Ziemowit Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 (edytowane) Wrzucam temat o nawigacji samochodowej, bo chyba takiego nie ma, jest już inny temat o nawigacji rowerowej. Od kilku lat korzystam z aplikacji Android Auto łączącej się z telefonu po kablu (bo tylko taki sposób połączenia autko obsługuje), w którym uruchamiam sobie Waze jako nawigację samochodową oraz muzykę ze Spotify. Zauważyłem, że Android Auto zniknęło już ze sklepu Google Play i chyba nie ma już żadnych aktualizacji. Czy ktoś z was przesiadł się już na nowe rozwiązanie od Google i ma jakieś przemyślenia? https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/smartfony/nawigacja-od-google-zniknie-ze-smartfonow-zmiana-pojawi-sie-wraz-z-android-12/5gkgzjc Mi komunikację wymusza Android Auto, więc chyba muszę go usunąć zanim sprawdzę nowe rozwiązanie "Asystent Google w trybie samochodowym", ale gdy usunę, to jeśli nowe nie zadziała, albo nie przypadnie mi do gustu trzeba będzie kombinować z instalowaniem AA z lewego źródła, więc pytam co sądzicie. A może korzystacie z innych aplikacji pomostowych jak np. AutoMate? Edytowane 23 Sierpień 2021 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 Godzinę temu, Ziemowit napisał: Wrzucam temat o nawigacji samochodowej, Chodzi o nawigacje czy aplikacje na tel./tablet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Sierpień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 1 godzinę temu, Lexi napisał: Chodzi o nawigacje czy aplikacje na tel./tablet ? O aplikację na tel, tablet jako nawigacja w aucie na ekranie auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 4 godziny temu, Ziemowit napisał: Wrzucam temat o nawigacji samochodowej, bo chyba takiego nie ma, jest już inny temat o nawigacji rowerowej. Od kilku lat korzystam z aplikacji Android Auto łączącej się z telefonu po kablu (bo tylko taki sposób połączenia autko obsługuje), w którym uruchamiam sobie Waze jako nawigację samochodową oraz muzykę ze Spotify. Zauważyłem, że Android Auto zniknęło już ze sklepu Google Play i chyba nie ma już żadnych aktualizacji. Czy ktoś z was przesiadł się już na nowe rozwiązanie od Google i ma jakieś przemyślenia? https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/smartfony/nawigacja-od-google-zniknie-ze-smartfonow-zmiana-pojawi-sie-wraz-z-android-12/5gkgzjc Mi komunikację wymusza Android Auto, więc chyba muszę go usunąć zanim sprawdzę nowe rozwiązanie "Asystent Google w trybie samochodowym", ale gdy usunę, to jeśli nowe nie zadziała, albo nie przypadnie mi do gustu trzeba będzie kombinować z instalowaniem AA z lewego źródła, więc pytam co sądzicie. A może korzystacie z innych aplikacji pomostowych jak np. AutoMate? Nie używam Android Auto, bo nie mam. Z ciekawości się zapytam: czy na ekran w aucie można puścić dowolną nawigację z telefonu ? Czy masz obsługę wówczas dotykową na ekranie auta ? Czy aplikacje pomostowe działają z każdym autem w którym jest Android Auto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyM Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 Android Auto oficjalnie nie jest dostępne w PL ,pozostaje pobranie z zaufanego źródła zewnętrznego pliku instalacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Sierpień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 3 godziny temu, MarioJ napisał: Nie używam Android Auto, bo nie mam. Z ciekawości się zapytam: czy na ekran w aucie można puścić dowolną nawigację z telefonu ? Czy masz obsługę wówczas dotykową na ekranie auta ? Czy aplikacje pomostowe działają z każdym autem w którym jest Android Auto ? Jest normalna obsługa dotykowa na ekranie auta, ale nie można puścić dowolnej aplikacji, lecz tylko te, których twórcy postarali się o kompatybilność z AA. Jest ich mało bo nie więcej niż 20, np. Mapy Google, Waze, Messenger, WhatsApp, Skype, Telegram, Signal, Spotify, YouTube Music, Apple Music, Google Play Muzyka, Deezer Music, Amazon Music. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Sierpień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 Godzinę temu, RyM napisał: Android Auto oficjalnie nie jest dostępne w PL ,pozostaje pobranie z zaufanego źródła zewnętrznego pliku instalacyjnego Nope, na początku nie było, potem dodali i pobrałem normalnie po ludzku ze sklepu Google Play, a teraz znowu nie ma. Zastępują to nowym rozwiązaniem i stąd moje pytanie, czy ktoś już korzystał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 U mnie w aucie jest jakaś wbudowana nawigacja, duży ekran dotykowy, połączenia bluetooth z telefonem i ch... wie co jeszcze. Nawet nie wiem jak to ogarnąć, bo nie jest do niczego potrzebne. Przyczepiam telefon do kratki, odpalam google maps i tyle wystarczy. Jedynie przygłupi algorytm strasznie ciągnie do autostrad. Drogą lokalną często jest dużo bliżej, a czas podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 Android auto to nie jest nawigacja. W Google Maps wystarczy zmienić opcje w ustawieniach, to bardzo proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 Jaką opcję? "Unikaj autostrad" niewiele daje. Większość tras przebiega trochę drogami szybkiego ruchu, a trochę po drogach lokalnych. Trzeba ręcznie dodawać punkty, a i tak na siłę wraca na autostrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 3 hours ago, Ziemowit said: Nope, na początku nie było, potem dodali i pobrałem normalnie po ludzku ze sklepu Google Play, a teraz znowu nie ma. Zastępują to nowym rozwiązaniem i stąd moje pytanie, czy ktoś już korzystał? w Android 10 AA jest wbudowane w system, może dlatego nie widzisz go w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Sierpień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 Godzinę temu, Plywak napisał: w Android 10 AA jest wbudowane w system, może dlatego nie widzisz go w sklepie? W międzyczasie było parę aktualizacji systemy, w jednym tel mam Android 10, w innym Android 11. Zastanawiam się co miał Marionen na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 2 godziny temu, Spiochu napisał: U mnie w aucie jest jakaś wbudowana nawigacja, duży ekran dotykowy, połączenia bluetooth z telefonem i ch... wie co jeszcze. Nawet nie wiem jak to ogarnąć, bo nie jest do niczego potrzebne. Przyczepiam telefon do kratki, odpalam google maps i tyle wystarczy. Jedynie przygłupi algorytm strasznie ciągnie do autostrad. Drogą lokalną często jest dużo bliżej, a czas podobny. Ja ze względów zawodowych interesuję się nowościami. Ostatnio jeździłem trochę nowym modelem Mazdy i z gadżetów to fajny jest "wyświetlacz na przedniej szybie" (HUD). Szczególnie prezentacja ograniczenia prędkości (i kilka innych znaków zakazu), prędkość aktualna i status aktywnego tempomatu. W krajach na zachodzie z wyższymi mandatami to się przydaje. W swoim aucie używam bluetooth do bezproblemowego słuchania stacji internetowych i spotify. Chociaż sam unikam przeładowania softwarem w aucie, nie ufam jakości pracy programistów. 😁 Złapałem kilka błędów w tym HUD Mazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 2 godziny temu, Spiochu napisał: U mnie w aucie jest jakaś wbudowana nawigacja, duży ekran dotykowy, połączenia bluetooth z telefonem i ch... wie co jeszcze. Nawet nie wiem jak to ogarnąć, bo nie jest do niczego potrzebne. Przyczepiam telefon do kratki, odpalam google maps i tyle wystarczy. Jedynie przygłupi algorytm strasznie ciągnie do autostrad. Drogą lokalną często jest dużo bliżej, a czas podobny. Wbudowane nawigacje w autach są najczęściej do dupy. Za słaby software, za słabe mapy. Mógłbyś pewnie wykorzystać u siebie i włączyć sobie ten google maps na dużym ekranie auta. To jest wygodniejsze i czytelniejsze, pod warunkiem że ekran auta jest na odpowiedniej wysokości, tak powiedzmy na poziomie dolnego brzegu przedniej szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 23 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2021 Za nisko jest ten ekran. Wygodniej z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi