marboru Napisano 21 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2019 Dzisiaj razem z Paulą wybraliśmy się na Bike Expo Kielce 2019 Poniżej kilka zdjęć i fotorelacja. Generalnie, to jeśli chodzi o czołowych producentów, to w tym roku było dość kiepsko Brak Speca, Treka i innych czołowych marek. Sporo za to różnego rodzaju komponentów rowerowych oraz innych dziwactw, czy ciekawostek. Coś co nam osobiście się najbardziej spodobało, to stoisko polskiego producenta Rondo. Świetne gravele...ale również wpadająca w oko szosa aero… Paula się zakochała w kolorze i kształcie tego roweru 😮 Było coś dla wyprawowców... Szosa od LaPierre... Coś dla @johnny_narciarz tłuścioch elektryczny? Piękna Merida: Mnie osobiście oczarował poniższy Look: W czerwonym kolorze aż tak nie zachwycił... Byli też "nasi" z Radomia No i wielkie WOW! 😮 Ktoś by chciał takiego "potwora"? Czyżby nowy rower Pauli w przyszłości? Malinowy Focus bardzo przypadł nam do gustu Na koniec spotkanie z rowerową blogerką, znaną mi od tego sezonu Moniką "Cycki na rowerze" Podsumowując - trochę słabo... Mało rowerów. Przeważali azjatyccy wystawcy, różnego rodzaju rowery miejskie oraz wszelakiej maści elektryki - rowerowe zboczenie jak dla nas. Gravelów masa, a na ulicach ich jakby na lekarstwo. Coś mi się wydaje, że to ślepa uliczka rowerowego świata (osobiste przemyślenia). Fajne stoisko Rudego, POCa, Giro i 100% ale generalnie w tym roku targi rozczarowały. Pozdrawiam marboru i Paula 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2019 (edytowane) W tym sezonie pokazano wiele nowości z grupą GRX, na stoisku Merida były nowe, mocniejsze gravele na 650C, których nie widać na ulicach, bo jeżdżą w dziczy , świat gravel bike rozwija się bardzo dynamicznie, zawodowi kolarze rownież „po robocie” dla przyjemności śmigają na gravelach po lasach, szutrach i innych ciekawych miejscach, do których nie można dotrzeć na szosie nawet enduro, wlasnie zakończył się kolejny już kultowy gravel race w Oklahomie . Rondo w środowisku gravelowym jest dość popularny, jednak prym wiedzie Marian czyt. Marin . Edytowane 21 Wrzesień 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 17 godzin temu, marboru napisał: Coś dla @johnny_narciarz tłuścioch elektryczny? No raczej nie dla mnie, bo elektryk... Moi koledzy teamowi też byli i wypatrzyli perełki, ale o tym później. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 8 godzin temu, johnny_narciarz napisał: No raczej nie dla mnie, bo elektryk... Moi koledzy teamowi też byli i wypatrzyli perełki, ale o tym później. Electric madness Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 Jeśli chodzi o nowości to pojawił się GRAVEL FULL 🙂 Amorek z przodu, amorek z tyłu. 40-50 skoku, waga: 10-11kg, cena na razie nie zdradzana. Na foto wygląda mi też że jest magiczna sztyca. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 7 minut temu, MarioJ napisał: Jeśli chodzi o nowości to pojawił się GRAVEL FULL 🙂 Amorek z przodu, amorek z tyłu. 40-50 skoku, waga: 10-11kg, cena na razie nie zdradzana. Na foto wygląda mi też że jest magiczna sztyca. Lauf ma amortyzację do graveli w nieco innej, dość innowacyjnej formie, to chętnie bym przetestował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 22 Wrzesień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 35 minut temu, MarioJ napisał: GRAVEL FULL 🙂 😁😁😁 No i historia zatacza koło 😁😁😁 To przecież MTB, tyle, że z barankiem i pewnie napędem szosowym. Niezłe jaja 😂😂😂 Ciekawe, co po fatach, gravelach i elektrykach wymyślą "Spece" od marketingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 Godzinę temu, marboru napisał: To przecież MTB, tyle, że z barankiem i pewnie napędem szosowym. Niezłe jaja 😂😂😂 Ciekawe, co po fatach, gravelach i elektrykach wymyślą "Spece" od marketingu? Też mnie to zastanawia. Jest przecież szosa, a jak ktoś chce się sponiewierać na szutrze, wtedy jest przełaj. A jak ktoś już chce wynudzić się po kamieniach (z niewyjaśnionych przyczyn ), wtedy są MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 Skok amorków jest mały, więc wypasione MTB to na pewno nie będzie. Autorom raczej chodzi o bardziej komfortowego gravela. Przeznaczenie to szutry z niewielkimi dziurami, lasy, wszelkie dirty roads. I asfalt bo amorki blokowane manetką. Dla mnie to jest ciekawe, bo to spelnia moje potrzeby drugiego roweru. Kwestia jak będzie z ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 Godzinę temu, marboru napisał: To przecież MTB, tyle, że z barankiem i pewnie napędem szosowym Niby mniejszy skok amora, napęd bardziej szosowy, ale w sumie to Full XC. Trochę to przekombinowane.... Może mieć większy sens dla osób, które dotychczas jeździły wyłącznie na szosie, ewentualnie Gravelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 22 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2019 Jak dla mnie elektryk w gorach czy dla przyjemnosci to przeciwienstwo ekologi. Co innego gdy uzywamy go zamiast auta aby dojechac do pracy , lub ze wzgledow zdrowotnych czy wieku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 Rozwiazanie full w środowisku gravelowym się nie przyjęło, o wiele lepsze recenzje zebrało rozwiazanie Laufa, jednak marketingowcy zapominają przede wszystkim, że gravel to stan umysłu, a nie kolejne dziwactwa seryjne, gravela się składa ...., samemu pod własne potrzeby, wielu używa do tego bardzo starych ram i taki gravel jest bardziej gravelem niż najdroższy top model fabryczny, po prostu gravel pochodzi z montowni garażowych i niech tak pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 (edytowane) 16 godzin temu, marboru napisał: 😁😁😁 No i historia zatacza koło 😁😁😁 To przecież MTB, tyle, że z barankiem i pewnie napędem szosowym. Niezłe jaja 😂😂😂 Ciekawe, co po fatach, gravelach i elektrykach wymyślą "Spece" od marketingu? Jeśli amortyzacja w gravelu to raczej w takiej formie proponowanej przez Lauf, a wracając do tematu hitów i nowości, to w środowisku gravelmaniaków, za największy hit tego sezonu uznaje się wymyślony w garażu system obniżania mocowania ... bidonów, pomysł tak fantastyczny, że już dwie firmy podłapały i zaczęły podobne rozwiązanie produkować seryjnie. O co w tym chodzi? Montując sakwę pod ramę w gravelu, nie bardzo jest jak wygodnie zamontować bidon na podsiodłówce bo brakuje miejsca i w czasie jazdy sięganie po ten zapasowy bidon jest niewygodne, śruby nie pozwalają na obniżenie, więc kolega z grupy Gravel Bike Poland wykombinował w domu, że sam sobie zrobi takie fajne adapterki, które pozwalają obniżyć koszyk na bidon, w praktyce seryjnie bidon wygląda jak u mnie na zdjęciu i aż dziwi fakt, że producenci nie zwrócili na ten mankament wcześniej uwagi. Edytowane 23 Wrzesień 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 Na zdjęciach nie za bardzo widzę, chodzi Ci o coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 26 minut temu, cyniczny napisał: Na zdjęciach nie za bardzo widzę, chodzi Ci o coś takiego? to jest wersja już produkcyjna, wymyślona przez gravelmaniaka daje możliwość dowolnego ustawienia wysokości, te ze zdjęcia mają tylko dwie opcje do wyboru bez możliwości wyregulowania potrzebnej wysokości koszyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 10 minut temu, Sariensis napisał: to jest wersja już produkcyjna, wymyślona przez gravelmaniaka daje możliwość dowolnego ustawienia wysokości, te ze zdjęcia mają tylko dwie opcje do wyboru bez możliwości wyregulowania potrzebnej wysokości koszyka. Dokładnie - ta wersja ze zdjęcia jakoś do mnie nie przemawiania. Nawet jeśli teraz pasuje, to po zmianie sakwy nagle może się okazać, że jest za nisko/wysoko. A masz gdzieś fotkę samego mocowania od gravelmaniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 2 minuty temu, cyniczny napisał: Dokładnie - ta wersja ze zdjęcia jakoś do mnie nie przemawiania. Nawet jeśli teraz pasuje, to po zmianie sakwy nagle może się okazać, że jest za nisko/wysoko. A masz gdzieś fotkę samego mocowania od gravelmaniaków. jak znajdę na grupie to tutaj wstawię, dwa aluminiowe płaskowniki z otworami do regulacji wysokości na rurze, na drugim można np. umieścić dwie nakrętki, albo nagwintować drugi płaskownik. Gravelomaniacy lubię taką dłubaninę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 adaptery regulowane dla @cyniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2019 Najprawdziwszy z prawdziwych graveli , nie straszne mu marketingowców sztuczki żałosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi