Zibi28 Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 28 minut temu, shuger napisał: Nie wesoło... a ferie się zbliżają... Mam nadzieję że się nie sprawdzi : Nie, nie sprawdzi się, w górach będzie dużo chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 6 minut temu, fredek321 napisał: Może nie będzie tak źle. Zwraca uwagę bardzo duża rozbieżność między modelami https://www.windy.com/multimodel/49.685/19.030?49.278,19.030,8,m:e1XagGR Pytanie, co shuger miał na myśli, bo przedstawienie obrazka bez kontekstu jakiego to miejsca dotyczy jest po prostu słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 16 minut temu, Zibi28 napisał: Pytanie, co shuger miał na myśli, bo przedstawienie obrazka bez kontekstu jakiego to miejsca dotyczy jest po prostu słabe. Nie wiem czy słabe. To prognoza 16 dniowa TVN dla całej Polski i raczej jedynie pokazuje trend który wygląda dość wiosennie niestety. Ale też trzeba brać pod uwagę ze tak jak pisze Fredek modele są różne i miejmy nadzieję że się po prostu nie sprawdzi a przy okazji zobaczymy jaka jest sprawdzalnosc tej prognozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 6 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 40 minut temu, Zibi28 napisał: Nie, nie sprawdzi się, w górach będzie dużo chłodniej. Góry to tylko mikry fragment Polski - więc niestety dla 95% obszaru kraju, i ogromnej większości jego mieszkańców, sprawdzi się ta ogólna prognoza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 16 minut temu, shuger napisał: Nie wiem czy słabe. To prognoza 16 dniowa TVN dla całej Polski i raczej jedynie pokazuje trend który wygląda dość wiosennie niestety. Ale też trzeba brać pod uwagę ze tak jak pisze Fredek modele są różne i miejmy nadzieję że się po prostu nie sprawdzi a przy okazji zobaczymy jaka jest sprawdzalnosc tej prognozy. Jakbyś dopisał że to jest pogoda dla całej Polski, to ok. Różnica temperatury w dwóch przeciwległych końcach Polski może dochodzić i do 20 stopni, więc jej sprawdzalność będzie zapewne bardzo duża:;) Ale dla portalu z nartami w nazwie to jeśli już nie napisałeś jakiej części Kraju dotyczy, to można domyślnie przyjąć że naszych górek. A Twoja prognoza, mimo że dotyczy całej Polski, to z górkami wiele wspólnego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 6 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 Ale zima to nie tylko góry. A właściwie zdecydowanej większości zima w górach nie interesuje. Na nizinach też są ośrodki, na nizinach można pobiegać na biegówkach, na nizinach można iść z dzieckiem na sanki, na nizinach można iść na łyżwy, na nizinach można iść na kulig itp. itd.. Mnie szczerze mówiąc słabo obchodzi pogoda w górach - bo wiem, jeżeli jest dobrze na nizinach, wtedy też jest i dobrze w górach. Teraz na nizinach jest i będzie strasznie słabo niestety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 (edytowane) 9 minut temu, WojtekM napisał: Ale zima to nie tylko góry. A właściwie zdecydowanej większości zima w górach nie interesuje. Na nizinach też są ośrodki, na nizinach można pobiegać na biegówkach, na nizinach można iść z dzieckiem na sanki, na nizinach można iść na łyżwy, na nizinach można iść na kulig itp. itd.. Mnie szczerze mówiąc słabo obchodzi pogoda w górach - bo wiem, jeżeli jest dobrze na nizinach, wtedy też jest i dobrze w górach. Teraz na nizinach jest i będzie strasznie słabo niestety. Zgadzam się. Nasze góry tez nie posiadają jakiegoś extra mikroklimatu. Jeżeli w Krakowie jest powiedzmy +5 to w górach tez jest juz zwykle odwilż a przy halnym pto nawet i +15 potrafi dobic Wciąż czekamy na jakiś 1 prawdziwy atak zimy. Niektóre stacje w górach wciąż są nieczynne... Edytowane 6 Styczeń 2020 przez shuger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 (edytowane) 11 minut temu, shuger napisał: Zgadzam się. Nasze góry tez nie posiadają jakiegoś extra mikroklimatu. Jeżeli w Krakowie jest powiedzmy +5 to w górach tez jest juz zwykle odwilż. Wciąż czekamy na jakiś 1 prawdziwy atak zimy. Niektóre stacje w górach wciąż są nieczynne... W Szczecinie jest w tej chwii 6 stopni na plusie, w Krakowie jest stopień na plusie a w Białce jest -4 i armatki sypią śnieg. Bywa że różnic nie ma, ale bywa że te różnice są bardzo duże. Przy spływie różnych mas powietrza i powiedzmy zjawisk fenowych, to w górach to wygląda zupełnie inaczej. Edytowane 6 Styczeń 2020 przez Zibi28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strzelec Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 O ile ten opisany wyż faktycznie się utrzyma, to w górach będzie bardzo dobra pogoda dla narciarzy. https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2020/01/04/pogoda-na-styczen-czym-zaskoczy-nas-najzimniejszy-miesiac-roku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miru Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 No niestety jeśli sprawdzi się ze strony yr.no to niestety Podhale popłynie w przyszłym tygodniu, a tydzień naprzód raczej się im sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 20 minut temu, Miru napisał: No niestety jeśli sprawdzi się ze strony yr.no to niestety Podhale popłynie w przyszłym tygodniu, a tydzień naprzód raczej się im sprawdza Nie popłynie, będzie cieplej ale nie na tyle. Bywały już w tym roku cieplejsze epizody i Białka dawała radę, więc i tym razem będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 6 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 Niestety dramat w tym roku z zimą. W ubiegłym roku dotyczył ten dramat głównie nizin, ale w tym roku nawet gór. 6 stycznia, a w Beskidach w ośrodkach czynne tylko główne trasy i to z biedą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 14 minut temu, WojtekM napisał: Niestety dramat w tym roku z zimą. W ubiegłym roku dotyczył ten dramat głównie nizin, ale w tym roku nawet gór. 6 stycznia, a w Beskidach w ośrodkach czynne tylko główne trasy i to z biedą. W ubiegłym roku poza dużymi opadami w styczniu, rzeki prowadziły więcej wody. Teraz nawet jak jest mróz to nie bardzo jest czym śnieżyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 6 Styczeń 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 (edytowane) 5 minut temu, fredek321 napisał: W ubiegłym roku poza dużymi opadami w styczniu, rzeki prowadziły więcej wody. Teraz nawet jak jest mróz to nie bardzo jest czym śnieżyć. Na nizinach nawet mrozu nie ma. Lokalne ośrodki mają wodę, tylko nie mają jak jej użyć. O opadzie naturalnym śniegu już nawet nie śnię. Edytowane 6 Styczeń 2020 przez WojtekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 Ja nie wiem co się dzieje w tej Polsce ale chyba nawet zima postanowiła się postawić Jechałem dziś na Słowację - Rajcza, Ujsoły śniegu na lekarstwo. Przejechałem tylko przez granicę i piękna zima !!! Ale o co tu chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 A wkurza mnie już ta zima. Dziś i jutro będzie jeszcze w nocy na minusie, a potem już plusy cała dobę. Kto nie naśnieżany przez te dwie noce, to już się nie otworzy na początek ferii. Trzymam kciuki ze Myslenice i Szklana Górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 (edytowane) 16 minut temu, Hextor napisał: A wkurza mnie już ta zima. Dziś i jutro będzie jeszcze w nocy na minusie, a potem już plusy cała dobę. Kto nie naśnieżany przez te dwie noce, to już się nie otworzy na początek ferii. Trzymam kciuki ze Myslenice i Szklana Górę. Krótko i na temat. Nowe prognozy NOAA mówią, że kto nie ponartuje teraz ten już więcej nie ponartuje... no może nieco przesadam, raczej będzie po prostu miał bardzo mały wybór. Ale oczywiście poczekam i ocenię czy się sprawdzi, jeśli się NIE sprawdzi to nie będę im więcej ufał i wklejał tu tego. Edytowane 6 Styczeń 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 6 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2020 14 minut temu, Hextor napisał: A wkurza mnie już ta zima. Dziś i jutro będzie jeszcze w nocy na minusie, a potem już plusy cała dobę. Kto nie naśnieżany przez te dwie noce, to już się nie otworzy na początek ferii. Trzymam kciuki ze Myslenice i Szklana Górę. Też na to czekam ale czarno widzę. Nawet jak otworzą, to mogą się szybko zamknąć. Szkoda mi szczególnie Myślenic, bo w ostatnim czasie naprawdę zrobiono tam duży postęp jeśli chodzi o przygotowanie tras i podejście do klienta (popołudniowe ratrakowanie jako jedni z nielicznych). A do tego nigdy nie ma tam specjalnego tłoku. Prognozy jednak bezlitosne. Nikt nie przewiduje choćby stycznia w normie. Wszystkie prognozy albo ciepłe albo bardzo ciepłe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 8 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2020 To może w lutym w końcu zima przyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 9 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2020 Od poniedziałku do środy(dotąd mam prognozy) chociaż noce będą w górach na sporym minusie. Chociaż tyle:;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 12 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2020 Z racji ze poprzednia prognoza byla raczej trafiona no to patrzymy dalej. Jak widać jest szansa na lekką poprawę. Temperatury bliższe 0 dają nadzieję na opady śniegu. Chociaż co by nie mówić to wciąż jest to dalekie od oczekiwań a tegoroczny styczeń może okazać się znów najcieplejszym w historii pomiarów. Może chociaż luty nadrobi te straty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 12 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2020 No dobra, ale na jakie miasto ta pogoda? Btw dziś coś dziwnego się podziało z pogoda w Krakowie. Wyszedłem z domu przed 18 i było 5 stopni, po 19 wsiadłem do auta i pokazywało 0. Przejechałem 10 minut robiąc kółko po okolicy i za chwilę pokazało 3 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mixxxser44 Napisano 13 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2020 Jest iskierka nadziei że po 18 Stycznia poprawią się warunki narciarskie w polskich górach. Przewidywana jest temperatura w okolicach zera w dzień, nocą mróz. Opadów niestety bardzo niewiele. Należy pamiętać że to tylko prognozy. Niektóre modele już po 20 stycznia widzą ponownie plusowe temperatury nawet w górach. O śniegu na nizinach możemy zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 13 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2020 1 godzinę temu, Mixxxser44 napisał: Należy pamiętać że to tylko prognozy. Takie są prognozy ,ale ochłodzenia od początku października w miarę zbliżania się terminu w prognozach albo ,,znikają '' ,albo są spłycane. Tez mam nadzieje na kilka mroźnych nocy i całych dób powyżej 800m.n.p.m. Jeszcze nie zacząłem sezonu! Główny powód to choroba w rodzinie zakończona bardzo niepomyślnie ,ale osoba leciwa.... Teraz chciałbym odreagować na nartach tak 3-4 razy po 4 godz. w styczniu ale po kamolach, piachu i mokrym śniegu , muldach nie mam zamiaru jeździć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 13 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2020 Dobra prognoza dla Skrzycznego. Oby się sprawdziła https://www.wetteronline.de/?gid=11787&lat=49.68&locationname=Skrzyczne&lon=19.03&pcid=pc_city_weather&pid=p_city_weather 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi