Mops Napisano 3 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2019 Zakładam temat bo ostatni temat o Karpaczu pojawił się chyba w 2013 r i był bardzo rzadko odświeżany. Tereny do narciarstwa są tam świetne a o nich cicho. Nowa kolej na Kopę, 6 na białym jarze, wszystko czynne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 3 Marzec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2019 Zachęcam do obejrzenia mojej relacji z Karpacza w temacie warunki 18/19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 W stacji narciarskiej Winterpol Karpacz Biały Jar, właśnie rozpoczął się finałowy etap przygotowań związany z naśnieżaniem stoków. Od kilku dni w górnej części stoku działa fabryka śniegu (Snow Factory). Więcej na naszej stronie >>> 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 W Środę gdzieś na forum wrzuciłem zdjęcie tej kupy, pewnie do dziś jeszcze urosła. Ośrodek mały i nisko położony, ale skoro mają taką maszynerię do robienia śniegu to może coś z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 6 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2021 Byłem dziś w tym małym ośrodku. Jeździłem od 9:30 do 13:30, przez pierwszą godzinę mało ludzi brak kolejki do wyciągu, później coraz więcej ludzi i całkiem duża kolejka. Większość ludzi stała w kolejce bez zasłonietej twarzy, dopiero po pewnym czasie obsługa ośrodka zaczęła nadawać komunikat o obowiązku zasłaniania twarzy. Poskutkowało- grozili zablokowaniem karnetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 W niedziele przyszedł czas na Kope. Trasa z samej góry oficjalnie zamknięta ale można wjechać na karnecie narciarskim na sam szczyt ( niestety część obsługi ośrodka wprowadza narciarzy w błąd twierdząc że Kopa otwarta tylko dla turystów). Początek trasy do orczyka nieprzygotowany ale przejezdny- muldy. Od orczyka trasa przygotowana- wiosenny śnieg czyli normalnie przy tej pogodzie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 4 godziny temu, Michas222k napisał: W niedziele przyszedł czas na Kope. Trasa z samej góry oficjalnie zamknięta ale można wjechać na karnecie narciarskim na sam szczyt ( niestety część obsługi ośrodka wprowadza narciarzy w błąd twierdząc że Kopa otwarta tylko dla turystów). Początek trasy do orczyka nieprzygotowany ale przejezdny- muldy. Od orczyka trasa przygotowana- wiosenny śnieg czyli normalnie przy tej pogodzie. Grosik i Złotówka nieczynne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 24 minuty temu, Gerald napisał: Grosik i Złotówka nieczynne? Tak napisali na stronie ośrodka, dlatego nie próbowałem tam jechać. Jeździłem po wszystkich innych wyciągach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 Jeszcze mała niedogodność dla narciarzy- chcąc wjechać na Kope wyciągiem Zbyszek trzeba ściągnąć narty i zejść na sam dół po to żeby wejść schodami przez bramki dla turystów. Brak bramek dla narciarzy na dole trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 3 godziny temu, Michas222k napisał: Jeszcze mała niedogodność dla narciarzy- chcąc wjechać na Kope wyciągiem Zbyszek trzeba ściągnąć narty i zejść na sam dół po to żeby wejść schodami przez bramki dla turystów. Brak bramek dla narciarzy na dole trasy. Na sąsiednim forum opisywano już tą niedogodność, a także inną, że podobno narty wkłada się tam do jakichś pojemników między siedzeniami, które są tak umiejscowione, że mało kto zdąży je wyjąć (gdy wyjmuje np. również za dzieci itp.), ale to tak w skrócie - sam nie jeździłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 Kopa, Kopa. Taki długie pojedyńcze krzesełko. Zima, gdzieś w roku 1966? Dostałem wczasy studenckie w Przesiece. To był dyskusyjny obóz filmowy. Poważne filmy, studyjne. Ośrodek jakiegoś zakładu. Wyżywienie super. Kelnerki nam podawały do stołów. Filmy były wyświetlane wieczorem. Dzień był poświęcony na narty. Grupą opiekował się miejscowy instruktor. W samej Przesiece, śniegu prawie nie było. Jakieś tylko półko do ćwiczeń jazdy na jednej narcie itp. Za to na Kopie(w Karpaczu ?) był prawdziwy wyciąg. Najpierw długo płasko, a potem stromiej do góry. A u góry rosła, zdaje się, kosodrzewina i sterczała Śnieżka. Na która miałem ochotę wyjść na nartach i zjechać. Czasu na to nie było, ponieważ grupa była czymś tu dowożona z Przesieki. A może jechaliśmy jakimś autobusem. Z Kopy sobie zjechałem do Strzechy Akademickiej. Podziwiając Śnieżne Kotły i ich żleby dobre na wiosnę. Raz pan instruktor zrobił nam wycieczkę granią Karkonoszy. Obeszliśmy(objechaliliśmy) górą te Kotły. Potem granią dalej na zachód. Nic mi nie zostało z niej w głowie. Został tylko zjazd do Przesieki jakąś leśną drogą. I znacznie później ta straszna tragedia z lawiną Szukałem na jakiejś mapie, gdzie też żleb? Jakiegoś wielkiego żlebu tu nie widziałem, pętając sie w okolicy Kopy. W głowie miałem żleby, ale tatrzańskie. Ale gdy śniegu są góry to niewielka pochyłość jest groźna. Była jeszcze wycieczka do Szklarskiej Poręby. I wyjazd krzesełkiem na Halę Szrenicką(?). Tu jakiś oczyk w zamglonej pogodzie. I potem zjazd słynną Lolobrygidą. Zjazd w beśnieżnym lesie. Tylko na tej aktorce jakieś pasemko śniegu. I jeszcze jakiś zjazd trudną ścianką(a może to gdzieś indziej?). I tyle mi zostało w pamięci z tych okolic. Powrót ciuchcią do Krakowa. Ale filmy były klasa! Żarcie też w porównaniu ze stołówkowym. W tym czasie w kinie Sztuka w Krakowie szły często najlepsze filmy włoskie(Felinii), czy francuskie. A może ten instruktor jeszcze żyje. Nie był dużo starszy od studentów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 57 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: Witam, ten zjazd trudna ścianką to pewnie czarna fisowską zwana... ścianką:) Ostatnio czynna, nawet nie jestem w stanie wskazać kiedy:) Ja jestem- oficjalnie otwarta od chyba początku lutego 2019r. W tym samym roku oficjalnie otwarta czarna trasa z Kopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 (edytowane) 8 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: Witam, Ale Ty piszesz o czarnej trasie z Kopy, a Zgronie jak zrozumiałem w dalszej części swojego wpisu o Szrenicy i Lobrygidzie i zjeździe czarna ścianką, to może być tylko czarna fisowska bardzo rzadko ostatnio otwarta (jest tam orczyk zwany właśnie ścianą). Napisałem o trasie FIS w szklarskiej oraz o czarnej trasie z Kopy. Orczyk ściana w szklarskiej faktycznie zamknięty od ponoć dawna. W 2019 roku jeździłem po tych dwóch trasach i były otwarte oficjalnie. W tym roku też jeździłem ale już po zamkniętych. Edytowane 22 Luty 2021 przez Michas222k 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 56 minut temu, Michas222k napisał: Ja jestem- oficjalnie otwarta od chyba początku lutego 2019r. W tym samym roku oficjalnie otwarta czarna trasa z Kopy. Potwierdzam ale otwarta od 19-01-2019 - byłem, jeździłem (datę mam z aplikacji). Ratrakowana była super. W piątek puściłem się na zamkniętą i to już nie to - za dużo muld, krzaczki wyłażące spod śniegu. Za to orczyk na ścianie ostatni raz widziałem chodzący w 2009 roku kiedy 1 raz pojechałem na szczyt Szrenicy żeby zjechać Lolą ( co nie znaczy że później nie był czynny) Cóż to był za zjazd, kiedy na trasie nie było nikogo (2 osobowe krzesło wwoziło niewiele osób na górę, Karkonosza jeszcze nie było) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2021 26 minut temu, izydar napisał: Potwierdzam ale otwarta od 19-01-2019 - byłem, jeździłem (datę mam z aplikacji). Ratrakowana była super. Byłem w tym samym dniu, Ale nie pamiętam czy próbowałem wtedy zjechać z FIS. Dodaje zdjęcie z tego dnia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro1771 Napisano 27 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2021 (edytowane) Zgaduj zgadula....Gdzieś w Karkonoszach 24.04.2021...ciekawe, czy są na tym forum prawdziwi detektywi ? 75712955_pinkpantera4.1.mp4 Edytowane 27 Kwiecień 2021 przez yaro1771 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 27 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2021 29 minut temu, yaro1771 napisał: Zgaduj zgadula....Gdzieś w Karkonoszach 24.04.2021...ciekawe, czy są na tym forum prawdziwi detektywi ? 75712955_pinkpantera4.1.mp4 366 MB · 0 pobrań Wygląda jak zjazd z Kopy obok czarnej trasy liczyrzepa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 27 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2021 (edytowane) 2 minuty temu, Michas222k napisał: Wygląda jak zjazd z Kopy obok czarnej trasy liczyrzepa. Tak. To jest bardzo łatwa zagadka 🙂 Na prawo od trasy. @yaro1771 Jak się dzieciom podobało ? Edytowane 27 Kwiecień 2021 przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro1771 Napisano 28 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2021 8 godzin temu, MarioJ napisał: Tak. To jest bardzo łatwa zagadka 🙂 Na prawo od trasy. @yaro1771 Jak się dzieciom podobało ? 8 godzin temu, Michas222k napisał: Wygląda jak zjazd z Kopy obok czarnej trasy liczyrzepa. Nie potwierdzam i nie zaprzeczam. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 29 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2021 Nigdy bym nie wpadł na taki tytuł. Dla mnie Karpacz nie był, nie jest i nie będzie zapomniany. Uwielbiam miasto i okoliczne góry. Nie ma sezonu bym tu nie był przynajmniej kilka razy. Nie inaczej było w tym dziwnym sezonie i zapewne jeszcze tu tej wiosny powrócę. Jak spadnie śnieg robi się w rejonie Karkonoszy urzekająco czarownie... Okolice Grosika i Złotówki Obowiązkowo Strzecha Akademicka, jedno z największych schronisk w Sudetach... Jeszcze tylko kilka minut i najpiękniejsze schronisko karkonoskie, w Kotle Małego Stawu - kultowa Samotnia, noclegi zamawia się przeważnie z półrocznym wyprzedzeniem... Bo w życiu piękne są tylko chwile... Tytuł_2.mp4 Tytuł_2.mp4 Pozdrawiam serdecznie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 29 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2021 (edytowane) Mnie nie dziwi, że Karpacz daleko od szosy. Późno trafiłem w Karkonosze, jakoś inny DS. Zawsze Szrenica, aż w tym roku Karpacz. Tylko dlatego, że Czechy zamknęli zresztą. Edytowane 29 Kwiecień 2021 przez sstar 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2021 (edytowane) Krótki wywiad z Dyrektorem Karpacz SkiArena. Z ciekawych rzeczy, mówi o problemach realizacji inwestycji, o trudnych relacjach z Parkiem. Edytowane 5 Maj 2021 przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnel2748 Napisano 5 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2021 (edytowane) Mi się gościu podoba -jedno zdanie wyłapałem ''Wracamy znowu do tego nieszczęsnego Parku'' (Ale w sumie konkretnej koncepcji,propozycji rozbudowy nie usłyszałem, jedynie że jest za wspólnym karnetem np. ze Szklarską. Coś też o Restauracji obrotowej ale z tego co zrozumiałem to niewykonalne. Nie wiem wyciągi/trasy Grosik ,Złotówka to nie działają ze względu na śnieg ,starość technologiczną,ekonomie , park czy jest jakiś inny powód ???) Edytowane 5 Maj 2021 przez agnel2748 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 5 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2021 2 godziny temu, agnel2748 napisał: Nie wiem wyciągi/trasy Grosik ,Złotówka to nie działają ze względu na śnieg ,starość technologiczną,ekonomie , park czy jest jakiś inny powód ???) W lutym napisali na ich stronie że, uruchomią trasy grosik/ złotówka o ile warunki śniegowe pozwolą, najpierw chcieli uruchomić czarną trasę z Kopy (niestety to też się nie udało). W zeszłym roku były też słabe warunki śniegowe- te trasy nieczynne. W 2019 roku wszystkie trasy uruchomili. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 5 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2021 5 godzin temu, agnel2748 napisał: Mi się gościu podoba -jedno zdanie wyłapałem ''Wracamy znowu do tego nieszczęsnego Parku'' (Ale w sumie konkretnej koncepcji,propozycji rozbudowy nie usłyszałem, jedynie że jest za wspólnym karnetem np. ze Szklarską. Coś też o Restauracji obrotowej ale z tego co zrozumiałem to niewykonalne. Nie wiem wyciągi/trasy Grosik ,Złotówka to nie działają ze względu na śnieg ,starość technologiczną,ekonomie , park czy jest jakiś inny powód ???) No fajnie gadał. Ale łazienka z babcią klozetową(z szacunkiem dla babci) i wystrojem z czasów Gierka albo i Gomułki to raczej nie jest to kwestia KPN. Na górnej stacji też jest barek z najniższej możliwej półki. Jak byłem jesienią to był jakiś budowlaniec sztuk jeden, który coś tam murował. No nie, można by to miejsce i na dole i na górze trochę lepiej przysposobić dla odwiedzających go turystów. Tym się właśnie różnią ośrodki w Karkonoszach od tych na Podhalu, jakością. Oczywiście jakością na Podhalu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi