MichalR Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 18 minutes ago, artfart said: Włosi szczepią od 13 stycznia, kilka postów powyżej wkleiłem linka na potwierdzenie. No widzę, ale to dziwne że się zdecydowały bez rekomendacji unijnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remus74 Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Dzisiaj kolo 15-tej dotarlismy do Hinterglemm i po drodze zadnych kontroli. Navi Google poprowadzila nas za Salzburgiem kawalek przez Niemcy. Tu tez zadnych kontroli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 11 minutes ago, remus74 said: Dzisiaj kolo 15-tej dotarlismy do Hinterglemm i po drodze zadnych kontroli. Navi Google poprowadzila nas za Salzburgiem kawalek przez Niemcy. Tu tez zadnych kontroli. Pozdrawiam To daj znać jak z zakwaterowaniem i karnetami, czy wymagają PCRa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remus74 Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Przy zakwaterowaniu gospodyni tylko zapytała o szczepienia i testy. Nawet tego nie sprawdzała. Karnety będę kupował jutro rano. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 @MichalRTo ja tylko napiszę około 4 raz w tym wątku - test PCR wymagany jest do wjazdu do Austrii. Nie do zakupu karnetu, nie do wejścia do restauracji, nie do zakwaterowania w hotelu. Test wymagany jest do wjazdu (osobną rzeczą jest, że jeszcze nie słyszałem aby go sprawdzono, mi również nie sprawdzano, a miałem nawet okazję spotkać się z Polizei na krótką rozmowę o prędkości w terenie zabudowanym) Do uprawiania narciarstwa wystarczy aktualny covid pass - ważny przez 270 dni od podania ostatniej dawki (drugiej, lub trzeciej) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbad Napisano 15 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 6 godzin temu, MichalR napisał: Takie koszty są jeszcze zjadliwe, gorzej z PCRem za 400+. Dla dziecka taki test zrobisz za darmo https://www.gov.pl/web/gov/zapisz-dziecko-na-test-na-koronawirusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alice Napisano 16 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2022 19 godzin temu, MichalR napisał: @AliceAustria.info - tam znajdziesz szczegóły. Strona dała trochę nadziei, ale ostatecznie chyba najlepsze źródło - ambasada zakończyło temat. Może komuś się przyda, u nas po przechorowaniu >180 dni więc zostaje PCR osoby w pełni zaszczepione i jednocześnie posiadające dokument potwierdzający przebycie COVID-19 w ciagu ostatnich 180 dni są również zwolnione z obowiązku testowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remus74 Napisano 16 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2022 18 godzin temu, remus74 napisał: Przy zakwaterowaniu gospodyni tylko zapytała o szczepienia i testy. Nawet tego nie sprawdzała. Karnety będę kupował jutro rano. Pozdrawiam Przy kasie Pani poprosiła nas wszystkich o Certyfikaty i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 16 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2022 23 godziny temu, MichalR napisał: No widzę, ale to dziwne że się zdecydowały bez rekomendacji unijnej. Nie potrzebują rekomendacji unijnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 16 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2022 Dojechaliśmy bez problemu do Austrii, nikt nas nie sprawdzał. Hotel też nie. Co ciekawe w Niemczech zatrzymała nas Polizaj ale sprawdzili tylko czy dzieci mają zapięte pasy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 16 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2022 29 minut temu, Hextor napisał: ale sprawdzili tylko czy dzieci mają zapięte pasy. to zrozumiałe - prawdopodobieństwo śmierci dziecka przy nie zapiętych pasach jest znacznie większe niż w wypadku pozytywnego wyniku COVID19 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1mirinda Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 Wczoraj pierwszy dzień pobytu w Les Sybellas. Francja zaskoczyła kompletnym olaniem covidu. Nikt nas nie sprawdzał pod względem szczepień, maseczki ma tylko czesc obsługi wyciągów . Normalność!!!! 5 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 (edytowane) Wróciliśmy dziś z Włoch - Alta Badia/Sella Ronda. W obie strony przejazd busem przez Brennera - zero kontroli czegokolwiek gdziekolwiek (CZ/AT/DE/AT/IT). Na drogach mały ruch, puste parkingi. Na miejscu covidpass potrzebny do aktywacji skipassów w aplikacji i do wejścia do niektórych knajp (po drodze. Na stoku nam nie sprawdzali). Widziałem sporo osób które rano nie mogły wejść przez bramki do stacji gondoli - pewnie brak aktywacji skipasu covidpassem. Na miejscu w piątek i sobotę pusto. W niedziele sporo więcej ludzi ale dalej mało. Saslong do „prywatnego” użycia od rana przez 2-3h, tak samo Gran Risa - zero/mało ludzi. Można było zaliczyć przejazd nie spotykając nikogo albo pojedynczych ludzi. Bajka. W 3 dni prawie 300km góra-dol i >165km na nartach w dol mimo postojów w knajpach i jazdy na luzie w grupie = zero czekania. Przy wyciągach maski FFP2 kontrolują albo mocno albo wcale. W Seiser Alm trafił się gosc z gwizdkiem upominający gwizdaniem żeby maskę założyć i na nos, przy Gran Risie nie wpuścili dziewczyny w zwykłej masce chirurgicznej, ale w większości krzeselek zero zainteresowania czy ktos ma i czy na twarzy. Przy gondolach wszyscy raczej karnie zakładali. Na zdjęciach okolice Arabby, Col Raiser, Alta Badia, Seiser Alm, Val Gardena, Piz Boe - wszędzie mało ludzi. Saslonga i Gran Risy w cieniu nie wrzucam - nie wyszły ładnie. Edytowane 17 Styczeń 2022 przez WOjtas^ 15 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 (edytowane) U nas sprawdzili w końcu QR przy sprzedaży karnetu. Tak to można jeździć bez problemu. BTW ktoś ma jakieś patent żeby założyć maske idąc do WC bez ściągania kasku? Edytowane 17 Styczeń 2022 przez Hextor 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 (edytowane) 2 minuty temu, Hextor napisał: U nas sprawdzili w końcu QR przy sprzedaży karnetu. Tak to można jeździć bez problemu. BTW ktoś ma jakieś patent żeby założyć maske idąc do WC bez ściągania kasku? Maska - urywasz jeden pasek z jednej strony i wiązesz go z drugim paskiem. To na szyje. Maska jest pod broda pod kurtka i nie przeszkadza i jest na miejscu niezależnie czy masz kask czy nie. Edytowane 17 Styczeń 2022 przez WOjtas^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 Są patenty ze spinaczami zakładanymi na paski kasku, część kasków ma przy paskach rodzaj sprzączki, o którą można zahaczyć, a są też ludzie doszywający guziki do pasków. Inaczej to raczej trudno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 @WOjtas^ - super zdjęcia i relacja. Co to za stroma trasa przy tym małym, starym krześle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 13 minut temu, Ratrak napisał: @WOjtas^ - super zdjęcia i relacja. Co to za stroma trasa przy tym małym, starym krześle? Trasa Gran Pela. Val Gardena - Col Raiser. Na prawo od głównych gondolek z dołu. Wyciąg #12 Cisles. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stok101 Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 2 godziny temu, Hextor napisał: U nas sprawdzili w końcu QR przy sprzedaży karnetu. Tak to można jeździć bez problemu. BTW ktoś ma jakieś patent żeby założyć maske idąc do WC bez ściągania kasku? Haftki przyszyte do uszu kasku, sprawdzają się super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 11 godzin temu, 1mirinda napisał: Wczoraj pierwszy dzień pobytu w Les Sybellas. Francja zaskoczyła kompletnym olaniem covidu. Nikt nas nie sprawdzał pod względem szczepień, maseczki ma tylko czesc obsługi wyciągów . Normalność!!!! 🤣👌Vive la France 🏔 🤣 ,będąc w grudniu miałem podobne odczucie,o którym napisałem w relacji z Tignes-jesteś korzystaj do bólu 🤟 . Jedyny kraj z klimatów alpejskich ,choć pewnie Helweci tez maja wywaloną podobnie lase..kę na ten covid . @Jeeb mógłby coś napisać więcej co tam aktualnie się dzieje . Z chęcią bym w lutym do Wengen wyruszył na pare dzionków 🎿 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 12 godzin temu, 1mirinda napisał: Wczoraj pierwszy dzień pobytu w Les Sybellas. Francja zaskoczyła kompletnym olaniem covidu. Nikt nas nie sprawdzał pod względem szczepień, maseczki ma tylko czesc obsługi wyciągów . Normalność!!!! Przypominam Ci że jest tam wymagany green pass. A to że nikt nie sprawdza, nie znaczy że Polak ma oszukiwać. Na tym polega obywatelskość że zasady się przestrzega, niektórym wystarczy groźba kary, innych musi pilnować policjant. To naprawdę jest strasznie beznadziejne że publicznie mówicie o pokazywaniu czyjegoś zaświadczenia. Myślałem że to nam minęło po roku 2000. Ale PIS rządzi i standardy znów upadły, staliśmy się oszustami jak nasi politycy. Nic konkretnie Tobie nie zarzucam, jest to ogólna refleksja. 4 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 40 minut temu, MarioJ napisał: Przypominam Ci że jest tam wymagany green pass. A to że nikt nie sprawdza, nie znaczy że Polak ma oszukiwać. Na tym polega obywatelskość że zasady się przestrzega, niektórym wystarczy groźba kary, innych musi pilnować policjant. To naprawdę jest strasznie beznadziejne że publicznie mówicie o pokazywaniu czyjegoś zaświadczenia. Myślałem że to nam minęło po roku 2000. Ale PIS rządzi i standardy znów upadły, staliśmy się oszustami jak nasi politycy. Nic konkretnie Tobie nie zarzucam, jest to ogólna refleksja Zapomniałeś dodać -To Wina Tuska! 🤣 Ty tak na serio? 41 minut temu, MarioJ napisał: Myślałem że to nam minęło po roku 2000. A czy Ty gdziekolwiek wyjechałeś przed 2000 rokiem za jakakolwiek granicę? Bo jeżeli nie,to Ja z miła chęcią mogę Ci opowiedzieć co się działo przed wejściem PL do tzw UE 😱 To był kabaret 🥳 wspominam wspaniale,choc wiele razy to tragiczne chwile ze szczęśliwym zakończeniem … na granicach szczególnie DE ,ze przy covidowych klimatach to pikuś a tu obecni pytają o kwestie zdoła przedszkolaka,że jak człowiek czyta to aż ręce opadają . A życie tyczy sie zdoła normalnie. I nie ma tu nic do klimatów z kombinatorstwa,uwierz 😉 Przesiąkłeś już doszczętnie tą propagandą. Sorry mogę dostać bana ale wymiękam jak czytam takie bzdury! Mogę, zacząć pisać o tych co przyjęli a ich nie ma …. Bo tych co nie przyjęli mam i znam do dziś ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek321 Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 8 godzin temu, WOjtas^ napisał: Wróciliśmy dziś z Włoch - Alta Badia/Sella Ronda. W obie strony przejazd busem przez Brennera - zero kontroli czegokolwiek gdziekolwiek (CZ/AT/DE/AT/IT). Na drogach mały ruch, puste parkingi. Na miejscu covidpass potrzebny do aktywacji skipassów w aplikacji i do wejścia do niektórych knajp (po drodze. Na stoku nam nie sprawdzali). Widziałem sporo osób które rano nie mogły wejść przez bramki do stacji gondoli - pewnie brak aktywacji skipasu covidpassem. WOjtas możesz napisać w jaki sposób codziennie skipas aktywuje się z covidpasem ? Czy przy pierwszym sczytaniu skipassu trzeba równocześnie przyłożyć do jakiegoś czytnika covidpas kod QR ? Czy też trzeba ściągać jakąś aplikację czy tez jeszcze inaczej to się odbywa ? Chcę być za tydzień, do ostatniejchwili nie kupuję skipasów i chcę je kupic na miejscu w Val di Fiemme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 4 minuty temu, Robek321 napisał: WOjtas możesz napisać w jaki sposób codziennie skipas aktywuje się z covidpasem ? Czy przy pierwszym sczytaniu skipassu trzeba równocześnie przyłożyć do jakiegoś czytnika covidpas kod QR ? Czy też trzeba ściągać jakąś aplikację czy tez jeszcze inaczej to się odbywa ? Chcę być za tydzień, do ostatniejchwili nie kupuję skipasów i chcę je kupic na miejscu w Val di Fiemme. Kod QR wbijasz tylko raz do skipassu ( przynajmniej mi raz wymagal) a potem codzienne aktywowanie to klikniecie w aplikacji ze sie ma KOD QR. Ogolnie bez sensu, jak wiele rzeczy w tej pandemii, ale wyklikac trzeba 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 27 minut temu, Robek321 napisał: WOjtas możesz napisać w jaki sposób codziennie skipas aktywuje się z covidpasem ? Czy przy pierwszym sczytaniu skipassu trzeba równocześnie przyłożyć do jakiegoś czytnika covidpas kod QR ? Czy też trzeba ściągać jakąś aplikację czy tez jeszcze inaczej to się odbywa ? Chcę być za tydzień, do ostatniejchwili nie kupuję skipasów i chcę je kupic na miejscu w Val di Fiemme. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi