Lexi Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 10 minut temu, pipasss napisał: To chyba już obejście obostrzeń, ..o jakich obostrzeniach mówisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 6 minut temu, tankowiec napisał: Można od strony słowackiej. Pewny jesteś ? Bo na CHKO Horna Orava Babia to zona "A" (coś jak Pilsko a tam mandaty za tury) Pozdrawiam mirekn 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipasss Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 (edytowane) 25 minut temu, Lexi napisał: ..o jakich obostrzeniach mówisz? Tak jest np. z hotelami - nie możesz mieszkać, ale są wyłączenia: a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań, treningów i współzawodnictwa sportowego. Czyli przyjedziesz do stacji, wraz z kupnem karnetu zapiszesz się do lokalnego klubu sportowego oraz wpiszesz się na listę treningową. Może nawet o 18 zorganizują zawody... Edytowane 22 Listopad 2020 przez pipasss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Author Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 8 godzin temu, Gerald napisał: W przypadku @Author - poleciłbym Ci po prostu - jeśli będzie śnieg - znaleźć fajną, kilkusetmetrową polanę i na niej jeździć. Wynosić narty i sprzęt można na plecach. Można się zaopatrzyć w rakiety śnieżne (dużo tańsze niż cały sprzęt skiturowy). @Author umiejętności jazdy "na dziko" warto się uczyć. Odsyłam tutaj do przedwojennych przemyśleń Józefa Oppencheima który już wtedy rozróżniał narciarstwo "boiskowe" (obecnie - stok) od reszty narciarstwa. Tak spróbuje zrobić bez szaleństwa i cwaniakowania by nie stać się czasem z głupoty pacjentem. Wprawę mam bo trudne rowerowe odcinki jeżdziłem tego sezonu na zasadzie "jak saper". Sądzę też, że na podobne pomysły wpadnie naprawdę sporo ludzi i jakoś przygoda będzie. Sądzę też, że nikt się nie będzie dowalał od tak bo widzi obcą rejestrację. Tu naprawdę trzeba by było zrobić jak w marcu bo inaczej się nie da. Sporo ludzi ma domki w górach, ... Poza tym jak będzie się jechać solo czy w dwójkę a choćby na butowanie po szlaku to w czym kłopot? W kwestii Babiej to tam podobnie jak na Pilsku jest najwyższy poziom ochrony i jest zakaz. Ubiegłej zimy Słowacy od strony Słonej Wody mocno ścigali głównie skutery ale trzepali też tych na nartach. Wystarczy mi na ten rok unikania ich służb w parach narodowych. Poza tym jako leszcz w tej kwestii nie odważył bym się na aż takie wysokie góry i wysokości. To już wystarczy zbutować Mosorny z widokiem na Babią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Godzinę temu, mirekn napisał: Pewny jesteś ? Bo na CHKO Horna Orava Babia to zona "A" (coś jak Pilsko a tam mandaty za tury) Pozdrawiam mirekn Faktycznie zmienili przepisy. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Biały Krzyż Johnny narciarz 😀 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Zaraz i ja, zaczyna się: 13 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Za tydzień przy sprzyjających warunkach można się już ugadywać na tury 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 15 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 No i już po pierwszym dniu na nartach. Jak zawsze po 20 listopada Biały Krzyż nie zawodzi 👍. No dobra bardziej chodzi mi o to czy będę mógł w tym roku pośmigać z tym sprzętem co noszę w ciele i pod kurtką. Jest OK trochę dyskomfortu przy zakładaniu butów ale poza tym dobrze nawet przy podchodzeniu jest w porządku. Nie mniej jednak wszystkich proszę o ostrożna jazdę, poznacie mnie na trasie, będę wolno jeździł. Jeśli chodzi o warunki to 5 cm warstwa śniegu spokojnie wystarczy do zabawy na nartach, desce czy sankach. Tylko przez tydzień wytrzyma bo pewnie następny weekend już z orczykiem. 13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Teraz, Góral spod Skrzycznego napisał: No i już po pierwszym dniu na nartach. Jak zawsze po 20 listopada Biały Krzyż nie zawodzi 👍. No dobra bardziej chodzi mi o to czy będę mógł w tym roku pośmigać z tym sprzętem co noszę w ciele i pod kurtką. Jest OK trochę dyskomfortu przy zakładaniu butów ale poza tym dobrze nawet przy podchodzeniu jest w porządku. Nie mniej jednak wszystkich proszę o ostrożna jazdę, poznacie mnie na trasie, będę wolno jeździł. Jeśli chodzi o warunki to 5 cm warstwa śniegu spokojnie wystarczy do zabawy na nartach, desce czy sankach. Tylko czy przez tydzień wytrzyma bo pewnie następny weekend już z orczykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 13 minut temu, Góral spod Skrzycznego napisał: No i już po pierwszym dniu na nartach. Jak zawsze po 20 listopada Biały Krzyż nie zawodzi 👍. No dobra bardziej chodzi mi o to czy będę mógł w tym roku pośmigać z tym sprzętem co noszę w ciele i pod kurtką. Jest OK trochę dyskomfortu przy zakładaniu butów ale poza tym dobrze nawet przy podchodzeniu jest w porządku. Nie mniej jednak wszystkich proszę o ostrożna jazdę, poznacie mnie na trasie, będę wolno jeździł. Jeśli chodzi o warunki to 5 cm warstwa śniegu spokojnie wystarczy do zabawy na nartach, desce czy sankach. Tylko przez tydzień wytrzyma bo pewnie następny weekend już z orczykiem. ..🙂.. ważne żeby montaż "sprzętu" był dobrze, solidnie przeprowadzony ...no z butami jest problem (u mnie z prawym)......dasz rade👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 5 godzin temu, pipasss napisał: Tak jest np. z hotelami - nie możesz mieszkać, ale są wyłączenia: a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań, treningów i współzawodnictwa sportowego. ...aaa ok...myślałem ze o jazdę na nartach chodzi - hotele to tak jak piszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Godzinę temu, Góral spod Skrzycznego napisał: No i już po pierwszym dniu na nartach. Jak zawsze po 20 listopada Biały Krzyż nie zawodzi 👍. No dobra bardziej chodzi mi o to czy będę mógł w tym roku pośmigać z tym sprzętem co noszę w ciele i pod kurtką. Jest OK trochę dyskomfortu przy zakładaniu butów ale poza tym dobrze nawet przy podchodzeniu jest w porządku. Nie mniej jednak wszystkich proszę o ostrożna jazdę, poznacie mnie na trasie, będę wolno jeździł. Jeśli chodzi o warunki to 5 cm warstwa śniegu spokojnie wystarczy do zabawy na nartach, desce czy sankach. Tylko przez tydzień wytrzyma bo pewnie następny weekend już z orczykiem. Super Darek, że starcza Tobie jeszcze sił (w co nigdy nie wątpiłem) i chęci nie opuszczają. Góralskie serce walczy i z całą pewnością wygra najważniejszą walkę... Fantastycznie że już jeździsz. Mam cichą nadzieję, że razem gdzieś poharcujemy narciarsko w sezonie. Ogromnej masy zdrowia życzę Tobie i Rodzinie w tych trudnych czasach🙂 50 minut temu, Lexi napisał: ..🙂.. ważne żeby montaż "sprzętu" był dobrze, solidnie przeprowadzony ...no z butami jest problem (u mnie z prawym)......dasz rade👍 @Lexi nie czytasz ze zrozumieniem. Góral nie ma problemu ze sprzętem, butami itp. To świetny i doświadczony narciarz. Jego problem to zdrowie a w zasadzie chore serce. Kłopot ma z założeniem butów, nie butami. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 (edytowane) 15 minut temu, marionen napisał: @Lexi nie czytasz ze zrozumieniem. Góral nie ma problemu ze sprzętem, butami itp. To świetny i doświadczony narciarz. Jego problem to zdrowie a w zasadzie chore serce. Kłopot ma z założeniem butów, nie butami. ..doskonale zrozumiałem 🙂..i do tego tez się odniosłem - aczkolwiek nie wiedziałem dokładnie jaka instalacja "zdrowotna" itd.. ale zapewniam Cię ze jak ktoś ma "namieszane we flakach"- bo tak to zrozumiałem - ciężko zapina się buty (z autopsji - ja mam problem z zapięciem prawego).. ..sorry zbyt dużo przenosni... pozdrawiam 🙂 Edytowane 22 Listopad 2020 przez Lexi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Powiedzcie mi proszę, dlaczego wyciągi narciarskie mają pozostać nieczynne, skoro otwarte są lodowiska i to nie dla zawodników, ale dla łyżwiarzy rekreacyjnych - nawet te pod dachem. Gdzie sens, gdzie logika? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Szczyrk mimo niepewnej sytuacji szykuje się do sezonu Pierwsi narciarze i dzieci na sankach pojawili się w niedzielę na Białym Krzyżu w Szczyrku, korzystając ze słonecznej aury i sztucznego śniegu, który wyprodukowały armatki. W Beskidach wyciągi na razie nie działają, ale właściciele przygotowują się do sezonu. https://podroze.onet...-sezonu/s9468c8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 Myślę że lodowiska w grudniu zamkną. Jak się tylko debile zorientują że jeszcze coś działa. Tak że korzystajcie z lodowisk póki można. Ja się zdziwiłem dzisiaj kolejka na lodowisku. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 a czy sa decyzje co do mozliwosci otwarcia osrodkow narciarskich w grudniu? nie mowie o okresie skumulowanych ferii bo to jest janse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 10 minut temu, Turnplayer napisał: a czy sa decyzje co do mozliwosci otwarcia osrodkow narciarskich w grudniu? nie mowie o okresie skumulowanych ferii bo to jest janse. póki co nikt nie napisał ze ich nie można otwierać - umknęło mi cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 14 godzin temu, Ziemowit napisał: Pytanie za 100 punktów. Na parkingu pod szlakiem mogę zostawić auto na obcych rejestracjach i się polisman nie doczepi skąd ja się tu wziąłem? A o czym świadczy rejestracja? Ja mieszkam na Śląsku, a mój kumpel sąsiad ma rejestrację W(xxx), bo tam ma firmę leasingową. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 12 minut temu, Lexi napisał: póki co nikt nie napisał ze ich nie można otwierać - umknęło mi cos? Też tak to czytam. Tylko turystów feryjnych może nie być, przynajmniej zorganizowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 39 minut temu, tanova napisał: Powiedzcie mi proszę, dlaczego wyciągi narciarskie mają pozostać nieczynne, skoro otwarte są lodowiska i to nie dla zawodników, ale dla łyżwiarzy rekreacyjnych - nawet te pod dachem. Gdzie sens, gdzie logika? Więcej: Otwarte będą centra handlowe, bo Krzywousty boi się silnego finansowo kapitału. To, do k... n..., do galerii można iść, ale na sportowo na świeżym powietrzu nie. To byłby absurd! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 6 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: A o czym świadczy rejestracja? Ja mieszkam na Śląsku, a mój kumpel sąsiad ma rejestrację W(xxx), bo tam ma firmę leasingową. Chyba po nowym roku miał zniknąć obowiązek przerejestrowywania auta (tablic) z innej gminy niż miejsce zamieszkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 W każdym razie pytanie: CZY KTOŚ WIE, CZY STACJE W OGÓLE BĘDĄ MOGŁY BYĆ OTWARTE? To ważna informacja i dla stacji (produkcja śniegu, przygotowanie tras, rekrutacja pracowników) i ... dla mnie, narciarza. Mam kupować skitury (których nie mam jeszcze), czy nie? Mniej istotne to to, co z moim karnetem na Szczyrk... To przeżyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi