Chertan Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 Kopaonik to ciekawy ośrodek pod względem klimatu, nawet gdy Alpy borykają się z wyższymi temperaturami, tam zapowiadają się ostre mrozy i spore opady śniegu. Rok temu mieliśmy np. lampę w Szwajcarii i dobrze ubite trasy, a @Mikoski jeździł w Kopaoniku po puchu w opadach śniegu. A niby Bałkany i powinno być ciepło. Bliskość strefy kontynentalnej jednak robi swoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 9 minut temu, Chertan napisał: Kopaonik to ciekawy ośrodek pod względem klimatu, nawet gdy Alpy borykają się z wyższymi temperaturami, tam zapowiadają się ostre mrozy i spore opady śniegu. Rok temu mieliśmy np. lampę w Szwajcarii i dobrze ubite trasy, a @Mikoski jeździł w Kopaoniku po puchu w opadach śniegu. A niby Bałkany i powinno być ciepło. Bliskość strefy kontynentalnej jednak robi swoje. Dokładnie, pogoda mnie zaskoczyła pozytywnie jeśli chodzi o temperatury. Jadąc tu miałem obawy bo w Belgradzie było 16-18 stopni i i słońcu na upartego można było chodzić w krótkim rękawku. Zresztą niedaleko Kopanioka tam gdzie się zjeżdża z ichniejszej A2 (Prilina chyba) też niewiele mniej ~14 stopni. A tu na miejscu gdzie nocuje ~1 stopnia, a na dolnych stacjach -1 stopnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 Dziś pogoda była znacznie łaskawsza od wczorajszej co oczywiście miało bezpośrednie przełożenie na ilość osób ale widoczki wynagradzają te minuty w kolejkach. Zresztą poza "Sportową doliną" do innych wyciągów nie czekało się więcej niż 5 minut a jutro też chyba zapowiada się ładny dzień 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 37 minut temu, KrisRR napisał: Dziś pogoda była znacznie łaskawsza od wczorajszej co oczywiście miało bezpośrednie przełożenie na ilość osób ale widoczki wynagradzają te minuty w kolejkach. Zresztą poza "Sportową doliną" do innych wyciągów nie czeka świetne relacje pytania: - ile kosztuje skipass tygodniowy ? - jest wystarczająco śniegu by zjechać do dolnej stacji gondoli w Brzece ? - dojazd samolotem czy autem (ile godzin) ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 17 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2022 2 godziny temu, Jeeb napisał: świetne relacje pytania: - ile kosztuje skipass tygodniowy ? tu masz dokładne rozpiski: https://www.skijalistasrbije.rs/en/node/1311. Ja za 5 dniowy z jazdami wieczornymi płaciłem ~14500 RSD/os (600PLN) ale kupowałem z jakąś zniżką w listopadzie - jest wystarczająco śniegu by zjechać do dolnej stacji gondoli w Brzece ? ??? nie wiem, jeszcze tam nie dojechałem drugi dzień jestem - dojazd samolotem czy autem (ile godzin) ? autem, długo ~18 h ( z czego 0,5h granica H / SRB i z 2,5 h błąkania się po Belgradzie w poszukiwaniu wyposażenia niezbędnego dla młodego człowieka w obcym kraju gdzie transfer danych b. drogi - https://www.telenor.rs/en/consumer/offer/mobile-internet/prepaid-mobile-internet 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 8 godzin temu, KrisRR napisał: poszukiwaniu wyposażenia niezbędnego dla młodego człowieka w obcym kraju gdzie transfer danych b. drog a w hotelach nie ma WiFi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 44 minuty temu, Jeeb napisał: a w hotelach nie ma WiFi ? w hotelu jest i to całkiem dobre ale na stoku nie ma 🙃 Wiem, ja też do końca nie rozumiem tej potrzeby bycia ciągle on line. Ale ja to mam nie najnowszą datę produkcji 😄 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 24 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2022 Od wczorajszego ranka już jestem w Polsce. Przygoda z Kopaonikiem zakończona. Poniżej jeszcze parę fotek Piątek 18.02. Chyba najlepszy dzień w moim pobycie. Cały dzień piękne słońce i lekko ujemne temperatury = doskonałe warunki narciarskie. Mimo że to był początek weekendu nie było znaczącej zmiany w ilości osób. Choć nie chwaląc się mam dobrą wyobraźnie przestrzenną ogarnięcie topografii ośrodka trochę mi zajęło. B. ciekawy jest pod tym względem Kopaonik - nie jest taki "liniowy" jak np Białka czy Szczyrk Odwiedziliśmy też najdalszą część ośrodka Velika Gobleja, osobna górka oddzielona drogą jezdną od zasadniczej części ośrodka. Trasy tu są krótsze ale z konkretnym nachyleniem + szybkie krzesełku - idealne miejsce do "dojeżdzenia się" a po krótkim wypoczynku nocna jazda + ładne widoki nocnego Kopaonika Sobota 19.02. Słońce cały dzień ale niestety też za ciepło. Nie chodzi mi zresztą o samą temp. bo to nie problem ale o to co robiła ze śniegiem mokry i ciapowaty - nie lubię takich warunków. Uciekamy do najwyżej położonych tras Krćmar, Duboka I. Tam warunki nadal dobre Niedziela 20.02. Zgoła odmienne warunki pogodowe, bez słońca i ujemne temperatury. W zasadzie wolę to od pogody z dnia wcześniejszego, bo warunki narciarskie znów wszędzie b. dobre Przejechaliśmy się też gondolką do miejscowości Brzezce. Trasy pod nią były nie czynne Ciekawostka dla osób które w jakimś stopniu interesują się kolejkami linowymi - ta gondola ma po drodze dwie stacje pośrednie. Na koniec- nieźle musi tam u nich czasami napadać śniegu że nawet w marketach zalega- bo do czego taki sprzęt Ogólnie z wyjazdu jestem b. zadowolony. Fajny jak dla mnie ośrodek z wystarczającą ilością tras jak na 5 dni. Główny minus to odległość z Łodzi ~1400km. Jak dla mnie to taki maks absolutny do przejechania na raz bez noclegu - łatwiej by było jak by mieć zmiennika za kierownicą Pozdrawiam 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 20 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień Ktoś w tym sezonie rozważa wyjazd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień toż to 3 świat narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 20 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 1 godzinę temu, Jeeb napisał: toż to 3 świat narciarski Jak Kopaonik to trzeci świat narciarski, to które jest miejsce Polski... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 19 minut temu, marionen napisał: Jak Kopaonik to trzeci świat narciarski, to które jest miejsce Polski... 1 - Alpy 2- Karpaty i Sudety 3- Bałkany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień W dniu 20.09.2024 o 20:06, Jeeb napisał: toż to 3 świat narciarski Byłeś tam ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 23 minuty temu, moruniek napisał: Byłeś tam ? raź miałem jechać na święta i Sylwestra bo zaprzyjaźniona serbska rodzina ma w górach dom ok 15 km od tego ośrodka, nawet pogodziłem się z 2 dniowym dojazdem, niestety zadzwonili że nie ma śniegu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 22 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień W dniu 20.09.2024 o 14:34, moloo napisał: Ktoś w tym sezonie rozważa wyjazd ? Ja nie wykluczam,bo mi się bardzo podobało.Jak tylko zmieszczę czasowo między Gruzją i Ukraina... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień może ktoś z bywalców mógł by np. porównać ze słowackim Chopokiem bo widzę że podobna ilość km tras i podobne wysokości npm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 23 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 8 godzin temu, Jeeb napisał: może ktoś z bywalców mógł by np. porównać ze słowackim Chopokiem bo widzę że podobna ilość km tras i podobne wysokości npm Ośrodek bardziej rozległy,ale o mniejszym przewyższeniu niż Chopok. W okresie covidowym oprócz drogiej Szwajcarii to była jedyna sensowna alternatywa do pojeżdżenia na nartach i wtedy jeszcze było tam tanio, teraz niestety ceny mocno podskoczyły, zarówno noclegów, jak i w knajpach. Minusem jest też odległość i przejście graniczne w Roszke. Raz na pewno warto pojechać, jak się trafi na dobrą zimę to i poza trasami można się wyjeździć. Większość infrastruktury wyciągowej jest w miarę nowa i szybka, często jest problem z zaparkowaniem w głównej części ośrodka, spokojniej jest od strony gondoli w Brzeče, ale tam z kolei po nartach nic się nie dzieje. Przed postawieniem gondoli wiele lat nie działały wiodące stamtąd krzesła i obiekty hotelowe podupadły, teraz się to pomału odbudowuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień a przerabiał ktoś dolot samolotem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 24 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień W dniu 22.09.2024 o 18:34, lski@interia.pl napisał: Ja nie wykluczam,bo mi się bardzo podobało.Jak tylko zmieszczę czasowo między Gruzją i Ukraina... To daj znać, jakbyś czasem miał jakiś plan. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Cześć, czy ktoś wie dlaczego wyciąg Mali Karaman jest osobno płatny - pojedyncza jazda ok. 5 EUR. To karnet nie obejmuje wszystkich wyciągów ? Są jeszcze jakieś dodatkowe niespodzianki jeśli chodzi o karnet ? Dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 31 minut temu, moloo napisał: Cześć, czy ktoś wie dlaczego wyciąg Mali Karaman jest osobno płatny - pojedyncza jazda ok. 5 EUR. To karnet nie obejmuje wszystkich wyciągów ? Są jeszcze jakieś dodatkowe niespodzianki jeśli chodzi o karnet ? Dzięki za wszelkie info. jak chcesz sobie kupić pojedynczy wjazd to kupujesz pojedynczy, jak chcesz na cały ośrodek to taki kupujesz. możesz kupić tylko na dzień, lub na nocne jazdy lub dzień plus noc. Wybór należy do Ciebie. Nie ma obowiązku kupowania pojedynczego na Mali Karaman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 1 minutę temu, marionen napisał: jak chcesz sobie kupić pojedynczy wjazd to kupujesz pojedynczy, jak chcesz na cały ośrodek to taki kupujesz. możesz kupić tylko na dzień, lub na nocne jazdy lub dzień plus noc. Wybór należy do Ciebie. Nie ma obowiązku kupowania pojedynczego na Mali Karaman. Mam takie info z wytwórniwypraw i nie wiem o co chodzi. Wszystko, czego nie ma w cenie: wyciągi — około 30 euro/dzień przy zakupie karnetu siedmiodniowego, wyciąg Mali Karaman (pojedyncza jazda — ok.5 euro), przejazd busem lokalnym na stok — około 12 zł/dzień, wejście do term — około 18 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 7 minut temu, moloo napisał: Mam takie info z wytwórniwypraw i nie wiem o co chodzi. Wszystko, czego nie ma w cenie: wyciągi — około 30 euro/dzień przy zakupie karnetu siedmiodniowego, wyciąg Mali Karaman (pojedyncza jazda — ok.5 euro), przejazd busem lokalnym na stok — około 12 zł/dzień, wejście do term — około 18 euro. Pojedynczy wjazd to jest dla turystów chcących pooglądać okolice. A ceny sprawdź sobie na stronie ośrodka, nie w wytwórniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Na Kopaoniku w ubiegłym sezonie 7 dniowy karnet ( na cały ośrodek) kosztował 25000 Dinarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 16 Październik Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik Kontynuując temat wyjazdu do Kopaonik - kiedy najlepszy termin na wyjazd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi