mifilim Napisano 13 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2020 Tak się złożyło, że po raz trzeci zajrzymy do Karyntii. Bazę mamy w Patergassen. W planach oczywiście Bad Kleinkirchheim, Turracher Höhe i Gerlitzen Alpe. Chciałbym też wrócić do Katschbergu bo tęsknię za jazdą na A1. Co polecacie? Co odradzacie? Jakieś sugestie? Dzięki z góry. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 13 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2020 Polecam Innerkrems i Goldeck w tym rejonie poza oczywiście Turracherhohe , BKK bym odpuścił. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 13 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2020 Ja tam nigdy nie byłem, ale zycze tak pięknej pogody jak w tym tygodniu, stoków równie pustych jak w tym tygodniu, i mało innych narciarzy jak w tym tygodniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 @mifilim testuj! Po zeszłorocznej Karyntii, w tym roku będzie, w lutym ponowne starcie z regionem 🙂 Nasza baza - Villach, i trochę inny plan 😉 no ale w Nassfeld już chyba byłeś? Mamy zamiar zrobić w 6 dni, 6 ON. Będę z uwagą śledził Twoje kroki...i podobnie jak @JurekByd BKK bym odpuścił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 16 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 W dniu 13.01.2020 o 23:35, JurekByd napisał: Polecam Innerkrems i Goldeck w tym rejonie poza oczywiście Turracherhohe , BKK bym odpuścił. Czy jest sens poświęcić po całym dniu na Innerkrems i Goldeck? Któryś lepszy? W dniu 14.01.2020 o 06:18, marboru napisał: .i podobnie jak @JurekByd BKK bym odpuścił. Kurcze, w relacji pisałeś co innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 16 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 Oba diametralnie inne , ale warte zobaczenia - po 1 dniu spoko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 3 godziny temu, JurekByd napisał: Oba diametralnie inne , ale warte zobaczenia - po 1 dniu spoko 100% zgoda. 8 godzin temu, mifilim napisał: Kurcze, w relacji pisałeś co innego ... Jak wyżej 1 dzień max, pod warunkiem, że będzie mróz. Tam jest nisko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 16 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 4 godziny temu, JurekByd napisał: Oba diametralnie inne , ale warte zobaczenia - po 1 dniu spoko Lipa. W Innerkrems chodzą tylko 3 wyciągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 16 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 2 godziny temu, mifilim napisał: Lipa. W Innerkrems chodzą tylko 3 wyciągi. Tam wystarczy , że to jedno 4 - osobowe krzesło chodzi , a działa - trasa przy nim jest genialna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 16 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 8 minut temu, JurekByd napisał: Tam wystarczy , że to jedno 4 - osobowe krzesło chodzi , a działa - trasa przy nim jest genialna. Dzięki Jurek. To będziemy myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 16 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 Dlaczego odradzacie BKK ? Widziałem Vlog @JC i wygląda fajnie. Czy to ze względu na starą infrastrukturę wyciągów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 16 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 4 minuty temu, Jusik2002 napisał: Dlaczego odradzacie BKK ? Widziałem Vlog @JC i wygląda fajnie. Czy to ze względu na starą infrastrukturę wyciągów ? Też , ale głównie ze względu na słabe warunki śniegowe - tu białego jest zawsze mniej i gorszej jakości , niż na okolicznych górkach , a tej słabej zimy może go wkrótce zabraknąć w ogóle , albo jazda będzie max do 12.00... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 16 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 23 minuty temu, JurekByd napisał: Też , ale głównie ze względu na słabe warunki śniegowe - tu białego jest zawsze mniej i gorszej jakości , niż na okolicznych górkach , a tej słabej zimy może go wkrótce zabraknąć w ogóle , albo jazda będzie max do 12.00... A widzisz, moje dziecko jest tam obecnie i śmiga od soboty. Warunki są super przez cały dzień. Infrastruktura słaba (stara) ale dzięki temu dziecko jeździ za 1 eur dziennie Zapomniałem dodać pogoda cudowna, strasznie mu zazdroszczę że tam jest Obecna zima sprawiła że praktycznie wszędzie naturalnego brak ale tam naprodukowali tyle, że wszystko chodzi na bardzo dobrych warunkach. Całe 100 km działa bez problemu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 18 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2020 Dzień O Dotarlismy do Patergassen. Po drodze ślady zimy zaczynają się dopiero gdzieś w okolicach Stuhleck ale i tak jest generalnie wiosennie. Widoki się wyraźnie poprawiły po zjeździe w dolinę Nockberge w kierunku Turracher Höhe. W samym Turracher Höhe nareszcie wszystko wygląda tak jak trzeba. Po drodze super widoki z samochodu i ciekawy zjazd / podjazd o nachyleniu 20 %. Na pewno fajnie się tam jedzie po opadach. Po zjeździe z przełęczy wracamy do wiosennych klimatów. Słynne termy rzymskie Römerbad w Bad Kleinkirchheim a za nimi stacja gondoli i m.in. końcówka pucharówki Franza Klammera. Jutro w prognozie mróz -9 i wiatr. Będę więc testował sprzęt do zadań specjalnych – rękawice, ogrzewacze, maść na krążenie i takie tam. Nie wiem jak to przetrwam… 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 Spróbuj tej maści😋 pozdrawiam😉 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 U Nas dzisiaj u góry ma być - 18🤐 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 5 minut temu, MAIKEL 1977 napisał: U Nas dzisiaj u góry ma być - 18🤐 Dużo maści zabierz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 (edytowane) Nowy temat😉, gondolka C38😋 sorki Michał za wcinkę już daje dyla 😁 Edytowane 19 Styczeń 2020 przez MAIKEL 1977 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 19 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 14 godzin temu, MAIKEL 1977 napisał: Spróbuj tej maści😋 pozdrawiam😉 Znam ją dobrze. Niestety nie mogę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 19 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 Dzień 1 St. Oswald Jak ja lubię jak się nie sprawdza prognoza pogody…jednak było jak na załączonych obrazkach. Ale od początku. Dzisiaj mały falstart bo od wczoraj szukaliśmy po wypożyczalniach butów dla syna. okazało się to nie takie proste i dopiero piąta wypożyczalnia miał coś sensownego. Zamówiłem w Hervisie online komplet ale mi zaproponowali … buty z flexem 60 i też próbowali wcisnąć za duże o 2 numery. (podobnie w innych wypożyczalniach). Dramat i kłótnie: „Co pan robisz? Po co wyjmujecie wkładki? Przecież zmierzyłem i ma numer 27 a nie 26…” itd. itp. Zdążyliśmy więc zwiedzić tylko pół ośrodka tzn. część położoną w okolicach St Oswald. Widok na trasy w Bad Kleinkirchheim Widok ze szczytu Priedrof Widok na niebieską 15 i początek czerwonej 16 Wjazd niebieską 18 Tłumy na lotnisku Oldschoolowa gondola 4 osobowa Nockalmbahn – podróż w czasie. Tłumy na trasach Można i leżakować Widok na czarną 21 z czerwonej 23 Lotkisko Gondola na Brunnach z czerwonymi trasami 26 i 27 Kolejki jak w Białce i Szczyrku ... Górskie klimaty Wiosna w dolinie Końcówka czerwonej 13 Najlepsze są trasy przy gondolach – 26 i 27, 19 a mój faworyt to połączenie 16 i 13 – uczciwe parę dobrych kilometrów zjazdu. W zasadzie to nie ma w tej części ośrodka krzeseł z bublinkami i parę z nich to egzemplarze vintage. Jest też sporo krótkich tras więc per saldo szału nie ma. Mimo wszystko fajny dzień i trochę pojeżdzone. 18 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2020 @mifilim na szczęście pogoda Ci się wyraźnie poprawiła Mój wczorajszy powrót był fatalny Kolorową gondolkę Vintage zaliczyłeś, a to moim zdaniem świetna sprawa! Super fotki i błękitne niebo z chmurkami - tego mi brakowało, to właśnie płynących "bałwanków" po niebie, do nagrania time lapsów Życzę słoneczka w kolejnych dniach i czekam na kolejne relacje. Pozdrowienia dla całej Ekipy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Ze zdjęć wynika, że ujeździsz się tam całkiem porządnie. Super pogody, świetnego śniegu, takich tłumów, no i bez żadnej kontuzji ma się rozumieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 Trochę dziwnie wygląda ta "biała ścieżka' pośród zieleni na ostatniej fotce. Ale cóż ... takie czasy. Czuję, że do takich widoków trzeba będzie się powoli przyzwyczajać. Tak czy inaczej przeglądam tę relację i się zastanawiam czy to jeszcze wyprawa @marboru czy już jakaś inna? Można się już pogubić! Fajne foty, fajne tereny, fajne warunki, fajna pogoda czyli .... chyba nie ma co narzekać? Ale gdyby to wszystko jeszcze było mało to znak, że potrzeba więcej "maści"! 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 20 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 (edytowane) Dzień 2 - Gerlitzen Alpe czyli mini Kronplatz Gerlitzen Alpe nie jest być może wszystkim znane więc parę faktów: ośrodek położony nad jeziorem Ossiacher, 26 tras z 45 km zjazdów, (plus 15 km freeride – jak oni to zmierzyli?), 18 wyciągów - 1 gondola (tylko transport – brak trasy), 7 krzeseł (2 z bublinkami i 1 podgrzewane) i parę orczyków i talerzyków. Chwalą się najdłuższym zjazdem o długości 7,5 km ale to opcja z niebieską „dojazdówką”. Zjazd czerwonymi 8 i 6 to uczciwe 6,5 km. Startowaliśmy z Klösterle a można też gondolą z Annenheim od strony Villach. Sytuacja na parkingu (na drugim było kilkanaście samochodów. końcówka 6-ki czerwona 6 czerwona 6 czerwona 6 czerwona 8 i 21 na szczycie obserwatorium dłuuuuuuuuugi orczyk wzdłuż fajnej 11-ki czerwona 11 no i którędy teraz? potencjał off-piste jest więc spróbowaliśmy - śnieg beton + trochę nawianego = jazda średnia czerwona 1a - jest moc niebieska 1 niebieska 5 widok na początek 8 i 21 nadchodzą złowrogie chmury tłok do krzesełka Klösterlebahnen powrót na 6 i 8 / 21 daleko w tle Goldeck punkt gdzie dociera gondola i zbiegają sie trasy 2, 2a i 1. początek 5 widok na Ossiacher See Świetny ośrodek rodzinny. Trasy zarówno dla jeżdżących dobrze jak i dla początkujących. Zdecydowny faworyt dnia dzisiejszego to czerwona trasa 8/21 i dalej 6 ze szczytu Gerlitzen Gipfel (1911 m) do Klösterle (1000 m) czyli ponad 900 m przewyższenia i 6,5 km zjazdu. Miodzio! @marboru i @kmarcin – waszym GSom by się spodobało. Jest też parę innych fajnych opcji, które mi się podobały – czerwona 11 przez las do której prowadzi 19 (początek płaski); czerwona 24, 7 lub niebieska 5 (też fajnie nachylona); czerwona 1a / niebieska 1 (3,3 km zjazdu). Dzień genialny i narciarsko St. Oswald zdecydowanie przegrywa. PS Na stronie się chwalą, że czynne są wszystkie trasy i wyciągi - nie jest to prawda bo nie chodzi orczyk I więc nie opcji zjazdu czarną 3 i niebieską 4. Kończą też naśnieżać czerwoną 2. Są też pozymykane pomniejsze opcje głównych tras. Edytowane 20 Styczeń 2020 przez mifilim 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 20 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2020 8 minut temu, mifilim napisał: Miodzio! @marboru i @kmarcin – waszym GSom by się spodobało. Te moje choć mają 182cm i 65,5mm pod butem to nie są GS, ale pewnie by im się na pewno spodobało Ale po tym co widzę i czytam, to mi spodobało by się na pewno i to bardzo A swoją drogą, to nie poznaję Cię, jakie ty ładne zdjęcia robisz, a do tego kolorowe, całkiem sporo i do tego jeszcze fajnie to opisujesz Od @marboru przeszło ci chyba 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi