KamaG Napisano 12 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2021 Cześć , może odgrzewam kotleta, ale wszystkie wątki jakie znalazłam na temat rolek terenowych są delikatnie mówiąc zabytkowe 😁. Szukam alternatywy na lato, zaintrygowały mnie nartorolki z racji braku solidnego asfaltu w okolicy. Dysponuje sporym potencjałem : dziurawych asfaltów, względnie ogarniętych dróg szutrowych i całą masą leśnych ścieżek. Asfalt przyzwoity należy do drogi krajowej z ruchem ponadprzeciętnym, co wyklucza zwykle rolki. Czy jest tu może ktoś co wie coś, a może nawet więcej w temacie? Do najbliższych wypożyczalni ok 200km, wiec sprawdzenie na żywym organizmie dość trudne. Kuszą mnie bardzo jako załatanie niedosytu nart w sezonie zimowym. Poproszę o opinie. pozdrawiam Kama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 12 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2021 Posiadam Skike v07 Plus, jeździłem na tym kilka razy ale jakoś mnie nie wciągnęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamaG Napisano 12 Marzec 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2021 To może jednak powinnam najpierw spróbować, biorąc pod uwagę cenę sprzętu🤔. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 13 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2021 17 godzin temu, KamaG napisał: 😁Dysponuje sporym potencjałem : dziurawych asfaltów, względnie ogarniętych dróg szutrowych i całą masą leśnych ścieżek. To są super warunki na ... rower 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamaG Napisano 13 Marzec 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2021 Rower jest, używany😁, tylko mi latem tych nart brakuje. A najgorzej jest teraz, kiedy jeszcze został niedosyt po zimie🤭, za dużo czasu chyba na kombinowanie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 13 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2021 20 minut temu, KamaG napisał: Rower jest, używany😁, tylko mi latem tych nart brakuje. A najgorzej jest teraz, kiedy jeszcze został niedosyt po zimie🤭, za dużo czasu chyba na kombinowanie mam. Jeszcze się zima nie skończyła. Chyba nawet w Górach Świętokrzyskich nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamaG Napisano 13 Marzec 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2021 (edytowane) zima wygląda teraz tak w okolicy 😁, właśnie przewietrzyłam rower, niby krótka wycieczka a dziecek i pies prawie umarłe 😬, młody tłumaczy ze to po zimie 😜 Edytowane 13 Marzec 2021 przez KamaG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamaG Napisano 14 Kwiecień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2021 Hej, a może ktoś zna jakąś wypożyczalnię takiego sprzętu? Może lepiej spróbować najpierw na żywo i zweryfikować wyobrażenia. Jakoś mało jest ludzi jeżdżących pasjami na nartorolkach, albo ja nie umiem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 14 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2021 2 godziny temu, KamaG napisał: Hej, a może ktoś zna jakąś wypożyczalnię takiego sprzętu? Może lepiej spróbować najpierw na żywo i zweryfikować wyobrażenia. Jakoś mało jest ludzi jeżdżących pasjami na nartorolkach, albo ja nie umiem znaleźć Poproś o opinię @Marxx74, większego specjalisty od rolek na forum nie znam. I nie przejmuj się nawet jak będzie zaprzeczał... W temacie nart też oczywiście kopalnia wiedzy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 14 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2021 18 minut temu, marionen napisał: Poproś o opinię @Marxx74, większego specjalisty od rolek na forum nie znam. I nie przejmuj się nawet jak będzie zaprzeczał... W temacie nart też oczywiście kopalnia wiedzy... Jakby Marek nie miał czasu to: nartybiegowe.info nartorolkowy.pl nartorolki.com.pl krakowsport.pl nartorolki.pl 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 14 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2021 @marionen - ale zaprzeczać lubię .. wyczerpałeś linkownię o jakiej bym pomyślał - może jeszcze rollski.pl i skiking.pl @KamaG Terenowe rolki jedynie widuję z daleka. Coś mi po głowie chodzi, że częsta opcja 150mm koła nie sprawdzała się szczególnie rewelacyjnie w "terenie" <-szutry itd. wyraźnie ustępując 200mm. W Warszawie i okolicy organizowane są zajęcia z opcją wypożyczenia sprzętu - może odezwij się do tej ekipy, dyscyplina mocno niszowa a świat mały, być może znają kogoś w Twojej okolicy kto pomoże spróbować .. namiar z FB : Towarzystwo Narciarskie Biegówki Wesoła | Facebook Pozdrawiam, M. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamaG Napisano 14 Kwiecień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2021 Panowie - szacun ☺️, jak zwykle niezawodni. Dziękuję, biorę się za lekturę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuzon Napisano 14 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2021 Jeśli szukałbyś w okolicach Trójmiasta (nie wiem skąd jesteś), to można wypożyczyć tutaj: https://web.facebook.com/RollSkiTour/?ref=page_internal O ile na zwykłych rolkach robiłem kilkadziesiąt kilometrów, to na terenowych z kijkami, po zaledwie kilku kilometrach myślałem, że wyzionę ducha 😁 Kondycyjnie to jest przepaść i jak ktoś śmiga na zwykłych i myśli, że tu też będzie banał, to się może srodze zawieść Oczywiście waga rolek robi swoje. No i absolutnie nie porównywałbym poziomu wysiłku do roweru. Góra pracuje tu tak intensywnie, że wręcz słychać jak siły z gwizdem ulatują. A jak oni jeżdżą po leśnych ścieżkach, to dla mnie jakaś magia. Ja na parkowej szutrówce miałem problem. Przygoda była jednorazowa, ale mocno się zastanawiam żeby do tego wrócić. Podobało mi się, że tak mnie wykończyły fizycznie a to znaczy, że potencjał podniesienia w ten sposób kondycji jest ogromny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamaG Napisano 15 Kwiecień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2021 Dzięki @kuzon co prawda to nie moje okolice (ja - świętokrzyskie, Starachowice) ale może na jakiś wyjazd wakacyjny się przyda 😊 Właśnie zwykle rolki jakoś niekoniecznie (za szybkie, za wywrotne) terenowe mi się jakieś bardziej stateczne, turystyczne wydają, takie odpowiedniejsze dla "starszej pani" 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 15 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2021 Tak sobie patrząc na zaczynających przygodę z terenowymi - mniej wywrotne tak, męczące tak, mało turystyczne bo siły uciekały jak z dziurawego balonika z braku techniki .. ale ja się nie znam . Życzę powodzenia, kibicuję i chętnie przeczytam refleksje po Twoich próbach. Pozdrawiam, M. W szeroko rozumianej Twojej okolicy bywamy przy S7 na serwisówkach w Zaleziance, ale jak przyjdzie Ci do głowy inny ciekawy asfalt to chętnie sprawdzę - byle było gdzie hamować ;). Każda podpowiedź co do asfaltu cenna - stok treningowy na szpital zamieniono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 15 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2021 Godzinę temu, Marxx74 napisał: stok treningowy na szpital zamieniono. Hej, coś się stało ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 16 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2021 @mario33 - odniosłem się do zamknięcia "korony" i bram Stadionu Narodowego. W ramach czarnego humoru - treningi na narodowym możliwe są obecnie jedynie ze skierowaniem i pozytywnym wynikiem testu ... co przy rozmaitych perypetiach i ograniczeniach na Agrykoli temat treningów pod inline alpine utrudnia - ale się nie poddajemy Pozdrawiam, M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Świstak76 Napisano 31 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2021 W dniu 15.04.2021 o 10:33, KamaG napisał: Dzięki @kuzon co prawda to nie moje okolice (ja - świętokrzyskie, Starachowice) ale może na jakiś wyjazd wakacyjny się przyda 😊 Właśnie zwykle rolki jakoś niekoniecznie (za szybkie, za wywrotne) terenowe mi się jakieś bardziej stateczne, turystyczne wydają, takie odpowiedniejsze dla "starszej pani" 😉 Hej. Jak temat aktualny to mogę pomóc - jestem posiadaczem rolek skike V09 fire - i mieszkam niedaleko (okolice Lipska) :). w Starachowicach bywam dość często - pochodzę stąd :). Zrobiłem na nich już parę kilometrów w różnym terenie - od super asfaltów na Fleming Park do kamienistych ścieżek na wałach przy Dunaju :). Pozdrawiam Świstak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamaG Napisano 24 Listopad 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2021 Cześć Świstak, szkoda że nie widziałam wcześniej... teraz to już i pogoda nie ta, i kontuzja na zwykłych rolkach mnie dopadła, więc mam "czas na relaks" mam nadzieję że do przyszłego wznowię temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 Zastanawiam się czy nartorolki to bardziej narty czy rolki? Bez umiejętności jazdy na rolkach da się na tym poruszać bez miliona kontuzji i wywrotek na początku? Zastanawiam się czy to może być fajny trening letni przed zimowymi skiturami. Ps. Zobaczyłem filmik instruktażowy z technik hamowania i się przeraziłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 2 godziny temu, cysiu napisał: fajny trening letni przed zimowymi skiturami. Rower oraz odpowiednia dieta dobrze buduje kondycję na skitury, a nartorolki i trudne single rowerowe - szkoda sezonu zimowego na rehabilitacje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 31 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2023 (edytowane) Rolki mają tę zaletę,że wpływać można treningiem i na kondycję,i na technikę narciarską.Moja koleżanka od ścigania w MPA, niejaka Ania Nowak traktuje narty jako trening do slalomów rolkowych,gdzie ściga się na wysokim poziomie... https://supernarty.pl/artykul/podcast-inline-alpine-po-co-narciarzowi-rolki-589 Edytowane 31 Lipiec 2023 przez lski@interia.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 27 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2023 (edytowane) Ania - dwukrotna Mistrzyni Polski Inlinealpine z ostatniego weekendu (Ptaszkowa, co ciekawe SL w deszczu po mokrym asfalcie) (SL/GS Open) jeździ na rolkach a nie nartorolkach. Różnica dość zasadnicza - Curex walczyła w tym roku na nortorolkach m.in. pod okiem Marceliny Marcisz w Ptaszkowej (pod kątem telemarkowego sprintu) i jej zdaniem dwa różne tematy (trenerkę wręcz wkurzały pewne rolkowe nawyki). Całość oczywiście gdzieś się spina, Curex dubla na MP też ustrzeliła. Pozdrawiam, M. (A Ptaszkową polecam, tak przy okazji - można nartorolki wypożyczyć i pobawić się samemu bądź pod opieką instruktorów - trzeba się umówić na instruktorską opiekę. Nocleg na środku tras, dobre jedzenie, siłownia, sauna i świetny browar z Grybowa ) Edytowane 27 Wrzesień 2023 przez Marxx74 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 27 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2023 1 godzinę temu, Marxx74 napisał: Ania - dwukrotna Mistrzyni Polski Inlinealpine z ostatniego weekendu (Ptaszkowa, co ciekawe SL w deszczu po mokrym asfalcie) (SL/GS Open) jeździ na rolkach a nie nartorolkach. Różnica dość zasadnicza - Curex walczyła w tym roku na nortorolkach m.in. pod okiem Marceliny Marcisz w Ptaszkowej (pod kątem telemarkowego sprintu) i jej zdaniem dwa różne tematy (trenerkę wręcz wkurzały pewne rolkowe nawyki). Całość oczywiście gdzieś się spina, Curex dubla na MP też ustrzeliła. Pozdrawiam, M. (A Ptaszkową polecam, tak przy okazji - można nartorolki wypożyczyć i pobawić się samemu bądź pod opieką instruktorów - trzeba się umówić na instruktorską opiekę. Nocleg na środku tras, dobre jedzenie, siłownia, sauna i świetny browar z Grybowa ) To zaraz koło mnie,a wstyd się przyznać,nigdy tam na rolkach nie byłem.A teraz przegapiłem te zawody,bo przyjechałbym pokibicować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 27 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2023 (edytowane) Ciekawy ośrodek. Pomijając "płaskie" dwa stoki mają potencjał na zawody krajowe plus jeden treningowy (można ustawić dwa osobne slalomy w jednej pętelce). Ośrodek świetny, bardzo sympatyczna obsługa. Na miejscu można wypożyczyć sprzęt nartorolkowy do klasyka i łyżwy. Będziemy tam na zgrupowaniu na wiosnę - już teraz serdecznie zapraszam w odwiedziny. A zawody cóż... "mokra" niedziela zmusiła nas do dość ostrożnego ustawienia SL ale ogólnie się udało ( ilość upadków pomijalna w statystyce ). Piątek treningi SL i GS, sobota zawody GS i trening SL, niedziela zawody SL ... było co robić, obsada fajna, pojawili się mocni Słowacy, Czesi i dzieci z Ukrainy. Prywatnie czyli klubowo na 8 osobostartów 7 medali w tym 3 tytuły MP i ważne v-ce MP w Open SL - nie rozpaczam . M. P.s. odradzam tylko jazdę od Parku linowego zgodnie z ruchem wskazówek zegara - nachylenie i zakręt który tam jest to już zabawa dla doświadczonych zawodników a nam nawet do głowy nie przyjdzie żeby tam coś stawiać Edytowane 27 Wrzesień 2023 przez Marxx74 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi