Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 (edytowane) Cześć. Planuje w najbliższych dniach kupić sobie gogle. Już praktycznie byłem zdecydowany na fotochromy z marki Smith, ale obejrzałem pewną opinię eksperta a także sporo komentarzy ludzi, którzy twierdzą, że fotochromy nie są najlepszym rozwiązaniem że względu na to, że potrzebują czasem chwili czasu na rozjaśnienie i może być to czasem niebezpieczne i niewygodne. Chciałbym więc zamówić gogle z wymienną szybką, ale nie chcę przeznaczyć też na gogle więcej niż 300-400zł jeśli jest to możliwe. Czy zakup gogli przykładowo z jedną szybą s2-s3 i drugą s0 na zmianę na złe warunki i jazdę w nocy będzie najlepszym rozwiązaniem? I czy jest możliwe kupić takie gogle w takim budżecie? Może macie coś godnego polecenia Z góry dzięki Edytowane 21 Grudzień 2020 przez Uciuany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 Raczej nie kupisz gogli z szybą S2-S3 i S0. Z tego co się orientuję, to ciężko jest zakupić szybę S0 w goglach z fotochromami. Zmiana stopnia VLC jest powolna, ale nie trwa to wiele minut. Zazwyczaj jest to ok 30 sek. Problem może być tylko w przypadku wjazdu do tunelu, a tych wiele nie ma, lub wjazdy z silnie zacienione miejsce. Ja sam używam kilku modeli gogle z szybami o zmiennym stopniu VLC i nie specjalnie mi przeszkadzał czas jaki potrzebny jest do tego aby szyba "stała się" ciemniejsza lub jaśniejsza. Po drugie, to że szyba zmienia się, nie jest podyktowane cieniem, a ilością docierającego do szyby promieniowania UV, które wywołuje reakcję. Czyli bywa tak, że jeździsz we mgle a szyba i tak pozostaje ciemna, bo na dużych wysokościach intensywność promieniowania jest bardzo duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 (edytowane) Ale mi nie chodziło o to żeby zakupić szybę do gogli z fotochromami tylko aby zakupić np gogle z szybą S2 i do nich dokupić szybę s0. Ewentualnie dwie pary gogli w przystępnej cenie- jedne z szybą na słońce a drugą na ciężkie warunki Edytowane 21 Grudzień 2020 przez Uciuany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 2 minuty temu, Uciuany napisał: Ale mi nie chodziło o to żeby zakupić szybę do gogli z fotochromami tylko aby zakupić np gogle z szybą S2 i do nich dokupić szybę s0. Ewentualnie dwie pary gogli w przystępnej cenie- jedne z szybą na słońce a drugą na ciężkie warunki Moim skromnym zdaniem nie kupisz szyby S0 w sklepie. Nie przypominam sobie, żeby ktoś oferował taką szybę. S1 tak, ale trzeba będzie poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 Kup od razu gogle z dwoma lub z trzema szybami, późniejsze dokupywanie może być problemem. Polecam gogle z szybami mocowanymi na magnes, bezramkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arti51 Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 26 minut temu, JC napisał: Moim skromnym zdaniem nie kupisz szyby S0 w sklepie. Nie przypominam sobie, żeby ktoś oferował taką szybę. S1 tak, ale trzeba będzie poszukać. Są dostępne, ale wybór faktycznie skromny. Np. https://arcticawarszawa.pl/gogle-narciarskie-przezroczyste-g-102-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 @JC czyli jednak jeśli nie chce wydawać majątku ani szukać na siłę to takie fotochromy będą najlepszą opcją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 (edytowane) 45 minut temu, JC napisał: Moim skromnym zdaniem nie kupisz szyby S0 w sklepie. Nie przypominam sobie, żeby ktoś oferował taką szybę. S1 tak, ale trzeba będzie poszukać. Nie ma problemu kupić S0, mam S0, S1, S2, S3 - mam gogle Head. Jedna szyba kosztuje 90 zł. Edytowane 21 Grudzień 2020 przez labas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 @labas można wiedzieć jaki model gogli? Albo gdzie mogę je znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 Przykładowo znalazłem gogle Head Horizon gdzie zestaw szyb zawiera: S1 vlt 28%, S2 vlt 57%. Cena za gogle z dwiema szybami bardzo podobna do tamtych fotochromow. Nie będzie to lepsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swmikolaj15 Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 Ja mam fotochromy od Atomica Savor (wersja 2021) i to najlepsze co moglem kupic... i do tego ta smiesznej niska cena na promce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 @swmikolaj15 oglądałem właśnie ten model obok tych Smithowi. A jeździłeś w nich już w różnych warunkach? Albo w nocy? Czy testowałes je dwa dni w słońcu i dlatego uważasz że to najlepsze co mogłeś kupić 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 39 minut temu, Uciuany napisał: @labas można wiedzieć jaki model gogli? Albo gdzie mogę je znaleźć? Kupowałem w Trojansport, zadzwoń do nich, są elastyczni, ściągną na zamówienie. Za gogle płaciłem 5 stów z dwoma szybami, S1 I S3, resztę dokupiłem później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 Ja od 4 sezonów używam Arctica G-107FP, na polskie warunki śmiało mogę polecić, szyba jest w zakresie S1 do S2 Ale nie jako jedyne gogle, mam też gogle s0, używam głównie do jazdy nocnej. Te 107FP spokojnie ogarniały też włoskie marcowe słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 Godzinę temu, Uciuany napisał: Przykładowo znalazłem gogle Head Horizon gdzie zestaw szyb zawiera: S1 vlt 28%, S2 vlt 57%. Cena za gogle z dwiema szybami bardzo podobna do tamtych fotochromow. Nie będzie to lepsze rozwiązanie? To gratuluję... A serio, to ktoś tu coś namieszał, bo wartość VLT dla S1 nie może być mniejsza od S2. Firma HEAD dostarcza szybę S0 o VLT 86% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 1 godzinę temu, Arti51 napisał: Są dostępne, ale wybór faktycznie skromny. Np. https://arcticawarszawa.pl/gogle-narciarskie-przezroczyste-g-102-c W opisie tych gogli, ktoś poszedł po bandzie, bo nie ma szyb S0 100%. Nie można takich wyprodukować, ponieważ musiałyby być DOSKONALE przepuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 15 minut temu, JC napisał: To gratuluję... A serio, to ktoś tu coś namieszał, bo wartość VLT dla S1 nie może być mniejsza od S2. Firma HEAD dostarcza szybę S0 o VLT 86% Dla porównania ja teraz testuję szybę Variomatic o skali VLT S1 44-80% - S2 19 -43 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 @JC przepraszam oczywiście moja pomyłka i powinno być odwrotnie. Dołączone są szyby s1-57% i s2-28%. Widziałem właśnie u Pana na Instagramie, ale z tego co kojarzę to jest to kask łączony z goglami prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 2 minuty temu, Uciuany napisał: @JC przepraszam oczywiście moja pomyłka i powinno być odwrotnie. Dołączone są szyby s1-57% i s2-28%. Widziałem właśnie u Pana na Instagramie, ale z tego co kojarzę to jest to kask łączony z goglami prawda? Tak, to jest kask z szybą, nie ze zintegrowanymi goglami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swmikolaj15 Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 Godzinę temu, Uciuany napisał: @swmikolaj15 oglądałem właśnie ten model obok tych Smithowi. A jeździłeś w nich już w różnych warunkach? Albo w nocy? Czy testowałes je dwa dni w słońcu i dlatego uważasz że to najlepsze co mogłeś kupić 🤪 Akurat moje kryteria odnosiły się do gogli do 300zl. Jak za taka cena, lepszych fotochromow sie nie znajdzie 😜 Byly jeżdżone w słońcu w niedziele, w pochmurny dzien i wieczorem przy średnim oświetleniu na zawojskim wojtku. Na prawde dają radę pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 @JC a gdyby mógł mi pan podpowiedzieć to jaka będzie dla mnie najlepsza opcja? Lepiej wziąć taki kask właśnie z dwoma szybami np S1 i S2 czy jedne fotochromy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 10 minut temu, Uciuany napisał: @JC a gdyby mógł mi pan podpowiedzieć to jaka będzie dla mnie najlepsza opcja? Lepiej wziąć taki kask właśnie z dwoma szybami np S1 i S2 czy jedne fotochromy? Podpowiem CI tylko, że szybę S0 stosuje się rzadko. Jeżeli często jeździsz wieczorem, to ok. Ale jak tylko sporadycznie, to lepiej kupić gogle z szybą S1. Druga sprawa, to fakt, że wiele firm, które specjalizują się w produkcji soczewek do gogli nie oferuje szyb S0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uciuany Napisano 21 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 @JCale pomijając już te gogle s0, lepiej kupić fotochromy czy zwykłe gogle z wymienną szybka np. S1 a drugą S2, co będzie korzystniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 3 minuty temu, Uciuany napisał: @JCale pomijając już te gogle s0, lepiej kupić fotochromy czy zwykłe gogle z wymienną szybka np. S1 a drugą S2, co będzie korzystniejsze Fotochromy są bardzo uniwersalne i świetnie sprawdzają się w codziennym użytkowaniu. Gdybym miał Ci doradzić, kupiłbym fotochromy, ale zahaczające o S3, a do tego drugie gogle lub szybę jak najjaśniejszą. Wtedy będziesz miał komplet na każdą pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 21 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2020 1 minutę temu, Uciuany napisał: @JCale pomijając już te gogle s0, lepiej kupić fotochromy czy zwykłe gogle z wymienną szybka np. S1 a drugą S2, co będzie korzystniejsze Ale męczysz admina 😆 Wszystko ma swoja wady i zalety... Wadą fotochromów będzie dość wolna reakcja, zaletą wolna kieszeń Wadą wymiennych szyb będzie jeszcze wolniejsza wymiana szyby i zajęta kieszeń Zadajesz pytanie na które nie ma odpowiedzi, warunki w górach są zmienne, na stoku o dużym przewyższeniu i rożnej ekspozycji to już w ogóle kosmos. @Uciuany obawiam się na granicy z pewnością,że na Twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi