yoss Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 (edytowane) Myślenice jeżdżą, ludzi sporo, sypał mokry śnieg. 8-10 super twardo, potem zaczęło puszczać i porobiły się odsypy. Jak kończyłem o 11 powstała mała kolejka do wyciągu (kilkanaście osób). Debiut tygrysków udany. Edytowane 26 Grudzień 2020 przez yoss 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 Szykuję się na rozpoczęcie sezonu w dniu zakończenia sezonu. Co byście polecili na jeden dzień jutro? Jadę z Łodzi, więc chciałbym się trochę wyjeździć, a nie pobujać 2h na jednej trasie. Naturalnie mi wpada do głowy Zieleniec bo szybko się jedzie, ale nie jestem pewny warunków - ktoś był dzisiaj? Widzę że warunki wzorowe na Kotelnicy, ale trochę się obawiam powrotu zakopianką po świątecznym weekendzie. Może macie jakieś inne pomysły? Będę wdzięczny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lu5asz Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 Istebna-Zagroń Twardo,lekki mrozik ... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 36 minut temu, Tatita napisał: Szykuję się na rozpoczęcie sezonu w dniu zakończenia sezonu. Co byście polecili na jeden dzień jutro? Jadę z Łodzi, więc chciałbym się trochę wyjeździć, a nie pobujać 2h na jednej trasie. Naturalnie mi wpada do głowy Zieleniec bo szybko się jedzie, ale nie jestem pewny warunków - ktoś był dzisiaj? Widzę że warunki wzorowe na Kotelnicy, ale trochę się obawiam powrotu zakopianką po świątecznym weekendzie. Może macie jakieś inne pomysły? Będę wdzięczny! Słotwiny Arena,chodzą jutro bardzo długo... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 (edytowane) Mosorny Groń. Witam. Tradycyjnie jak to u mnie w okresie świątecznym odwiedziłem Zawoje. Przyjazd o 8:45. Zima, ludzi niewiele, pochmurno przez cały pobytu sypał śnieg. Warunki dobre z rana, lód przykryty puchem, niestety górna część bardzo ograniczona, po 10 została poszerzona trasa. Z minuty na minutę warunki co raz trudniejsze-pojawila się trawa, kamienie i ziemia. Szybko postępowała degradacja stoku. Przez cały czas pracowały armatki. Stok w pewnych momentach miał uskoki, więc trzeba było uważać. O 13:30 skończyliśmy jazdę- szkoda sprzętu, lód, kamienie, ziemia, odsypy. Trochę pojeżdżone dzisiaj, wystarczy. Wypadzik dość udany, kalorie po świątecznym obżarstwie spalone. Troszke jednak czuje niedosyt 😔Dziękuje za uwagę. Michał Edytowane 26 Grudzień 2020 przez Micheł 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 Złoty Groń, Nowa Osada, Cieńków, Skolnity .... wszyscy śnieżą. Na zapas, czy mają głęboką wiarę, że jednak zamknięcie nie będzie takie długie? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lu5asz Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 15 minut temu, WojtekM napisał: Złoty Groń, Nowa Osada, Cieńków, Skolnity .... wszyscy śnieżą. Na zapas, czy mają głęboką wiarę, że jednak zamknięcie nie będzie takie długie? Popatrz na prognozę pogody 😱 Śnieg,mróz i tak na zmianę -akurat teraz 😭 Niech oni nie zamykają stoków🤬 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokoSKI Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 Przyznam że widząc kilka dni temu w prognozach ochłodzenie które mamy obecnie bylem bardzo ciekaw tego co zrobią stacje narciarskie. Teraz widzę że większość intensywnie śnieży, o dziwo może się nawet zdarzyć że na jeden dzień ruszą trasy i ośrodki, które dotąd nie ruszyły (np Słotwiny Tabaszewski czy trasa 1 na Jaworzynie Krynickiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Author Napisano 26 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2020 2 godziny temu, WojtekM napisał: Złoty Groń, Nowa Osada, Cieńków, Skolnity .... wszyscy śnieżą. Na zapas, czy mają głęboką wiarę, że jednak zamknięcie nie będzie takie długie? Muszą naśnieżyć bo zrobił się po deszczu beton. Jakie były warunki napisał tutaj kolega po wizycie na Mosornym. Ostatnie nartowanie tej zimy to już co za różnica a przynajmniej będzie przyjemniej. Tak sobie większość zapewne wykombinowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lu5asz Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 Taka lampa i Szczyrkowski zamknięty 😢 Powodem zbyt silny wiatr. Ci to mają pecha😱 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 (edytowane) Kazimierz rusza za parę chwil (będę ok 16), Bałtów czynny od 10 do 24. Edytowane 27 Grudzień 2020 przez marboru 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 17 minut temu, lu5asz napisał: Taka lampa i Szczyrkowski zamknięty 😢 Powodem zbyt silny wiatr. Ci to mają pecha😱 Zamknęli dziś o 8.30, kiedy ludzie stali w kolejkach. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 Wisła -Stok. Warunki z rana wyśmienite. Narciarzy przybywa w zastraszającym tempie.... 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1mirinda Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 23 minuty temu, marboru napisał: Kazimierz rusza za parę chwil (będę ok 16), Bałtów czynny od 10 do 24. Trwają ostatnie pracę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 (edytowane) Na zakończenie roku - Spytkowice. O 8:00 było pusto i sztruksowo. O 10:00 było tak: Podziękowałem i ruszyłem do domu. W stronę gór wciąż jechał sznur sezonowych odśnieżaczy parkingów. ( O maseczkach praktycznie nikt nie pamięta ) Edytowane 27 Grudzień 2020 przez yoss 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 (edytowane) COS dzisiaj - nie mogłam sobie darować, taki piękny dzień Choć mądre to za bardzo nie było... Przewidując co się będzie działo (choć nie w całej rozciągłości) wybrałam się raniutko. Warunki doskonałe, armatki walą jak pod Waterloo. Ludzi już od rana sporo, ale na początku dało się pojeździć. Później tłumy gęstniały, kiedy się wycofywałam po 11, w stronę Szczyrku ciągnął się dłuuugi korek. Unikam jazdy w tłumie - przeczekuję fale narciarzy czekając na względnie chwilowo pusty stok, ale już się przeczekiwać nie dało. W sumie mimo wszystko byłby to pozytywny dzień na nartach, gdyby nie przeraźliwe chamstwo. Wpychanie się, awantury. Spotkała mnie niemiła przygoda - jakiś typ za mną bez przerwy potrącał mnie wiszącymi u rąk kijkami, aż się obejrzałam i popatrzyłam na niego długo. No i się zaczęło. "O co pani chodzi?" "Nie zauważył pan, że mnie pan pobija kijami?" Od słów przeszedł do rękoczynów, kiedy nie dawałam się przepchnąć przede mnie, usłyszałam też mnóstwo chamskich wyzwisk ("stara babo, ziemniaki obierać nie na nartach jeździć" itp, podaję cenzuralne). W końcu się przepchnął (przecież nie będę się bić z typem). Przyuważyłam potem jak jeździł - jeśli mnie ziemniaki, to jemu chyba tylko kible szorować... Przykre doświadczenie, a porządku w kolejce nikt nie pilnował. Zawsze protestuję, kiedy mówi się, że Polska nie jest cywilizowanym krajem. Ale chyba niesłusznie... Edytowane 27 Grudzień 2020 przez Maria 5 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 (edytowane) Jak ktoś jeszcze myśli o wyjeździe narciarskim dziś to niech sobie daruje. Korek od Skoczowa w stronę Wisły Edytowane 27 Grudzień 2020 przez marcinn 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 8 minut temu, marcinn napisał: Jak ktoś jeszcze myśli o wyjeździe narciarskim dziś to niech sobie daruje. Absolutna racja! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srwer Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 Soszów od rana. Od 8 do 9 miodzio twardo i fajnie acz nie za szybko. Po 9 ludzi przybyło i muld też oraz minerałów ale niewiele w porównaniu do Skolnit. Generalnie do 10.30 ok potem lepiej darować sobie. Czynna tylko trasa 2 reszte nawet nie nasniezają. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 Nikt normalny w dzisiejszych wszechobecnych tłumach nie jeździ. Będzie dobry pretekst do nieotwierania wyciągów po 18 stycznia. Ja sezon skreśliłem bo nic dobrego w nim już raczej nie wyniknie. Czekam na grudzień 2021. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokmir Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 Cisowa, twardo równo szybko, ludzi sporo ok 10 min. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 6 minut temu, pawelb91 napisał: Nikt normalny w dzisiejszych wszechobecnych tłumach nie jeździ. Będzie dobry pretekst do nieotwierania wyciągów po 18 stycznia. Ja sezon skreśliłem bo nic dobrego w nim już raczej nie wyniknie. Czekam na grudzień 2021. Nikt z nas tu normalny nie jest (przynajmniej jeśli o narty chodzi). Skreślać sezon?! Skitury, ew. wypady na Słowację, i będzie dobry sezon. Zresztą grudzień to czas na rozjeżdżenie się (po to się dziś wybrałam), prawdziwy sezon to się zaczyna jak znikają feryjni "narciarze" , ci po 18 stycznia już odpuszczą. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 6 minut temu, Maria napisał: Nikt z nas tu normalny nie jest (przynajmniej jeśli o narty chodzi). Skreślać sezon?! Skitury, ew. wypady na Słowację, i będzie dobry sezon. Zresztą grudzień to czas na rozjeżdżenie się (po to się dziś wybrałam), prawdziwy sezon to się zaczyna jak znikają feryjni "narciarze" , ci po 18 stycznia już odpuszczą. Na skiturach nie jeżdżę. Na Słowacje raczej do końca sezonu z testem więc odpada. No zobaczymy czy po 18 stycznia wyciągi ruszą, a jeśli tak to jakie - czy w ogóle będzie warte zachodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kptdenaturat Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 14 godzin temu, Author napisał: Ostatnie nartowanie tej zimy to już co za różnica a przynajmniej będzie przyjemniej. Tak sobie większość zapewne wykombinowała. Witam serdecznie. Rozumiem rozgoryczenie i żal, l jak również tęsknotę pasjonatów nartowania. Wczoraj Wisła Nowa Osada była w miarę pusta. Stok po opadach deszczu utwardził podłoże ale górna pokrywa nie związała się z nim. Dla mnie bez znaczenia, trzeba wszystkie warunki przerobić. Narty ZAG są doskonałe na przygotowane stoki, czyli tzw. "sztruks" lub na puch lub świeży śnieg. Na te warunki za miękkie. Ale trzeba technikę doskonalić w każdych warunkach i na każdym sprzęcie. To wiele wnosi do samodoskonalenia. Jazda udana, reakcje nart do przemyślenia. Dzisiaj w Nowej Osadzie stok rano przygotowany dobrze. Temperatura - 5 sprawiła, że podłoże było bardo dobre i całą noc naśnieżane. Od godziny ósmej do dziesiątej naprawdę frajda z jazy. Narty zamieniłem na Hammery 193 cm. a ta narta niczego się nie boi. To taki "pancernik", ciężki, twardy, błędów nie wybacza. Te narty trzeba naprawdę mocno docisnąć w fazie sterowania skrętem. Chodzi o nartę dolną, odstokową, tą w "przyklęku". Potrafi być dla początkujących w technice Telemark całkowicie niezrozumiała, chodzi o jej zachowanie. Nie dociśnięta z rozwaga będzie "myszkować a to sprawia, że na krawędź nie wejdzie. Odpowiednio obciążona staje się układna do celu w jakim została wyprodukowana i do czego zaprojektowana. Jazda cudowna, przemyślana, jeśli wariat którym jestem potrafi myśleć. Po godzinie dziesiątej zaczęła się gehenna. Ci który wydmuchali 0,2 promila o ósmej rano, teraz przybili na stok. Zielona herbata, jeszcze dwa zjazdy i dalej mój trening nie miał sensu bycia. Korek drogowy do Wisły w zasadzie od Skoczowa. Czuję niedosyt ale to bardzo dobry objaw. Motywuje, każe myśleć. Zróbmy wszystko aby wrócić na stoki do łączącego nas Narciarzy nartowania. Z pozdrowieniami: Wariat jazdy techniką Telemark, stary upierdliwy grzyb. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 27 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2020 (edytowane) 58 minut temu, pawelb91 napisał: Nikt normalny w dzisiejszych wszechobecnych tłumach nie jeździ. Będzie dobry pretekst do nieotwierania wyciągów po 18 stycznia. Ja sezon skreśliłem bo nic dobrego w nim już raczej nie wyniknie. Czekam na grudzień 2021. W pierwszej kwestii masz rację,dziś wygląda,że wszędzie na kamerach tłumy,więc lepiej siedzieć w domu.Ja zaczynam jutro w Tyliczu sezon od nowa po miesięcznej przerwie wypadkowej ,liczę,że będzie tam puściuteńko .Jeśli tam dam już radę,na wtorek zaplanowana Jaworzyna,na środę Szczawnica... A na Twoim miejscu bym się nie załamywał,zobaczysz,że w marcu pojeździmy w naszych okolicach ,jak się patrzy... Edytowane 27 Grudzień 2020 przez lski@interia.pl 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi