Mops Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Cześć, Zakaldam temat bo wyjeżdżam w Beskidy i Pieniny - tereny turystyczne i oczywiście narciarskie. Będę wystawiał relacje z wypraw w góry i innych aktywności. Mam nadzieję że będzie to świetny wyjazd. Aktualnie zmierzam do Szczyrku. Wieczorem jeszcze koncert w Żywcu. Pewnie też wstawię zdjęcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Godzinę temu, Mops napisał: oczywiście narciarskie nart nie zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Polecam spływ Dunajcem - kajakiem albo rafting pontonem i powrót rowerem do punktu startowego. Fajny przerywnik przy intensywnym chodzeniu po górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 15 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Godzinę temu, tanova napisał: Polecam spływ Dunajcem - kajakiem albo rafting pontonem i powrót rowerem do punktu startowego. Fajny przerywnik przy intensywnym chodzeniu po górach. Już 2 razy zaliczyłem. Dokładniej był to rafting pontonem. Bardzo fajna atrakcją. W tym roku już raczej nie powtórzę tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 15 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 (edytowane) Dzisiaj póki co to tylko spacer po Szczyrku. Kilka zdjęć. Ludzi jest dość sporo (w centrum) poza jest pusto. Widok z pokoju Widok z najbliższej ulicy Zapalenica Widok z pokoju A podobno w Szczyrku już tylko nowoczesne krzesełka😁 Edytowane 15 Sierpień 2019 przez Mops 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remus74 Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Byłeś w Karolince? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 15 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 1 godzinę temu, remus74 napisał: Byłeś w Karolince? Śpię tam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 15 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Cześć znowu, tym razem z Żywca. Przyjechałem na koncert Korteza do amfiteatru pod grojcem. Koncer świetny. Dam trochę zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 15 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Koncer Korteza w Amfiteatrze Pod Grojcem był świetny i niesamowity. Kortez zagrał m.in. Hej Wy, Zostań, Z Imbirem, Doskonały Dzień i wiele innych utworów. Aczkolwiek zeszłoroczne Męskie Granie w Żywcu organizacyjnie było słabe. Nie liczę w tym koncertów które z Męskim Graniu zawsze są świetne. W tym roku byłem na Męskim Graniu w Krakowie. I porównując oba koncerty Żywiec wypada bardzo słabo. Czemu? Po pierwsze sam dojazd. W Żywcu tylko dojazd własny. W Krakowie autobusy z centrum. Dalej sam obszar imprezy. W Żywcu w porównaniu z Krakowem (tyle samo osób wchodzi - 10 000 osób) było bardzo mało miejsca. W Krakowie obszar był blisko 2 razy większy. Same koncerty - wg mnie lepsze w Krakowie ale to kwestia gustu. Jedzenie i ty i tu podobnie. Kraków na plus kaucję za kufle od piwa. Toalety- też wygrywa Kraków. Czemu? Więcej ich i lepsza komunikacja ze sceną ale zbyt blisko. W Żywcu droga do toalety i powrót zabrały mi 30 minut. W Krakowie również lepiej z miejscem gdzie można usiąść. Dużo terenów zielonych na obszarze koncertu. W Żywcu głównie beton. Wychodzenie z koncertu też lepsze w Krakowie. Szeroko (wychodzi się na pas startowy muzeum Lotnictwa polskiego). W Żywcu jest ten wąski mostek. Czyli wygrywa Kraków. Ale wszystkie koncerty Męskiego Grania są różne. Każdy jest inny i każdy ma swój klimat. Kilka zdjęć z Męskiego Grania 2019 w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 15 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Mam też takie pytanie. Co polecacie w Szczyrku żeby zjeść obiad (latem)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 16 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 Zależy co lubisz. Jeżeli lubisz domową kuchnię, to tanio, szybko i smacznie masz w barze Kaprys obok COS. Z Jodłowej masz niedaleko, a i burmistrza Szczyrku można tam spotkać bo to jego lokal. Jeżeli szukasz bardziej wyszukanych potraw w przyzwoitych cenach to polecam restaurację Pod Tężnia. Bardzo dobre oceny ma Markowa Destylarnia, rzeczywiście smacznie, ale ceny trochę wyższe niż u konkurencji, duży wybór lokalnych trunków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 11 godzin temu, Mops napisał: Mam też takie pytanie. Co polecacie w Szczyrku żeby zjeść obiad (latem)? Zjedz w schronisku na Skrzycznem, dla odmiany na tarasie, widoki w gratisie, na Białym Krzyżu rownież fajny klimat i regionalne potrawy oraz lokalna „Ł”ódka, zjeżdżając w stronę Wisły masz po drodze Malinowkę, na. Ieńkowie bardzo fajnie latem,smacznie i klimatycznie, po obiedzie możesz zrobić spacer pętlą cienkowską z wizytą na skoczni Adam Małysza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 16 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 Po drodze ze Szczyrku na Biały Krzyż jest też Gosciniec Salmopolski z przepysznym pstrągiem, ale danie z całego pstrąga plus 50 ml miodunki w gratisie to już spory wydatek. Dodatkowo można tu kupić świeżo uwędzonego pstrąga na wynos. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 16 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 (edytowane) Cześć, Dzisiaj pierwsza trasa piesza w Beskidach. Moja trasa Karolinka - Czyrna - Gondola - Solisko - Juliany - Wierch Pośredni - Mailnów - Malinowska Skała - Małe Skrzyczne - Zbójnicka Kopa - Skrzyczne Schronisko - Zjazd wyciągiem ze Skrzycznego - Centrum - Karolinka No to zaczynamy! Wyruszyliśmy o 10.00. Poszliśmy w stronę Czyrnej. Tam zobaczyliśmy Bieńkule oraz smutny widok. Nie ma już żadnych słupów po orczykach z Czyrnej. Jest tylko budynek w którym są orczyki ale liny i słupów nie ma. Później w kierunku gondoli. Dziwi mnie że jeszcze nie zaczęli budować tunelu z trasy 1 pod gondole. Nic się tam nie dzieje. Później dolna stacja gondoli. Tam trochę ludzi było. Następnie drogą do Soliska. Z Soliska trasą 10 na Juliany. Tam nas złapał deszcz. Udało się ukryć pod daszkiem przy barze iglo. W rudym kocie chyba jakiś remont bo się kilka osób kręciło w środku (rudy zamknięty). Później 8 na Pośredni. Jak już byliśmy na pośrednim chwila odpoczynku oglądanie jak to latem wygląda. Można było wejść na taki mini taras za wyciągiem (na lewo jak się jedzie krzesłem). Później szlakiem na Mailnów. Na szlaku mokro (padało) ale również dużo poprzewracanych drzew. Na Malinowie spotkaliśmy pierwszych ludzi. Później w kierunku Skały Malinowkiej. Przy okazji zobaczyliśmy z zewnątrz jaskinie Malinowską. Widoki w jej okolicy i na Wisłę i na Szczyrk niesamowite. Później Skała Malinowska. Tam jeszcze piękne widoki na Babią Górę i Żywiec. Później zaczęło kropić i szybkim tempem poszliśmy na Małe Skrzyczne. Tam nie zwiesili talerzyków z liny. Na małym ładne widoki na Szczyrk. Znów zaczęło padać. Bardzo szybkim krokiem poszliśmy przez Zbójnicką Kopę. Po drodze ogromne kałuże, ciężkie do obejścia. Na zbójnickiej szlak ogrodzony od krzesła. Trochę to wkurzające bo nie można nawet podejść do wyciągu ani od wyciągu wejść na szlak. Później już na Skrzyczne. Widoki bardzo ładne, po obu stronach. Na Skrzycznem do schroniska. Tam posiłek. Mieliśmy schodzić do Szczyrku na nogach. Ale przyszła ogromną mgła i zaczęło potwornie lać. Szybko poszliśmy na wyciąg. Jak zjeżdżaliśmy była taka mgła że nie było widać kolejnego krzesełka. Na dolnym odcinku kolei widoczność świetna. Na obu odcinkach wyciągu mocno wiało. Po zejściu z wyciągu już do Karolinki. Jutro prawdopodobnie Bielsko-Biała Hala Pośrednia Czyrna Orczyki Edytowane 16 Sierpień 2019 przez Mops 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 16 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 Przepraszam że nie po kolei 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 16 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 Mam nadzieję że wiecie gdzie wszystko jest? 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 16 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 A widzieliście odnowioną toaletę w schronisku na Skrzycznem? Nie wiem kiedy to zrobili ale jest bardzo dobrze. Jak na schronisko i jedzenie na stoku to wyśmienicie. Od mojej żony wiem że damskiej jeszcze nie zrobili tylko męską. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 16 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2019 Nareszcie. Kiedyś już napisałem "paszkwila" na temat tych beznadziejnych kibli, ale się ugryzłem w pióro i go skasowałem nie publikując posta. Dobrze, że tak mocno strzyżąc turystów na żarciu, których bezwysiłkowo mają na pęczki w końcu trochę grosza odżałowali na toalety, które wołały o pomstę do nieba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 18 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2019 Cześć, Wczoraj zbytnio nic się nie działo. Byliśmy w Bielsku Białej i tyle. Za to kilka zdjęć dolnej stacji Skrzycznego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 18 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2019 (edytowane) Cześć, Dzisiaj kolejna wyprawa górska. No to zaczynamy! Postanowiliśmy pojechać na Biały Krzyż PKSem i dalej na nogach. Autobus o 10.05 powinien jechać ale się spóźnił 15 minut. No to już jesteśmy na Białym Krzyżu. Idziemy szlakiem w kierunku Kotarza. Ludzi jak na lekarstwo. Jak doszliśmy na Kotarz to okazało się że tam jest jakiś bieg. Na Kotarzu krótki postój i dalej w drogę. Kierunek Biła. Po drodze przepiękne widoki. Po drodze był orczyk, prawdopodobnie Węgierski. Wyglądał na opuszczony dawno, ale przecież Węgierski jeszcze nie dawno był czynny. Węgierski zobaczony to do Biłej dokładniej do schroniska Chata Wuja Toma. Po zjedzeniu czegoś w schronisku atak na Klimczok. Na początku podejście bardzo męczące. Później trochę lepiej. Ale jakie widoki! Cały Szczyrk łącznie z Biłą oraz Żywiec i inne miasta. Na sam Klimczok nie weszliśmy bo już byliśmy zmęczeni. Ale siodło pod klimczokiem zaliczone. Tak kolejny wyciąg. Postanowiliśmy za pójdziemy na Szyndzielnie. Droga na Szyndzielnie z siodła pod klimczokiem była miejscem gdzie widzieliśmy najwięcej ludzi. Po drodze kolejny wyciąg. To ten powyżej górnej stacji gondoli. Na szyndzielnii dość spora kolejka do zjazdu Gondolą. Ale szybko szło. Zjechaliśmy Gondolą do Bielska Białej. Po drodze smutny widok. Sahara całkowicie zarosła. Jak zjechaliśmy to w autobus nr 8 na dworzec PKS. Mieliśmy pojechać Żądłem. Planowo o 17.15 jeden autobus na Salmopol i jeden do Biłej. Czekamy. Czekamy. I nadal czekamy. O 17.40 idziemy na PKS bo o 17.50 jedzie PKS jedzie wtedy na Salmopol. Wsiadamy i dopiero widzimy 1 autobus Żądło. Była 17.48. Drugi autobus Żądła wogóle nie przyjechał. Żenada. Piszą że o 17.15 przyjadą 2 autobusy a 1 przyjeżdża dopiero o 17.48. Nie, na pewno nie byłem za późno bo na przystanku byłem już o 16.40. Na szczęście PKS punktualnie. Do Szczyrku jechał 45 minut. Byliśmy już bardzo głodni i szybko udaliśmy się na obiad. To tyle dzisiejszego dnia. Edytowane 18 Sierpień 2019 przez Mops 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 18 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2019 Trasa jest przepiękna, bardzo widokowa, ale też dość męcząca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 19 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2019 Cześć, Dzisiaj wyprawa na Skrzyczne i zejście przez Hale Skrzczeńską. No to zaczynamy! Postanowiliśmy pójść zielonym szlakiem na Skrzyczne. Jednak źle poszliśmy (poszliśmy w ulicę Uzdrowiskową). Zorientowaliśmy się dopiero przy końcu tej ulicy. Postanowiliśmy nie zawracać i poszliśmy dalej na Doliny (chyba jakimś dawnym szlakiem lub szlakiem rowerowym). Dojście do Dolin tamtą trasą było męczące. Na szczęście jakoś doszliśmy na Doliny. Tam chwilą przerwy (oczywiście zdjęcia orczyków😁) i dalej na Jaworzynę. Tam znów chwilą odpoczynku i dalej na Skrzyczne. Po drodze 2 razy przechodziliśmy pod orczykiem Doliny 3 (oczywiście zawsze zdjęcia). Już po przecięciu czarnej 23 były chyba jedyne z najładniejszych widoków (na Jezioro Międzybrodzkie i Żywiec). Później znów przecinamy 23, orczyk i na czerwoną 22. No, to już Skrzyczne! Tam znów zdjęcia wyciągów. I do schroniska. Tam dłuższa przerwa i idziemy na Zbójnicką Kopę. Tam już równo, szeroko i... szczerze latam trasa że Zbójnickiej wygląda jak autostrada z piachu i kamieni. Zero trawy i innych roślin. Przy okazji - od odbicia szlaku Skrzyczne - Małe Skrzyczne w lewo do połączenia z trasą 3B wykopali po lewej niby rów, pewnie pod lance. Później wychodzimy na szeroką trasę 2. Tam trochę więcej roślinności. Dość szybko schodzimy na Hale Skrzczeńską. Tam zaawansowana budowa restauracji. Niby fajnie, ale aktualnie trochę to psuje widoki z Hali Skrzyczeńskiej. Wiem zimą będzie lepiej ale teraz psuje to krajobraz. Później już zejście szlakiem żółtym pod gondolę. Po drodze fragment szlaku jest chyba na trasie 6. Trochę schodziliśmy. I pod Gondolą. To koniec. Ta jednym ze zdjęć chyba tablice z trasy FIS. A dokładniej z jej fragmentami typu "Doliny". Od połowy zdjęcia raczej nie są po kolei bo mi się nie chciało "ładnie" dodawać 😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2019 Pięknie Panie @Mops, tutaj kilka ujęć Beskidów z perspektywy rowerzysty ;), przemierzam te zacne szlaki niemal każdego dnia i niekłamaną satysfakcją. W Beskidach nie musisz robić DH na rowerze aby dobrze sie bawić, tutaj znajdziesz jedna z najlepszych tras rowerowych w Polsce, po prostu pojedź na spokojną wycieczkę wzdłuż Wisły Wiślaną Trasą Rowerową, jak starczy sił to możesz do Krakowa a nawet Szczucina ;), satysfakcja gwarantowana i za darmo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 22 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2019 Cześć Dzisiaj przejeżdżam ze Szczyrku do Szczawnicy. W poprzednich dniach, nic nie pisałem bo nic się zbytnio nie działo. Zaraz wyjeżdżam z Karolinki i jedziemy na pyszne śniadanie do Śniadanioteki w Bielsku Białej. Później już bezpośrednio do Schroniska Orlica w Szczawnicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 22 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2019 Ostatni poranek w Szczyrku i widok na Skrzyczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi