cyniczny Napisano 6 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2019 Zapraszam do lektury i obejrzenia krótkiej relacji z trzydniówki, którą spędziłem w Czeskim Raju + jednodniowy wypad do Pragi. Dzień 0 i 1 – dojazd i Czeski Raj We wtorek 30/04 zaraz po pracy ruszam z rodziną samochodem do miejscowości Smrzovka, gdzie mamy zarezerwowaną kwaterę do soboty. Nie licząc korka na A2 do likwidowanych bramek za węzłem Pruszków (30 min stania), droga przebiega bezproblemowo i po około 6 h jesteśmy na miejscu. Tam witamy się ze znajomymi i spędzamy miły wieczór, jednocześnie ustalając plan na najbliższe dni. Nazajutrz w 3 osoby jedziemy pod zamek Hruba Skala, gdzie za 80 koron zostawiamy samochód na parkingu i idziemy na około 3 h wycieczkę (8km). Tak wyglądała mniej więcej trasa wycieczki - czerwonym szlakiem doszliśmy do zamku Valdstejn i z powrotem żółtym. Generalnie trasa bardzo fajna, świetne punkty widokowe i mimo majówki niezbyt zatłoczona. Zamek Hruba Skala i widoki z niego Czerwony szlak do zamku Valdstejn Zamek Valdstejn Na zamku zagadnąłem tego Pana z pieskami o ich wagę, no i ważyły konkretnie: 75 i 60 kg :-) Droga powrotna żółtym szlakiem 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 6 Maj 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2019 Dzień 2 Praga Na drugi dzień całą ekipą jedziemy na zwiedzanie Pragi. Samochody zostawiamy przy metrze Cerny Most (pierwsza/ostatnia stacja linii B) i dalej kolejką jedziemy do stacji Namesti Republiky. Tam już tylko z buta po kolei: Brama Prochowa, rynek Starego Miasta, most Karola, Hradczany. W tej części trasy towarzyszą nam ogromne tłumy. Moja żona po przejściu mostu Karola stwierdziła, że właściwie go nie widziała. Po Hradczanach postanawiamy się rozdzielić, część od razu schodzi ponownie na stare miasto, 3 osoby (w tym ja) idziemy na wzgórze Petrin. I to jest bardzo dobra decyzja. Ludzi znacznie mniej, piękne widoki na Pragę i ogólnie jakiś chillout nas złapał. Ze wzgórza idziemy na most Legii i na wyspę Strelecky ostrov. Most Karola z wyspy prezentuje się znakomicie. Po chwili relaksu idziemy spotkać się z pozostałą grupą w knajpce. Tam jemy co nieco i przez dzielnicę żydowską Josefow idziemy na Cechuv most. Tu ponownie trochę fotek i wdrapujemy się na wzgórze na którym stoi Praski metronom. Z niego widok na Pragę jest przepiękny. To już praktycznie ostatni punkt programu, bo po zejściu ze wzgórza idziemy na stacje metra Malostrancka i wracamy do samochodów. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 6 Maj 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2019 Dzień 3 Szlak Riegra w rezerwacie Udoli Jizery Wycieczkę rozpoczynam w miejscowości Bituchov. Jest tam wygodny parking, gdzie można bezpłatnie zostawić samochód. Plan zakłada przejście szlakiem Riegra, a powrót ścieżka Kamenickiego. Trasa niezbyt męcząca (około 8 km), którą przechodzimy w 2,5h. Za to widokowo również całkiem fajna. Dodatkowo na szlak wychodzimy dość późno, bo około 14:00 więc ludzi jest już bardzo niewiele. Większość trasy pokonuję tylko w towarzystwie syna. Koniec 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 6 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2019 Ostatnio spędzam trochę czasu w Pradze (i ciut w Madrycie) i poznałem pare atrakcji poza głównymi szlakami. Mały hint dla odwiedzających Pragę w przyszłości. "Praski Metronom" czwartek-niedziela wieczory koło 21.00, mega fajne miejsce spotkań DUŻEJ ilości ludzi, z muzyką, piwkiem, jedzeniem (z tym różnie bywa) i odrobiną zioła Drugiego takiego miejsca nie ma moim zdaniem na świecie. Jeśli ktoś chciałby się spotkać to 20-25/05 powinienem tam być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 6 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2019 Ostatniej miejscówki (Udoli Jizery) nie znałam, ładny szlak. Intensywne i ciekawe trzy dni - dzięki za fajną fotorelację, dobrze, że pogoda Wam w miarę dopisała. 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi