andy-w Napisano 12 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2020 Dzisiaj kolejna beskidzka skitoura w tym sezonie. Niby zima słaba, a warunki dzisiaj po wczorajszych deszczach świetne. Start z Pośredniego w Szczyrku na Malinów, Malinowską Skałę i Małe Skrzyczne. Zjazd trasami do Soliska. Na freeride warunki nie są najlepsze - śnieg lekko betonowy. Kilka fotek: 10 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 23 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2020 Cześć. Raport z Kasprowego Wierchu. Podchodziłem z Kuźnic szlakiem niebieskim. Do Hali Gąsienicowej warunki dobre. Na "beton" spadło ok 4 cm. świeżego śniegu. Więc podejście bez problemu. Niestety sytuacja na szlaku żółtym w kierunku KW. Jest zgoła inna. Warunki to przewiany beton, wystająca kosówka oraz kalafiory. Harszle ledwie dawały radę na podejściu. Tak że ew. przepinka w raki wskazana. Trasa przez Goryczkową oficjalnie zamknięta. Ale spokojnie zjechać można do samych Kuźnic. Jedyny problem to "lodowisko" w górnej części kotła Goryczkowej. pzdr. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 26 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2020 Moje spacerowe rozpoczęcie sezonu, trasa z przełęczy Przegibek przez Magurkę Wilkowicką na Czupel 933m, zapisałem tylko trasę powrotną Sprzęt w oparach minimalizmu, narty z łuską. Tatry Żar Skrzyczne po prawej Od lewej Babia, Tatry, Pilsko Pilsko Magurka Elewacja schroniska i dach po remoncie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 6 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2020 Część. Kolejny raport z Kasprowego Wierchu. Dzisiaj "wyrypa" od drugiej strony czyli "Goryczkową". Początek szlakiem narciarskim do dolnej stacji krzesełka. Warunki bardzo dobre. Śniegu mnóstwo. Następnie podejściem kotłem. I tak początek jest ratrakowany natomiast powyżej "szyjki" przy dolnej stacji kolejki. Zaczyna się walka z metrami nawianego śniegu. Dodatkowo niskie chmury oraz wiatr. Ciężko się zorientować gdzie się jest bo widoczność czasami spadała do kilku metrów. Zabawa zaczyna się przy kopule szczytowej. Kojarzycie może siatki chroniące przed zjazdem na Słowację? No to teraz są na wysokości narciarskiego buta. Śniegu jest naprawdę mnóstwo. Pojawili się pierwsi miłośnicy puchu. Na razie rozjeżdżali kocioł goryczkowy. Bo oba krzesła były nieczynne. Na weekend zapowiada się szaleństwo:). Zdjęć brak bo nic nie widać:). . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 9 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2020 A ja dziś lajtowe tury. Trzy podejścia i trzy zjazdy z Czantori Świetny dzionek . 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 9 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2020 Dzisiaj 9 tura w sezonie, niby słaba zima, ale bez problemów da się chodzić po naszych pięknych Beskidach. Najbardziej lubię miejsca trochę mniej popularne. Dzisiaj padło na Będoszkę. Ekipa zacna, świeży śnieg, słońce, wiatr - cóż więcej trzeba ? Na Przegibku spotkaliśmy skiturową mamę i tatę z 3 miesięcznym dzieciątkiem, które wyciągneli na wózko-sankach i potem ostrożnie zjechali. Dziecko ani razu przez pół godziny nie zapłakało. Widać, że góry mu służą. 20200209_114805.mp4 8 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 9 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2020 12 minut temu, andy-w napisał: Dzisiaj 9 tura w sezonie, niby słaba zima, ale bez problemów da się chodzić po naszych pięknych Beskidach. Najbardziej lubię miejsca trochę mniej popularne. Dzisiaj padło na Będoszkę. Ekipa zacna, świeży śnieg, słońce, wiatr - cóż więcej trzeba ? Na Przegibku spotkaliśmy skiturową mamę i tatę z 3 miesięcznym dzieciątkiem, które wyciągneli na wózko-sankach i potem ostrożnie zjechali. Dziecko ani razu przez pół godziny nie zapłakało. Widać, że góry mu służą. A moja żona mi dziś marudziła, że nie ma z kim iść na tury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 9 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2020 1 godzinę temu, marcinn napisał: Trzy podejścia i trzy zjazdy z Czantori Brawo, 1350m w górę, jak podejście na Kasprowy i powrót przez Murowaniec do Kuźnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2020 Nie za dużo mi się udało w tym sezonie.... ale jednak coś się tam udało. 1) Spacer narciarski na rozgrzewkę, z końcem grudnia. Szyndzielnia - Magura - Klimczok - Szyndzielnia. Wyjazd koleją, brak śniegu poniżej 900 mnpm. 2) Poranne wejście na Pilsko na wschód słońca, oraz wizyta na Rysiance, nocleg na Miziowej. 3) Samotna wycieczka na Turbacz w środku tygodnia. Zupełna pustka i cisza. Nowy Targ Kowaniec MZK - Bukowina Miejska - Turbacz - Obidowa. 4) Wycieczka na Gorc Troszacki. 5) Wycieczka na Wysoki Wierch z pogranicza Sławska i wsi Wołosianka. 6) Wieczorna wycieczka na Połoninę Wetlińską, zjazd po ciemku. VID_20200204_172551.mp4 7) Przysłup - Jasło - Przysłup. 9 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 11 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2020 (edytowane) 2 hours ago, Gerald said: Nie za dużo mi się udało w tym sezonie.... ale jednak coś się tam udało. VID_20200204_172551.mp4 22.47 MB · 0 downloads Skromność z Ciebie wychodzi. Świetne te wycieczki, w różnych górach, w różnej pogodzie. I znowu horror na filmie 😉 Wszystko samotnie ? Edytowane 11 Luty 2020 przez andy-w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 11 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2020 2 godziny temu, Gerald napisał: 6) Wieczorna wycieczka na Połoninę Wetlińską, zjazd po ciemku. Czym świeciłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 12 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2020 4 godziny temu, andy-w napisał: Wszystko samotnie ? Nie, tam akurat z kolegą 🙂 chociaż kolega został tak daleko w tyle że prawie sam. 4 godziny temu, mirekn napisał: Czym świeciłeś ? Już nie pamiętam który to jest model Petzla, o mocy 350 lumenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 17 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2020 (edytowane) z Dni , kiedy ośrodki są pozamykane z powodu wiatru (zwłaszcza SMR) często wykorzystuję z premedytacją na tury. Tak było w zeszłym sezonie, tak jest w obecnym. Z powodu braku aut parkingi płatne są wtedy darmowe, np. na Solisku. Warunki do zjazdu bajeczne. Kilka fotek z wczoraj. Hala Skrzyczeńska - troszkę wieje, dzięki temu można jechać pod górę bez rozpędu oraz Solisko w południe, gdzie zwykle są tłumy 20200216_110838.mp4 20200216_111940.mp4 Edytowane 17 Luty 2020 przez andy-w 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 18 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2020 @andy-w powiem Ci że dziwnie jest w takich pustych ON. Jakby jakiś kataklizm przeszedł i nagle wszystko wymarło. Kiedyś właśnie tak wchodziłem w środku tygodnia na Pilsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 18 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2020 A na Pilsku w ubiegłą niedziele były zawody skiturowe. startował ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 18 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2020 Nie ta liga choć trasa "turystyczna" fajnista. "Planowana trasa – SINGLE (indywidualna) > kategorie: kadetka / kadet, turystyczna – dł. trasy +/- 11km oraz przewyższenie +/- 880m): START: Hala Miziowa – podejście na Kopułę Pilska – zjazd na Kopiec – zjazd przecinką graniczną na Muńczolik (Sypurzeń), podejście na Palenicę - następnie zjazd drogą leśną do doliny Potoku Cebulowego – podejście drogą leśną do zielonego szlaku na Halę Miziową – zjazd wzdłuż czarnej nartostrady do Szczawin - podejście: czarną nartostradą na Halę Miziową > META." XX Puchar Pilska - Zdjęcia Pozdrawiam mirekn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 18 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2020 (edytowane) 57 minut temu, christof napisał: A na Pilsku w ubiegłą niedziele były zawody skiturowe. startował ktoś ? Tylko jako kibic:). 15 minut temu, mirekn napisał: Nie ta liga choć trasa "turystyczna" fajnista. Dokładnie przecież to same "charty":). Mam wielki szacunek nie tylko dla ich kondycji ale także dla umiejętności zjazdu na takim ultra lekkim sprzęcie. Edytowane 18 Luty 2020 przez tankowiec 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 18 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, mirekn napisał: Nie ta liga choć trasa "turystyczna" fajnista. I kto to mówi, weź w końcu wystartuj i narób im wstydu, podejrzewam że w swojej grupie wiekowej możesz nieźle namieszać wśród najlepszych. Edytowane 18 Luty 2020 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 18 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2020 21 godzin temu, andy-w napisał: Hala Skrzyczeńska - troszkę wieje, dzięki temu można jechać pod górę bez rozpędu oraz Solisko w południe, gdzie zwykle są tłumy Też byłem w niedzielę bo lubię wiatr i puste trasy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 18 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2020 5 godzin temu, tankowiec napisał: Tylko jako kibic:). Dokładnie przecież to same "charty":). Mam wielki szacunek nie tylko dla ich kondycji ale także dla umiejętności zjazdu na takim ultra lekkim sprzęcie. Kondycję mają kosmiczną - to goście, którzy z Kuźnic na Kasprowy wchodzą (wbiegają?) w godzinę. Ja w tyle już nie zdążę na Goryczkową Ale zjazdy to takie trochę w kategorii "biegówki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2020 🙂 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2020 Dziś na Pilsku piękne ,zimowe warunki Ołaziliśmy się na bogato 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 22 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2020 Taaa, duło dzisiaj fest na Pilsku, a powyżej ostatniego wyciągu za przełamaniem to już "łby urywało". Dlatego do szczytu nie doszliśmy. Marcinn wpomniał, że trochę my się uchodzili, a ja dodam, że także nieco pozjeżdżali, głównie delikatny freeride, a później przez Buczynkę do Kamiennej. Marek, mój starszy synalek dzisiaj przywyciągowo, ale za to kilka dobrych razy zjechał na sam dół do krzesła oczywiście poza trasą. Warun dzisiaj w puchu był boski. 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 13 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2020 Ostatnia tura na Czantorię Ludzi brak,tak samo jak śniegu Zjazd z góry około 500 metrów potem z buta Następny piękny dzień do przodu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 13 Marzec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2020 (edytowane) Marcinn ostatni mohikanin 🙂 Gdyby mnie gardło tak nie drapało od 10 dni to też turowałbym. Może w niedzielę na SMR-owych resztkach śniegu się uda. Zobaczymy, sytuacja jest dynamiczna. Edytowane 13 Marzec 2020 przez andy-w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi