melo7anthony Napisano 18 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2021 Relacja generalnie jest spóźniona, bo nasz wyjazd miał miejsce między 1 a 5 lutym. Będzie również ona bardzo krótka. W ciągu pięciu dni zwiedziliśmy 5 ośrodków. Na początek zacznijmy od samej podróży. Jechaliśmy ze śląska przez Niemcy, dzień wcześniej dowiedzieliśmy się, że niby Czesi zamknęli swoje granice nawet dla tranzytu, czy to prawda sam nie wiem. Jedyna kontrola na granicy niemiecko-austriackiej. Pan spytał tylko gdzie jedziemy i nic poza tym. O 7:00 jesteśmy w Samnaun. Krótka drzemka i jazda w górę! W kolejne dni jeździliśmy odpowiednio na Corvatsch, Savognin ( polecam, nieduży ale super ośrodek. Niesamowicie szerokie trasy i bardzo długie no i stosunkowo tani karnet jak na szwajcarskie warunki. Płaciliśmy bodajże 60 franków. Niestety jazda tylko do 12. Silny wiatr zamknął prawie cały ośrodek). St Moritz i na sam koniec Scuol. Codziennie piękna pogoda także wyjeździliśmy się. Powrót do domu również bez problemu. Jedna kontrola na granicy austriacko-niemieckiej. Poniżej wrzucam filmik. Myślę, że on najlepiej zrelacjonuje nasz pobyt. Pozdrawiam. https://www.youtube.com/watch?v=67UiCV1ZC-w&lc=Ugzr7V3sUtFSez_YAP94AaABAg&ab_channel=DominikMelo 17 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 18 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2021 3 godziny temu, melo7anthony napisał: Poniżej wrzucam filmik. Myślę, że on najlepiej zrelacjonuje nasz pobyt. fajne szwajcarskie klimaty i piękna jazda na krawędziach - dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2021 Cześć Bardzo fajny film, bardzo fajna zabawa. Szczerze zazdroszczę!!! POzdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2021 2 godziny temu, Jeeb napisał: ... piękna jazda na krawędziach - dzięki Cześć Nawet fragmentu czystej jazdy na filmie nie było. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 20 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Nawet fragmentu czystej jazdy na filmie nie było. Pozdro To nie film do oceny ale też nie podzielam opini Jeeba. Wiele wymuszonych ruchów. Ważne że dobrze się bawili👌 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 W dniu 18.02.2021 o 17:01, melo7anthony napisał: Relacja generalnie jest spóźniona, bo nasz wyjazd miał miejsce między 1 a 5 lutym. Będzie również ona bardzo krótka. W ciągu pięciu dni zwiedziliśmy 5 ośrodków. Na początek zacznijmy od samej podróży. Jechaliśmy ze śląska przez Niemcy, dzień wcześniej dowiedzieliśmy się, że niby Czesi zamknęli swoje granice nawet dla tranzytu, czy to prawda sam nie wiem. Jedyna kontrola na granicy niemiecko-austriackiej. Pan spytał tylko gdzie jedziemy i nic poza tym. O 7:00 jesteśmy w Samnaun. Krótka drzemka i jazda w górę! W kolejne dni jeździliśmy odpowiednio na Corvatsch, Savognin ( polecam, nieduży ale super ośrodek. Niesamowicie szerokie trasy i bardzo długie no i stosunkowo tani karnet jak na szwajcarskie warunki. Płaciliśmy bodajże 60 franków. Niestety jazda tylko do 12. Silny wiatr zamknął prawie cały ośrodek). St Moritz i na sam koniec Scuol. Codziennie piękna pogoda także wyjeździliśmy się. Powrót do domu również bez problemu. Jedna kontrola na granicy austriacko-niemieckiej. Poniżej wrzucam filmik. Myślę, że on najlepiej zrelacjonuje nasz pobyt. Pozdrawiam. https://www.youtube.com/watch?v=67UiCV1ZC-w&lc=Ugzr7V3sUtFSez_YAP94AaABAg&ab_channel=DominikMelo Jaka kamera kreciles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melo7anthony Napisano 20 Luty 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2021 14 godzin temu, Turnplayer napisał: Jaka kamera kreciles? Gopro 5, 6, i 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 24 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2021 W dniu 18.02.2021 o 17:01, melo7anthony napisał: W kolejne dni jeździliśmy odpowiednio na Corvatsch, Savognin ( polecam, nieduży ale super ośrodek. Niesamowicie szerokie trasy i bardzo długie no i stosunkowo tani karnet jak na szwajcarskie warunki. Płaciliśmy bodajże 60 franków. Niestety jazda tylko do 12. Silny wiatr zamknął prawie cały ośrodek). St Moritz i na sam koniec Scuol. Kolejność na filmie jest zachowana? Jesteś w stanie podpisać który czas to które miejsce się zaczyna? Sprawdziłem Savognin - faktycznie poza gondolą i bodaj dwoma krzesłami to reszta orczyki czy jakieś stare mapki są? Spaliście w jednym miejscu? St. Moritz i Corvatch jakbyś miał porównać - któreś lepsze? Wszystko na jednodniowych skipasach czy dało się gdzieś coś spiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melo7anthony Napisano 24 Luty 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2021 3 godziny temu, WOjtas^ napisał: Kolejność na filmie jest zachowana? Jesteś w stanie podpisać który czas to które miejsce się zaczyna? Sprawdziłem Savognin - faktycznie poza gondolą i bodaj dwoma krzesłami to reszta orczyki czy jakieś stare mapki są? Spaliście w jednym miejscu? St. Moritz i Corvatch jakbyś miał porównać - któreś lepsze? Wszystko na jednodniowych skipasach czy dało się gdzieś coś spiąć? Kolejność zachowana nie jest, wszystkie ujęcia są pomieszane. Co do Savognin to większość orczyki i to bardzo długie. Mapka jak najbardziej odzwierciedla wszystko tak jak należy. Spaliśmy w jednym miejscu (Maloja Palaca) 1 dzień Samnaun ze względu na to że najbliżej Polski no i ostatni dzień Scuol bo również już bliżej Polski. St Moritz i Corvatsch zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Oba stawiam na równi. Kupowaliśmy codziennie jednodniowe skipassy ponieważ sugerowaliśmy się pogodą i jechaliśmy tam gdzie w danym dniu było lepiej. Co do wspólnego skippasu, St Moritz i Corvatsch są na jednym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 24 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2021 A jak oceniasz Maloja Palace? Cenę z HB ma przystępną, ale w internecie krążą różne opinie o tym hotelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melo7anthony Napisano 24 Luty 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2021 3 godziny temu, nicram napisał: A jak oceniasz Maloja Palace? Cenę z HB ma przystępną, ale w internecie krążą różne opinie o tym hotelu. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do hotelu. Na temat jedzonka się nie wypowiem bo nie mieliśmy wykupionego. Jedyny minus to grzałki na buty narciarskie kiepsko grzały. Z czystym sumieniem mogę go polecić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2021 W dniu 18.02.2021 o 23:06, Mitek napisał: Nawet fragmentu czystej jazdy na filmie nie było. możesz krótko objaśnić co jest brudnego w jeździe kolegów na filmiku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 (edytowane) 10 godzin temu, Jeeb napisał: możesz krótko objaśnić co jest brudnego w jeździe kolegów na filmiku ? Cześć Jako osoba pretendująca do miana eksperta powinieneś wiedzieć natychmiast i wypunktować. Ja jestem spaczony jeżeli chodzi o stronę techniczno-taktyczna jazdy. To taka choroba - zawsze oceniam - zostało mi z pracy na stoku. Przez to często nie potrafię docenić pięknych walorów przyrodniczych, krajobrazów itd. tak mam. Jeżeli chodzi o filmy to po prostu lubię jak mają jakąś fajną treść. Jeżeli publikujemy jazdę to niech to będzie jazda jak należy a nie miotanina. Widziałeś np. filmiki Bartka albo Smoka czy Mastera albo takiego chłopaka, który robi filmiki ze Szczyrku i Pilska z lasu coś na R... ksywka? Jeżeli nasz jazda jest przeciętna filmik ma wartość dla nas ale publikowanie go jest takie sobie. Takie mam podejście i jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam ale tego nie zmienię. Pozdrowienia Edytowane 25 Luty 2021 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Jako osoba pretendująca do miana eksperta powinieneś wiedzieć natychmiast i wypunktować. Nigdy nie byłem ekspertem, mnie się taka jazda podoba. Nie będę niczego punktował jeśli nie potrafię zademonstrować jak powinno być prawidłowo. Filmiki zawodowych demonstratorów kręcone w idealnych warunkach mnie nie interesują. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 41 minut temu, Jeeb napisał: Nigdy nie byłem ekspertem, mnie się taka jazda podoba. Nie będę niczego punktował jeśli nie potrafię zademonstrować jak powinno być prawidłowo. Filmiki zawodowych demonstratorów kręcone w idealnych warunkach mnie nie interesują. Cześć Czy ja gdzieś napisałem eksperckich filmikach??? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 (edytowane) 26 minut temu, Mitek napisał: Cześć Czy ja gdzieś napisałem eksperckich filmikach??? Pozdrowienia Skoro już poruszyłeś temat to dokończ i napisz co narciarz z filmiku robi nieprawidłowo. Edytowane 25 Luty 2021 przez Ziemowit 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 W dniu 18.02.2021 o 23:06, Mitek napisał: Cześć Nawet fragmentu czystej jazdy na filmie nie było. Pozdro @Mitek nie daj się prosić, napisz co tam nie chalo, sam autor wątku zapewne skorzysta z porad. 4 godziny temu, Mitek napisał: Jeżeli nasz jazda jest przeciętna filmik ma wartość dla nas ale publikowanie go jest takie sobie. Takie sobie to są wrzutki na jutuba jak człowieki sobie ego podnoszą albo coś tam innego nie za dużego rekompensują. Ja tu widzę fajną zabawę, ciekawe widoczki i piąteczka za to, że autor chciał się z mną/nami podzielić wrażeniami oraz chętnie odpowiada na pytania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 (edytowane) Cześć Nie będę się bawił w oceny bo nikt z jadących na filmie mnie o to nie prosił. Autorowi w pierwszym rzędzie podziękowałem za film bo warunków można jedynie zazdrościć a praca nad filmem pewnie też trwała. Mnie zazwyczaj nawet nie chce się wyjąc telefonu aby zrobić zdjęcie nie mówiąc o filmowaniu więc bardzo doceniam. Pozdrowienia Edytowane 25 Luty 2021 przez Mitek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melo7anthony Napisano 25 Luty 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 6 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Nie będę się bawił w oceny bo nikt z jadących na filmie mnie o to nie prosił. Autorowi w pierwszym rzędzie podziękowałem za film bo warunków można jedynie zazdrościć a praca nad filmem pewnie też trwała. Mnie zazwyczaj nawet nie chce się wyjąc telefonu aby zrobić zdjęcie nie mówiąc o filmowaniu więc bardzo doceniam. Pozdrowienia Nie spodziewałem się, że ten wątek zmieni się w ocenianie jazdy 😄 , ale w sumie skoro już przy tym jesteśmy to chętnie bym wysłuchał co robię źle co dobrze itp itd ( zielona kurtka na filmiku) Może uda się trochę nad tym popracować w przyszłości. Pozdrawiam. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 (edytowane) @Mitek dawaj ocenę, masz zielone światło od autora. Sam nie będę jej komentował, po prostu poczytam. Edytowane 25 Luty 2021 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 8 godzin temu, Ziemowit napisał: @Mitek dawaj ocenę, masz zielone światło od autora. Sam nie będę jej komentował, po prostu poczytam. Cześć Chcesz komentować moją ocenę ??? Zapraszam. Pozdrowienia 10 godzin temu, melo7anthony napisał: Nie spodziewałem się, że ten wątek zmieni się w ocenianie jazdy 😄 , ale w sumie skoro już przy tym jesteśmy to chętnie bym wysłuchał co robię źle co dobrze itp itd ( zielona kurtka na filmiku) Może uda się trochę nad tym popracować w przyszłości. Pozdrawiam. Cześć Intencje miałem nieco inne jak zabierałem głos ale skoro taka wola... Jesteś narciarzem najlepszym w grupie, objeżdżonym sprawnym, smoukiem ale jest sporo do zrobienia: + - pewność - pełna kontrola nad torem i śladem i szybkością - śmig poprawny (aczkolwiek tu widać słabości zwłaszcza koordynacyjne) - skręt średni dłuższy w miarę Ok - narty prowadzone po łuku! - świadomość jazdy ciętej i różnicy pomiędzy ciętą a ślizgową - bardzo fajnie że umiesz jeździć rytmicznie ale też, że umiesz ten rytm zmienić bez straty - - asymetria w jeździe począwszy od rąk - to co robisz z lewą ręką jest wyjątkowo rażące - musisz nad tym zapanować (najlepiej po prostu przestań wbijać te kijki ale...) - jeżeli je wbijasz i to tak dynamicznie to znaczy, że akcent rytmiczny połączony z siłowym odbiciem jest Ci niezbędny a to może wskazywać na kłopoty z synchronizacją - A frame - jeździsz w lekkim odchyleniu, które kontrolujesz ale na stromym robi się na granicy... - jeździsz cały czas półskrętem, blisko linii spadku stoku ale promień łuk jest duży i robisz tylko jego mały fragment - po odciążeniu i przekrawędziowaniu od razu obniżasz pozycję i czekasz zamiast obniżać ją stopniowo, zwiększając tym samym nacisk na narty i pogłębiając łuk - to podstawowa wada fazy sterowania - jak na tak dobrego narciarza jeździsz mało ekonomicznie - ruchy, pomimo prędkości są znacznie przesadzone, odciążenie pancerne (a tu wystarczy niezauważalny impuls) o górze i rękach nie mówię. Jakby co jestem do dyspozycji... acha no i naucz jeździć kolegów i koleżanki. Wypada. Pozdrowienia serdeczne 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melo7anthony Napisano 27 Luty 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 W dniu 26.02.2021 o 07:08, Mitek napisał: Cześć Chcesz komentować moją ocenę ??? Zapraszam. Pozdrowienia Cześć Intencje miałem nieco inne jak zabierałem głos ale skoro taka wola... Jesteś narciarzem najlepszym w grupie, objeżdżonym sprawnym, smoukiem ale jest sporo do zrobienia: + - pewność - pełna kontrola nad torem i śladem i szybkością - śmig poprawny (aczkolwiek tu widać słabości zwłaszcza koordynacyjne) - skręt średni dłuższy w miarę Ok - narty prowadzone po łuku! - świadomość jazdy ciętej i różnicy pomiędzy ciętą a ślizgową - bardzo fajnie że umiesz jeździć rytmicznie ale też, że umiesz ten rytm zmienić bez straty - - asymetria w jeździe począwszy od rąk - to co robisz z lewą ręką jest wyjątkowo rażące - musisz nad tym zapanować (najlepiej po prostu przestań wbijać te kijki ale...) - jeżeli je wbijasz i to tak dynamicznie to znaczy, że akcent rytmiczny połączony z siłowym odbiciem jest Ci niezbędny a to może wskazywać na kłopoty z synchronizacją - A frame - jeździsz w lekkim odchyleniu, które kontrolujesz ale na stromym robi się na granicy... - jeździsz cały czas półskrętem, blisko linii spadku stoku ale promień łuk jest duży i robisz tylko jego mały fragment - po odciążeniu i przekrawędziowaniu od razu obniżasz pozycję i czekasz zamiast obniżać ją stopniowo, zwiększając tym samym nacisk na narty i pogłębiając łuk - to podstawowa wada fazy sterowania - jak na tak dobrego narciarza jeździsz mało ekonomicznie - ruchy, pomimo prędkości są znacznie przesadzone, odciążenie pancerne (a tu wystarczy niezauważalny impuls) o górze i rękach nie mówię. Jakby co jestem do dyspozycji... acha no i naucz jeździć kolegów i koleżanki. Wypada. Pozdrowienia serdeczne Czyli podsumowując: praca nad rękami, sylwetka lekko do przodu, nieco dłuższy skręt i stopniowe obniżanie sylwetki w czasie przekrawedziowania. Jakieś rady w jaki sposób się do tego zabrać? Jakieś ćwiczenia? Czy po prostu w czasie jazdy koncentrować się na tym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 (edytowane) 2 godziny temu, melo7anthony napisał: Czyli podsumowując: praca nad rękami, sylwetka lekko do przodu, nieco dłuższy skręt i stopniowe obniżanie sylwetki w czasie przekrawedziowania. Jakieś rady w jaki sposób się do tego zabrać? Jakieś ćwiczenia? Czy po prostu w czasie jazdy koncentrować się na tym? Cześć Moim zdaniem pierwsze to uporządkowanie rąk. Sam chyba widzisz jak to wygląda. To powoduje wybijanie z rytmu, rotacje góry - bo ręce Ci zostają.Wbicie kija musi być ruchem krótkim wbijasz mniej więcej na wysokości dziobu narty a gdy stopa mija to miejsce kij jest już wyjęty. Pamiętaj jednak, żeby nie przerodziło się to w charakterystyczne dla szkolonych początkujących usztywnienie góry i tzw. wiezienie szyby. Wszystko jest lepsze od sztywności. Wolniejsze wejście w dłuższy skręt i spokojniejsze sterowanie ale nie chodzi o wydłużanie tylko pogłębianie. Obrazowo: na trasie masz znaleźć się o tyle samo niżej ale łuk ma być dwa razy głębszy. Żeby to osiągnąć będziesz musiał prawidłowo sterować. Ćwiczenia... - lepiej jeździć niż marnować czas na ćwiczenia. Moja jazda ma też wiele wad ale nigdy mi się nie chce ich poprawiać przez ćwiczenia. Natomiast warto o niektórych rzeczach po prostu pamiętać i popróbować czegoś innego. Np. gdy już jesteś w skręcie spróbuj pogłębić zakrawędziowanie narty wewnętrznej przez pochylenie kolana, zwracaj uwagę na równoległość podudzi w czasie jazdy w skręcie. Próbuj pochylić tułów i wysunąć bardziej do przodu ręce - to może się wydawać nienaturalne ale pracuje. Pamiętaj o delikatności w jeździe. Pozdrowienia serdeczne PS W następną sobotę rano w Czarnym Groniu będzie paru fajnych gości od rana. Masz blisko... Edytowane 27 Luty 2021 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi