i gdzie się przenosić dalej ? Ośrodek jest bardzo rozległy - moim zdaniem fajnie zwiedzać częściami niż jeździć od lewa do prawa codziennie; osobiście lubię tereny Masnera (czyli na mapie patrząc po lewej stronie); widokowo bomba (Pezidbahn, Massnerkopbahn - te okolice) - ale jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje i to, że mnie się tam podobało, to niekoniecznie musi innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxi69king Napisano 15 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2022 Dzięki ! A jakieś wskazówki gdzie trasy się bardziej degradują, gdzie trzymają dłużej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaP Napisano 15 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2022 Znacznie lepiej i mniejsze ryzyko masz kiedy wybierzesz opcje z lodowcem. Serfaus jest na południowych stokach i w zależności od warunków, albo jeździsz po rozpuszczonych stokach albo śmigasz w śniegu, co jest średnio przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxi69king Napisano 15 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2022 Lodowiec to zawsze dobre zabezpieczenie przy nartach w marcu czy kwietniu. Zależy mi na sporej ilości tras a tereny lodowcowe są zazwyczaj małe(wyjątek to Soelden gdzie byłem 2 razy). Zresztą na mocne marcowe słońce nie ma lekarstwa. No chyba żeby wybierać północne stoki, które degradują się później. W SFL na Lazid, Pezid, Scheid i skrajna prawa część ośrodka wydaje się słońce tak mocno nie operować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 15 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2022 43 minuty temu, maxi69king napisał: Dzięki ! A jakieś wskazówki gdzie trasy się bardziej degradują, gdzie trzymają dłużej ? Fiss Nordseite na pewno było dużej lepiej; rejon Moeseralm - czyli południowa strona nad Fiss a) w ogóle nie przypadł mi do gustu; b) tam na pewno trasy były bardziej rozjeżdżone i z racji południowej strony bardziej podatne na działania słońca; Pezid i Masnerkopf mają ten plus, że są trochę wyżej (coś koło 2800 metrów górne stacje), a Pezid dodatkowo jest w cieniu. Natomiast też już tak wszystkiego nie pamiętam, bo mimo jeżdżenia tam przez ponad tydzień, to ten teren jest tak rozległy, że nie wszystko pamiętam. Myślę, że i tak będziecie chcieli zobaczyć w miarę wszystko, więc pewnie sami się przekonacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi