Cappo Napisano 15 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2023 W dniu 12.07.2023 o 14:40, moruniek napisał: Relację piszę na forum narciarskim a nie podróżniczym, więc nie mogło zabraknąć akcentu związanego z nartami. To miejsce zawsze mijałem, spiesząc się z lub do kraju. Tym razem postanowiłem zrobić sobie postój. Mapa ośrodka. Charakterystyczna kładka. Druga kładka. Czynny automat - wydaje kaucję za zwrot kart. Sam ośrodek - jedna część. Coś dłubią przy instalacjach. Jeszcze jedno zdjęcie. To nie ptaki. Druga część ośrodka. Stara gondolka - teraz element placu zabaw. Gondolka a obok kanapa. Gondolka stała, kanapa jeszcze kręciła. Fajne trasy też są. Kominek czeka na lepsze czasy. Temperatury letnia, na narty jeszcze trochę poczekamy. Ciuchcia wozi turystów pomiędzy poszczególnymi częściami ośrodka. c.d.n. Byłem rok temu, ale trafiłem dość słabe warunki, zimno i spory wiatr, trasy już też były zmęczone, więc mam dość słabe wspomnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 15 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2023 Godzinę temu, Cappo napisał: Byłem rok temu, ale trafiłem dość słabe warunki, zimno i spory wiatr, trasy już też były zmęczone, więc mam dość słabe wspomnienia. Ja mam inne porównanie, wszędzie za kawę płaciłem około 1.5 Euro, zazwyczaj taniej (kilak krajów w Europie). Tam kosztowała 2.5 Euro, za lemoniadę życzyli sobie 5 Euro. Wcześniej na tej samej Słowacji za 2 pizze, napoje i kawę zapłaciłem 20 Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 Zmiana miejscówki, trochę zaklinanie pogody, podróż mocno sentymentalna (miejsce moich wakacji z czasów dzieciństwa). Tym razem będą okolice Augustowa. Na początek Śluza Swoboda. Niebawem wstawię resztę zdjęć. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 (edytowane) Godzinę temu, moruniek napisał: Zmiana miejscówki, trochę zaklinanie pogody, podróż mocno sentymentalna (miejsce moich wakacji z czasów dzieciństwa). Tym razem będą okolice Augustowa. Na początek Śluza Swoboda. Niebawem wstawię resztę zdjęć. c.d.n. Sentymenty, "Augustowskie noce", łza się w oku kręci . Ale gdybyś przy okazji chciał podjąć prawdziwe wyzwanie... Można w jednym dniu objechać tam narty wodne i potem śniegowe halowe,zdarzylo mi się Edytowane 26 Lipiec 2023 przez lski@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 48 minut temu, lski@interia.pl napisał: Sentymenty, "Augustowskie noce", łza się w oku kręci . Ale gdybyś przy okazji chciał podjąć prawdziwe wyzwanie... Można w jednym dniu objechać tam narty wodne i potem śniegowe halowe,zdarzylo mi się Wodnych chwilowo brak, będzie o tym w dalszej części relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 (edytowane) Kolejna porcja zdjęć. Są nawet trasy narciarskie (bardziej jednak na papierze niż w terenie). Czas spędzamy głównie w wodzie, na wodzie i jeżdżąc rowerami. Czasem też podziwiamy deszcz za okien przyczepy. Jezioro Suchar. Jezioro Białe Augustowskie. Białe Augustowskie cd. Nasza miejscówka. Kanał Augustowski. Takie tam pływają. c.d.n. Edytowane 26 Lipiec 2023 przez moruniek coś tam 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 Rowerem dookoła jeziora Białego (no dobra Studzienicznego też, o tym jeziorze będzie póżniej). Wysoki brzeg, była binduga, dziś pole namiotowe. I jeszcze jedno z tego miejsca. Pole namiotowe w innym miejscu, raczej puste. Brak pogody i wysokie ceny zrobiły swoje. I jeszcze jedno na jezioro. Jedziemy dalej. Widok z pomostu. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2023 Jezioro Sajno, Staw Sajenek i jezioro Sajenek. Jest tam widokowo. Jezioro Sajno. Miejscami ścieżki rowerowe asfaltowe. Mój wierny towarzysz. W tle jezioro Sajenek. Ja jednak wolę obok asfaltu. Miejscami sporo piachu. Jezioro Sajno w całej okazałości. I jeszcze jedno zdjęcie z innej perspektywy. Moja ulubiona plaża nad tym jeziorem. Idealne miejsce dla rodzin z małymi dziećmi, płytka woda jeszcze 100 metrów od brzegu. Takie tam na koniec. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2023 Kolejne jezioro tym razem Serwy. Miejscami strasznie wygrodzone. Ten mój krótki wypad musiałem odrobinę skrócić bo przez te deszcze pies mi się odrobinę rozchorował, nie miał jak doschnąć po kąpieli w przyczepie, bo cały czas lało. Każda wyprawa rowerowa, zaczynana lub kończona w deszczu. Kąpiel też w przerwach od opadów deszczu. Jedziemy nad Serwy. Coś tam widać. Unikam asfaltu, wolę tak. Jezioro zaczyna być widoczne, a wzdłuż brzegu jadę już dobre kilka kilometrów. To sitowie ma swój urok. Znajduję wreszcie miejsce z lepszym widokiem. Tak dla orientacji, gdzie da się wejść do jeziora. Wrócę tam jeszcze z SUP-em. c.d.n. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 Kolejne jezioro, tym razem Studzieniczne. Jeszcze jedno. Kaczuszka może na obiadek ? Ewentualnie łabędzie, same pod pysk podpływają ? Kanał Augustowski obstawiony znakami. Te nawet wyznaczają szlak, przez ostatnie kilkadziesiąt lat dało radę pływać bez tych znaków. Normalnie nie wiem jak mogłem sobie poradzić bez tego oznakowania 😉. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 Tym razem kilka zdjęć z wody. Zazwyczaj rześkie 17 stopni, woda jakieś 21 stopni i dżdżący deszcz (3 razy to słowo wpisywałem 😉), nas nie zniechęcił. Córka z psem wbiegają ochoczo. Trochę popływali. Pies zadowolony. Brak ludzi, można swobodnie się kąpać. No dobra na tym zdjęciu ma minę, czy już wychodzimy ? Ja się rozgrzewam. Też popływaliśmy. Ja swoje 1500 metrów, Goldek trochę mniej. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 29 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2023 Augustów mocno się rozwija, pozazdrościł chyba odpływu turystów do Druskiennik. Kolejne jezioro, tym razem Necko. W Augustowie powstał fajny park linowy. Wyciągi do nart wodnych nieczynne. Jakiś jegomość uszkodził jedną z podpór. Kąpielisko też zamknięte. Ławka na punkcie widokowym, z (bez) widoku. Deptak i ścieżka rowerowa (tych powstało całe mnóstwo). Trochę miejsc do ćwiczeń. Oczywiście najciekawsze samo jezioro. c.d.n. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2023 Ostatnia porcja zdjęć z tego etapu podróży. Puszcza Augustowska. Kiedyś za dziecka, włóczyłem się po tych lasach, co to były za lasy. Brak GPS-ów, mapa i odrobina orientacji w terenie. Większość ścieżek znanych z dzieciństwa to teraz leśne autostrady. Lasy cięte na potęgę, na szczęście jeszcze trochę ich zostało. Spieszmy się zobaczyć ten las, bo tak szybko odchodzi a odrasta przynajmniej te 50 lat. Są jeszcze takie miejsca. Tych znacznie więcej. Tną nawet w sezonie wakacyjnym. Sporo nowych szlaków i tras rowerowych. Są miejsca gdzie można odpocząć, schronić się przed deszczem. Tu jeszcze bez autostrad. Czasem z asfaltem wchodzą w samą puszczę. Autostrady leśne. c.d.n. 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2023 Ostatnia fala upałów, skłoniła mnie do kolejnego wyjazdu. Tym razem nieco bliżej domu, w poszukiwaniu śladów dzieciństwa. Były bunkry, urokliwe kościółki, zalew, Pilica, Groty i Niebieskie Źródła. Był też rower, SUP i sporo pływania. Zalew Sulejowski. Miejscami brzegi wyglądają naturalnie. Tu też. Są urokliwe zatoczki. Nowa plaża i deptak. Niedostępna jeszcze dla turystów. Pamiętajmy, że do sztuczny zbiornik. Dość płytki, przy upałach lubi zakwitnąć. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 21 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2023 Tym razem kościółek o dość interesującej historii, szkoda tylko że obok samego kościółka nie ma o tym ani słowa, żadnej tablicy informacyjnej. Został on budowany w 1781 roku i dwukrotnie był przenoszony. Obecnie jest to kościół parafialny św. Mikołaja w Treście. Ja byłem w nim swego czasu chrzczony, jak jeszcze stał w Tomaszowie Mazowieckim i był częścią parafii św. Antoniego. Resztę musicie doczytać i zobaczyć sami. Jak na zabytkowy kościółek, jest bardzo słabo wypromowany i nieudostępniony do zwiedzania. Jest obecnie w remoncie. Posiada dzwonnicę. Tak się prezentuje. I widok z drugiej strony. Mamy też witraże (choć to chyba raczej obrazy namalowane na szkle), te zostały w większość obsadzone współcześnie. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 21 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2023 Nie samą turystyką sakralną człowiek żyje 😉. Popływane też było. Zalew całkiem fotogeniczny. Moja córka na SUP-ie. No dobra, ja też. Mój syn też. Nawet pompki robił. Czasem coś tam czytamy (tak wiem, niemodne to ostatnio) 😉. c.d.n. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2023 Było trochę pojeżdżone (rowerami oczywiście) po okolicy. Groty Nagórzyckie. Miejsce odwiedziłem z sentymentu, chodziłem tam za dzieciaka. Miejsce jest przerobione na atrakcje turystyczną, niemniej jednak, trasa udostępniona komercyjnie to raptem 160 metrów. Groty są znacznie większe. Ścieżkę robiła podobno ta sama firma która przygotowywała trasy turystyczne w Wieliczce, widać pewne podobieństwa, choć tu poszukiwano piasku kwarcowego. Polecam Niebieskie Źródła, takie nasze Blue Eye, zdecydowanie mniej wypromowane niż to w Albanii. Miejsce dostępne przez cały rok, źródełka nie zamarzają. Wstęp bez opłat. Ostatnie miejsce to kopalnia piachu Biała Góra. Groty. Groty w środku. Takie inscenizacje. Miejsce po wydobyciu piachu. Niebieskie Źródła. Jeszcze jedno. Tablica informacyjna. Trwa budowa ścieżek rowerowych, nowych dróg w okolicy. Trwa budowa nowego miejsca widokowego na kopalnię piachu. A oto sama kopalnie. Jej druga część. c.d.n. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2023 Jedno z bardziej interesujących miejsc w okolicy. Jeleń - schron kolejowy i okoliczne bunkry. Miejsce położone na uboczu, bez biletów wstępu i przewodnika (jak na bliźniaczej Konewce). Zwiedzając takie miejsca na własną rękę, warto kierować się zdrowym rozsądkiem, posiadać mocną latarkę i zapasowe źródło światła, kask w mojej ocenie też jest rozsądnym wyposażeniem. Ja pokażę Wam kilka zdjęć, w tym jedno z "nieistniejącej" (jak piszą w Internetach) kondygnacji podziemnej. Jest to też miejsce, w którym swego czasu bawiłem się z kolegami "w wojnę". Polecam. Tu kierują znaki, my będziemy zwiedzać inne miejsce - brak oznakowania w terenie. My oczywiście rowerowo. Główny bohater dnia dzisiejszego. Jesteśmy w środku. Idziemy dalej. Zachowały się tory. Kanały techniczne, boczne - zalane wodą. Docieramy do końca. Widok z drugiej strony. Kolejne bunkry. Kolejne bunkry cd. Jest ich kilkanaście w okolicy. Wszystkie w bardzo dobrym stanie, niezniszczone. Napisy na ścianach informują na terenie jakiego województwa jesteśmy. A tu schodzimy na niższą kondygnację. Tak wygląda ta nieistniejąca kondygnacja. Z opowieści z dzieciństwa, słyszałem że te bunkry miały 3 kondygnacje i były ze sobą połączone (ile w tym prawdy nie wiem). Większość niższych kondygnacji jest zalana wodą. c.d.n. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 22 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2023 2 godziny temu, moruniek napisał: Tak wygląda ta nieistniejąca kondygnacja. Z opowieści z dzieciństwa, słyszałem że te bunkry miały 3 kondygnacje i były ze sobą połączone (ile w tym prawdy nie wiem). Większość niższych kondygnacji jest zalana wodą. c.d.n. Bardzo duża możliwość że część z nich jest połączona - tak jak w Konewce (jak byłem to było dostępne przejście z głównego bunkra do jakiegoś innego niskim podziemnym korytarzem). Przeznaczenie obu kompeksów podobne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 23 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 Dziś w relacji Smardzewice - na poniższym zdjęciu zaznaczone nawet na kuli ziemskiej. Tama. Widok na nową część nabrzeża - plaża ma być otwarta uroczyście we wrześniu (jak znalazł). Tu lepiej widać co tam zostało zbudowane. Park w centrum miasta. Sanktuarium Św. Anny, miejsca objawień wam oszczędzę. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 24 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 Ostatnia część relacji z tej części podróży. Tym razem było rowerowo, dookoła zalewu. Oczywiście można jechać ścieżkami, nie widząc zbiornika, można poszukać własnej linii. Brzegi miejscami mocno wygrodzone i trafiają się niespodzianki. Sporo korzeni (ja to lubię). Czasem tak. Czasem trafiają się zastoiska wodne. W innych miejscach sporo piachu. Bywa widokowo. Po zalewie pływają kaczki. Czasem też inne jednostki pływające się trafiają. Czasem betonowo. W niektórych miejscach zalew kwitnie w najlepsze. Moje dzieci podążają moim śladem. Rower pozuje do zdjęć. Tu na tle Pilicy. I jeszcze jedno widokowe. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Wrzesień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2023 Ostatni tydzień wakacji spędziliśmy dość intensywnie. Z Internetem było nieco gorzej, czasu też brakowało, więc relację zdam dziś i w kolejnych dniach. Pływaliśmy. Dużo pływaliśmy. Jeździliśmy konno. Odkrywaliśmy nowe (stare) miejsca w Puszczy Augustowskiej. Widok z tego mostku. W drugą stronę. Kopaliśmy doły. Bardzo dużo jeździliśmy rowerami. Odwiedzając nowe i stare miejscówki. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Wrzesień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2023 (edytowane) dubel Edytowane 3 Wrzesień 2023 przez moruniek coś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 5 Wrzesień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2023 Dużo jeździliśmy na rowerach. Trafiały się w lesie gustowne stojaki. Łabędzie jakże smakowicie wyglądają. Tu się chowaliśmy przed słońcem. Było nam dobrze. Dlaczego Białe nazywa się Białe. Zwiedzaliśmy. Ścieżka dydaktyczna cd. Trafiają się okopy. Pomniki. Dużo pływaliśmy. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Wrzesień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2023 Piszę z pamięci, mogę coś pomylić. Dziś kilka widokówek z naszych wypraw rowerowych. Plan zakładał, jedziemy na rowerach, dojeżdżamy do jeziora, kąpiemy się, jedziemy dalej, kąpiemy się. Jezioro Orle. Kanał Augustowski. Kładki pieszo-rowerowe nad Kanałem Augustowskim. Śluza Paniewo, jedyna 2 komorowa na Kanale Augustowskim. Jezioro Paniewo. Jezioro Orle raz jeszcze. Na koniec takie oto ostrzeżenie. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi