Arti51 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 19 minut temu, Zaba_osw napisał: Tak z ciekawości... Ile razy tam lądowałeś? Tak jak Hemingway rzucał palenie. Tysiące razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 Aktualności Centrali Komunikat dla świadczeniodawców 21-03-2020 Zalecenia dla świadczeniodawców dotyczące zasad realizacji planowych zabiegów operacyjnych. W celu ograniczenia zużycia zapasów krwi i preparatów krwiopochodnych, Centrala NFZ zaleca w okresie od 23 do 29 marca 2020 r. stopniowe ograniczanie przyjęć, a od 30 marca br. wstrzymanie przyjęć pacjentów na zabiegi operacyjne wykonywane planowo, w szczególności: endoprotezoplastyki dużych stawów duże zabiegi korekcyjne kręgosłupa zabiegi naczyniowe na aorcie brzusznej i piersiowej pomostowanie naczyń wieńcowych; nefrektomia; histerektomia. Decyzja o odroczeniu terminu zabiegu powinna być podejmowana indywidualnie w odniesieniu do każdego pacjenta, u którego ma być wykonana operacja, z uwzględnieniem jego aktualnego stanu klinicznego i ryzyk wynikających z przeprowadzenia leczenia operacyjnego w późniejszym terminie. Pacjentom, co do których zostanie podjęta decyzja o odroczeniu operacji, należy wyznaczyć kolejny termin zabiegu. Aktualizacja kolejki powinna być przeprowadzona z uwzględnieniem daty zgłoszenia się pacjenta ze skierowaniem u świadczeniodawcy. Źródło: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/komunikat-dla-swiadczeniodawcow,7660.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 25 minut temu, Arti51 napisał: Też się zastanawiam. Ale zawsze to lepiej poświęcić chwilkę na idiotyczny komentarz : Wujka googla spytaj co znaczy WOW!. Jeśli rozmawiam z kimś kto nie zna języka polskiego to gadam z nim po angielsku. Na polskich forach robię dokładnie tak samo. To się nazywa szacunek dla rozmówcy. Bez odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arti51 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 (edytowane) 12 minut temu, Sławek Nikt napisał: Jeśli rozmawiam z kimś kto nie zna języka polskiego to gadam z nim po angielsku. Na polskich forach robię dokładnie tak samo. To się nazywa szacunek dla rozmówcy. Bez odbioru. You think that when talking with forum users you have to go down to level zero ? Chyba wszyscy znamy tu polski i miło byłoby czytać to forum normalnie, a nie bez zbędnej spiny. Ale są ludzie którym się wydaje że Teneryfa zobowiązuje do znajomości hiszpańskiego. Edytowane 21 Marzec 2020 przez Arti51 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 Czy taka ilość zakażonych i hospitalizowanych jaką mamy obecnie powoduje już aż tak duże braki w zaopatrzeniu szpitali? Ponoć brakuje nawet zwykłych maseczek... Czy te 550 zakażonych faktycznie jest takim problemem w polskiej służbie zdrowia? Czy 550 to jest ilość której nie można udźwignąć? Co będzie jeśli dojdziemy do 2000?? Włosi mają 42 000 przypadków...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 4 minuty temu, barattolina napisał: Co będzie jeśli dojdziemy do 2000?? Jeszcze nic. 5 minut temu, barattolina napisał: Włosi mają 42 000 przypadków...... Nie wszystkie wymagają hospitalizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 Ale mi chodzi o zasadę. Skoro przy 550 moje koleżanki szyją maseczki to co będzie później ? Za swoją kasę ! Czy nie ma jakiś ....nie wiem, zapasów na taka okoliczność ? Nie rozumiem tego co się dzieje. To wyglada tak, jakby służba zdrowie już teraz była niewydolna. WTF ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 17 minut temu, barattolina napisał: Czy taka ilość zakażonych i hospitalizowanych jaką mamy obecnie powoduje już aż tak duże braki w zaopatrzeniu szpitali? Ponoć brakuje nawet zwykłych maseczek... Czy te 550 zakażonych faktycznie jest takim problemem w polskiej służbie zdrowia? Czy 550 to jest ilość której nie można udźwignąć? Co będzie jeśli dojdziemy do 2000?? Włosi mają 42 000 przypadków...... W takich postach najbardziej mnie bawią słowa typu "ponoć". itd. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 8 minut temu, barattolina napisał: Ale mi chodzi o zasadę. Redukujemy plan, żeby mieć rezerwy łóżek i sprzętu dla kilkudziesięciu tysięcy chorych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 A jak będzie kilka mln chorych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 1 minutę temu, Spiochu napisał: A jak będzie kilka mln chorych? Nie damy rady, dlatego trzeba spłaszczać krzywą, za wszelką cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 3 minuty temu, Spiochu napisał: A jak będzie kilka mln chorych? Cześć Jak pokazuje dotychczasowa historia tej epidemii to może być w Polsce nawet kilkanaście. Pozdrowienia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 (edytowane) Cytat Nie damy rady, dlatego trzeba spłaszczać krzywą, za wszelką cenę. Tylko to jest już wartość, przy bardzo spłaszczonej krzywej. Np. 3 mln zamiast 15mln. Edit: Mitek mnie uprzedził. Edytowane 21 Marzec 2020 przez Spiochu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 3 minuty temu, Spiochu napisał: Tylko to jest już wartość, przy bardzo spłaszczonej krzywej. 3 miliony chorych jednocześnie to ok. 300000 wymagających hospitalizacji. Tego nie udźwignie nawet niemiecki system, Jedynym sposobem jest kopiowanie działań Chińczyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 Co najmniej tyle będzie, cokolwiek byś nie zrobił. Chyba że wirus sam ustąpi. Co do Chin to nie wiadomo, czy nie wróci jak zaprzestaną tych wszystkich blokad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 1 minutę temu, Spiochu napisał: Co najmniej tyle będzie, cokolwiek byś nie zrobił. Mam odmienne zdanie. Ponownie odwołam się do filmu, który pojawił się na forum. Maksymalne ograniczenie kontaktów międzyludzkich może spłaszczyć krzywą bardziej. Dodatkowo każdy tydzień zwłoki podnosi szanse na znalezienie leku. Wtedy spadnie odsetek chorych wymagających hospitalizacji. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 Godzinę temu, Zaba_osw napisał: Tak z ciekawości... Ile razy tam lądowałeś? Nie wiem dokladnie , około kilkadziesiat razy, nie liczę ilości ladowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 Cytat Mam odmienne zdanie. Ponownie odwołam się do filmu, który pojawił się na forum. Maksymalne ograniczenie kontaktów międzyludzkich może spłaszczyć krzywą bardziej. Dodatkowo każdy tydzień zwłoki podnosi szanse na znalezienie leku. Wtedy spadnie odsetek chorych wymagających hospitalizacji. Jak znajdzie się lek to ok, jak nie to musiałbyś przez lata mieć te wszystkie kwarantanny. Można przynajmniej próbować poradzić sobie z taką liczbą Budynki na szpitale polowe mamy - szkoły. Łóżka to też nie problem, wystarczą materace na paletach. Personel? Na uczelniach medycznych jest ok 60 tys studentów. Niech powołają 1/3 najbardziej ogarniętych i zaczną szkolić. Ochotnicy/poborowi do przywożenia pacjentów. Pozostaje kwestia leków, środków ochrony, sprzętu. Powinniśmy produkować to już w takich ilościach, jak Niemcy amunicję w czasie II wojny światowej. Nie słyszałem w ogóle o przekształcaniu fabryk na taką produkcję. Jedynie jakieś szycie maseczek w śmiesznych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 1 minutę temu, Spiochu napisał: Jak znajdzie się lek to ok, jak nie to musiałbyś przez lata mieć te wszystkie kwarantanny. Można przynajmniej próbować poradzić sobie z taką liczbą Budynki na szpitale polowe mamy - szkoły. Łóżka to też nie problem, wystarczą materace na paletach. Personel? Na uczelniach medycznych jest ok 60 tys studentów. Niech powołają 1/3 najbardziej ogarniętych i zaczną szkolić. Takie plany są gotowe od dawna. Reszta jest trudniejsza, ale nie niemożliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 No super, dlaczego nie zaczęto ich realizować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 3 minuty temu, Spiochu napisał: Jak znajdzie się lek to ok, jak nie to musiałbyś przez lata mieć te wszystkie kwarantanny. Można przynajmniej próbować poradzić sobie z taką liczbą Budynki na szpitale polowe mamy - szkoły. Łóżka to też nie problem, wystarczą materace na paletach. Personel? Na uczelniach medycznych jest ok 60 tys studentów. Niech powołają 1/3 najbardziej ogarniętych i zaczną szkolić. Ochotnicy/poborowi do przywożenia pacjentów. Pozostaje kwestia leków, środków ochrony, sprzętu. Powinniśmy produkować to już w takich ilościach, jak Niemcy amunicję w czasie II wojny światowej. Nie słyszałem w ogóle o przekształcaniu fabryk na taką produkcję. Jedynie jakieś szycie maseczek w śmiesznych ilościach. Zejdź na Ziemię, będzie jak we Włoszech i Hiszpanii, lekarze beda selekcjonować chorych, w Hiszpanii jest opcja przydatnosci spolecznej chorego , nie wiem czy beda ratować szwędaczy, jest to bardzo mało prawdopodobne, gdy do wyboru będzie uratowanie życia jedynego żywiciela rodziny, takie kryteria funkcjonuja w Hiszpanii, pomyśl o tym ..., poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 4 minuty temu, Sariensis napisał: Zejdź na Ziemię, będzie jak we Włoszech i Hiszpanii, Nie będzie. Krzywe można już porównywać. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 (edytowane) Cytat Zejdź na Ziemię, będzie jak we Włoszech i Hiszpanii, lekarze beda selekcjonować chorych, w Hiszpanii jest opcja przydatnosci spolecznej chorego , nie wiem czy beda ratować szwędaczy, jest to bardzo mało prawdopodobne, gdy do wyboru będzie uratowanie życia jedynego żywiciela rodziny, takie kryteria funkcjonuja w Hiszpanii, pomyśl o tym ..., poważnie. Za PISu to prędzej kapitaliści, z zamorskimi majątkami, pójdą do odstrzału Edytowane 21 Marzec 2020 przez Spiochu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 34 minuty temu, Sariensis napisał: Nie wiem dokladnie , około kilkadziesiat razy, nie liczę ilości ladowań. Pytanie było: Ile razy lądowałeś? - a nie ile razy tam lądował samolot w którym byłeś. Pozdrowienia 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2020 21 minut temu, Sariensis napisał: Zejdź na Ziemię, będzie jak we Włoszech i Hiszpanii, lekarze beda selekcjonować chorych, w Hiszpanii jest opcja przydatnosci spolecznej chorego , nie wiem czy beda ratować szwędaczy, jest to bardzo mało prawdopodobne, gdy do wyboru będzie uratowanie życia jedynego żywiciela rodziny, takie kryteria funkcjonuja w Hiszpanii, pomyśl o tym ..., poważnie. Ląduj chłopie, ląduj szybko... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi