miraz Napisano 11 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2020 Propozycja podpowiedzi 1. Kierunek 2. Informacja o wysokości ośrodka minimalna lub maksymalna 3. Rzeki, jeziora , drogi np w pobliżu autostrada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 11 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2020 36 minutes ago, miraz said: Propozycja podpowiedzi 1. Kierunek 2. Informacja o wysokości ośrodka minimalna lub maksymalna 3. Rzeki, jeziora , drogi np w pobliżu autostrada Podoba mi się pomysł Co masz na myśli pisząc kierunek? Bo np. Bialks od Krakowa i od Wrocławia to inne kierunki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2020 (edytowane) 56 minut temu, Sportego360 napisał: Podoba mi się pomysł Co masz na myśli pisząc kierunek? Bo np. Bialks od Krakowa i od Wrocławia to inne kierunki Cześć Kierunek czyli zdjęcie zorientowane geograficznie - to o czym pisałem. Zresztą każda mapa czy ortofotomapa czy zdjęcie satelitarne musi być zorientowane żeby miało sens. Pozdrowienia Pozdrowienia Edytowane 11 Kwiecień 2020 przez Mitek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 11 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2020 (edytowane) 4 hours ago, Mitek said: Kierunek czyli zdjęcie zorientowane geograficznie - to o czym pisałem. Zresztą każda mapa czy ortofotomapa czy zdjęcie satelitarne musi być zorientowane żeby miało sens. Podoba mi się, dorzuciłbym dodatkowo oddalenie mapy by pokazać większy rejon. Ok, coś mi w głowie kiełkuje. Myślę, że jest kilka wariantów z tym, że trzeba poczekać na czas po świętach bo dzisiejsza frekwencja odpowiedzi jest bardzo niska. Wrócę do tematu w poniedziałek lub wtorek i postaram się zrobić kilka konkursów z większą ilością punktów by pomieszać tabelę. Edytowane 11 Kwiecień 2020 przez Sportego360 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 11 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2020 (edytowane) Godzinę temu, Sportego360 napisał: bo dzisiejsza frekwencja odpowiedzi jest bardzo niska. jak chcesz mieć dużą frekwencje to musisz robić tak jak w niektórych programach telewizyjnych: Wyślij SMS za 2 złote i wygraj 10 000 Przykładowe pytanie: Kto wstrzymał Słońce i ruszył Ziemie ? - A wybierz końcówkę nr. 01: Mikołaj Kopernik -B wybierz końcówką nr. 02: Mikołaj święty 🙂 Edytowane 11 Kwiecień 2020 przez Jeeb - to był żart 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 11 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2020 19 minutes ago, Jeeb said: jak chcesz mieć dużą frekwencje to musisz robić tak jak w niektórych programach telewizyjnych: Wyślij SMS za 2 złote i wygraj 10 000 Przykładowe pytanie: Kto wstrzymał Słońce i ruszył Ziemie ? - A wybierz końcówkę nr. 01: Mikołaj Kopernik -B wybierz końcówką nr. 02: Mikołaj święty Twój pomysł - nie śmiałbym teraz go Tobie podebrać. Znów nasłałbyś na mnie zabójców Tarantino. Za to chętnie wezmę w nim udział. 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 12 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2020 (edytowane) Najlepsze życzenia dla Wszystkich, zdrowia na najbliższy czas i aby domowa kwarantanna się szybko skończyła, co pozwoli nam wrócić do naszych pasji Podsumowanie dnia 9: Byliśmy w ośrodku Obertauern a swojską nazwą był I zagadka na dzisiaj Powodzenie !!! Edytowane 12 Kwiecień 2020 przez Sportego360 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 12 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2020 55 minut temu, Sportego360 napisał: Powodzen dobre - na 1 rzut oka nie poznałem 🙂 a za to ile punktów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 12 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2020 47 minutes ago, Jeeb said: 1 hour ago, Sportego360 said: dobre - na 1 rzut oka nie poznałem 🙂 a za to ile punktów ? Nareszcie Cię zaskoczylem. 1 pkt. Dzisiaj bez bonusa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 12 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2020 W dniu 11.04.2020 o 06:46, Mitek napisał: musi być zorientowane żeby miało sens. nie musi to jest zabawa a nie praca naukowa, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2020 23 minuty temu, Jeeb napisał: nie musi to jest zabawa a nie praca naukowa, Wyrywając zdania z kontekstu zmieniasz ich sens więc tego nie rób na drugi raz rozumiesz? Co do zabawy napisałem, że "przydałoby mi się" - kolega zapytał - odpowiedziałem. Co do pociętego postu to pisałem ogólnie o zasadach tworzenia map. Widzisz różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 12 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2020 (edytowane) 25 minut temu, Mitek napisał: Wyrywając zdania z kontekstu zmieniasz ich sens więc tego nie rób na drugi raz rozumiesz? W dniu 11.04.2020 o 15:46, Mitek napisał: Zresztą każda mapa czy ortofotomapa czy zdjęcie satelitarne musi być zorientowane żeby miało sens. W dniu 11.04.2020 o 15:46, Mitek napisał: musi być zorientowane żeby miało sens. nie widzę różnicy 25 minut temu, Mitek napisał: nie rób na drugi raz rozumiesz? będę robił to na co mam ochotę @Sportego360 czekam na wyniki odwróconej mapy najbardziej zdewastowanego rejonu moich ukochanych Tatr (22 wybiła - mam nadzieję że można pisać) Edytowane 12 Kwiecień 2020 przez Jeeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 12 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2020 W dniu 11.04.2020 o 12:41, Sportego360 napisał: Czas na dzień 9. Pierwszy punkt za podanie nazwy ośrodka. Drugi punkt za podanie słowa związanego z tym ośrodkiem a brzmiącym bardzo swojsko. . Wczoraj nie miałem przez chwilę dostępu do neta (brak prądu). Z ośrodkiem nie miałem większych problemów, aczkolwiek ta druga część, to już był problem. Ja raczej stawiałbym na hotel Barbara, niż na zielony las. Dalej twierdzę, że to fajny konkursu i fajna zabawa. Odnośnie dnia dzisiejszego, to w zeszłym roku było tak. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 13 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 @moruniek dzięki za zdjęcie. Dobry pomysł, @artkas już kiedyś proponował by po każdym dniu wrzucać zdjęcia z danego ośrodka jak ktoś był. Okazuje się, że mam zdjęcia z Barbarą i Grunwaldem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 13 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 Wczoraj była Tatrzańska Łomnica i cieszę się, że nie od razu przyszła Wam na myśl Jak macie zdjęcia z Łomnicy to wrzucajcie. Tabela po dniu 10. Dzisiaj będzie łatwo z pierwszym punktem. Ale bonus wymaga wpatrzenia się i znalezienia błędu na tym GPS. Zrobiłem go specjalnie. Kto sprecyzuje na czym polega błąd dostaje 2 punkt. Wiem, wiem, to ja powinienem być bardziej precyzyjny przy zadawaniu pytania. Ale nic z tego. Bonus wymaga wysiłku - Waszego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 13 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 @JC czy ja mogę sam przygotować i wrzucić ankietę? Jeśli tak, to jak? Będę potrzebował do jednego z quizów, a może i do większej ilości jak się pomysł spodoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 13 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 Jeszcze z wczoraj, lepsze ujęcie GPS'a. Niektórzy mieli wątpliwości, że ślad jest z samej góry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 13 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 1 godzinę temu, Sportego360 napisał: Jak macie zdjęcia z Łomnicy to wrzucajcie. Wrzucam kilka zdjęć z mojego najpóźniejszego zakończenia sezonu - 6.05.2017. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 13 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 13 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 Jest jeszcze gdzieś taka kolejka, jak na Łomnicę ? (Jeden wagonik, 16 osób, bez podpór). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 13 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 15 minut temu, hupon napisał: Jest jeszcze gdzieś taka kolejka, jak na Łomnicę ? (Jeden wagonik, 16 osób, bez podpór). Pewnie sporo. Taki stary wagonik jest np na Mont Fort (być może ciut pojemniejszy). Ogólnie to pewnie większość takich wiekowych urządzeń będzie pewnie w Szwajcarii. Jeśli chodzi o Alpy. W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 13 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 Na https://www.lanovky.sk/?page=lan&lan=16 znalazłem, że to patent Von Roll (to ci od krzesełek, którymi jechało się bokiem - na Chleb, Chopok, Śnieżkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 13 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 https://www.youtube.com/watch?v=-AfRabzQAsQ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 13 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 Przypomniałeś mi jak to na przełomie lat 80-90 na szczyt Chopok jeździło się krzesełkiem "bocznym", ja zresztą nazywałem go parasolką. Coś podobnego jak we Vratnej. Znalezione na stronie http://wjedrusiowymswiecie.blogspot.com/2014/04/maa-fatra-czii.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sportego360 Napisano 13 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2020 @hupon, @Wujot, @zaruski - fajnie, że zawitaliście - zachęcam do zmierzenia się z dzisiejszą zagadką, kilka postów powyżej, pod tabelą z dnia 10. Odpowiedzi przesyłajcie poprzez wiadomość do mnie tak aby reszta jej nie widziała :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi