Narciarz ze Śląska Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 12 godzin temu, marek_s napisał: Ludzie ogarnijcie się! Jak można tak dać się poniewierać za własne pieniądze? co polskie stoki śmierdzą. Jak nikt nie przyjedzie i nie będzie co do gara włożyć to szybko rozum wróci, będziecie później przyjeżdżać to po rękach was będą całować. U nas nie ma auswaeisów i spotkać kogoś na stoku w kagańcu to cud i jakoś trupy nie leżą pod wyciągiem. Znajomy w weekend był w Białce i mówił że na stoku polska mowa to w mniejszości cytuję "cała europa tam się zjechała, co oni mądrzejsi od nas? Stare polskie przysłowie odżyło. Ja pojechałem do Rytra w weekend i jakoś korona z głowy mi nie spadła. Masz rację, nawet popieram (też jeżdżę u nas - z pełnym zadowoleniem), tyle że to... nie ten temat. Sam czytam ze zdumieniem te wymogi i o tych dzieciach mdlejących po 3. (na razie) dawce, ale skoro komuś tak bardzo zależy... To temat obostrzeń w Alpach i myślę, że zostańmy na tym, bo inaczej się rozkmini - kto za, kto nie, itd. Jakaś grupa ludzi chce znać zasady, a niekoniecznie chce poznać nasze poglądy (Twoje, moje, innych). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 Jedno mnie martwi: wobec tego morza ludzi chcących jechać do Włoch i Austrii (nie ganię), mamy wysyp testów w Polsce (wymóg) i w konsekwencji wysyp wyników pozytywnych (co któryś tam - trzeba trafu: u w pełni zaszczepionych). To skończy się tak, że do Włoch i Austrii nas nie wpuszczą i tak (bo Polska im się zaświeci na czerwono) i (co gorsza) nasz kochany rząd wykorzysta tę akcję testowania do rygoryzmu w Polsce - i za jakiś tydzień lub dwa pozamykają nie Alpy, a Beskidy... Obym się mylił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soypolaco Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 Witam, a jak z sytuacją we Włoszech (Dolomiti Superski), gdy dziecko 13 lat było szczepione w lipcu i od 1 lutego przy założeniu 6 miesięcznej ważności green pasu w Italii nie będzie mogło się wykazać ważnym green passem? Jakieś opcje? 🙉🙊🙈 Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player_pl Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 34 minuty temu, Soypolaco napisał: Witam, a jak z sytuacją we Włoszech (Dolomiti Superski), gdy dziecko 13 lat było szczepione w lipcu i od 1 lutego przy założeniu 6 miesięcznej ważności green pasu w Italii nie będzie mogło się wykazać ważnym green passem? Jakieś opcje? 🙉🙊🙈 Konrad Na razie lipa, nie pojeździ. Podobno w czwartek ma być decyzja co do szczepienia boosterem dzieci 12-15 lat. Zobaczymy. Dzieci 16-18 już szczepią boosterem, więc te nie mają problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Masz rację, nawet popieram (też jeżdżę u nas - z pełnym zadowoleniem), tyle że to... nie ten temat. Sam czytam ze zdumieniem te wymogi i o tych dzieciach mdlejących po 3. (na razie) dawce, ale skoro komuś tak bardzo zależy... To temat obostrzeń w Alpach i myślę, że zostańmy na tym, bo inaczej się rozkmini - kto za, kto nie, itd. Jakaś grupa ludzi chce znać zasady, a niekoniecznie chce poznać nasze poglądy (Twoje, moje, innych). Pozdrawiam Cześć Co do drugiej części to się z Tobą w pełni zgadzam, nie ma sensu zaśmiecać tematu swoimi poglądami. Jeśli chodzi o pierwszą część, "tych dzieciach mdlejących po 3. (na razie) dawce, ale skoro komuś tak bardzo zależy..." to nie przeinaczaj mojej wypowiedzi, nie stwierdziłem nigdzie że szczepienie miało wpływ na omdlenie chłopaka, domniemałem tylko że mogło być jednym z wielu czynników które się skumulowały (wysiłek fizyczny, zmiana wysokości etc.). Kumpla córka 2 lata temu wstała od stołu i zemdlała (moja zresztą też - jadąc na rowerze, na szczęście przed omdleniem się zatrzymała i zsiadła z roweru), nie szczepione - obie w fazie wzrostu - jak chłopak któremu się to przydarzyło. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 4 hours ago, Narciarz ze Śląska said: Jedno mnie martwi: wobec tego morza ludzi chcących jechać do Włoch i Austrii (nie ganię), mamy wysyp testów w Polsce (wymóg) i w konsekwencji wysyp wyników pozytywnych (co któryś tam - trzeba trafu: u w pełni zaszczepionych). powoli kreuje nam się kandydat do idioty roku 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 (edytowane) Jak pozamykają to dlatego że ludzie chorzy, a nie dlatego, że ktoś chciał w Alpy pojechać. Ja np. pojechałem i wcale nie robiłem testu, po prostu się zaszczepiłem 3 dawką. Dodam tylko, że za hotel 4* z basen i wyżywieniem HB Plus zapłaciłem połowę tego co w Polsce. Co więcej skipass też wyszedł taniej, bo tam dzieciaki były po 4 euro, a u nas kosztują 90% tego co dorosły. Nie ma nic w tym dziwnego, że ludzie jadą w Alpy skoro u nas ceny rok do roku podrożały 5 krotnie (rok temu w hotelu 3* w Szczyrku płaciłem z wyżywieniem niecałe 1800 zł za rodzinę, a teraz nie da się znaleźć nic w podobnym standardzie poniżej 9k pln). Edytowane 26 Styczeń 2022 przez Hextor 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 (edytowane) 19 minut temu, Hextor napisał: Jak pozamykają to dlatego że ludzie chorzy, a nie dlatego, że ktoś chciał w Alpy pojechać. Testy często dają wyniki fałszywie dodatnie, wystarczy popatrzeć na sportowców, którzy dużo podróżują i muszą się ciągle testować. Rekordziści "przechodzili" już covida kilkadziesiąt razy SIC! Dlatego większa liczba testów wykazuje więcej zachorowań. Lepiej więc poczekać na wynik w domu niż liczyć na negatywny w trakcie podróży, bo można się niemile zaskoczyć. Edytowane 26 Styczeń 2022 przez Ryfek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 8 godzin temu, Keler napisał: oczywiście miałeś na myśli 1 lutego:) https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/porozumienie-w-ue-w-kwestii-luzowania-obostrzen-w-podrozach-juz-od-1-lutego/4bykl2s i zgadzam się z pierwszą częścią, to wątek czysto informacyjny i nie zaśmiecajmy go, Oczywiście miało być 1 lutego. Sorki za zamkeszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 45 minut temu, Ryfek napisał: Testy często dają wyniki fałszywie dodatnie, wystarczy popatrzeć na sportowców, którzy dużo podróżują i muszą się ciągle testować. Rekordziści "przechodzili" już covida kilkadziesiąt razy SIC! Dlatego większa liczba testów wykazuje więcej zachorowań. Lepiej więc poczekać na wynik w domu niż liczyć na negatywny w trakcie podróży, bo można się niemile zaskoczyć. Jaki jest procent tych false-positive? Jak 1%, to i tak na 100k testów, masz 1 tysiąc fałszywie dodatnich. Przy 53k zakażeń dziennie nie wpłynie to za bardzo na postrzeganie sytuacji w naszym kraju. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryfek Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 14 minut temu, Hextor napisał: Jaki jest procent tych false-positive? No, a jeżeli jest to co 10-ty test, co myślę nie jest niemożliwe? To już robi się znacząca liczba 13-14tys. zakażeń. Zresztą wykonanie testu powinno być poprzedzone badaniem lekarskim, które wykaże objawy zachorowania. Inaczej to nigdy nie będzie wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 Austria znosi lockdown dla niezaszczepionych 31 .01.2022. https://businessinsider.com.pl/gospodarka/austria-znosi-lockdown-dla-niezaszczepionych-mimo-rekordu-zakazen/81de3qp?fbclid=IwAR3wBsBg9Df7yuD9TH7dBSmUnFPbtoaUffVAUY8nKf0g2--7aLEcJmzS_Ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 51 minut temu, marcinn napisał: Austria znosi lockdown dla niezaszczepionych 31 .01.2022. https://businessinsider.com.pl/gospodarka/austria-znosi-lockdown-dla-niezaszczepionych-mimo-rekordu-zakazen/81de3qp?fbclid=IwAR3wBsBg9Df7yuD9TH7dBSmUnFPbtoaUffVAUY8nKf0g2--7aLEcJmzS_Ms Wydaje mi się, że dotyczy to osób mieszkających w Austrii, a nie wjazdu w celach turystycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 1 godzinę temu, tanova napisał: Wydaje mi się, że dotyczy to osób mieszkających w Austrii, a nie wjazdu w celach turystycznych. Raczej tak ,tylko wrzuciłem to bo może to coś zmieni ogólnikowo dla nas narciarzy w przyszłości ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 Od 1 lutego znikają testy dla zaszczepionych przy wjeździe do Włoch. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 (edytowane) 16 godzin temu, waldek71 napisał: ...gdzie się ludzie szczepią i tam gdzie noszą "kagańce", tam pandemia się wygasza... z ciekawości podpytam - gdzie wygasa? Edytowane 26 Styczeń 2022 przez lika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 6 godzin temu, Plywak napisał: powoli kreuje nam się kandydat do idioty roku Panie Kolego, obecnie jest tak, że mniej więcej co 4, no może co 5 test wychodzi pozytywny - bez względu na to, ile ich zrobisz. Zrobisz 2000 testów, masz 400 "zakażeń", zrobisz 200 000, masz 50 000! To nie ja wymyśliłem, to tak działa. Koniec. Bez odbioru. PS. Za nominację dziękuję! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 26 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2022 8 godzin temu, marekbtl napisał: Cześć Co do drugiej części to się z Tobą w pełni zgadzam, nie ma sensu zaśmiecać tematu swoimi poglądami. Jeśli chodzi o pierwszą część, "tych dzieciach mdlejących po 3. (na razie) dawce, ale skoro komuś tak bardzo zależy..." to nie przeinaczaj mojej wypowiedzi, nie stwierdziłem nigdzie że szczepienie miało wpływ na omdlenie chłopaka, domniemałem tylko że mogło być jednym z wielu czynników które się skumulowały (wysiłek fizyczny, zmiana wysokości etc.). Kumpla córka 2 lata temu wstała od stołu i zemdlała (moja zresztą też - jadąc na rowerze, na szczęście przed omdleniem się zatrzymała i zsiadła z roweru), nie szczepione - obie w fazie wzrostu - jak chłopak któremu się to przydarzyło. pozdrawiam Pozdrawiam również i nie kontynuuję, choć mam wokół siebie (nie z telewizji, z życia) kilka doświadczeń, w tym jedno drastyczne. Ale zostawmy temat tylko z INFORMACJAMI! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 27 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2022 8 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Panie Kolego, obecnie jest tak, że mniej więcej co 4, no może co 5 test wychodzi pozytywny - bez względu na to, ile ich zrobisz. Zrobisz 2000 testów, masz 400 "zakażeń", zrobisz 200 000, masz 50 000! To nie ja wymyśliłem, to tak działa. Koniec. Bez odbioru. PS. Za nominację dziękuję! Masz jakiegoś linka do badań potwierdzających te dane, czy to Teoje własne obliczenia? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drk Napisano 27 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2022 Wczoraj wypełniałem EU Digital Passenger Locator Form, wątpliwa przyjemność, jest długie, dość trudne i nie każdy tekst da się skopiować aby pomóc sobie tłumaczem. Więc tym którzy jeszcze tego nie zrobili to współczuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2022 50 minut temu, Hextor napisał: Masz jakiegoś linka do badań potwierdzających te dane, czy to Teoje własne obliczenia? Proszę sprawdzić statystyki Ministerstwa Zdrowia: ilość wykrytych zakażeń np. w ostatnich 30-60 dniach i ilość wykonanych dokładnie testów w tych samych dniach. Publikują to (ilość testów trzeba znaleźć w komunikatach). Jeden z posłów partii rządzącej też się wygadał, że obecnie "co 4 test wychodzi pozytywnie". To raczej obserwacja liczb, nie badałem matematycznie (współczynnika) korelacji, ale jakbym miał więcej czasu (lub ktoś inny), mogę to uczynić, może to też zrobić każdy, kto miał w szkole statystykę. Metody matematyczne istnieją i nie są dramatycznie skomplikowane, ale wymagają zestawienia w miarę reprezentacyjnej grupy liczb, nie miałem czasu w tym grzebać. Nie chcę się kłócić, ale polecam sprawdzić i policzyć. Wyjdzie, czy mam rację, czy nie. Nie przesądzam. Przy czym wszystkim wokół życzę zdrowia, zdrowia i jeszcze więcej zdrowia - aby nie było wątpliwości. Życzę szczerze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2022 Godzinę temu, Hextor napisał: Masz jakiegoś linka do badań potwierdzających te dane, czy to Teoje własne obliczenia? Podaję ilość testów za ost. 6 mies. (Testy w Polsce - Koronawirus. Ilość testów w Polsce na COVID-19 (epidemia-koronawirus.pl): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2022 Godzinę temu, Hextor napisał: Masz jakiegoś linka do badań potwierdzających te dane, czy to Teoje własne obliczenia? Okres 1 roku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DziadekT Napisano 27 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2022 Przyłączam się do apelu o trzymanie się tematu tego wątku. Dyskusje o skuteczności szczepień, wiarygodności testów itp. powinny być w innym miejscu, jeśli ktoś ma chęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 27 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2022 10 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Koniec. Bez odbioru. 10 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Ale zostawmy temat tylko z INFORMACJAMI! 38 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Proszę sprawdzić statystyki Ministerstwa Zdrowia: ilość wykrytych zakażeń np 36 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Podaję ilość testów za ost. 6 mies. (Testy w 34 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał: Okres 1 roku: Ale koniec 😄 - bez odbioru 😉 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi