Lexi Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Mam nadzieje ze za parę dni zapomnimy o tym temacie i pojedziemy na narty, ale póki co jest jak jest wiec taki wątek ma racje bytu. Mam pod ręką taka małą górkę na którą się wdrapuje ile razy tylko mam ochotę zerknąć na "prawdziwe" góry. Leskowiec (bo o nim mowa) jest tak fajnie położony ze z jednej strony - ze schroniska - można podziwiać odlegle góry a z podejścia od północnej strony widać poprzez drzewa stok na Czarnym Groniu .. W niedziele naprawdę przyjęła taka liczbę ludzi ze aż strach się bać 😵. Cala masa ludzi poszła w góry poślizgać się po leśnych ścieżkach. Wielu się przekonało ze nawet tak nisko czasem nie ma żartów. Bliskość Wadowic zobowiązuje wiec ciężko tu znaleźć drzewo na którym nie wisi jakaś kapliczka czy choćby obrazek.. zapewne @tankowiec nie chowałby aparatu - dla fana kapliczek prawdziwa uczta 😉 Może to nie Czomolungma ale warto tu wpaść.. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Możesz wrzucić mapkę ze swoją trasą? Od razu wizualizuje mi się cała trasa 😀. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 40 minut temu, Sportego360 napisał: Możesz wrzucić mapkę ze swoją trasą? Od razu wizualizuje mi się cała trasa 😀. ..a co tu wrzucać, wieś Ponikiew-Leskowiec-Ponikiew, wszystkiego 3 godziny spacerem z przerwą na widoki- taki @mirekn by to "opitolił" pewnie w 30 minut z przerwą na gazetę 😄 Szlak niebieski, nie wiedzieć czemu PTTK pokazuje jako zielony...no i trochę inaczej się idzie niż pokazuje mapa. Na Laskowcu był dawniej orczyk (cos tam jeszcze stoi) ale nigdy tutaj nie jeździłem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 29 minut temu, Lexi napisał: ..a co tu wrzucać, wieś Ponikiew-Leskowiec-Ponikiew, wszystkiego 3 godziny spacerem z przerwą na widoki- taki @mirekn by to "opitolił" pewnie w 30 minut z przerwą na gazetę 😄 Szlak niebieski, nie wiedzieć czemu PTTK pokazuje jako zielony...no i trochę inaczej się idzie niż pokazuje mapa. Na Laskowcu był dawniej orczyk (cos tam jeszcze stoi) ale nigdy tutaj nie jeździłem. Cześć Z tego co kojarzę to na Leskowcu był wyciąg napędzany dieslem. Jak chłopaki go uruchamiali to wiedział o tym cały region. A co do wrzucania to mam nadzieję, że nie szedłeś na wieśniacką papierową mapę albo (o zgrozo) na czuja, tylko posługiwałeś się szeregiem nowoczesnych urządzeń do nawigacji i zapisu działań jak połączenie komandosa z wyczynowym sportowcem. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 2 godziny temu, Lexi napisał: Leskowiec (bo o nim mowa) jest tak fajnie położony ze z jednej strony - ze schroniska - można podziwiać odlegle góry a z podejścia od północnej strony widać poprzez drzewa stok na Czarnym Groniu .. Tak było tam 2 lata temu ponad metr śniegu i słoń W dniu 19.01.2019 o 20:14, surfing napisał: Tajemnicza Madohora. Chciałem na Leskowiec, ale stworki mnie powstrzymały Słoń Na trasie Strażnicy Tor przeszkód Czarny Groń Prawie koniec 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 @Lexi Thx :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 17 minut temu, Mitek napisał: Cześć Z tego co kojarzę to na Leskowcu był wyciąg napędzany dieslem. Jak chłopaki go uruchamiali to wiedział o tym cały region. A co do wrzucania to mam nadzieję, że nie szedłeś na wieśniacką papierową mapę albo (o zgrozo) na czuja, tylko posługiwałeś się szeregiem nowoczesnych urządzeń do nawigacji i zapisu działań jak połączenie komandosa z wyczynowym sportowcem. Pozdrowienia ..no to przypał niezły 😬 - nie sadziłem nawet ze to taka siara.... na swoje usprawiedliwienie mam ze mapa jest naprawdę wielozadaniowa, papier niepowlekany -można rozpalić ogień i zmiąć ewentualnie....😉..... ale właściwie jest tylko na wszelki wypadek bo tam trudno zabłądzić Popatrzyłem na stronę schroniska - http://www.leskowiec.pttk.pl/tereny.html - piszą o wyciągach, nartostradach i ogólnie miód malina dla skitorowcow i nieylko ... żeby tylko śniegu trochę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 14 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2021 Wymyśliłem ze zanim solidnie sypnie śniegiem trzeba by chociaż na chwile iść w góry i dotlenić organizm. Wypadło na okolice Babiej (jakoś dziwnie przeważnie tak wypada 😉). Z reguły ponad sama królową Beskidów przedkładam okoliczne szlaki - a bo to mniejszy tłok, a bo mało czasu, a bo w końcu Babia najlepiej podziwiać z oddali a nie z samej Babiej. Niebo zwiastowało rychły śnieg wiec wybór padł na stosunkowo bliska hale Śmietanową i po drodze Mosorny - w sam raz trasa na parę godzin z zejściem jeszcze za dnia. No i wreszcie bez ludzi bo trochę chłodno (przed południem -8 stopni) . Po drodze na Mosorny spotkaliśmy 4 osoby (nie licząc narciarzy na stoku), dalej już nikogo. W drodze powrotnej byliśmy już sami. Na górze spotkaliśmy trochę trenujących zawodników i parę osób na skiturach ...oraz pięknie przygotowany stok...ehhh... zdecydowałem ze przeorganizuje jednak poniedziałek i pojadę na stok jeśli górale nie wymiękną Kilka przekleństw szpetnych straszliwie i poszliśmy dalej .. po zimnym i piekielnie śliskim.... W oddali widoczne stoki. Wróciliśmy przed zmrokiem, mimo niepewnej szaro burej pogody warto było..👍 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2021 Dzisiaj już dosypało poważniej, mniej uczęszczane szlaki trzeba było przecierać (temperatura -8) -zabawa niezła.😉 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha71 Napisano 16 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2021 .poezja "piesza"👍 Ps. super że Szerpowie zdobyli K2👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2021 8 godzin temu, micha71 napisał: Ps. super że Szerpowie zdobyli K2👍 Mistrzowie!🥇 U nas tez tacy są😉 - właśnie czytałem o paru "sherpach" którzy wczoraj na Babia w samych szortach chcieli wyjść, dwudziestu ratowników po nich wysłali - nieźle trzeba mieć "zryty beret". Naprawdę zatrważające jacy "dziwni" ludzie pojawiają się w górach w tych porypanych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 17 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2021 Następna głupia moda i chęć zaistnienia w mediach społecznościowych. Kobieta z licznymi odmrożeniami walczy w szpitalu o życie. Na Babią Górę wybrała się w szortach i biustonoszu. No k.urwa gratuluję pomysłu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2023 Dziś minie nosiło od rana, na narty u nas śniegu jeszcze mało, na rower jednak trochę dużo. Jemu słowa spacerek nie trzeba powtarzać dwa razy. Tak obok domu, bez odpalania auta, chwila i jesteśmy w innym świecie. Śnieg i słońce, czego chcieć więcej. Idziemy. Ktoś nas bacznie obserwuje. My jego też. Jeziorko (rozlewisko Wisły). Ktoś tam już łaził przed nami. Kilka charakterystycznych drzew w zimowej odsłonie. I kolejne. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2023 Druga część relacji, dla orientacji gdzie jesteśmy. Sporo powalonych drzew. Są pozostałości wiat dla turystów. Było ich więcej, nie przetrwały jednak próby czasu. Wskoczyć, czy jednak nie wskakiwać ? W Wiśle dużo wody, nie pamiętam takiej ilości w lutym. Wisła raz jeszcze. Jakby inna kraina. Jestem czujnym psem. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2023 12 minut temu, moruniek napisał: Druga część relacji, dla orientacji gdzie jesteśmy. Korzystaj ile sie da - zanim ci wpuszcza tam quady i wyścigi kosiarek do trawy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2023 2 godziny temu, Lexi napisał: Korzystaj ile sie da - zanim ci wpuszcza tam quady i wyścigi kosiarek do trawy... Wały to obiekty hydrotechniczne, są pod ochroną. Dopuszcza się ruch pieszy i rowery. p.s. Chcieli wpuścić tam pociąg, przez te tereny zielone, rezerwaty i wały. Pomysł padł (przy moim skromnym współudziale - poruszyłem niebo i ziemię, by tak się stało). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 19 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2023 Trochę połażone w środę i czwartek w okolicach Chochołowa (jak jeszcze było słońce). Czarny Dunajec w zeszłym tygodniu płynął niespiesznie. Teraz tak, masa śniegu schodzi z gór. Wiercą w poszukiwaniu kolejnej wody termalnej. Śniegu trochę leżało. Tu też. Wszędzie ślady po nartach. Widokowo. Zbliżenie I jeszcze jedno. A to widok w drugą stronę. Sporo rzeźb, głównie o tematyce religijnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 Cyrlica zdobyta. Niby niewielkie wzniesienie ale w zeszłym tygodniu się nie udało. Leżało wtedy tam ponad metr śniegu, który musiałbym torować. Teraz sami zobaczcie ile z tego śniegu zostało. W zeszłym tygodniu tej drogi widać nie było. Tu wąwóz zasypany jeszcze resztkami śniegu. Jest tam widokowo - dlatego się wdrapałem. Takie tam. I jeszcze jedno. Jesteśmy na szczycie. Bacówka ? Śniegu coraz mniej. Skocznie widziane z góry. Termy Chochołowskie też licznie odwiedzane. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 25 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2023 W dniu 19.02.2023 o 17:41, moruniek napisał: w okolicach Chochołowa Krokusy już są ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Listopad 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2023 (edytowane) Zima nadchodzi wielkimi krokami .. (pasmo Policy wczoraj) Edytowane 20 Listopad 2023 przez Lexi 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Listopad 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2023 (edytowane) .. Edytowane 20 Listopad 2023 przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 20 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2023 9 godzin temu, Lexi napisał: Zima nadchodzi wielkimi krokami .. (pasmo Policy wczoraj) Piękna zima,mega 😍 ćwicz kopyta bo lekko nie będzie 🥳 . serdecznosci,pozdrowionka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 8 Luty Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty Sistars presents... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Luty Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty (edytowane) Wszystko dobre co się dobrze kończy cyt.: Barańca nie zdobyłam, doszłam tylko go Holy'ego Wierchu... Warun piękny i straszny zarazem....😁 Edytowane 9 Luty przez sstar 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty A jednak jutro powrót… Zelene Pleso.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi