moruniek Napisano 28 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2022 7 minut temu, lika napisał: Gratuluję i powodzenia. Dla pewności jeszcze noga i kolor mleczka Noga z dziurką, Rydze Panie, w okolicy rosły, jednak nie w lesie, a koło lasu (lubią wilgoć). U mnie na razie zebrane 13 sztuk. Blachy brak, były z patelni, na maśle, z odrobiną czosnku. Pycha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otella889 Napisano 2 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2022 Jeszcze udało Wam się coś nazbierać ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otella889 Napisano 4 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2022 W dniu 28.10.2022 o 21:21, moruniek napisał: Takie znalezisko na własnej działce, koło domu. Nigdy wcześniej ich tu nie było, może zostaną na dłużej. I kolejny. Boczniaki to, to chyba raczej nie są co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2022 47 minut temu, Otella889 napisał: Boczniaki to, to chyba raczej nie są co ? Rydze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otella889 Napisano 9 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2022 W dniu 4.11.2022 o 13:37, moruniek napisał: Rydze Jednak rydze, kurcze .... dlatego ja nie zbierałam tych grzybów. Nie zbieram czegoś czego nie jestem pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 Caligari. Sardynia. Hala Targowa im. Św. Benedykta. Widzę je.... tyle o nich czytałem i słyszałem. Robię rundkę po całym bazarze który ma dwa poziomy podzielone na różne działy - ryb, owoców morza, warzyw, mięsa, serów... Wracam po 45 minutach do tego stoiska. Starszy mężczyzna pakuje wszystko. Nie ma, nieczynne. Już schowali i idzie do domu. Chwilowa dyskusja, pokazanie zdjęć i opowieść że jesteśmy z Polski powoduje że wraz z młodszym pomocnikiem - może synem, właściciel stoiska przynosi skrzynkę pełną muchomorów. Bohaterem tej opowieści jest Muchomor cesarski (Amanita cesarea). Jest przysmakiem całego południa Europy. Swą nazwę zawdzięcza upodobaniom na stołach cesarskich starożytnego Rzymu. Jestem tu z osobą mówiącą biegle po włosku - to ona pomaga tłumaczyć. Opowiadam o tym jak popularne w Polsce jest zbieranie grzybów. Pokazuję na telefonie zdjęcia z własnych zbiorów. Tłumaczę że u nas nie można ich znaleźć, nie występują. Starszy mężczyzna starannie wybiera złoto - rude owocniki. Opowiada że ten rok jest ciężki, o tym że zbiór i sprzedaż jest ograniczona i wymaga specjalnych pozwoleń. Na koniec wyciąga malutką buteleczkę z czymś kolorowym, rozlewa do kubeczka i mi podaje - to okropnie słodki napój alkoholowy. I sam wypija. W końcu trzeba opić interes. To nie muchomor zabija, ale cena. Wynosi 50 euro za kilogram. Szybko rezygnuję z dwóch kilo, na rzecz jednego kilograma. Muchomor cesarski przedstawia bardzo oryginalny smak, w niewielkim stopniu porównywalny z przyprawą curry. Kolorystycznie zupełnie przypomina curry. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 5 minut temu, Gerald napisał: Caligari. Sardynia. Hala Targowa im. Św. Benedykta. Widzę je.... tyle o nich czytałem i słyszałem. Robię rundkę po całym bazarze który ma dwa poziomy podzielone na różne działy - ryb, owoców morza, warzyw, mięsa, serów... Wracam po 45 minutach do tego stoiska. Starszy mężczyzna pakuje wszystko. Nie ma, nieczynne. Już schowali i idzie do domu. Chwilowa dyskusja, pokazanie zdjęć i opowieść że jesteśmy z Polski powoduje że wraz z młodszym pomocnikiem - może synem, właściciel stoiska przynosi skrzynkę pełną muchomorów. Bohaterem tej opowieści jest Muchomor cesarski (Amanita cesarea). Jest przysmakiem całego południa Europy. Swą nazwę zawdzięcza upodobaniom na stołach cesarskich starożytnego Rzymu. Jestem tu z osobą mówiącą biegle po włosku - to ona pomaga tłumaczyć. Opowiadam o tym jak popularne w Polsce jest zbieranie grzybów. Pokazuję na telefonie zdjęcia z własnych zbiorów. Tłumaczę że u nas nie można ich znaleźć, nie występują. Starszy mężczyzna starannie wybiera złoto - rude owocniki. Opowiada że ten rok jest ciężki, o tym że zbiór i sprzedaż jest ograniczona i wymaga specjalnych pozwoleń. Na koniec wyciąga malutką buteleczkę z czymś kolorowym, rozlewa do kubeczka i mi podaje - to okropnie słodki napój alkoholowy. I sam wypija. W końcu trzeba opić interes. To nie muchomor zabija, ale cena. Wynosi 50 euro za kilogram. Szybko rezygnuję z dwóch kilo, na rzecz jednego kilograma. Muchomor cesarski przedstawia bardzo oryginalny smak, w niewielkim stopniu porównywalny z przyprawą curry. Kolorystycznie zupełnie przypomina curry. Ja to bym się bardziej do tego sera "przystawił".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 (edytowane) 4 minuty temu, Lexi napisał: Ja to bym się bardziej do tego sera "przystawił".. Łoo Panie. Spędziłem ponad 2 tygodnie na Sardynii i Korsyce. Naprawdę nie widziałem nigdy takiego ogromu serów owczych/kozich pleśniowych. To jest samo ujęcie na tylko sery owcze i kozie. Z drugiej strony były jeszcze dwie takie lodówki, nie wiadomo co wybrać. Patrz jak wygląda Geant w Ajacco: Edytowane 11 Listopad 2022 przez Gerald 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 20 minut temu, Gerald napisał: Łoo Panie. Spędziłem ponad 2 tygodnie na Sardynii i Korsyce. Naprawdę nie widziałem nigdy takiego ogromu serów owczych/kozich pleśniowych. To jest samo ujęcie na tylko sery owcze i kozie. Z drugiej strony były jeszcze dwie takie lodówki, nie wiadomo co wybrać. Patrz jak wygląda Geant w Ajacco: ..łooo matko...do tego dobre winko i "po gościu" - po tygodniu nie mieszczę sie w ciuchy narciarskie 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 (edytowane) 5 minut temu, Lexi napisał: ..łooo matko...do tego dobre winko i "po gościu" - po tygodniu nie mieszczę sie w ciuchy narciarskie 😄 Oj tak. Chociaż zawiodłem się na winach. Nie jestem dużym znawcą, ale pojechałem do jednej starej winnicy, i spróbowałem kilka najbardziej tradycyjnych szczepów. Nie podbiły one mojego podniebienia. Były zbyt mało aromatyczne i treściwe. Na Węgrzech czy w Gruzji piłem lepsze. Na Węgrzech kupiłem takiego białego tramina, którego zapach pamiętam do dzisiaj. I to za niższą cenę. Ich tradycyjne sardyńskie wina (nie pamiętam nazwy), za butelki z roczników 2015 czy 16 liczyli sobie ponad 20 euro.... Ale... żeby nie było aż tak kalorycznie to... Jeszcze ślimaki, zrobione wg tradycyjnego sardyńskiego przepisu. Paczka ślimaków za 10 eurogąbek w supermarkecie 😉 Edytowane 11 Listopad 2022 przez Gerald 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 8 minut temu, Gerald napisał: Jeszcze ślimaki, zrobione wg tradycyjnego sardyńskiego przepisu. Paczka ślimaków za 10 eurogąbek w supermarkecie 😉 Sam robiłeś?...uwielbiam pichcić na wyjazdach na obczyźnie, zwłaszcza że świeże produkty "z pola" lub "z morza" smakują zupełnie inaczej niż sklepowe u nas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 (edytowane) 21 minut temu, Lexi napisał: Sam robiłeś?...uwielbiam pichcić na wyjazdach na obczyźnie, zwłaszcza że świeże produkty "z pola" lub "z morza" smakują zupełnie inaczej niż sklepowe u nas.. Tak. Nie ma w tym wielkiej filozofii. Przepis znalazłem na yt. Na Sardynii jest raz w roku w którejś wsi festiwal (festyn) ślimaków organizowany przez tamtejszą gminę. Jest wielkie gotowanie ślimaków i oczywiście msza z tej okazji. Mają też festiwale grzybowe. Ja też uwielbiam, dlatego w miarę możliwości apartament/domek z kuchnią jest idealny. Edytowane 11 Listopad 2022 przez Gerald 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 26 minut temu, Gerald napisał: apartament/domek z kuchnią Koniecznie ..uwielbiam lokalne klimaty kulinarne ...i kulturalne też - po to sie jedzie w świat ..i nie trzeba daleko.. (Żal mi tych ludzi którzy jadą "gdzieś tam" wypoczywać w "strefie Polaka" ..przy grillu i muzyce Zenka..) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 W tym roku niestety nie udało mi się znaleźć zbyt dużej ilości Lejkowców dętych. Zaledwie kilka sztuk...a szkoda. Za to...było trochę opieniek miodowych: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 11 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 7 godzin temu, Gerald napisał: Łoo Panie. Spędziłem ponad 2 tygodnie na Sardynii i Korsyce. Naprawdę nie widziałem nigdy takiego ogromu serów owczych/kozich pleśniowych. To jest samo ujęcie na tylko sery owcze i kozie. Z drugiej strony były jeszcze dwie takie lodówki, nie wiadomo co wybrać. Patrz jak wygląda Geant w Ajacco: Byłeś w Albanii ? Tam wybór serów też ogromny. Ceny zdecydowanie przystępne. Choć dominują te typu feta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 59 minut temu, moruniek napisał: Byłeś w Albanii ? Tam wybór serów też ogromny. Ceny zdecydowanie przystępne. Choć dominują te typu feta. Nie. W Kosowie byłem, to już prawie Albania 😉 Widziałem duże ilości serów w sklepach, ale ten wybór na Korsyce powalił mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 11 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 4 minuty temu, Gerald napisał: Nie. W Kosowie byłem, to już prawie Albania 😉 Widziałem duże ilości serów w sklepach, ale ten wybór na Korsyce powalił mnie. Pojedź, warto. Kosowo jest stosunkowo drogie. Moja żona chciała kupić kawałek sera, typu feta. Pani zapytała ją który, bo mają 189 rodzajów. Rozumiem Twoje rozterki, jak zobaczyłeś ten wybór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otella889 Napisano 15 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2022 Pięknie to wygląda. A z mięsem próbowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2022 W dniu 11.11.2022 o 22:55, Gerald napisał: Nie. W Kosowie byłem, to już prawie Albania 😉 Widziałem duże ilości serów w sklepach, ale ten wybór na Korsyce powalił mnie. Wina tez maja dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2022 W dniu 11.11.2022 o 15:03, Lexi napisał: Sam robiłeś?...uwielbiam pichcić na wyjazdach na obczyźnie, zwłaszcza że świeże produkty "z pola" lub "z morza" smakują zupełnie inaczej niż sklepowe u nas.. Tez tak się wrobilem w patroszenie czy filetowanie kałamarnic. Kiedyś u nas tez kupiłem dużo belon, ktoś musiał to sprawić po podróży, no ale od rybaków. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2022 19 godzin temu, sstar napisał: Tez tak się wrobilem w patroszenie czy filetowanie kałamarnic. Kałamarnic nie robiłem, dwa razy próbowałem ale nie wyszła mi średniej wielkości ośmiornica. Była gumiasta. Raz robiłem kalmary (kupione w całości), i to mi wyszło. Ale roboty z tym dużo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Gerald napisał: Była gumiasta. Po pierwsze - nie robi sie świeżej ośmiornicy, najlepiej ją zamrozić i rozmrozić ...lub kupić zamrożoną... gotujesz w osolonej wodzie z solą do miękkości (lub prawie) a potem już wariacje wszelakie (np. dosmażasz itp...) .....Ja przeważnie dusze w sosie bolońskim z Langustynkami.. Edytowane 16 Listopad 2022 przez Lexi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otella889 Napisano 22 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2022 W dniu 16.11.2022 o 14:09, Lexi napisał: Po pierwsze - nie robi sie świeżej ośmiornicy, najlepiej ją zamrozić i rozmrozić ...lub kupić zamrożoną... gotujesz w osolonej wodzie z solą do miękkości (lub prawie) a potem już wariacje wszelakie (np. dosmażasz itp...) .....Ja przeważnie dusze w sosie bolońskim z Langustynkami.. I to jest coś czego ja po prostu nie tknę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2023 U mnie w lesie pojawiły się grzyby. Nie byłoby w tym nic specjalnie dziwnego, gdyby nie fakt, że dziś jest 01 luty. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 2 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2023 (edytowane) 23 godziny temu, moruniek napisał: U mnie w lesie pojawiły się grzyby. Nie byłoby w tym nic specjalnie dziwnego, gdyby nie fakt, że dziś jest 01 luty. Nic dziwnego, wiele gatunków lubi takie temperatury oscylujące nieco nad zerem. Z jadalnych gatunków w takim okresie zbierałem tylko Płomiennicę zimową. 😉 Jadalne gatunki można znaleźć cały rok. Przykładem może być bardzo popularny - boczniak ostrygowaty. Niestety nie udało mi się jeszcze nigdy znaleźć nic ciekawego podczas zjazdów narciarskich (w szczególności na wiosnę), co wbrew pozorom nie jest nierealne. Edytowane 2 Luty 2023 przez Gerald 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.