mirekn Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 (edytowane) A dzisiaj zamknięte https://www.szczyrkowski.pl/resort/szczyrk-live Komunikat W dniu 22.12.2020 r. wyciągi pozostają nieczynne do odwołania, z powodu wiatru przekraczającego 80 km/h. Dostęna jest strefa Maxiland w Czyrnej dla początkujących. Przepraszamy za utrudnienia. Pozdrawiam mirekn Edytowane 22 Grudzień 2020 przez mirekn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 (edytowane) Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Źródłem prawa nie jest strona cośtam.gov.pl, tylko ew. rozporządzenie. Rozporządzenie musi wynikać z ustawy, a ustawa nie może być sprzeczna z ustawą zasadniczą. Znalazłem w rozporządzeniu z dnia 21 grudnia 2020 r. coś na ten temat. Pogrubiłem istotne framgmenty: Cytat 19. Do dnia 17 stycznia 2021 r. ustanawia się zakaz prowadzenia przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty działalności polegającej na prowadzeniu wesołych miasteczek i parków rozrywki (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 93.21.Z), pokojów zagadek, domów strachu, miejsc do tańczenia i w zakresie innych form rozrywki lub rekreacji organizowanych w pomieszczeniach lub w innych miejscach o zamkniętej przestrzeni (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 93.29.A) oraz pozostałej działalności rozrywkowej i rekreacyjnej (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 93.29.B). Chodzi o podklasę 93.29.B. Pogrubiłem istotne framgnenty: Cytat Podklasa ta obejmuje pozostałą działalność rozrywkową i rekreacyjną gdzie indziej niesklasyfikowaną (z wyłączeniem działalności wesołych miasteczek i parków rozrywki), taką jak: eksploatacja automatów do gier zręcznościowych, nawet na monety, działalność parków rekreacyjnych (bez zakwaterowania), transport rekreacyjny, np. działalność przystani jachtowych, obsługa stoków narciarskich, wypożyczanie sprzętu rekreacyjnego stanowiącego integralną część działalności obiektu rekreacyjnego, działalność jarmarków i widowisk o charakterze rekreacyjnym, działalność plaż, włączając wynajmowanie przebieralni, szafek na ubrania, wypożyczanie leżaków itd., organizowanie różnych atrakcji rozrywkowych i rekreacyjnych, takich jak: gry, pokazy, wystawy tematyczne i inne imprezy, poza pomieszczeniami i innymi miejscami o zamkniętej przestrzeni, działalność producentów i sponsorów przedstawień na żywo, innych niż artystyczne lub sportowe, organizowanych poza pomieszczeniami i innymi miejscami o zamkniętej przestrzeni. Podklasa ta nie obejmuje: działalności miejsc do tańczenia (np. dyskoteki, sale taneczne), sklasyfikowanej w 93.29.A, działalności związanej z funkcjonowaniem kolejek linowych naziemnych i nadziemnych oraz wyciągów narciarskich, sklasyfikowanej w 49.39.Z, rejsów wycieczkowych wędkarskich, sklasyfikowanych w 50.10.Z, 50.30.Z, wynajmowania miejsc i obiektów krótkotrwałego zakwaterowania dla gości odwiedzających lasy i parki rekreacyjne oraz wynajmowania pól namiotowych, sklasyfikowanego w 55.30.Z, działalności kempingów, obozowisk, kempingów łowieckich i wędkarskich, sklasyfikowanej w 55.30.Z, działalności teatralnej, operowej, baletowej, musicalowej i innych, sklasyfikowanej w 90.01.Z, działalności grup cyrkowych, orkiestr i zespołów muzycznych, sklasyfikowanej w 90.01.Z, działalności indywidualnych artystów, takich jak: aktorzy, tancerze, piosenkarze, lektorzy lub prezenterzy, sklasyfikowanej w 90.01.Z. Czyli wg. ustawy wyciągi mogą chodzić, ale stoki już mają być zamknięte? Tak zrozumiałem ustawę. http://www.klasyfikacje.gofin.pl/pkd/5,2,1505,dzialalnosc-sportowa-rozrywkowa-i-rekreacyjna.html Edytowane 22 Grudzień 2020 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Czy taki zapis: "obsługa stoków narciarskich" Nie oznacza, że w teorii nie będzie możliwe naśnieżanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Teraz, Przemekc1 napisał: Czy taki zapis: "obsługa stoków narciarskich" Nie oznacza, że w teorii nie będzie możliwe naśnieżanie? Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 1 minutę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Tylko po co? Pytanie jest po co naśnieżać? Czytałem komentarze paru stacji, że mimo zakazu działania w przypadku sprzyjających warunków tak czy inaczej będę chciały naśnieżać w tym okresie żeby po skończeniu zakazu skusić klientów dużą ilością tras i dobrymi warunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 3 minuty temu, Przemekc1 napisał: Czy taki zapis: "obsługa stoków narciarskich" Nie oznacza, że w teorii nie będzie możliwe naśnieżanie? Ja rozumiem z rozporządzenia, że będzie można wywieźć narciarza do góry, ale nie będzie można prowadzić działalności na stoku narciarskim, czyli nie będzie wolno naśnieżać. Dobrze czy źle rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 1 minutę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Chyba na głowę musieliby upaść. Plan jest taki, że póki naród nie zrozumie, że szczepionki "dobrowolne" są konieczne, wszystko będzie pozamykane, także po 17 stycznia. Pożyjemy, zobaczymy. Ja tam w tym tygodniu widziałem, że niektóre stacje na podhalu dalej naśnieżają, a idąc tym tokiem rozumowania to bez sensu, bo zaraz zamknięcie. 3 minuty temu, Ziemowit napisał: Ja rozumiem z rozporządzenia, że będzie można wywieźć narciarza do góry, ale nie będzie można prowadzić działalności na stoku narciarskim, czyli nie będzie wolno naśnieżać. Dobrze czy źle rozumiem? Właśnie ja to rozumiem tak samo, ale nie znam się na prawie i właśnie pytam, czy to nie czasem kolejny "super przemyślany" przepis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 2 minuty temu, Przemekc1 napisał: Pożyjemy, zobaczymy. Ja tam w tym tygodniu widziałem, że niektóre stacje na podhalu dalej naśnieżają, a idąc tym tokiem rozumowania to bez sensu, bo zaraz zamknięcie. Właśnie ja to rozumiem tak samo, ale nie znam się na prawie i właśnie pytam, czy to nie czasem kolejny "super przemyślany" przepis. Oni chyba sami nie wiedzą, co wprowadzają. A już na pewno tego nie czytają uważnie. Stacje ... milczą. Tam jakiś dialog pewnie się odbywał, tak jak pisał kolega: POŻYJEMY, ZOBACZYMY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 @lski@interia.pl działa coś na Podkarpaciu, bo wybieram się na kilka dni? Sprawdziłem: Kiczera/Puławy - jest pasek śniegu, ale nie wiem, czy przetrwa nadchodzące 3 dni deszczu Przemyśl - chodzi, ale mam za daleko, no i też tylko pasek śniegu Laworta, Chyrowa, Kalnica, Baligród, Gogołów nieczynne Karlików już chyba kompletnie umarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Nas, Panie i Panowie, interesuje jednak co innego: - CZY OŚRODKI NARCIARSKIE BĘDĄ ZAMKNIĘTE OD 27 XII I DO KIEDY? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Wysłałem e-maila do PKL-u. Z zapytaniem :"Dzień dobry. Czy kolej linowa na KW będzie czynna w terminie 28.12.2020-17.01.2021". Właśnie dostałem odpowiedź. Dzień dobry, Projekt Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń , nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii jako Kwarantanny Narodowej z dniem od 28.12 do 17 01 stoki narciarskie będą zamknięte obecnie trwają rozmowy w sprawie interpretacji o poruszaniu się kolejami linowymi. Zapraszam na naszą stronę www.pkl.pl w momencie wydania decyzji będzie ona ogłoszona do wiadomości. Z poważaniem Izabela Głowacka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 5 minut temu, tankowiec napisał: obecnie trwają rozmowy w sprawie interpretacji o poruszaniu się kolejami linowymi Moim zdaniem doszli do podobnych wniosków. Nie wiedzą jeszcze co z wyciągami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 (edytowane) Spróbujmy przenieść dyskusję o covid tu: Zaraz się ktoś wkur...i, że syf robimy. Edytowane 22 Grudzień 2020 przez Ziemowit 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 1 godzinę temu, Plywak napisał: @lski@interia.pl działa coś na Podkarpaciu, bo wybieram się na kilka dni? Sprawdziłem: Kiczera/Puławy - jest pasek śniegu, ale nie wiem, czy przetrwa nadchodzące 3 dni deszczu Przemyśl - chodzi, ale mam za daleko, no i też tylko pasek śniegu Laworta, Chyrowa, Kalnica, Baligród, Gogołów nieczynne Karlików już chyba kompletnie umarł Najdalej na wschód to Tylicz,reszta raczej nie ma szans na Święta.Albo mały wyciąg w Sękowej pod Gorlicami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 👉 Informujemy, że Kolej Linowa Szyndzielnia działa w Święta (i również po Świętach) również zgodnie z rozkładem jazdy zamieszczonym na www.kolej-szyndzielnia.pl - w związku z faktem, że przy kolei nie ma stoku narciarskiego i kolej prowadzi ruch wyłącznie turystyczny. 🚡24 grudnia kolej kursuje od 9:00 do 15:30, 🚡31 grudnia od 9:00 do 15:30, 🚡w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia nie kursuje, 🚡1 stycznia kursuje od 10:00 do 17:30) Zapraszamy do korzystania z pięknej pogody i czystego powietrza na szczycie Szyndzielni. 🌄 Działamy w ostrym reżimie sanitarnym zgodnie z zaleceniami GIS. Poniżej zdjęcie z soboty 19 grudnia - widok z wieży na Szyndzielni na Beskid Mały, Babią Górę i Tatr 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 (edytowane) moja odpowiedź tutaj Edytowane 22 Grudzień 2020 przez MarioJ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppown Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Wracając do tematu. Był ktoś dziś w Kasinie albo Słotwinach? Planuje jutro wyjazd i zastanawiam się w które miejsce najlepiej się wybrać. Jak warunki panowały na stokach? Czy szybko puszczała trasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 8 minut temu, ppown napisał: Wracając do tematu. Był ktoś dziś w Kasinie albo Słotwinach? Planuje jutro wyjazd i zastanawiam się w które miejsce najlepiej się wybrać. Jak warunki panowały na stokach? Czy szybko puszczała trasa? Dzisiaj halny, jutro solidnie na plusie z opadami (deszczu). Jest sens? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppown Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 18 minut temu, Gerald napisał: Dzisiaj halny, jutro solidnie na plusie z opadami (deszczu). Jest sens? Warto czy nie warto. Ostatni dzień kiedy mógłbym jechać przed 28 w jeździć się chce. Także jak tam warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Mnie się nie chce. Wszystko wskazuje na to że w tym roku prawie w ogóle nie wyląduję na stoku z wyciągiem. Lubomierz który zainwestował w tym roku w nowe oświetlenie i naśnieżanie, na drugiej trasie, poinformował że rezygnują. Obawiam się że za rok wcale nie będzie lepiej. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 (edytowane) Czarna Góra wczoraj wieczorem. Edytowane 22 Grudzień 2020 przez waldek71 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 22 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 https://www.rmf24.pl/newsamp-dla-kogo-stoki-narciarskie-beda-otwarte-mz-odpowiada,nId,4942884?fbclid=IwAR0T0JdHWNfAHLpyGdlNFHy5fKcqswoBsFCusrUAtD3_tqxIZdTAUTyTH_4 To jak w końcu jest? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2020 Przyszło mi dzisiaj zabrać na stok "świeżaka" wiec postawilem na Białkę. Z rana niebo pokazało parę swoich najfajniejszych kolorów. W oddali stoki Rusin Ski Co by o Białce nie mówić ale trzeba im przyznać ze potrafią trasę 👍 Ludzi niewiele do 10 potem trochę "normalniej" ale tez w miarę ok, po 11 zaczął padać śnieg a godzinę później deszcz wiec zwinęliśmy się do domu. Dzień udany, taki na luzie. Szacun dla Białki - pracowało prawie wszystko czym dysponują (za wyjątkiem paru orczyków) 👍 21 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 23 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2020 19 hours ago, lski@interia.pl said: Najdalej na wschód to Tylicz,reszta raczej nie ma szans na Święta.Albo mały wyciąg w Sękowej pod Gorlicami... Dzięki, do Tylicza mam blizej z domu niż z okolic Sanoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 23 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2020 Pogoda solidaryzuje się z narciarzami i opłakuje sezon. W zasadzie niby co roku tak jest w święta, ale w tym jakoś tak bardziej pasuje... do końca roku na prognozach ciepło (pod 10 stopni na plusie), jedynie drugi dzień świąt w okolicach 0 st. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi