JC Napisano 24 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2020 W lipcu wybieram się w okolice jeziora Wigry. Czy ktoś z Was może mi polecić ciekawe trasy rowerowe w tej okolicy, interesujące miejsca do odwiedzenia? Trasy dookoła jeziora już teoretycznie mam opracowane, ale wszelkie porady "praktyków", będą mile widzialne Z góry dziękuję za wszelkie sugestie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 24 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2020 (edytowane) 10 lat temu jechałem rowerem z Suwałk do Grabarki i bardzo miło wspominam trasę pierwszego dnia czyli odcinek Suwałki - Rudawka. Jechałem przez Płociczno (fajny zespół leśnej kolei wąskotorowej), Tobołowo (knajpa z bardzo dobrymi kartaczami), Płaska i dalej wzdłuż kanału Augustowskiego. Do zobaczenia kilka śluz m.in. Gorczyca, Paniewo, Mikaszówka oraz najciekawsza chyba Kurzyniec będąca jednocześnie przejściem granicznym z Białorusią. Niedawno była relacja @Mitek w której o niej wspominał. Trochę fotek możesz zobaczyć w mojej fotorelacji: https://photos.app.goo.gl/a5QWpXW79p7iW4z77 Rzecz jasna koniecznie do obejrzenia w tych rejonach piękna panorama koło Smolnik i wiadukty w Stańczykach - no ale to takie oczywiste standardy typu must see:-) A z tych nieoczywistych jeszcze miło wspominam trójstyk granic w Wisztyńcu - to znowuż miałem okazje zobaczyć gdy jechałem z Olsztyna do Suwałk kilka lat temu. Edytowane 24 Czerwiec 2020 przez cyniczny dodanie informacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2020 W Grabarce umyłeś sobie nogi, czy tylko piłeś wodę pomagajacą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 24 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2020 Tylko piłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 24 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Czerwiec 2020 9 godzin temu, JC napisał: Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Zabierz ze sobą drona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 25 Czerwiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2020 12 godzin temu, Annaa napisał: Zabierz ze sobą drona. Zabieram! 🚁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 28 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2020 W dniu 24.06.2020 o 11:15, JC napisał: W lipcu wybieram się w okolice jeziora Wigry. Czy ktoś z Was może mi polecić ciekawe trasy rowerowe w tej okolicy, interesujące miejsca do odwiedzenia? Trasy dookoła jeziora już teoretycznie mam opracowane, ale wszelkie porady "praktyków", będą mile widzialne Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Od Suwałk na północ rejon jeziora Szurpiły i Hańczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 29 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2020 oTak jak wspomniał @cyniczny kolej wąskotorowa w Płocicznie. Można odpłatnie przewieźć rower. W połowie maja przejechałem się nią z rowerem, i dalej w kierunku Augustowa przez Ateny. Na stacji w Płocicznie smaczne kartacze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2020 Cześć Zajrzyj nad jezioro Hańcza Jacek. Objedź sobie rowerkiem, Od zachodniej strony punkt widokowy z wieżą. Od wschodniej strony masz bardzo interesujący podjazd z Wodziłek do Bachanowa. Zerknij sobie na Głazowisko Bachanowo i górną Czarną Hańczę. Nieco poniżej Oz Turtulski - najpiękniejszy przykład takiej formy polodowcowej w Polsce. Tam też jest siedziba Dyrekcji Wigierskiego Parku. Jak już tam będziesz w rejonie to podjedź na stację w Szelmencie - tzw stok narciarski Jesionowa Góra. WSzystko w promieniu godziny jazdy na rowerze z Suwałk. Przy klasztorze jest taka letnia knajpka (ale nie Pierogi Mrowiska tylko przy samym parkingu pod klasztorem) - najlepsze kartacze na świecie. Jakby Cię zniosło to na wyjeździe z Gib na Augustów jest Tabaczarnia - znakomite jedzenie regionalne, litewskie itd. Możesz się wybrać na trójstyk granic Polska/Litwa/Białoruś wzdłuż rzeczki Marychy (fajny spływ). Możesz ... Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 29 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2020 Polecam Ci podjechać do Szelmentu - mały "kompleks" narciarski przy okazji i wyciąg nart wodnych jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 29 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2020 Hmmm jedna z najpiekniejszych tras w Polsce jakie miałem okazję zaliczyć, znajduje się w tych okolicach: Rutka-Tartak, Poszeszupie, Ejszeryszki, Wiżajny, Wiłkupie, Burniszki-> Vistytis. Uwaga Góry Sudawskie! To było jakie 10 lat temu, w Polsce mało asfaltu miejscami. Na Litwie piękna równa droga szutrowa. Pewnie wiele się zmieniło od tego czasu ale widoki bajka raczej dalej są. Spaliśmy tutaj: https://www.google.pl/maps/place/Radzewicz+Teresa+i+Jan.+Agroturystyka,+16-407+Stankuny;+2/@54.4008083,22.8424415,16z/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x46e13dbd7329938f:0xeab3397f6a192356 Świeże jajka z rana za grosze... czysto, kompletnie cicho (budzą nas bociany...klekoczące). Cała droga 651 na Żytkiejmy lub na Stańczyki bardzo widokowa. Są jeszcze mosty w Botkunach, mniej popularne i mniej widokowo atrakcyjne od wyeksponowanych w Stańczykach. https://www.google.pl/maps/place/Mosty+Kolejowe+Botkuny,+19+500,+DW651+11,+19-500/@54.3014428,22.3959008,15z/data=!3m1!1e3!4m6!1m3!3m2!1s0x46e16e3d363a841b:0xba79d905e8742645!2sBotkuny!3m1!1s0x46e16e3ec1ac47ab:0xcc324851be7a0309 Kiedyś tak zarośnięte, że jak byliśmy pierwszy raz samochodem to dopiero po wjechaniu na most zobaczyliśmy gdzie jesteśmy. Most przjechany samochodem w obie strony. Młody człowiek był teraz bym się bał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 29 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2020 Oo albo weź narty i na Litwę na hale przy okazji 😉😉😉😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Czerwiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2020 Godzinę temu, Chrumcia napisał: Oo albo weź narty i na Litwę na hale przy okazji 😉😉😉😉 To już zaplanowałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi