WojtekM Napisano 14 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 Z szybką słabo wyglądają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 14 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 5 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie mówię o kasku tradycyjnym. Mówię o kaskach używanych w sporcie. Nie widziałem tam takich z szybką... Pozdro Czy @tanova planuje kupić kask sportowy? Znajdź kask sportowy w budżecie @tanova to pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 14 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 (edytowane) 14 minut temu, Spiochu napisał: W sporcie nie ma takich wynalazków, bo one utrudniają jazdę. (wieje po oczach) Do lansu taki system nie przeszkadza. 90% forumowiczów to narciarscy amatorzy. Dla mnie to rozwiązanie, ze względu na noszone okulary, jest praktyczniejsze od gogli. Przy jeździe 70km/h nic nie wieje Edytowane 14 Październik 2020 przez wojgoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 4 minuty temu, wojgoc napisał: Czy @tanova planuje kupić kask sportowy? Znajdź kask sportowy w budżecie @tanova to pogadamy Pisałem wcześniej. Albo kupujemy coś co ma nas chronić albo byle co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 1 minutę temu, wojgoc napisał: 90% forumowiczów to narciarscy amatorzy. Dla mnie to rozwiązanie, ze względu na noszone okulary, jest praktyczniejsze od gogli. Przy jeździe 70km/h nic nie wieje Życzę w takim razie szczęścia w tym zestawie przy dzwonie 70 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 14 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 1 minutę temu, Mitek napisał: Pisałem wcześniej. Albo kupujemy coś co ma nas chronić albo byle co. Pozdrowienia Czemu uważasz, ze nie chroni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 14 Październik 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 2 minuty temu, wojgoc napisał: 90% forumowiczów to narciarscy amatorzy. Dla mnie to rozwiązanie, ze względu na noszone okulary, jest praktyczniejsze od gogli 1 minutę temu, Mitek napisał: Życzę w takim razie szczęścia w tym zestawie przy dzwonie 70 km/h. Mitek, no ale jednak noszenie okularów na stoku jest kwestią bezpieczeństwa, a tradycyjne gogle na okulary - to słabo. Nie każdy toleruje soczewki kontaktowe i nie wszystkie wady wzroku dają się tak skorygować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 14 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2020 Kasków z wizjerami nie używa się w sporcie,bo wizjer długo by nie pożył,jest narażony na kontakt z tykami.Ale dla okularnika niesportowego to wygodniejsze rozwiązanie niż gogle.Choć i tu można coś wymyślić.Ja mam niezniszczalne sportowe okulary Oakley Monsterdog ze szkłami optycznymi,co wystarcza do prędkości slalomowych a nie ma problemu zaparowania.A na kasku gogle,zakładane na te okulary przy większych prędkościach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 7 godzin temu, lski@interia.pl napisał: Kasków z wizjerami nie używa się w sporcie,bo wizjer długo by nie pożył,jest narażony na kontakt z tykami.Ale dla okularnika niesportowego to wygodniejsze rozwiązanie niż gogle.Choć i tu można coś wymyślić.Ja mam niezniszczalne sportowe okulary Oakley Monsterdog ze szkłami optycznymi,co wystarcza do prędkości slalomowych a nie ma problemu zaparowania.A na kasku gogle,zakładane na te okulary przy większych prędkościach... Cześć W SL nie jedziesz 70 km/h. Ja też mam kask SL również ale ja rzadko jeżdżę 70km/h. POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 16 godzin temu, Mitek napisał: Kaski kupowane od razu z dedykowanymi goglami (tak było/jest w wypadku wszystkich porządnych modeli np. POC-a) to był zawsze komplet i nierozdzielny choć dwa produkty kupowane nie zależnie. POC jest ukierunkowany mocno na sport - bezpieczeństwo i funkcjonalność jest priorytetem a w zastosowaniach rekreacyjnych niemałą role odgrywa jeszcze wygląd. W wypadku gogli POC stylistę zwolnili w zeszłym tysiącleciu i nie zatrudnili jeszcze nowego. Zakładam ze @tanova będąc kobieta lubi ładnie/modnie prezentować się gdziekolwiek w tym na stoku stad pewnie chęć dopasowania gogli innego producenta. Sam używam kasku POC (żona mi kazała jakiś kupić.. sam nie cierpię kasków) i dopasowanie gogli zajęło chwile. Ale da się dopasować z różnych firm - do mojego najlepiej pasują gogle Zeal mojej żony ale nieźle tez spasowały jedne Giro i któreś z oferty Smith .. wiec da się -trzeba mieć tylko jakieś miejsce gdzie jest duży wybór albo kupić "wiadro" gogli , dobrać i resztę oddać, ja tak zrobiłem i uważam ze to sposób idealny - masz w domu czas żeby dokładnie przymierzyć, porównać i przemyśleć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 18 minut temu, Lexi napisał: Zakładam ze @tanova będąc kobieta lubi ładnie/modnie prezentować się gdziekolwiek w tym na stoku stad pewnie chęć dopasowania gogli innego producenta. dla takich dziewczyn ładne kaski produkuje też Alpina 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acoto Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 10 hours ago, tanova said: Mitek, no ale jednak noszenie okularów na stoku jest kwestią bezpieczeństwa, a tradycyjne gogle na okulary - to słabo. Nie każdy toleruje soczewki kontaktowe i nie wszystkie wady wzroku dają się tak skorygować. większość producentów gogli ma w ofercie specjalne modele dla okularników. Mam takich dwie pary. Jestem zadowolony. Szczególnie przy szybkości 70km/h 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 1 godzinę temu, Jeeb napisał: dla takich dziewczyn ładne kaski produkuje też Alpina Tak zwany koszmar! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 Czeąść Napisałem co powinno się robić - jaki jest model postępowania. A jak chcecie to możecie założyć sobie na głowę miskę i wozić przed sobą szybę, tylko ładną, modną... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 11 hours ago, tanova said: Mitek, no ale jednak noszenie okularów na stoku jest kwestią bezpieczeństwa, a tradycyjne gogle na okulary - to słabo. Nie każdy toleruje soczewki kontaktowe i nie wszystkie wady wzroku dają się tak skorygować. Czemu słabo? U mnie, z okularami, sprawdza się taki zestaw: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 3 godziny temu, Mitek napisał: Czeąść Napisałem co powinno się robić - jaki jest model postępowania. A jak chcecie to możecie założyć sobie na głowę miskę i wozić przed sobą szybę, tylko ładną, modną... Odstaw to co łykasz czy wciągasz bo zaczynasz pieprzyć od rzeczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 23 minuty temu, wojgoc napisał: Odstaw to co łykasz czy wciągasz bo zaczynasz pieprzyć od rzeczy. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 15 Październik 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 Jutro jadę mierzyć kaski, choć nie wiem, czy będą mieli w sklepie takie ładne różowo-białe z futerkiem, jakie się @Jeeb podobają . Ale taki znalazłam - w kwiatuszki, może być ? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 32 minuty temu, tanova napisał: Ale taki znalazłam - w kwiatuszki, może być ? ..śliczny......i te kaski w hibiskusy maja "z automatu" homologacje FIS.. 🤩 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 20 godzin temu, tanova napisał: czy ewentualna wymiana wizjera - gdyby coś się stało - to jest duży problem? Wizjer jest wymienny. Nie wiem tylko jak z dostępnością (czasem sprowadzenia). Kask który pasował na moją niekształtną głowę miał szybę lustrzaną. Na miejscu przełożono mi z innego szybę która mi lepiej odpowiadała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 11 godzin temu, Mitek napisał: Cześć W SL nie jedziesz 70 km/h. Ja też mam kask SL również ale ja rzadko jeżdżę 70km/h. POzdro Na szybkim slalomie pewnie jedzie się 50 km/h,której pewnie nie przekracza spora ilość narciarzy nietyczkowych.A kwestia zaparowania,zmora gogli na okulary,gogli z wkładką itp. tu nie występuje.Przekonałem się do tego wynalazku z 10 lat temu,mam kilka par tego modelu,używam na rowerze i windsurfingu,gdzie też jeździ się czasem ponad 50km/h-i widzę same plusy.Wcześniej eksperymentowałem z różnymi wynalazkami optycznymi,niektóre nawet importowałem i sprzedawałem,i z długiej praktyki wynika,że ta oprawa ze szkłami optycznymi spełnia się w większości okoliczności.Gdyby nie szybkie giganty,gogle mógłbym sprzedać lub wyrzucić.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 30 minut temu, lski@interia.pl napisał: Gdyby nie szybkie giganty,gogle mógłbym sprzedać lub wyrzucić Rozumiem z tego że jednak przy większych prędkościach dla Ciebie nie stanowią odpowiedniej osłony. Znaczy się, na moje łatwo łzawiące oczy odpadają. Szkoda, mimo że na razie sprawę załatwiłem zmianą kasku, miałem nadzieję w przyszłości na podobne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 15 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2020 Godzinę temu, gregre0 napisał: Rozumiem z tego że jednak przy większych prędkościach dla Ciebie nie stanowią odpowiedniej osłony. Znaczy się, na moje łatwo łzawiące oczy odpadają. Szkoda, mimo że na razie sprawę załatwiłem zmianą kasku, miałem nadzieję w przyszłości na podobne rozwiązanie. Godzinę temu, gregre0 napisał: Rozumiem z tego że jednak przy większych prędkościach dla Ciebie nie stanowią odpowiedniej osłony. Znaczy się, na moje łatwo łzawiące oczy odpadają. Szkoda, mimo że na razie sprawę załatwiłem zmianą kasku, miałem nadzieję w przyszłości na podobne rozwiązanie. Wszystkie detale wrażliwe najlepiej przed zakupem wypróbować samemu na stoku,jeśli ma się możliwości-model buta,rozmiar buta,rozwiązanie okularowe,wcześniej kierując się opiniami kolegów,którzy już to przerobili na własnej skórze.Czasem ludzie błądzą po omacku,bo zamiast wkładać ciepły but,idą z nim do bootfittera i znowu potem wkładają zimny.Z optymalnym rozwiązaniem dla okularnika jest podobnie,bo to także skomplikowana materia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 16 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2020 Cześć, ja używam Giro Edit i gogle Giro Compas, jestem bardzo zadowolony, kask super, polecam firmę. Do kasku używałem także gogli Uvex Apache i pasowały...Polecam firmę. Żona ma Smitha Variance i także poleca do tego dokupiła gogle Scott S1-S3 i super pasują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 16 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2020 (edytowane) Moja żona używa Alpiny, jest bardzo zadowolona z dopasowania i wagi. Jedyne co ją wkurzało to „puchate” nauszniki, co to niby dobrze chronią delikatne kobiece małżowinki uszne. Może chronią ale narzekała, że słabo przez nie słychać. Skończyło się na przeniesieniu nauszników z poprzedniego kasku (ale nie zawsze się tak da). Edytowane 16 Październik 2020 przez mario33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi