Hextor Napisano 1 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2020 Ciekawa ta stronka. W Białce pokazuje deszcz, a w Bukowinie śnieg. Nie widziałem, że pomiędzy Kaniówka a Rusińskim jest jakaś niewidzialna bariera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 1 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2020 3 hours ago, Hextor said: Ciekawa ta stronka. W Białce pokazuje deszcz, a w Bukowinie śnieg. Nie widziałem, że pomiędzy Kaniówka a Rusińskim jest jakaś niewidzialna bariera Wczoraj cos podobnego zaszlo: w Jurgowie cieplo i miekko, a w Bialce mrozno i betonowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 1 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2020 Takie "dziwactwa" są na porządku dziennym. Nieraz zdarzało mi się się w "realu" jeździć wyciągiem. Pokonującym 300 m różnicy poziomów. Na dolnej stacji lało, w środku zaczynało sypać. A u góry piękna zima. Między Białką(na dole) a Bukowiną(gdzieś wyżej) jest różnica taka, jak na moim wyciągu. Sa też inne ciekawostki. Jak napływa chłodniejsze powietrze, to zawsze górą. Niżej jest dłużej cieplej od zalegającego. Odwrotnie przy inwersji. W dolinach zalega zimne po nocnych wypromieniowaniach. Warto dokładnie śledzić prognozy w danym rejonie narciarskim. Przy takich zmianach, jak obecnie. Wystarczy patrzeć kiedy pojawią się nieco większe spadki nocne. I jechać na narty po takim spadku. Śnieg przemarznie głebiej i będzie twardszy pod spodem. Ciepła noc, to śnieg, nawet głębiej jest miękki. Ogromne różnice są w Szczyrku między Skrzycznym i dołem. Do Jaworzyny, patrząc z góry, długo jest zima. Szczególnie, że stok jest północny. Na Fisie piękna jazda, a u dołu kwiatki. Barierami są jedynie góry. One stanowią przeszkodę dla ruchów mas powietrza. Zagronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 3 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2020 No to sprawdziłem. Wszędzie pokazywało deszcz, albo czasem śnieg z deszczem. Tymczasem były chmury z małymi przejasnieniami i bez deszczu (może parę kropel spadło koło 13). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 22 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2020 W Krakowie pada śnieg. Nie było go przez całą zimę, to spadł na wiosnę. W dodatku w momencie kiedy nie można wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 31 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2020 Pogoda na jutro: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 1 Kwiecień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2020 7 godzin temu, Ziemowit napisał: Pogoda na jutro Dobrą pogodę Mann zapowiadał zawsze w piątki w porannej audycji. Podawał temperaturę dla wybranych lokalizacji na świecie (często skrajnych, bardzo rozrzuconych), gdzie nazwy tych lokalizacji były zawsze wg jakiegoś klucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 (edytowane) No w końcu jakaś zima! Cytat Na Górnym Śląsku może spaść nawet kilkanaście centymetrów śniegu. https://wiadomosci.wp.pl/pogoda-atak-zimy-w-maju-na-trzech-zimnych-ogrodnikow-przewidywany-jest-snieg-6507589930899073a GFS pokazuje, że nawet na nizinach sypnie kilka centymetrów, w wielu miejscach zapewne będzie to pierwszy śnieg tego sezonu! Edytowane 6 Maj 2020 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 (edytowane) Cześć Weź mnie chłopie nie denerwuj. 14.05 koło 8.00 wsiadam do kajaka na Kamionce (okolice Suwałk). Pozdrowienia Edytowane 6 Maj 2020 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 A w połowie grudnia będzie znowu pod +20 st... 😡 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 Cytat Weź mnie chłopie nie denerwuj. 14.05 koło 8.00 wsiadam do kajaka na Kamionce (okolice Suwałk). Morsowanie, bardzo zdrowe hobby 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Weź mnie chłopie nie denerwuj. 14.05 koło 8.00 wsiadam do kajaka na Kamionce (okolice Suwałk). Pozdrowienia Śnieg ma padać 11 i 12 Maja. Do 14-tego zapewne już wszystko stopnieje, ale trochę zimno jeszcze będzie. W Suwałkach w nocy delikatny mrozik -1, a w dzień do max 11 na plusie. A z resztą to prognoza na za tydzień, jeszcze się może trochę w niej zmienić, oby na plus! Edytowane 6 Maj 2020 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2020 Cześć Żartuję. Bywało gorzej. Dzięki serdeczne Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 1 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2020 Mam pytanie do naszych speców pod pogody. W zimie pokazywaliście ładne mapki jak to grudzień, styczeń i luty były dużo cieplejsze niż średnia z wielu lat. Teraz jestem przekonany że kwiecień i maj były dla odmiany dużo zimniejsze niż średnia. Najzimniejsze odkąd pamiętam. Zawsze w kwietniu i maju było parę dni upałów po 30 stopni, zazwyczaj można było się już w maju kąpać w jeziorze, a po ogrodnikach już całkiem ciepło było. A teraz tylko zimnica i deszcz. Jak to wygląda w statystykach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Author Napisano 8 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2020 @Hextor kwiecień była petarda z pogodą za to maj to katastrofa. Nawet buczynę karpacką wymroziło gdzie maj najzimniejszy od 40 lat. To co jest obecnie to też jakiś żart gdzie jeszcze w kwietniu płakali, że Wisła wyschnie. Ja już nie daję wiary żadnym prognozom. Dla mnie ten rok to jakaś katastrofa. Wcześniejsze 3 lata akurat jak brałem urlopy to zaczynało padać. W tym roku piękny, suchy kwiecień to zabronili się poruszać. Maj katastrofa a jak na razie czerwiec nie lepszy. Jak tak dalej będzie to zapomnijcie o ładnej pogodzie na południu kraju. To będzie moja sprawka i pech no chyba, że wrócę do roboty i jak po złości będzie ładnie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 8 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2020 He he, nie łam się. 2 albo 3 lata temu było takie ciepłe upalne lato, pogoda w Polsce dobra praktycznie przez cały czas, z małym wyjątkiem. Akurat jak moi rodzice wzięli tydzień urlopu i pojechali z moim synem do Szczawnicy to był jedyny tydzień kiedy cały czas padał deszcz. I to z taką intensywnością, że rzeki wylały i nawet most zerwało więc mieli problem z powrotem. Dobrze, że hotel był przyzwoity z salą zabaw, ale i tak ciężko im było siedzieć cały czas w budynku z 2/3 latkiem. Btw skąd info że maj najzimniejszy od 40 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 8 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Author napisał: @Hextor kwiecień była petarda z pogodą za to maj to katastrofa. Nawet buczynę karpacką wymroziło gdzie maj najzimniejszy od 40 lat. To co jest obecnie to też jakiś żart gdzie jeszcze w kwietniu płakali, że Wisła wyschnie. Ja już nie daję wiary żadnym prognozom. Dla mnie ten rok to jakaś katastrofa. Wcześniejsze 3 lata akurat jak brałem urlopy to zaczynało padać. W tym roku piękny, suchy kwiecień to zabronili się poruszać. Maj katastrofa a jak na razie czerwiec nie lepszy. Jak tak dalej będzie to zapomnijcie o ładnej pogodzie na południu kraju. To będzie moja sprawka i pech no chyba, że wrócę do roboty i jak po złości będzie ładnie. Nie pocieszę Cię. NOAA zapowiada bardzo deszczowy Czerwiec. Potwierdzają to prognozy GFS, od Środy deszczowe fronty mają przechodzić codziennie przez kolejne 10 dni. Za to temperatury mają być w normie. Edytowane 8 Czerwiec 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi