moruniek Napisano 18 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2022 Dalsza część relacji (jeszcze ich będzie kilka). Kraków tętni życiem, bardzo dużo zagranicznych turystów. To też sympatyczni ludzie, szczególnie nasz kolega z forum (dzięki dla @marekbtl i jego żony za wspólne nasze spotkanie). Schodzimy w podziemia. Tu trochę mieszane uczucia, są multimedia, jest lunapark. Tylko to wszystko trochę przesłania same zabytki. Oczywiście nie może zabraknąć dorożek. Pod tym "domem kupieckim" znajdziemy zejście do podziemi. W Krakowie, sztuka leży dosłownie na ulicy. c.d.n. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 19 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2022 Kraków to też przenikanie się historii z współczesnością. Tuż obok galeria handlowa. A zaraz obok. Tam jeszcze wrócimy. Tymczasem. Wisła płynie. Ten Pan w oknie to całkowity przypadek. Wisła cd. Zacumowane barki - knajpki. W drugą stronę. To też historyczne dzielnice. Mają one swój charakter. Okrąglak, podobno serce Kazimierza. c.d.n. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2022 Wawel, warto pamiętać że kupujemy osobne bilety na zamek (te kupimy on-line) i katedrę (prowadzą je inne podmioty). Czy warto - oczywiście, że tak. Owszem, zwiedzamy w tłumie innych osób (lepiej celować więc w pierwsze wejścia grup, zawsze będzie trochę mniejszy tłok). Ptaszysko załapało się w kadr. Idziemy. Widok od strony wejścia. Na dziedzińcu. A tu już w środku. Kilka wybranych eksponatów (wstawię nie więcej niż 7859 ich zdjęć 😉). Oczywiście te najważniejsze. Ten miecz podobno bardzo ważny dla naszych przyjaciół z Ukrainy. To taki mój subiektywny wybór. Kubek ze szczerego złota (podobno). Te arrasy mają interesującą historię. Trochę świata zwiedziły, zanim wróciły do nas. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 21 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2022 Było trochę sztuki. Była też zbrojownia. Ten eksponat wzbudzał niemałe zainteresowanie wśród zwiedzających. Była też część katedralna. Zdjęć ze środka nie zamieszczam, miły Pan poinformował mnie, że tu jest zakaz fotografowania. Tam było widokowo. Odwiedziliśmy Zygmunta. Trochę trzeba było się przeciskać. Były krypty (tu wolno fotografować). Widoczek z dziedzińca muzeum. Smocza jama. I sam smok. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2022 Zmiana miejscówki. Lokomotyw tym razem, zwiedzać nie będziemy. Idziemy w miejsce docelowe. Warto tu przyjechać. Schodzimy po schodkach w dół. Zaczynamy bardzo fajną trasę turystyczną. Są bałwany solne. Tam gdzie nie ma soli. Czasem trzeba coś podeprzeć. Takimi urządzeniami wyciągano sól. Dużo pomników. c.d.n. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2022 W dniu 19.09.2022 o 18:16, moruniek napisał: To też historyczne dzielnice. Współczesny Kazimierz budzi się wieczorem, warto kiedyś zajrzeć zwłaszcza w ciepłą letnią noc. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 23 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 23 godziny temu, surfing napisał: Współczesny Kazimierz budzi się wieczorem, warto kiedyś zajrzeć zwłaszcza w ciepłą letnią noc. Wiem, ale z dziećmi byłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 23 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Tu przedstawiona legenda o powstaniu kopalni. Jest też solanka. Inscenizacja pracy koni, podobno żaden u nich nie oślepł. Ostatni wyjechał(a) na powierzchnię w XXI w. Trochę manekinów. Pierwsi odkrywcy, którzy pozyskiwali sól z solanki. Bywa religijnie. Sól rozświetlona. Mamy jeziorka podziemne. Gdzie nie gdzie, wysoko. Miejscami podpory. Sama sól nie wystarcza, nad nami centrum Wieliczki. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 25 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2022 Ostatnia część relacji z tej części podróży. Tu można było kiedyś pływać łódkami. Restauracja pod ziemią. Tak się reklamują. A tak wygląda sama restauracja. Smaczne jedzenie, ceny mocno umiarkowane (jeszcze). Tu jakby bardzie elegancko. Wyjście i nowoczesna część kopalni. Wychodzimy w centrum Wieliczki. Tu też warto zajrzeć. Miasto szybem stoi. Jest tam widokowo. Jeszcze jedno takie. Dziękując za tą część relacji. Zdecydowanie warto Wieliczkę odwiedzić. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 25 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2022 Cześć! Jak już mowa o kopalniach soli, to polecam Transylwanie. Dla Ciebie Krzysztof to kierunek nieobcy. Transylwania słynie nie tylko z wampirów i ich księcia Vlada Palownika. Ale już od czasów rzymskich jest tu kopalnia soli, jedna z najstarszych i największych w Europie Salina Turda, jest tu kilka atrakcji których nie ma w Wieliczce. Można pojeździć na diabelskim kole (młynie), popływać łódką (za dodatkową opłatą). Po kupnie biletu można cały dzień spędzić w kopalni. Dla lubiących sport są stoły do bilarda, tenisa stołowego, a nawet mini golf. Kilka fotek Pozdrawiam... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 25 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2022 Godzinę temu, marionen napisał: Cześć! Jak już mowa o kopalniach soli, to polecam Transylwanie. Dla Ciebie Krzysztof to kierunek nieobcy. Transylwania słynie nie tylko z wampirów i ich księcia Vlada Palownika. Ale już od czasów rzymskich jest tu kopalnia soli, jedna z najstarszych i największych w Europie Salina Turda, jest tu kilka atrakcji których nie ma w Wieliczce. Można pojeździć na diabelskim kole (młynie), popływać łódką (za dodatkową opłatą). Po kupnie biletu można cały dzień spędzić w kopalni. Dla lubiących sport są stoły do bilarda, tenisa stołowego, a nawet mini golf. Kilka fotek Pozdrawiam... My byliśmy tam w zeszłym roku. Dodałbym, że w tym samym mieście jest fantastyczne jezioro solankowe (o którym milczy większość przewodników), a tuż obok można nacierać się torfem czy inną borowiną (całkiem za darmo). Pływasz, a w zasadzie chodzisz w nim, mając pod sobą kilkadziesiąt metrów wody. Tu wspomniani wyżej ludzie, zażywający kąpieli błotnej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 18 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2022 Dziś korzystając z chwili wolnego, wyrwałem się na godzinkę (lub odrobinkę więcej) nad nasze jeziorko. Na początku nieśmiało wchodzimy do wody. Później nieco śmielej. Jeziorko na wyłączność. Więcej wieczorem jak się obrobię z innymi zajęciami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 18 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2022 Piłeczka zachęciła do kąpieli. Ta radość na pysku. Czasem trzeba było płynąć nieco dalej. I jeszcze jedno. No dobra, mnie też zachęcił do kąpieli. Jak na 18 październik, woda wyjątkowo ciepła. Woda, pies i las. Pies w locie. Pusto wszędzie, można było pozbyć się wreszcie smyczy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 18 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2022 3 minuty temu, moruniek napisał: No dobra, mnie też zachęcił do kąpieli. ..hmmm ..zastanawiające jak pies Ci rzucił piłeczkę..... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 18 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2022 Teraz, Lexi napisał: ..hmmm ..zastanawiające jak pies Ci rzucił piłeczkę..... To było w miarę proste, trudniej było go nauczyć, by zrobił mi zdjęcie 😉. 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 19 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 Piękny goldziak . U nas też w weekend była kąpiel - chociaż raczej w formie dostojnego brodzenia po rzeczce i aportowania patyków. A potem przyszedł gość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 19 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 5 minut temu, tanova napisał: Piękny goldziak . U nas też w weekend była kąpiel - chociaż raczej w formie dostojnego brodzenia po rzeczce i aportowania patyków. A potem przyszedł gość. Słodziak, nasz nawet próbował się zaprzyjaźnić z wiewiórkami, te odgrywają dla niego istne przedstawienia w ogrodzie, może kiedyś uda mi się to nagrać. Czy hymn Waszego/Waszej też brzmi "Być tam, zawsze tam gdzie Ty" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 19 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 17 minut temu, moruniek napisał: Słodziak, nasz nawet próbował się zaprzyjaźnić z wiewiórkami, te odgrywają dla niego istne przedstawienia w ogrodzie, może kiedyś uda mi się to nagrać. Czy hymn Waszego/Waszej też brzmi "Być tam, zawsze tam gdzie Ty" ? Tak, o ile jestem w kuchni . To jest zdecydowanie jej najbardziej ulubione miejsce w domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 19 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 18 godzin temu, moruniek napisał: No dobra, mnie też zachęcił do kąpieli. Jak na 18 październik, woda wyjątkowo ciepła. Cze To Ty naprawdę twardy jesteś, szacunek. Ja bym chyba palca nie zanurzył nie mówiąc już o innych wystających częściach ciała brrrrr. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 3 minuty temu, marekbtl napisał: Cze To Ty naprawdę twardy jesteś, szacunek. Ja bym chyba palca nie zanurzył nie mówiąc już o innych wystających częściach ciała brrrrr. pozdrawiam Kiedyś kąpaliśmy sie w Bałtyku w grudniu - ale to na "przysiędze" u kumpla było - po "wyczerpującej" podróży pociągiem ....no i ze 40 lat temu.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 19 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 Godzinę temu, Lexi napisał: Kiedyś kąpaliśmy sie w Bałtyku w grudniu - ale to na "przysiędze" u kumpla było - po "wyczerpującej" podróży pociągiem ....no i ze 40 lat temu.. Cze Ale jak to na przysiędze, zamiast krwi borygo było pewnie. pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 19 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 2 godziny temu, marekbtl napisał: Cze To Ty naprawdę twardy jesteś, szacunek. Ja bym chyba palca nie zanurzył nie mówiąc już o innych wystających częściach ciała brrrrr. pozdrawiam Kiedyś trenowałem ratownictwo wodne i tak jakoś mi zostało 😉. Ja pływałem 15 minut, twardy to jest Goldek, bo on pływał ponad godzinę i chciał więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 19 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2022 1 godzinę temu, moruniek napisał: Kiedyś trenowałem ratownictwo wodne i tak jakoś mi zostało 😉. Ja pływałem 15 minut, twardy to jest Goldek, bo on pływał ponad godzinę i chciał więcej. Krzysiu Jakbym miał takie futro jak Goldek - to tez bym pływał, ale mimo wszystko szacunek. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2022 23 godziny temu, tanova napisał: Tak, o ile jestem w kuchni . To jest zdecydowanie jej najbardziej ulubione miejsce w domu. Mądra, wie gdzie w domu mieszka jedzenie 😉. Nasz jak był młodszy i był bardzo głodny, prowadził moją żonę do kuchni i szczekał na lodówkę. p.s. Teraz już się nauczył, że jedzenie najlepiej sępić od dzieci (no chyba, że w domu pojawia się babcia). A nie tylko ta karma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 21 Czerwiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2023 Kolejne wakacje, kolejną podróż trzeba zacząć. Będzie kilka krajów, moje ukochane Bałkany, Serbia, Macedonia, Albania. Będzie też Grecja. Relację będę pisała sukcesywnie, w ramach jak będzie działało forum i Internet w trakcie podróży. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi