pasazer85 Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 3 godziny temu, Jeeb napisał: należy z Orlej Perci i innych szlaków zdjąć całe żelastwo i już będzie mniej ludzi Zlikwidować drabinkę na koziej przełęczy, zrzucić linkę z góry plus stalowa lina asekuracyjna ,ląża i uprząż,będzie mniej ludzi.Albo zlikwidować całe żelastwo i będą kozice i garstka taterników 🤣 A poważnie to ciężko się wypowiadać na ten temat będąc miłośnikiem wysokogórskich wędrówek... Orlą perć przeszedłem kilkakrotnie, byłem na Rysach,Mnichu, Kościelcu, latem jak i zimą,poznałem tam wiele Ciekawych ludzi, którym w życiu nie zabronił bym chodzić po Polskich tatrach wysokich, bo rezerwat, bo mamy tych gór mało,bo je rozdeptujemy... Ale faktycznie, jest ogromna grupa ludzi która tego terenu nie szanuje, zostawia tam kupę śmieci, Ta grupa na szczęście w zdecydowanej większości kończy swoje wycieczki nad Czarnym stawem gąsienicowym ,Morskim oku czy też w schroniskach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 2 godziny temu, jacekma napisał: ... Az dziwie sie ze nie porownales tego do pomyslu zrobienia drogi jezdnej przez Tomanowa przelecz Cześć To miała być pełnowymiarowa autostrada (jak na tamte czasy). A 20 metrową Matkę Boską na Zawracie pamiętasz...:) Kosmici są wśród nas i maja takie pomysły. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 18 minut temu, pasazer85 napisał: Zlikwidować drabinkę na koziej przełęczy, zrzucić linkę z góry plus stalowa lina asekuracyjna ,ląża i uprząż,będzie mniej ludzi.Albo zlikwidować całe żelastwo i będą kozice i garstka taterników 🤣 A poważnie to ciężko się wypowiadać na ten temat będąc miłośnikiem wysokogórskich wędrówek... Orlą perć przeszedłem kilkakrotnie, byłem na Rysach,Mnichu, Kościelcu, latem jak i zimą,poznałem tam wiele Ciekawych ludzi, którym w życiu nie zabronił bym chodzić po Polskich tatrach wysokich, bo rezerwat, bo mamy tych gór mało,bo je rozdeptujemy... Ale faktycznie, jest ogromna grupa ludzi która tego terenu nie szanuje, zostawia tam kupę śmieci, Ta grupa na szczęście w zdecydowanej większości kończy swoje wycieczki nad Czarnym stawem gąsienicowym ,Morskim oku czy też w schroniskach Cześć O nie kolego, niestety nie kończy. Swego czasu z grani pomiędzy Kozią a Źlebem Kulczyńskiego znieśliśmy z kumplem 80 kg śmiecia a było to jakieś 30 lat temu kiedy ruch turystyczny w górach był nieporównywalny z dzisiejszym. To trzeba tępić jak robactwo. Taka prawda. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 2 minuty temu, Mitek napisał: O nie kolego, niestety nie kończy. Swego czasu z grani pomiędzy Kozią a Źlebem Kulczyńskiego znieśliśmy z kumplem 80 kg śmiecia a było to jakieś 30 lat temu kiedy ruch turystyczny w górach był nieporównywalny z dzisiejszym. To trzeba tępić jak robactwo. Taka prawda. No oczywiście, menda znajdzie się wszędzie, niestety Nie mam pojęcia jak było 30 lat temu , bo wtedy szczytem moich wspinaczkowych możliwości była ucieczka z łóżeczka Nie wiem również jak kiedyś, ale obecnie zarówno TPN jak i niezależne grupy organizują sprzątanie szlaków, w tym roku uczestniczyłem w 7 takich wycieczkach wraz z zoną i znajomymi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 Teraz, pasazer85 napisał: No oczywiście, menda znajdzie się wszędzie, niestety Nie mam pojęcia jak było 30 lat temu , bo wtedy szczytem moich wspinaczkowych możliwości była ucieczka z łóżeczka Nie wiem również jak kiedyś, ale obecnie zarówno TPN jak i niezależne grupy organizują sprzątanie szlaków, w tym roku uczestniczyłem w 7 takich wycieczkach wraz z zoną i znajomymi Cześć Wtedy może też było takie organizowane - nie wiem. Po prostu przy Murowańcu były worki i każdy mógł wziąć i znieść ile dał radę. My się tak po prostu bawiliśmy w dniach tzw. restu... No i nikt się nas nie czepiał bo ciuchy śmierdziały okrutnie... A teraz dostaniesz tekst: Jak to k..... ?? Płacę a góry niewysprzątane? Dlatego nie ma taryfy ulgowej: Góry dla wybranych! Przyroda dla wybranych! Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 1 minutę temu, Mitek napisał: Jak to k..... ?? Płacę a góry niewysprzątane? A puszka browaru w ręce.., reszta w plecaku Za 5 zł trzeba wymagać 🤣 2 minuty temu, Mitek napisał: Dlatego nie ma taryfy ulgowej: Góry dla wybranych! Przyroda dla wybranych! Tak powinno być, niestety przed naturą jest odpowiedzialność zbiorowa... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 2 Grudzień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2019 Trochę o warunkach Łomnica przewidywane oficjalne otwarcie 14.12 https://www.vt.sk/pl/atrakcje/wydarzenia/ski-exclusive-opening jest też info o możliwości odpalenia kolejek od 7.12 Pleso śnieżą dół, ale górę Soliska też. 2 - 6 nieczynne, planują coś uruchomić w weekend, brak daty oficjalnego otwarcia. Pozdrawiam mirekn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 4 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 LYŽOVAČKA na Štrbskom Plese už tento piatok 6.12.2019 🤩Od piatku 6.12. budú pre lyžiarov ⛷ na Štrbskom Plese dostupné zjazdovky Interski, Turistická a Juniorská. V prevádzke bude lanovka Mostíky, vleky Interski a Junior 🤗 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 4 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 W dniu 27.11.2019 o 19:09, Mitek napisał: Dlatego nie ma taryfy ulgowej: Góry dla wybranych! Przyroda dla wybranych! Pozdrowienia Niedawno byłem na wyprawie (w tym trekkingu) w Australii (m.in. na Tasmanii). Serdecznie polecam wszystkim miłośnikom braku ludzi i braku śmieci. O dziwo mają tam góry, a nawet śnieg się znajdzie jeżeli pojedzie się tam w odpowiednim momencie. W każdym razie mogłem podpatrzeć jak radzą sobie z wieloma problemami, z którymi zmagamy się w Tatrach. Bazując na tym co tam zobaczyłem proponowałbym: - Wprowadzenie drakońskich kar za śmiecenie i skuteczne ich egzekwowanie. Na terenie parków narodowych w AU śmietników nie ma, ale jakimś cudem turyści są w stanie zwlec na dół to co przynieśli. Nie skłamię jeżeli napiszę, że przez cały wyjazd widziałem ze szlaku jedynie 1 papierek od batonika, który prawdopodobnie komuś przypadkowo wypadł. - Płatny TOPR - obecnie wiele Januszy idzie w góry z przekonaniem, że w razie czego zadzwonią po TOPR jak po taksówkę. - Likwidacja parkingów samochodowych bezpośrednio przy starcie szlaków - dojazd jedynie komunikacją zapewnioną przez TPN - odstraszy to część ludzi + pozwoli lepiej kontrolować liczbę osób wchodzących do parku - Limit wejść dziennych na teren parku (w porozumieniu z TANAP) - oczywiście nie będzie to w 100% szczelne, ale wykluczy tych, którym nie będzie chciało się kombinować. Do tego egzekwowanie kar za przebywanie na terenie parku bez biletu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 4 Grudzień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 Pleso w piątek Pozdrawiam mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 20 Grudzień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2019 Spalena działa Pozdrawiam mirekn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alcest Napisano 30 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2019 ktoś był ostatnio w Kubińskiej Holi? Jak warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 30 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2019 A ja ostatnie pare dni spędziłem w miejscu, gdzie mimo okresu jaki mamy kolejek do wyciągu praktycznie nie było - Vide zdjęcia - a stok poza dwoma lub trzema trenującymi tam klubami był przeważnie pusty. Miejsce to nazywa sie Brezovica i jest zaraz koło Trstenej. Oferuje ono ok. 600-700 metrowy talerzyk oraz jedna trasę niejako główna - góra płaska, ale dol całkiem stromy - z wariantem niebieskim przez las. Pewnie specjalnie bym tu nie jechał gdyby nie treningi córki, ale lepsza jazda na okrągło na 700 metrowej trasie niz stanie po 20 min i dłużej do trasy trochę dluzszej i niekoniecznie tak ambitnej. Sniegu nie brakowało, choć chyba maja problem z woda, bo maja 4-5 bardzo wydajnych armat TF10, a mimo mrozu na poziomie -12C dzisiejszej nocy, to jakoś im to śnieżenie słabo szło. Nawet nie jechali na wszystkie armatki, które mieli, wiec to raczej sygnalizuje, ze pewnie czegoś - najpewniej wody, a moze prądu -brakowało. Splismy w hotelu zlokalizowanym przy stoku. Pokoje fajne i czyste, choć oczywiście Hilton to nie jest, ale 2 km od stoku, właściciel ośrodka ma fajny podobno hotel Oravsky Haj z jacuzzi na zewnątrz i spora stadnina koni z ujeżdżania. Nie byłem, ale Ci którzy byli, mówili ze bardzo fajnie. Obsługa na stoku i w hotelu przy stoku bardzo sympatyczna i z tych generalnie starających sie o gościa. Tu pare impresji - z góry fajne widoki na okolicę: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 2 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2020 Mam spory sentyment do tego ośrodka. Moje i dwóch córek pierwsze kroki. Ja jeszcze na starym Kohutiku. Wszystko do jazdy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 3 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2020 Rohacze 31.12.2019 Chopok 01.01.2020 Tatrzańska Łomnica 02.01.2020 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelel Napisano 5 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2020 Witam, Chciałbym się zapytać o stok ... MEANDER THERMAL & SKI RESORT - wiem , że jest to mały ośrodek i pytanie czy warto jechać na jeden dzień narciarski dla jednego wyciągu i kilku tras??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 5 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2020 (edytowane) 47 minut temu, pawelel napisał: czy warto jechać na jeden dzień narciarski dla jednego wyciągu i kilku tras Warto, tu poczytaj Edytowane 5 Styczeń 2020 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
francuz Napisano 12 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2020 Kubińska Hola dziś - 12.01.2020. Czynne niemalże wszystkie trasy (pewnie te, gdzie mają możliwość sztucznego naśnieżania). Maksymalnie 2-3 minuty czekania do krzesełek, do talerzyków na bieżąco... Śniegu nie ma za wiele, klika następnych dni na plusie może spowodować problem... Już na wejściu w kilku miejscach przetarcia, ale generalnie bardzo to nie przeszkadzało... Widoki jak to przy pięknej pogodzie fantastyczne... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawpol Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Hej, czy ktoś z forumowiczów był ostatnio na Słowacji w Bachledovej Dolinie i mógłby się podzielić informacjami jak wygląda sytuacja? Zrezygnowaliśmy z wyjazdu do Włoch i żeby nie stracić całkowicie urlopu chcemy się wybrać na kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 26 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 (edytowane) 14 minut temu, dawpol napisał: jak wygląda sytuacja? Tam akurat nie byłem ale na stronie masz obraz z 6 kamer (ze wszystkich stron). Kamery Bachledova Bachledova to popularny ośrodek a od 2 marca ferie ma Presov. Banskobystrický, Trenčiansky, Žilinský 24. 2. 2020 - 28. 2. 2020 Prešovský, Košický 2. 3. 2020 - 6. 3. 2020 Pozdrawiam mirekn Edytowane 26 Luty 2020 przez mirekn link kamery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Godzinę temu, dawpol napisał: Hej, czy ktoś z forumowiczów był ostatnio na Słowacji w Bachledovej Dolinie i mógłby się podzielić informacjami jak wygląda sytuacja? Podpinam się i mam tez pytanie jakie są w Bachledovej trasy ( poziom trudności) bo nie wiem czy jest tam sens jechać (np. w porównaniu do Jurgowa). Był ktoś ostatnio w Malino Brdo lub Kubinskiej Holi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 16 minutes ago, mifilim said: jakie są w Bachledovej trasy ( poziom trudności) Głównie czerwone i niebieskie o średnim nachyleniu. Jest bodajże jedna czarno-czerwona, ale o nachyleniu alpejskich czerwonych. Czarna ścianka w Jurgowie jest bardziej stroma niż najbardziej stromy zjazd w Bachledovej, więc jak tam nie masz kłopotów to w Bachledovej jest łatwiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 26 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 12 minut temu, mifilim napisał: jakie są w Bachledovej trasy Znam Bachledovą bardzo dobrze ;). To ośrodek, który łączy w sobie trzy lokalizacje, możesz zjechać do Bachledovej Doliny tj. tam gdzie wjedziesz od strony Zdiaru. Trasa szeroka niebieska podają 250 m przewyższenia na 1800 m długości, obsługiwana gondolą. Szeroko rodzinnie. Dalej z góry masz możliwość zjechania czerwoną trasą/trasami w stronę geograficznie Małej Frankovej, trasy tak z 1200/1400 m przewyższenia z 250 m, bez zakrętów, szeroko, wjazd orczykiem (podwójnym, nisko zawieszony nie szarpie), no i zostaje zjazd w stronę Jezierska dwie fajne trasy Slalomak i Majsterska długości około 900/1000 metrów ale przewyższenia już z 300. Obsługuje Jeziersko sedlaczka 4-ka. Sezon planują do 22.03, stoki trawiaste, podkład jest, dają radę. Tu wszelakie info: https://bachledka.sk/pl/zima/jazda-na-nartach/szlaki-narciarskie-oraz-wyciagi Pozdrawiam mirekn 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 (edytowane) Dawno nie byłem, patrze na tą mapę i brakuje mi dwóch wyciagów. Jednego od dolnej stacji w Bachledovej, który swego czasu odłączył się od wspólnego karnetu. Drugi to talerzyk (orczyk? nie pamietam) w stronęczarnej 6 od strony Jezerska. One jeszcze istnieją? I jedno info, Jezersko jest od zacienionej strony. Za starych czasów najczęściej wyłączali ośrodek z powodu braku ludzi, bo warunki na Jezersku były i w kwietniu. Edytowane 26 Luty 2020 przez mysiauek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 26 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 (edytowane) 26 minut temu, mysiauek napisał: Jednego od dolnej stacji w Bachledovej, To Deny ten najdłuższy, po prawej od dołu to pseudo "wyrwidupa" http://www.penziondeny.com/indexnovy.php?co=5&lang=pl . Ten od Jezierska to mówisz o tym krótkim na dole od strony Slalomaka ? Pozdrawiam mirekn Edytowane 26 Luty 2020 przez mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi