Gość Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 Dnia 11.02.2019 o 11:30, mirekn napisał: Zazdroszczę Teraz już nie będzie tak fajnie bo Słowackie ferie nadciągają i Presovsky Kraj zaczyna już 18.02: Ferie wiosenne Banskobystrický, Trenčiansky, Žilinský 4. 3. 2019 - 8. 3. 2019 Prešovský, Košický 18. 2. 2019 - 22. 2. 2019 Bratislavský, Nitriansky, Trnavský 25. 2. 2019 - 1. 3. 2019 Ale 8.03 się kończą i wtedy się zacznie ! Pozdrawiam mirekn Wzmożony ruch tylko na Chopoku, jednak 60,00 euro za skipass, wiecej niż w Alpach, dało wielu feriowiczom do myślenia, w końcu ze Slowacji do Austrii to już rzut beretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2019 Dla lubiacych soę zmęczyć na stokach, to Strbskie Pleso jest do tego idealne, wczoraj gopass wyświetlił 63 km pomimo, szczytu sezonu na Słowacji, na prawdę można się tutaj wyjeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 Łomnica dzisiaj była doskonałym wyborem, w nocy napadało około 20 cm świeżego puchu, ludzi mało, sporo Węgrów, w takich warunkach skusiłem się na francuskà muldę na X-Maxach i nawet dały rade. Było bajecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 5 minutes ago, Sariensis said: ... ludzi mało, sporo Węgrów ... A Węgrzy to nie ludzie? 😁😁😁 PS. Piękne zdjęcie z płotkami przeciwlawinowymi. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 1 minute ago, tanova said: A Węgrzy to nie ludzie? 😁😁😁 PS. Piękne zdjęcie z płotkami przeciwlawinowymi. Bardzo fajni ludzie, miło że tak licznie tu przyjechali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 W nocy ma spaść tutaj kolejne 30-50 cm puchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 (edytowane) Quote w nocy napadało około 20 cm świeżego puchu, ludzi mało, sporo Węgrów, w takich warunkach skusiłem się na francuskà muldę na X-Maxach i nawet dały rade. Było bajecznie. Istnieją jakieś narty, które w takich warunkach nie dałyby rady? Edytowane 15 Marzec 2019 przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 (edytowane) 47 minutes ago, Spiochu said: Istnieją jakieś narty, które w takich warunkach nie dałyby rady? Mozesz spróbować na slalomkach, ale admin np. na takie szaleństwo się nie zdecydował ..., wolałbym mieć tam np. Elany Ripstick 106, ale może ja się nie znam. Jako ciekawostkę powiem, że dzisiaj obsługa poprosiła Pania na slalomkach, aby opuściła wyciag na sedlo, moim zdaniem slusznie. Edytowane 15 Marzec 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 6 hours ago, Sariensis said: Bardzo fajni ludzie, miło że tak licznie tu przyjechali. Jakiś najazd węgierski na okolice. Wczoraj w Białce również było ich sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 7 hours ago, Sariensis said: Łomnica dzisiaj była doskonałym wyborem, w nocy napadało około 20 cm świeżego puchu, ludzi mało, sporo Węgrów, w takich warunkach skusiłem się na francuskà muldę na X-Maxach i nawet dały rade. Było bajecznie. Wow co za warun!!!!! Moje elany 110 czekają, mam nadzieję że od piątku na Chopoku też tak będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2019 Quote Mozesz spróbować na slalomkach, ale admin np. na takie szaleństwo się nie zdecydował ..., wolałbym mieć tam np. Elany Ripstick 106, ale może ja się nie znam. Jako ciekawostkę powiem, że dzisiaj obsługa poprosiła Pania na slalomkach, aby opuściła wyciag na sedlo, moim zdaniem slusznie. Ostatnio na Pilsku, w zależności od dnia, jeździłem w zmiennych warunkach. Puch na lodowych kalafiorach, świeży śnieg przewiany, na przemian z lodoszrenią. Miejscami nawet początki szreni (łamliwej). Za to na trasach był idealny sztruks. Cisnąłem 1-2 zjazdy na maksa po trasie (oczywiście komórka SL) i potem w ramach "odpoczynku" przejazd lasem. Jeździło się świetnie tu i tu. Zupełnie nie wiem do czego byłaby mi potrzebna szersza narta. W puchu 20cm (jeśli to był puch a nie mokry ciężki śnieg) to w zasadzie zawsze jest bajka. Jazda bez wysiłku na dowolnej narcie. Dlaczego jej nie wpuścili? Chyba nie robią selekcji po sprzęcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 Uznali, że sobie nie poradzi, puchu na sedlo różni się od puchu w lesie na Pilsku chociażby nachyleniem zbocza a sftrefa freeride nie jest w ogóle ubita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 59 minutes ago, Sariensis said: Uznali, że sobie nie poradzi, puchu na sedlo różni się od puchu w lesie na Pilsku chociażby nachyleniem zbocza a sftrefa freeride nie jest w ogóle ubita. No i po co wypisujesz takie głupoty ?😟 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 16 hours ago, tresor said: Jakiś najazd węgierski na okolice. Wczoraj w Białce również było ich sporo. 15 marca (rocznica Wiosny Ludów) - Węgrzy mają wolne ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 8 hours ago, zaruski said: No i po co wypisujesz takie głupoty ?😟 Nie głupoty, tylko tak było i słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 A Ciebie na jakiej zasadzie dopuścili do zjazdu ?🤣 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 Jako, że w prognozie dla Łomnicy był wiatr w porywach do 120 km/h, to wybrałem Strbskie Pleso, gdzie odbywała sie kolejna już edycja zawodów TMR, śniegu nasypało tyle, że na poczatek skibus uszkodził łańcuchy I nie dał rady wyjechać z centralne parkowisko, ale za moment podjechał drugi i zharnał nas z drogi, rano krzesło na Solisko zamkniete, ale orczyk jeździł wiec tam wystartowałem a krzesło wystartowało po paru zjazdach z orczyka, duło mocno, śnieg kopny, pojawiły sie z czasem oblodzenia, ale ogólnie dzień bardzo udany, na zdjęciach widać ile śniegu napadało przez 2 dni w Tatrach, raczej szybko nie spłynie, więc sezon jeszcze trochę potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 4 minutes ago, zaruski said: A Ciebie na jakiej zasadzie dopuścili do zjazdu ?🤣 Ojciec dyrektor zadzwonił i się zlitowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 Quote Uznali, że sobie nie poradzi, puchu na sedlo różni się od puchu w lesie na Pilsku chociażby nachyleniem zbocza a sftrefa freeride nie jest w ogóle ubita. Rozumiem, że masz niewielkie doświadczenie, więc dla wyjaśnienia wątpliwości: 1. Rodzaj świeżego śniegu (w tym puchu) zależny jest od temperatury, wilgotności i siły wiatru a nie od tego czy pada w Białce, na Pilsku czy na Łomnicy. 2. Na bardziej stromym stoku, w w głębokim śniegu (w tym w puchu) pojechać jest łatwiej, niż na płaskim. Niekoniecznie bezpieczniej (lawiny, większa prędkość) ale łatwiej wprowadzić (dowolne) narty w skręt na większym nachyleniu. 3. Jazda w lesie jest trudniejsza i pomijając lawiny, często bardziej niebezpieczna niż na otwartych stokach . Skręt jest wymuszony linią drzew. Dodatkowo występują przeróżne krzaki, gałęzie i inne nierówności (nad lub pod śniegiem). W lesie śnieg bywa dużo bardziej zmienny. Przy pniu jest inny niż na polance. Czasem jeden skręt jedziesz po 3 różnych gatunkach śniegu. Dla Twojej informacji, w Łomnicy byłem co najmniej kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt razy, więc doskonale znam te stoki, z francuzką muldą włącznie. Oczywiście, zazwyczaj jeździłem na slalomkach. Co do wspomnianej kobiety. Na jakiej podstawie obsługa stwierdza, że sobie nie poradzi? Widzieli jak jeździ? Mogli co najwyżej odradzać jazdę z uwagi na "trudne" warunki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 Nie wiem na jakiej podstawie i mało mnie to obchodzi, nie byli nakłaniali tylko prosili i skoro Pani uznała, że maja rację troszczac się o jej bezpieczeństwo, to chwała jej i obsłudze-kropka. P.S. Na Strbskie Pleso widziałem dzisiaj po raz kolejny freeridera odcinajacego lawinę, pod nim jeździli inni, zapewne byl równie doświadczony i dumny z swoich umiejętności, tylko co z tych umiejętności zabitemu freeriderowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 16 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2019 Quote Na Strbskie Pleso widziałem dzisiaj po raz kolejny freeridera odcinajacego lawinę, pod nim jeździli inni, zapewne byl równie doświadczony i dumny z swoich umiejętności, tylko co z tych umiejętności zabitemu freeriderowi? Równie jak kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 17 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2019 12 hours ago, Sariensis said: Nie wiem na jakiej podstawie i mało mnie to obchodzi, nie byli nakłaniali tylko prosili i skoro Pani uznała, że maja rację troszczac się o jej bezpieczeństwo, to chwała jej i obsłudze-kropka. To byłoby zupełnie analogiczne do sytuacji gdyby na drodze mtb odradzać grzecznie jazdy po deszczu. Jak uznasz rację to jest dobrze a jak nie to też dobrze. Ale mnie mimo wszystko podobnie jak i Piotra interesują okoliczności takich sytuacji. Być może Pani właśnie zgłębiała tajniki jazdy kątowej i obsługa wykazała się zwykłą ludzką czujnością. Natomiast za to " a sftrefa freeride nie jest w ogóle ubita." Masz u mnie Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2019 (edytowane) Nawet Pani otworzyli na moment płotek, aby łatwiej jej było “nawrócić”, a co do strefy to jest to oczywiste, ale widocznie nie dla nakłaniajàcych nowicjuszy do jazdy po świeżym i głębokim puchu na slalomkach, nigdy nie zaakcptuje takiej ignorancji, ponieważ kończy się spuszczaniem lawin przez freeriderów ..., ilu narciarzy zginęło w lawinach i jaka był powód? Kapryśna natura czy ignorancja, głupota, rytuna, brak odpowiedniego przygotowania/sprzętu itd.? Edytowane 17 Marzec 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 17 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2019 Widać ,że góra zrobiła na Tobie wrażenie. 😉. Ale już nie wymyślaj różnych teorii . Tam jeżdżą dzieci , ludzie na bigfootach , a nawet widziałem w zeszłym tygodniu Polaka na skitrikku./Co prawda nie bardzo się sprawdzał na stoku/. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2019 10 minutes ago, zaruski said: Widać ,że góra zrobiła na Tobie wrażenie. 😉. Ale już nie wymyślaj różnych teorii . Tam jeżdżą dzieci , ludzie na bigfootach , a nawet widziałem w zeszłym tygodniu Polaka na skitrikku./Co prawda nie bardzo się sprawdzał na stoku/. Ale ja na ta górę jeżdżę od dawna i bardzo ja lubię, co z tego że jeżdża, to wcale nie oznacza, że to jest madre zachowanie, skitrikki miały tam promocję I jeździł na tym doświadczony tikker, stało też ich stoisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi