mifilim Napisano 23 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2020 Może aura za oknem nie za bardzo koresponduje z tematem ale mimo wszystko postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami. Jak już wspominałem w relacji z Karyntii, po moich "przygodach" zdrowotnych mam obecnie duży problem z ekstremalnie marznącymi dłońmi i stopami. Marzną nawet w temperaturach powyżej zera, a to co się dzieje parę stopni poniżej zera to dramat. W związku z tym poczytałem trochę, poeksperymentowałem i mój zestaw wygląda teraz tak: na temperatury gdzieś od -2 °C w dół + wiatr rękawice homary (lobster) do zadań specjalnych - Soloist Finger firmy Black Diamond (obecnie na przecenie za 260 zł ). Rekomendowany przez producenta zakres temperatur to: -29°/-12°C; inne parametry: Membrana BDRY™ 10 000 mm /10 000 mm / Zewnętrzna część z Pertex Shield, wzmocniona w części chwytnej naturalną kozią skórą / Wewnętrzna wkładka ocieplona wypełnieniem PrimaLoft® Gold (tego szukałem - najlepsza ocieplina) / specjalne szwy z włóknami Kevlaru wkładka wewnętrzna "futerko" z Primaloftu Przetestowałem je w temperaturze - 8 °C z wiatrem i czuję, że komfort termiczny byłby gdzieś do - 10 °C. Na szczęście są na tyle duże, że można ubrać jeszcze trzecią warstwę . Mimo początkowych obaw trzymanie kijów jest OK, zresztą w łapawicach często jeżdżą zawodnicy. Nie jest to najcieplejszy produkt tej firmy są też: Absolute Mitts -40°C /-28°C, Super Light Mitts -31°C /-12°C, Mercury Mitts -29°C /-12°C. Oczywiście jest wiele innych równie dobrych produkt ów innych firm. Ja jednak wybrałem te. 2 pary skarpet pierwsza - to skarpety trekkingowe firmy BRBL HIMALAYA z wełną Merino (kupione za 37 zł na wyprzedaży) lub narciarskie EXPANSIVE SKI RACING z włóknem Thermolite (za 32 zł) druga - to najtańsze, cienkie skarpety Wanabee - marka Go Sport - ( za ok. 20 zł) lekarka poleciła mi też maść do smarowania rąk i stóp (maść na serce pobudzająca krążenie ) Jako backup mam też zestaw ogrzewaczy z Decathlona za 9 zł W wyższych temperaturach, koło zera, ubieram zestaw dwóch rękawic: "zwykłe" rękawice "Haines GTX" firmy Roeckl SPORTS z Gore-Texem i skórą naturalną (za 130 zł na wyprzedaży) randomowe, cienkie jesienno - zimowe rękawiczki z TK max Jak jest już naprawdę ciepło, to pozbywam się rękawiczek wewnętrznych i jest OK. Pisałem o cenach bo wg. mnie nie sztuką jest wydać miliard ... Ciekawy jestem jakie patenty mają inni. 4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remus74 Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 7 godzin temu, mifilim napisał: pierwsza - to skarpety trekkingowe firmy BRBL HIMALAYA z wełną Merino (kupione za 37 zł na wyprzedaży) lub narciarskie EXPANSIVE SKI RACING z włóknem Thermolite (za 32 zł) A gdzie kupiłeś te skarpety w takich cenach. Ja mam podobny problem i chętnie kupię do testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 8 godzin temu, mifilim napisał: Ciekawy jestem jakie patenty mają inni. Mam szwajcarskie wojskowe łapawice (skóra i naturalne futro) ale na nartach i skiturach jeszcze nie użyłem Oby Ci ten problem miną, jak nie to może buty z podgrzewaną wkładką. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Jeśli chodzi o rękawice, najprostszym i najlepszym rozwiązaniem są łapawice puchowe. Np. takie: https://malachowski.pl/web/pl/glowna/33-lapawice-puchowe-guide-pro.html Skarpety najlepiej >60% wełny merino, ale przy takich problemach to wkładki elektryczne raczej niezbędne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 24 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 10 godzin temu, remus74 napisał: A gdzie kupiłeś te skarpety w takich cenach. Ja mam podobny problem i chętnie kupię do testów. Jedna w nastopy.pl, drugie na allegro ale już nie ma, ale masz przecież w poście link do innego sklepu (za 35 zł). EXPANSIVE SKI RACING nie są grube, są średnie, ale jak mam 2 pary to OK. Googlaj PS nie polecam skarpet z nastopy.pl SK2 COMODO CLIMAYARN. Reklamują, że są ciepłe , termiczne 50% merino ale nie polecam bo są bardzo cienki i odesłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 @mifilim bardzo ciekawy temat Dzięki! Moja Paula, gdy temperatura na -5, to już bardzo narzeka na zimno w dłonie. Ostatnio miała zaproponowane taki oto sprzęt: https://www.nartywarszawa.pl/rekawice-therm-ic-powergloves-leather-lady.html Drogi Ostatecznie wybrała skórzane Leki...i jak na razie jest zadowolona - no ale zima jest mega łagodna w tym roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Jakieś 6-7 lat temu całkiem przypadkowo na przecenach w Makro kupiłem za bardzo małe pieniądze rękawice Zanier Fugen GTX. I do tej pory w nich jeżdżę. Nigdy, a to nigdy nie zmarzły mi w nich dłonie, choć w sumie najniższe temperatury w jakich w nich jeździłem to max -16 - 18'c i przy różnym, czasem dużym wietrze, Do tego mimo mrozów dość często ściągam je, żeby zrobić zdjęcie czy jadę bez nich dość szybko za synem i filmuję go. Dłonie wtedy kostnieją, ale po włożeniu do rękawic bardzo szybko jest mi ciepło. Syn też jeździł w jakiś marketowych dziecięcych rękawiczkach i jak był nawet niewielki mróz, to już narzekał, że mu zimno w palce i faktycznie miał lodowate. Kupiłem mu dziecięce rękawice Reuscha i to samo, -3 czy -5, a ten już mocno narzeka, że mu marzną dłonie i palce. I faktycznie lodówa. Kupiłem mu dziecięce Zanier nie pamiętam modelu, ale GTX, z goreteksem i od tego momentu przestałem słyszeć o marznących palcach czy dłoniach nawet poniżej -10 i dużym wietrze. Następne Zaniery czekają już kupione, a moje następne też będą tej firmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 24 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 2 minuty temu, kmarcin napisał: Jakieś 6-7 lat temu całkiem przypadkowo na przecenach w Makro kupiłem za bardzo małe pieniądze rękawice Zanier Fugen GTX..... wszystko fajnie @kmarcin ale my tu mówimy o patologii a nie normalnych ludziach 🤪 Przedtem jak nie miałem problemów to w "normalnych" sensownej jakości rękawiczkach było mi ciepło a wiosną czasami mogłem bez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heja_banana Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Tak jak wyżej wspomniano trzeba korzystać ze zdobyczy techniki:) glovi ma rękawice podgrzewane za ok 500 zł, https://glovii.com/pl/19-heated-clothing ewentualnie na aliexpress jest tego trochę w niezłych cenach:) Do tego podgrzewane wkładki do butów na akumulatorki również dają radę, a jak ktoś ma większy budżet to są buty narciarskie z systemem grzewczym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi