marionen Napisano 16 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień W dniu 8.08.2024 o 03:17, Jeeb napisał: dzisiaj trochę gór Górki piękne i pod względem kształtu jak i koloru, ale na nartach to by było chyba słabo... tak czy siak urlop pewnie udany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 3 godziny temu, marionen napisał: Górki piękne i pod względem kształtu jak i koloru, ale na nartach to by było chyba słabo... tak czy siak urlop pewnie udany. To też UTAH trzeba by było polecieć do Salt Lake City 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 10 godzin temu, sstar napisał: Sistars Zoom na skałkowy Siwy Wierch gdzieś z Salatyna czy okolic Spalonej. att.hJSYyu9WoA94r13MliodMhz4kl6sZIz935Dm_2ZJTH4.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 19 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień Tym razem rowerem do Tatiankowej z Zuberca i dalej pieszo na Wołowiec… z cyklu sistars presents;-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 10 minut temu, sstar napisał: Tym razem rowerem do Tatiankowej z Zuberca i dalej pieszo na Wołowiec… z cyklu sistars presents;-) To zielsko w tamtym rejonie wybitnie okazałe… 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 19 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień To ja miesiąc temu poszedłem dalej, przez Rohacze do Smutnego sedla. Też rower do Tatliakowej ale z parkingu. Kolejność zdjęć odwrotna. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 12 godzin temu, Capricorn napisał: To ja miesiąc temu poszedłem dalej, przez Rohacze do Smutnego sedla. Też rower do Tatliakowej ale z parkingu. Kolejność zdjęć odwrotna. można w Dolinie Zuberskiej wypożyczyć gdzieś rowery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 20 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 17 godzin temu, Jeeb napisał: można w Dolinie Zuberskiej wypożyczyć gdzieś rowery ? miałem swój, więc się nie rozglądałem. Ale google pokazuje jakieś wypożyczalnie w zubercu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 20 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień Zacząłem właśnie wyprawę rowerowo-pieszą w Alpy. Miała być też narciarska ale warunki beznadziejne to nart nie wziąłem. Po drodze okazało się, że będę właściwie tuż obok tego kiczowatego zamku - no to podjechałem zobaczyć z bliska. Będąc na nartach w zachodnim Tyrolu zawsze szkoda czasu na takie wycieczki... Bilety sold out, ludzi mrowie , bardzo dużo Azjatów. I są bryczki wożące ludzi na górę z parkingów🤭 ale bryczki hybrydowe, konie jakieś większe choć ludzi pakują po 13 osób ( 14 z kierowcą). Dużo bliżej niż na Morskie, 8e w górę, 4e w dół. Chętni są choć to spacer na 25 minut. Teraz Warth ( czyli "koniec świata" jadąc na nartach z st.Anton. Jutro nad Como ale coś po drodze jeszcze będzie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień Godzinę temu, Capricorn napisał: Zacząłem właśnie wyprawę rowerowo-pieszą w Alpy. Miała być też narciarska ale warunki beznadziejne to nart nie wziąłem. Po drodze okazało się, że będę właściwie tuż obok tego kiczowatego zamku - no to podjechałem zobaczyć z bliska. Będąc na nartach w zachodnim Tyrolu zawsze szkoda czasu na takie wycieczki... Bilety sold out, ludzi mrowie , bardzo dużo Azjatów. I są bryczki wożące ludzi na górę z parkingów🤭 ale bryczki hybrydowe, konie jakieś większe choć ludzi pakują po 13 osób ( 14 z kierowcą). Dużo bliżej niż na Morskie, 8e w górę, 4e w dół. Chętni są choć to spacer na 25 minut. Teraz Warth ( czyli "koniec świata" jadąc na nartach z st.Anton. Jutro nad Como ale coś po drodze jeszcze będzie... widzę że też jesteś Tatromaniakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 20 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 9 minut temu, Jeeb napisał: widzę że też jesteś Tatromaniakiem praktykującym😉 ale raczej po tamtej stronie granicy. p.s. też Cię zauważyłem😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 20 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 18 godzin temu, Jeeb napisał: można w Dolinie Zuberskiej wypożyczyć gdzieś rowery ? W Zubercu popełniłem taką rundkę, da się to zobaczyć? bo średnio sobie radzę w internety. https://www.komoot.com/tour/1703218730?ref=aso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 21 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień Sistars presents ctd 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 5 godzin temu, sstar napisał: Sistars presents ctd Fajna laska. Jeździ na nartach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 21 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 1 godzinę temu, Jeeb napisał: Fajna laska. Jeździ na nartach ? Zsuwa się. Ze strachem. Córa lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 21 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień (edytowane) Dzisiaj dojazd do Menaggio ale nie najkrótszą drogą. Przejechałem się też odcinkiem z Warth do Lech, który w zimie jest nieprzejezdny, droga z Zurs do Stuben też efektowna Odwiedziłem po drodze "prywatne Państwo" bo parę razy jechałem obok ale wtedy się gna gdzieś do Cervinii... Spędziłem w pośpiechu 1 h w stolicy (tyle pozwalał darmowy parking a kartą się nie dało dopłacić na dłużej) ... I nie mam poczucia, że coś przegapiłem. Zobaczyłem most i te 200 metrów deptaka w centrum. Na jednym ze zdjęć rodzice aktualnego władcy, którzy w łaskawości swojej przekazali mu władzę w 1984 i przy okazji pozwolili kobietom głosować🤭 Szefo mieszka w zamku na górze i ma baczenie na wszystko ( zamku nie pozwala zwiedzać). Następnie pojechałem górą przez San Bernardino. Jazda główną drogą i tunelem jest dość widowiskowa, szczególnie po południowej stronie ale te zakrętasy na letnim szlaku ... no fajne. Zwłaszcza od północy zdobywa się szybko wysokość. Samochodów niedużo, motorów trochę i nawet kolarze się trafili - spodziewałem się większego ruchu. Dotarłem do Lugano, gdzie powłóczyłem się trochę. Róznica temperatur pomiędzy północną stroną a jeziorami dzisiaj wynosiła ok.15 stopni. Krótki skok do Menaggio, ostatnie zdjęcie to góra, na którą jutro wchodzę i nie ruszam samochodu do niedzieli. Edytowane 21 Sierpień przez Capricorn 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 22 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień (edytowane) Ziarska… Smart poprawił na ziarnka… był taki rap ziarnko do ziarnka… att.JOuD4qryQKn6BdTevcB4RGHahON-LMPgbBKea58tJdg.mp4 Edytowane 22 Sierpień przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 22 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień Monte Grona. Niby tylko 1739 mnpm ale Menaggio jest na 200 mnpm. Startuje się z wysokości 749 ( da się wyżej nieco podjechać samochodem). Host sugerował mi autobus za 2.10e który startuje tuż obok domu. Dworzec autobusowy (za duże slowo) bardzo fajny ale organizacją taka bardziej włoska. O tej samej porze odjeżdżają 3 autobusy ( pół godziny wcześniej i później nic). A miejsce do wsiadania z tym śmiesznym szlabanem jedno. Do dwóch wcześniej ludzie wsiadali omijając ten szlaban bokiem bo kierowcy nie chciało się wyciągnąć pilota a w moim było zawodowo😉 Jedzie się tymi wąziutkimi uliczkami ostro w górę - styl jazdy bojowy, mijanki na centymetry ale tego się spodziewałem. Szlak bardzo przyjemny, do schroniska cały czas w lesie. Później są 4 drogi, w tym jedna ferrata opisywana jako trudna. Ja wziąłem "direttisime" up i "via normalne" down. Na szczycie akurat chmura ale wcześniej już było miejsce skąd widać zarówno Como jak i Lugano. Direttissima dość eksponowana, 2 miejsca z łańcuchami, świetnie widać ferratę. Przy zejściu, tuż przed schroniskiem , zaczęlo padać więc zamówiłem "polenta con carne". Wyglądała jak... na zdjęciu😉 ale pachniała i smakowała dobrze. Zejście na dół I podróż z kolejnym rajdowcem zakończyła ten trip. W sumie 1000 metrów przewyższenia, choć oczywiście kompot ma inną opinię na ten temat, trochę ponad 9 km. https://www.komoot.com/tour/1808123743?ref=aso 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień Baraniec... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 1 godzinę temu, sstar napisał: Baraniec... ONA sama tak po tych górach chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień ostatni raz na Barancu byłem w 1984 roku 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 23 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 7 minut temu, Jeeb napisał: ostatni raz na Barancu byłem w 1984 roku ach, te plecaki... i "pionierki" masz profi👍 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2 minuty temu, Capricorn napisał: "pionierki jakie pionierki ??? To były Himalaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 23 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 12 minut temu, Jeeb napisał: ostatni raz na Barancu byłem w 1984 roku 1 minutę temu, Capricorn napisał: ach, te plecaki. Jeszcze leży jeden na strychu...mam gdzieś jeszcze starszy na innym strychu - musze kiedyś poszukać..(butów takich wypasionych nie miałem - robocze były a potem wojskowe jakieś). 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 23 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień Mają tu taką ścieżkę śladem, a jakże, byłej kolei - "ex ferovia" z Menaggio do Porlezzy nad jeziorem Lugano, ma pewnie z 10 km plus minus. Trasa, którą wgrałem z komoota niestety (stety) korzystała z niej tylko fragmentami - przeciągnęła mnie zdrowo po bezdrożach, zwłaszcza na km 3-10. https://www.komoot.com/tour/1810255207?ref=aso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi