Ziemowit Napisano 29 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2020 (edytowane) 30 minut temu, Zibi28 napisał: Generalnie aż tak ciepło nie będzie. Ale, będzie trochę halnego. Mam wielką nadzieję, że tak ciepło nie będzie. Już rozmyślam nad kolejnym małym kilkudniowym wyjazdem, więc pogoda mnie interesuje i na razie jeszcze nie wiem kiedy jechać. Wg. pogodynki temperatura maksymalna, czyli popołudniowa dla Szczyrku (który interesuje wszystkich najbardziej z tego co widzę) ma oscylować przez te cieplejsze dni od 7°C do 10°C. Dla gradientu wilgotnoadiabatycznego temp. wraz z wysokością spada o 0.6°C na 100m czyli mamy 10°C - ((1200m n.p.m. - 500m n.p.m)/100)*0.6°C = + 5.8°C na szczycie Skrzycznego. Dla suchoadiabatycznego mamy 10°C - ((1200m n.p.m. - 500m n.p.m)/100)*1.0°C = + 3.0°C. Poczekamy, zobaczymy. Edytowane 29 Styczeń 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 29 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2020 Do tego trzeba jeszcze doliczyć trochę większą siłę wiatru niż mówią prognozy. Co oczywiście nie pomoże w zachowaniu śniegu na trasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 30 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2020 Aby halny zaistniał to musi być równowaga stała. Zazwyczaj takie cechy są w ciepłym powietrzu. A w napływającym powietrzu jest trochę ciepłego, ale są też wbudowane fronty z prognozowaną chwiejnością. Kierunek wiatru też się mocno zmienia, jak będzie wiało bardziej z północy to w górach wysypie się śnieg a jak bardziej od południa to zamiast śniegu zrobi się cieplej i śnieg ulegnie destrukcji. Wiem że trochę namieszałem:;) Ale najbliższe dni takie będą. A z konkretów to sobota będzie tym najcieplejszym i z największą szansą na halnego, również ze względu na kierunek wiatru. W niedzielę chłodniej a w poniedziałek może być kolejny dzień z halnym(50%). Za to we wtorek i środę spłynie do nas trochę zimna. Sytuacja jest dość dynamiczna, tak to już jest przy adwekcji zachodniej. Ale za to jest bardzo ciekawie. Niekoniecznie z korzyścią dla nart. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 (edytowane) Wygląda na to, że prognozy bergfex o bardzo wysoko położonej granicy opadów śniegu się sprawdziły. Na zbójeckiej kopie na 1200m pada deszcz. W prognozach od Wtorku widać małe ochłodzenie i opady śniegu od 600m n.p.m. i trzymajmy za nie kciuki. Edytowane 31 Styczeń 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 Lepsza pogoda narciarska w prognozie już od poniedziałku. https://www.wetteronline.de/?gid=11787&lat=49.68&locationname=Skrzyczne&lon=19.03&pcid=pc_city_weather&pid=p_city_weather&stateid=PL&statename=Polen Powinno powyżej 500m.n.p.m. sporo spaść śniegu przez kilka dni ,a od czwartku na COS od Jaworzyny (może Dolin) po szczyt Skrzycznego warunki powinny być dobre. Wstępnie , w planie mam wyjazd w czwartek 06.02. Oczywiście na COS .No bo gdzie😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 (edytowane) Dziwne, aplikacja ma inną pogodę niż stronna internetowa, a może ja źle patrzę 🤔 Edytowane 1 Luty 2020 przez waldek~ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 (edytowane) 41 minut temu, waldek~ napisał: Dziwne, aplikacja ma inną pogodę niż strona internetowa, a może ja źle patrzę 🤔 Też mnie to dziwi. Pozwoliłem sobie sprawdzić temat i widzę, że temperatury z aplikacji na Twoim telefonie idealnie pokrywają się z prognozą dla Szczyrku na tej samej stronie: https://www.wetteronline.de/wettertrend/szczyrk. Zrzut ekranu poniżej. To co mi przychodzi na myśl jako pierwsze to jest to, że apka na telefonie nie uwzględnia wysokości szczytu Skrzyczne. Tak czy siak prognoza na dalsze dni wygląda bardzo nieciekawie, ale to jest jak wiemy mało sprawdzalna długoterminowa prognoza. We Wtorek, Środę i Czwartek sypnie śniegiem w polskich górach. Potem... no cóż. Zobaczymy jak to się rozwinie. Edytowane 1 Luty 2020 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 (edytowane) Anomalia temperatur wg. NOAA na Luty zapowiadana jest taka, że zaczyna brakować skali. Na świecie 1°C powyżej normy, w Polsce miejscami ponad 4°C powyżej normy. Ja wstępnie mam w planach 2 dni nartowania od Czwartku w Kotlinie Kłodzkiej bo mam blisko i mam też nadzieję, że warunki w te dni dopiszą. Edytowane 1 Luty 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 37 minut temu, Ziemowit napisał: Też mnie to dziwi. Pozwoliłem sobie sprawdzić temat i widzę, że temperatury z aplikacji na Twoim telefonie idealnie pokrywają się z prognozą dla Szczyrku na tej samej stronie: https://www.wetteronline.de/wettertrend/szczyrk. Faktycznie, mam też Szczyrk w tej aplikacji i pogoda jest identyczna. Musi być jakiś błąd bo kiedyś pokazywało dobrze. W Polsce i tak macie fajnie bo w Szczyrku i innych miejscowych można jeździć. U mnie dzisiaj leje i nawet sztuczny śnieg został wyniszczony. W tym sezonie byłem tylko raz na nartach a prognozy - lepiej nie patrzeć. W tym roku nigdzie się nie wybieramy i myślałem że chociaż u nas trochę pojeździmy, narazie nie wygląda to optymistyczne. Tak wygląda pogoda dla ośrodka na 950m 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 Jak zerkam na mapę to w sumie do Austrii masz 2 razy mniej kilometrów niż większość rodaków mieszkających w Polsce. Co więcej pasmo Rhön to całkiem ładne niewysokie górki - patrząc po zdjęciach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 Górki bardzo ładne, ale co z tego jak śniegu brak. Gdy jest to naprawdę można super pojeździć. Już straciłem nadzieje w tym roku. Ta zima jest wyjątkowo ciepła, w drugim aucie jeszcze nie zmieniłem opon na zimówki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 Godzinę temu, Ziemowit napisał: We Wtorek, Środę i Czwartek W czwartek (06.02) i chyba piątek oraz sobotę na COS od Jaworzyny (może od Dolin) do szczytu powinno być dobrze . Prognoza na dalsze dni jest mało sprawdzalna . Dwa miesiące tej zimy mają anomalie w Beskidzie śląskim +3 do +4 stopni C. ( w stosunku do średniej wielolecia 1981-2010) Takie zimy ,gdy sprawdzą się modele dotyczące AGW będą standardem za 100, może już 80 lat. Do tego czasu zimy mroźniejsze i bardziej śnieżne nie będą taką rzadkością. Mnie interesuje najbliższe 3-6 lat (licząc obecny sezon narciarski) i tym bardziej wkurza mnie te 13 stopni na plusie za oknem zamiast 0 lub -1 w dniu 01.02 .2020 r. Wtedy na Skrzycznem około -5 do -7 by było, a dzisiaj nawet tam 2-3 stopnie na plusie. Można by pojechać nawet na Skolnity czy Czantorię. Tak COS pozostał. Dobre i to. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 @janek57 pojedź na rower, to nerwy rozładujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 54 minuty temu, Sariensis napisał: pojedź na rower, to nerwy rozładujesz Dzisiaj spacer po lesie ,około 8km. ,,Czuć'' wiosnę ,chociaż zimy nie było. W grudniu na rowerze jeździłem. Teraz maja być narty! Do końca lutego ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 6 godzin temu, janek57 napisał: W czwartek (06.02) i chyba piątek oraz sobotę na COS od Jaworzyny (może od Dolin) do szczytu powinno być dobrze . Jasiu, od wtorku powinno być ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 4 godziny temu, janek57 napisał: Dzisiaj spacer po lesie ,około 8km. ,,Czuć'' wiosnę ,chociaż zimy nie było. W grudniu na rowerze jeździłem. Teraz maja być narty! Do końca lutego ! Pamiętam czasy, jak do pracy jeździłem na rowerze, nawet przy minus 25. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 (edytowane) Ja już chyba spisuje tę zimę całkiem na straty. Jest już luty, a śniegu nie było nawet przez jeden dzień. Do tego prognozy nie zapowiadają mrozu. Foch. Od marca już będę trzymał kciuki żeby było +20 i żeby się na rowerze miło jeździło. Edytowane 2 Luty 2020 przez Hextor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 Nowa prognoza na 16 dni: Widać tylko kilkudniowe ochłodzenie czyli szanse na naśnieżanie, potem znowu ciepło. ... co za zima jeszcze takiej nie bylo: Co do sprawdzalnosci tych prognoz to sprawdza się raczej generalna tendencja bo dokładność co do dnia jest nie duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 23 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2020 (edytowane) Dzisiaj w nocy dość silna wichura, także ostrożnie. Mapa https://mapy.meteo.pl/ Edytowane 23 Luty 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 23 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2020 Wcziraj Kasprowy. Warunki na trasach typowi alpejskie. Bardzo dobre. Fot z tras nie ma 😜 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 23 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2020 Jak tam prognoza na pierwszy tydzień marca na Podhalu? Szykuje się jakiś śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2020 Kiedyś to były zimy, nie to co teraz, zdjęcie z 1989 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 23 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2020 (edytowane) Nic w tym zaskakującego. Zima 1989/90 jeszcze przez tydzień będzie najcieplejsza w historii pomiarów w Polsce. Przez tydzień, bo obecna z pewnością ją przebije. Pewnie podobnie było w Niemczech. Rok wcześniej (88/89), też było bardzo ciepło. Właśnie znalazłem coś aktualnego w temacie: https://blog.meteomodel.pl/prognoza-anomalii-zimowej/ Edytowane 23 Luty 2020 przez tresor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 28 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2020 Jaka będzie pogoda na 1 tydzień Marca na Podhalu? Cześć stron podaje snieg, a część deszcz. Mam jechać na ferie, wiec dla mnie najlepszy był by śnieg, albo brak opadów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 28 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2020 11 minutes ago, Hextor said: Jaka będzie pogoda na 1 tydzień Marca na Podhalu? Cześć stron podaje snieg, a część deszcz. Mam jechać na ferie, wiec dla mnie najlepszy był by śnieg, albo brak opadów... https://www.yr.no/place/Poland/Lesser_Poland/Białka_Tatrzańska/long.html czasem słońce, czasem deszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi