Spiochu Napisano 5 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2021 (edytowane) Po długim czasie zbierania funduszy i przeglądania ogłoszeń, wreszcie zakupiłem swój pierwszy w (dorosłym) życiu rower. Ostatni rower jaki miałem to jakiś składak bez przerzutek, w wieku 8 lat. Ponieważ interesuje mnie jazda w terenie a jeszcze nie wiem co dokładnie, wybrałem dość uniwersalną kategorię Trail i polecany na forum popularny model Giant Trance. Konkretnie udało się zakupić używany Giant Trance Advanced 1 2018 Specyfikacja: Rama: Carbon, tylny wahacz alu, zawieszenie maestro (4 zawias ??), (wymieniona na gwarancji na model 2019 - inna kolorystyka) Geometria: Rozmair M Kąt główk -i 67 stopni Kąt podsiodłowy - 73,5 stopnia Reach - 435mm Stack - 591mm Rozstaw kół - 1160mm Obniżenie supportu - 15mm Tylny wahacz - 435mm Mostek - 50mm Damper: Fox Float DPX2 Performance - 140mm skoku Widelec: Fox 34 Performance Elite FIT4 - 150mm skoku Koła: 27,5 Giant TRX 1 carbon szerokość 35mm, oś tylna 148x15mm, oś przednia 110x15mm Opony: Tył: Maxxis Minion DHR 2 27,5x2,6 (zmieniona) Przód: Maxxis High Roller 27,5x2,4 (fabryczna) Hamulce: Sram Guide RS z tarczami 180mm Napęd: Sram GX Eagle 32x10-50 Kierownica: Giant Contact SL alu 780mm Siodełko: Sanmarco Waga orientacyjna: 12,5kg. Niestety jak to z używkami bywa, stan roweru nie jest idealny. Do serwisu jest damper, jest też jakiś problem z przerzutką. W najbliższym czasie okaże się, czy nie trafiłem na minę. Zdjęcie z ogłoszenia: Edytowane 5 Wrzesień 2021 przez Spiochu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 5 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2021 Az zajrzałem https://magazynbike.pl/2021/08/26/test-sciezkowcow-giant-trance-advanced-pro-2/ inny, gratulacje i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 Wrzesień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2021 To troche inny rower niz moj. Kola 29 i nieco slabszy osprzet. Swoja droga producenci zareagowali na wzmorzony popyt. Rowery mocno podrozaly a do tego wpychaja coraz gorsze komponenty. Szczegolnie rocznik 2021 to dramat. Teraz budzetowe widelce i lipne hamulce trafiaja do rowerow za 15k. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 10 godzin temu, Spiochu napisał: To troche inny rower niz moj. Kola 29 i nieco slabszy osprzet. Swoja droga producenci zareagowali na wzmorzony popyt. Rowery mocno podrozaly a do tego wpychaja coraz gorsze komponenty. Szczegolnie rocznik 2021 to dramat. Teraz budzetowe widelce i lipne hamulce trafiaja do rowerow za 15k. Gratuluje sprzętu. Z tymi komponentami to racja. Pakują najgorsze gówno. Jak tak patrzę to poniżej 6k zł nie ma nawet nic rozsądnego. Ja też się wpakowałem na minę 😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 Cześć Piotrze, bardzo fajny rower, ważne że jest! Nie znam się zupełnie na sprzęcie i osprzęcie ale dla mnie musi spełniać jedną podstawową funkcję - być trwały. Ja mam taki rower: I stwierdzam, że na nim bardzo fajnie się jeździ i spełnia tą podstawową funkcję. Jest jeden warunek - rower musi być na bieżąco serwisowany przez fachowca. Szczerze powiem, że jak czasami czytam o sprzęcie i osprzęcie to nie wiem jak ten rower tyle przejeździł. Pozdrowienia i wiecznego użytkowania! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 Cześć Aha... i jeszcze: Nie wiem czy masz talent do rowerowania czy nie ale jak Cię znam to jesteś wysportowany, szybki, zwrotny, myślący itd. więc może talentu nie masz ale z pewnością masz papiery na poruszanie się na rowerze znacznie powyżej średniej. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Wrzesień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 Dzieki Mitek. Co do serwisu to jest mega problem. Nie moge znalezc nikogo kto sie podejmie regeneracj dampera w jakims racjonalnym czasie. Moze ktos by polecil serwis w okolicach Wroclawia albo nawet nieco dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 Jest tylko jeden polecany serwis: wichu workshop. Możesz im wysłać dampera kurierem albo im osobiście zawieść, okolice Oleśnicy obecnie. Rzetelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 Co takiego specjalnego w tym amortyzatorze jest że trudno zrobić przegląd i ewentualnie serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 (edytowane) 31 minut temu, Bumer napisał: Co takiego specjalnego w tym amortyzatorze jest że trudno zrobić przegląd i ewentualnie serwis? Jeśli znasz się na tym to chyba jest świetna nisza rynkowa. Najogólniej to pewnie serwisówka plus części zamienne dobremu mechanikowi wystarczą. I z tego co wiem fox jest na azocie. Ale mi to nic nie mówi. W każdym razie dobre serwisy robią bokami. A to nie są małe pieniądze bo serwis amora z wymianą uszczelek to może być 250 zł do tego damper kolejne 200 zł. Raz a może i dwa w roku. Edytowane 6 Wrzesień 2021 przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Wrzesień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 8 godzin temu, MarioJ napisał: Jest tylko jeden polecany serwis: wichu workshop. Możesz im wysłać dampera kurierem albo im osobiście zawieść, okolice Oleśnicy obecnie. Rzetelni. Dzięki za opinie. Do tego serwisu już dotarłem wcześniej, niestety mają urlop. Ma ktoś jeszcze jakieś namiary gdziekolwiek w Polsce? (Damper można wysłać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Wrzesień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 4 godziny temu, Wujot napisał: Jeśli znasz się na tym to chyba jest świetna nisza rynkowa. Najogólniej to pewnie serwisówka plus części zamienne dobremu mechanikowi wystarczą. I z tego co wiem fox jest na azocie. Ale mi to nic nie mówi. W każdym razie dobre serwisy robią bokami. A to nie są małe pieniądze bo serwis amora z wymianą uszczelek to może być 250 zł do tego damper kolejne 200 zł. Raz a może i dwa w roku. Dla Bumera raczej małe. Serwis Ohlinsa w rajdówce to pewnie kilka tysięcy, robione przed każdym startem. 10 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Piotrze, bardzo fajny rower, ważne że jest! Nie znam się zupełnie na sprzęcie i osprzęcie ale dla mnie musi spełniać jedną podstawową funkcję - być trwały. Ja mam taki rower: I stwierdzam, że na nim bardzo fajnie się jeździ i spełnia tą podstawową funkcję. Jest jeden warunek - rower musi być na bieżąco serwisowany przez fachowca. Szczerze powiem, że jak czasami czytam o sprzęcie i osprzęcie to nie wiem jak ten rower tyle przejeździł. Pozdrowienia i wiecznego użytkowania! Nie wiem, czy mój rower będzie trwały. Pewnie raczej przeciętny. Dla mnie to jednak nie najważniejszy parameter. Przede wszystkim ma się dobrze na nim jeździć i nie może mnie ograniczać. Drugim kryterium jest umiarkowana waga. Jestem lekki, więc ciężki kloc to dla mnie problem. Chciałbym mieć również takie fajne torby do przewożenia gratów, plecakom mówię stanowczo nie. Choć dziewczyna mówi, że z torbami wygląda się jak "Beduin" BTW. Jakie firmy szują torby do ramy na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 Cześć Zerknij sobie na Olka. Tu prezentuje pakowanie tego typu roweru na Carpatię. Jedyne sensowne zaznaczam. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 47 minut temu, Spiochu napisał: Dzięki za opinie. Do tego serwisu już dotarłem wcześniej, niestety mają urlop. Poczekaj aż skończą urlop. Nie warto eksperymentować z nieznanymi serwisami z Polski, jak na miejscu masz pewnych fachowców. Kupowałeś rok rower to możesz poczekać 3 tygodnie na serwis dampera 😁 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 58 minut temu, Spiochu napisał: Dzięki za opinie. Do tego serwisu już dotarłem wcześniej, niestety mają urlop. Ma ktoś jeszcze jakieś namiary gdziekolwiek w Polsce? (Damper można wysłać) W Krakowie jest dobry serwis, sam będę tam niedługo wysyłać damper na serwis i przedni amor bo mam z nim problem - chcę żeby zdiagnozowali i naprawili. http://www.variobike.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Wrzesień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 20 minut temu, MarioJ napisał: Poczekaj aż skończą urlop. Nie warto eksperymentować z nieznanymi serwisami z Polski, jak na miejscu masz pewnych fachowców. Kupowałeś rok rower to możesz poczekać 3 tygodnie na serwis dampera 😁 Zobaczymy czy się uda do nich dostać. Na razie oddałem rower do serwisu na przegląd reszty rzeczy. Oni podobno znają się z tym Wichu i może załatwią jakiś termin dla dampera. Przejechałem też pierwsze 5km (do serwisu - nie będę przecież woził autem). Ogólnie spoko, ale kierownica strasznie szeroka i trochę nisko. No i już wiem, dlaczego ludzie wolą shimano od sram. Sposób zmiany przerzutek jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2021 Godzinę temu, Spiochu napisał: BTW. Jakie firmy szują torby do ramy na zamówienie? Co prawda firma która nie robi na wymiar tylko robi swoje seryjne modele, z Chin (jak większość). Rockbros - mają sporą ofertę np. na aliexpress. Sam kupiłem od nich jedną torbę na kierownicę i wykonanie bardzo fajne, szwy oraz klejenie dokładne, zamek bardzo dobrze spasowany więc nie jak typowa chińszczyzna. Oferty z Polski też można znaleźć ale raczej w zawyżonych cenach. Mają chyba kilka modeli na ramę, może coś podpasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 Cześć Z polskich firmy najlepsze torby robi JackPack. Mówi o tym Olek w filmiku. To są naprawdę przemyślane i porządne konstrukcje bo koleś jeździ w ultra maratonach. Mają jedną wadę - są dość drogie ale są to ceny porównywalne z markowymi produktami zagranicznymi. Warto pooglądać filmiki Olka bo to doświadczony koleś a przy tym strasznie fajny i bez zadęcia. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 Manuale https://www.servicearchive.sram.com/service/rockshox/7,434 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 17 minut temu, artix napisał: Manuale https://www.servicearchive.sram.com/service/rockshox/7,434 Cześć A co to? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 W dniu 5.09.2021 o 14:49, Spiochu napisał: Po długim czasie zbierania funduszy i przeglądania ogłoszeń, wreszcie zakupiłem swój pierwszy w (dorosłym) życiu rower. Ostatni rower jaki miałem to jakiś składak bez przerzutek, w wieku 8 lat. Witamy w gronie rowerzystów, rower super. Sakwy,torby, itp polecam od Sport Arsenal.cz i sklep centrumrowerowe.pl Katalog Sport Arsenal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 53 minuty temu, Mitek napisał: Cześć A co to? Pozdro Pomoc techniczna, specyfikacje, czesci zamienne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 Wrzesień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 21 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Zerknij sobie na Olka. Tu prezentuje pakowanie tego typu roweru na Carpatię. Jedyne sensowne zaznaczam. Pozdrowienia Tak, znam ten filmik. To dobre porady, ale to dopiero wstęp do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 Wrzesień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 12 godzin temu, artix napisał: Manuale https://www.servicearchive.sram.com/service/rockshox/7,434 Dzięki, tyle że ja nie mam osprzetu Rockshoxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 12 minut temu, Spiochu napisał: Tak, znam ten filmik. To dobre porady, ale to dopiero wstęp do tematu. Cześć Nie to jest kompletny materiał. Czego niby brakuje? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi