WojtekM Napisano 21 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2020 Tak zimę widzi IMGW https://www.imgw.pl/wydarzenia/imgw-pib-prognoza-dlugoterminowa-temperatury-i-opadu-na-grudzien-2020-r-luty-2021-r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 21 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2020 zastanawia mnie jak ustalono ten mały teren koło Poznania gdzie w styczniu 2021 r bedzie temperatura poniżej sredniej! 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 Nic nowego niestety, zim już nie ma w Polsce, to co było w ostatnich latach to kpina... ehhh. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 4 minuty temu, pawelb91 napisał: Nic nowego niestety, zim już nie ma w Polsce, to co było w ostatnich latach to kpina... ehhh. możeto i dobrze - łatwiej będzie przetrzymać zamknięte ośrodki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 Prognoza NOAA temperatur na zimę w Europie. Listopad: Grudzień: Styczeń: Luty: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 12 godzin temu, Bumer napisał: zastanawia mnie jak ustalono ten mały teren koło Poznania gdzie w styczniu 2021 r bedzie temperatura poniżej sredniej! 🙃 ..zapewne wpływ na prognozę miał fakt zainstalowania agregatu chłodniczego na stoku "malta" 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 2 godziny temu, Lexi napisał: ..zapewne wpływ na prognozę miał fakt zainstalowania agregatu chłodniczego na stoku "malta" 😉 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 22 Październik 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 Może nie będzie tak źle, prognozy długoterminowe mają to do siebie, że są mało wiarygodne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2020 Prognoza pokrywy śnieżnej na 23.11. Źródło: Ventusky.com 1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Człowiek, który pływa po morzach opowiadał mi, że co roku mają jakiś obowiązkowy kurs meteorologiczny. Na tym kursie jest uczony takich wiadomości jak, ta, że prognoza pogody więcej niż 2-3 dni naprzód nie jest niczym innymi, jak tylko wróżeniem z fusów. Trzymajmy się tego. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 17 Listopad 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2020 W dniu 14.11.2020 o 15:40, waldek71 napisał: Człowiek, który pływa po morzach opowiadał mi, że co roku mają jakiś obowiązkowy kurs meteorologiczny. Na tym kursie jest uczony takich wiadomości jak, ta, że prognoza pogody więcej niż 2-3 dni naprzód nie jest niczym innymi, jak tylko wróżeniem z fusów. Trzymajmy się tego. Może i wróżenie z fusów, ale mimo wszystko na razie dobrze to nie wygląda. Oby ten sezon nie był jeszcze gorszy pogodowo od poprzedniego. Szybko się ten sezon nie zacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 17 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2020 Godzinę temu, WojtekM napisał: Może i wróżenie z fusów, ale mimo wszystko na razie dobrze to nie wygląda. Oby ten sezon nie był jeszcze gorszy pogodowo od poprzedniego. Szybko się ten sezon nie zacznie. Jeśli sytuacja wirusowa nie pozwoli na otwarcie stacji a pogoda do tego się dołączy to będzie trochę mniej żal. Chociaż ja za zimą zawsze jestem, czy to w sensie narciarskim czy nie. Z ciekawostek to właśnie równo 13 lat temu (17.11.2007) najwcześniej rozpocząłem sezon narciarski, było to na Jaworzynie Krynickiej, działała już wtedy główna trasa do gondoli, było sporo naturalnego śniegu (30-50cm) oraz udało im się dośnieżyć stok. Tydzień później jeździłem na Wierchomli, działała główna trasa przy krześle. Był to mój jedyny narciarski listopad. Ciężko w to uwierzyć biorąc pod uwagę pogodę z kilku ostatnich lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujB Napisano 17 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2020 (edytowane) 2 godziny temu, WojtekM napisał: Może i wróżenie z fusów, ale mimo wszystko na razie dobrze to nie wygląda. Oby ten sezon nie był jeszcze gorszy pogodowo od poprzedniego. Szybko się ten sezon nie zacznie. Wg accuweather.com zdecydowanie lepiej niż w zeszłym roku, tylko covidowo wygląda to masakrycznie. Oby się coś zmieniło. Edytowane 17 Listopad 2020 przez WujB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sman Napisano 18 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2020 19 godzin temu, pawelb91 napisał: Był to mój jedyny narciarski listopad. Ciężko w to uwierzyć biorąc pod uwagę pogodę z kilku ostatnich lat. A mój jedyny narciarski listopad w Polsce miał miejsce rok później. Tak wyglądał Szczyrk 30-11-2008 r. Działały Juliany i Golgota. Kiedyś to były zimy ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 19 Listopad 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2020 Jaworzyna Krynicka ma rozpocząć naśnieżanie od weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 19 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2020 Park Śląski około 21, wiatr w porywach 8 m/s odczuwalna temperatura około 4 na plus, w laskach jeszcze jesień ale porywy wiatru już zimne idzie zmiana, mżawka jeszcze nie marznąca ale kto wie pozdrawiam mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 19 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2020 Słotwiny Arena przeprowadzają próbne śnieżenie. Są gotowi do sezonu. To samo deklaruje Master Ski w Tyliczu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 19 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2020 3 godziny temu, WojtekM napisał: Jaworzyna Krynicka ma rozpocząć naśnieżanie od weekendu. Do gondoli nie wlozę, przynajmniej w okresie pandemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekk Napisano 22 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2020 W dniu 14.11.2020 o 15:40, waldek71 napisał: Człowiek, który pływa po morzach opowiadał mi, że co roku mają jakiś obowiązkowy kurs meteorologiczny. Na tym kursie jest uczony takich wiadomości jak, ta, że prognoza pogody więcej niż 2-3 dni naprzód nie jest niczym innymi, jak tylko wróżeniem z fusów. Trzymajmy się tego. Słyszałem to już kilka razy i wydaje mi się że to taka półprawda. Bywają przecież okresy stabilnej pogody, którą z dużym prawdopodobieństwem jesteśmy w stanie określić poprawnie nawet na 4-5 dni w przód (np. stabilny wyż rosyjski), a bywają takie zawirowania, że jesteśmy mocno niepewni tego co wydarzy się już jutro. I dodatkowo - w górach przewidzieć trudniej, na nizinach łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 23 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2020 Najgorzej byłoby, gdyby w tym roku zima zrobila psikusa i była śnieżna jak za dawnych lat, a ograniczenia uziemilyby nas w domach. To byłby dopiero splot nieszczęścia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2020 26 minut temu, Bumer napisał: Najgorzej byłoby, gdyby w tym roku zima zrobila psikusa i była śnieżna jak za dawnych lat, a ograniczenia uziemilyby nas w domach. To byłby dopiero splot nieszczęścia. Najgorszy ze scenariuszy. Ludzie by siedział i pisali po forach o polityce używając niecenzuralnych słów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2020 (edytowane) 28 minut temu, Ziemowit napisał: Najgorszy ze scenariuszy. Ludzie by siedział i pisali po forach o polityce używając niecenzuralnych słów. daj spoko - zobacz jak @waldek71 właśnie teraz śmiga na nartach w Zermatt bergfex - Webcam Trockener Steg - Zermatt - Cam - Livecam w przyszłym tygodniu ma spaść conajmniej pół metra śniegu Edytowane 23 Listopad 2020 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2020 (edytowane) 6 minut temu, Jeeb napisał: daj spoko - zobacz jak @waldek71 wśnie teraz śmiga na nartach w Zermatt bergfex - Webcam Trockener Steg - Zermatt - Cam - Livecam Czytałem jego wpis i to nawet powolutku, by nie kończyć za szybko. A co się stało z KN? Edytowane 23 Listopad 2020 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2020 (edytowane) 9 minut temu, Ziemowit napisał: A co się stało z KN? COVID 20 🙂 ciekawa sprawa - Włosi niby mają oficjalnie zamknięte ale widzę narciarzy na przygotowanej trasie bergfex - Webcam Plan Maison - Breuil - Cervinia - Cam - Livecam Edytowane 23 Listopad 2020 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2020 (edytowane) 20 minut temu, Jeeb napisał: COVID 20 🙂 Dostawca hostingu stwierdził, że KN jest zawirusowana i dał bloka? Żeby nie oftopować napiszę, że zima zapowiada się trochę cieplej niż średnia wieloletnia, ale nie będzie to bardzo ciepła zima. Zimowe epizody będą się co jakiś czas powtarzać od Grudnia do Marca. Opady mają być w normie, więc nie będzie to sucha zima. Takie wnioski wyciągnąłem z przyglądania się różnym mapkom i wykresom od noaa. Najgorszy scenariusz z możliwych to ciepła i sucha zima, bo oznacza to suszę na wiosnę i wielkie straty w rolnictwie. Wygląda na to, że to nas ominie. Edytowane 23 Listopad 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi