pio Napisano 8 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2006 znam słowacką stronę internetową, ale szukam bezpośrednich informacj: przygotowanie tras, kolejki do wyciągów i przed wszystkim namiary na DOBRĄ SPRAWDZONĄ KWATERĘ ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 9 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! Byłem tam 1 raz))) i raczej nie wybiorę się tam prędko. Przygotowanie tras: kiepsko aczkolwiek trudno jednoznacznie po jednodniowym pobycie a wzasadzie półdniowym oceniać zwarzywszy na fakt iż w nocy spał tam śnieg. Na mapce internetowej teren wygląda imponująco wręcz można by stwierdzić mała namiastka Alp, ale w rzeczywistości tak nie jest trasy dość krótkie krzesła(2) powolne z wyjątkiem tego najnowszego Telemixa do którego od pozostałych trzeba przedreptać z nartami na plecach ładne kilkaset metrów, a trasa pod nim trudna i wogule nie przygotowana- tragedia.Reszta urządzeń to te ichniejsze (czyli słowackie Tatra Poma) pojedtńcze szarpiące talerzyki. Zdecydowanie bardziej polecam mniej rozreklamowany i nie przereklamowany jak Donovaly ośrodek Kubińska Chola i znacznie bliżej. pozdrawiam sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 12 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! Kubińska Chola ,zdecydowanie polecam !!!!!!!!!!!!!!!!!( Taniocha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 12 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! Kubinska Hola - góra Ok. Na szczycie fajowa panorama , ale dolna część trasy - wzdłuż krzesła jest ,rzekłbym , nijaka. Warto jednak zaliczyć tę stację na Słowacji.W Donowalach nie byłem , ale w najblizszym sezonie muszę je koniecznie odwiedzić , pomimo dosyc krytycznej oceny Sławka tej stacji . pozdr do kalendarzowej zimy juz tylko 131 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! to znaczy że za 31 dni można falę odcinać(jak ktoś był w wojsku to wie o co chodzi))) nie zgodzę się z stwierdzeniem Andrzeja że dolny odcinek trasy na Kubińskiej jest nijaki: pierwsza część tej trasy (2 warianty) dość stroma, następnie lekkie wypłaszczenie, dalej kilkudziesięciometrowy ładny padak, i znów wypłaszczenie a wręcz pod górkę, ostatni odcinek trasa o jednakowym nachyleniu dość łatwa, należy podkreśliś że cała trasa jest wyjątkowo szeroka myślę 60-80 metrów, a mimo tych "wzniesień i upadków" pozwala na rozwinięcie znacznych prędkośći. Jedyme co mnie martwi na K.H. to nie widzę tam armat i instalacji do naśnieżania i w mniej śnieżną zimę może tam być problem z śniegiem. O kolego Andrzeju ja właśnie policzyłem że do sezonu pozostało już tylko aż 105 dni jeśli uda się go rozpocząć tak jal ten który mamy za sobą czyli w ostatni weekend listopada. pozdrawiam sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 12 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! zima zimą ( ta kalendarzowa ) a sezon dla mnie mógłby się juz zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! No i niech tak zostanie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pio Napisano 15 Sierpień 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! dziękuję za odpowiedzi i propozycje Kubinskiej Holi !!! czy ten ośrodek nadaje się na tygodniowe jeżdżenie? jak warunki śniegowe, skoro nie naśnieżają? czy schronisko na stoku to dobre miejsce na nocleg? jak z dojazdem w czasie śnieżnej zimi? w czasie ferii częściej jeździ się niż stoi w kolejce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Sierpień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2006 Donovaly Słowacja !!! czy ten ośrodek nadaje się na tygodniowe jeżdżenie? to zależy od Twoich preferancji: Kubińska Hola to praktycznie 1 trasa od szczytu do dołu jeżeli Cię to nie znurzy i będziesz czerpał przyjemność tylko z jazdy to nadaje się. jak warunki śniegowe, skoro nie naśnieżają właśnie trochę się boję jak to będzie wyglądać gdy z nieba konkretnie nie sypnie, a nie jest to tak że kompletnie niema tam armat , jakieś tam są ale nie widzę ich w takich ilościach jak np. w Białce a terenu do nasnieżenia hektary. jak z dojazdem w czasie śnieżnej zimi? byłem w dzień z dość intensywnym opadem śniegu i dojechałem bez problemu pod samą dolną stację krzesła. w czasie ferii częściej jeździ się niż stoi w kolejce? to nie szczyrk/zresztą wszendzie u nas/))))) jak narazie spoko w niedzielę(słoneczną niedzielę) 5 minut stania w kolejce to była totalna extrema- do krzesła, orczyki dolne na bierząco górne 5 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi