Michas222k Napisano 31 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2023 1 godzinę temu, sstar napisał: W tym roku na koniec marca… Jechałeś na prognozę pogody. Ja tak zrobiłem z wyjazdem do szpindla, było tak fajnie, że zostałem na spontanie jeszcze jeden dzień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 1 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Michas222k napisał: Jechałeś na prognozę pogody. Ja tak zrobiłem z wyjazdem do szpindla, było tak fajnie, że zostałem na spontanie jeszcze jeden dzień. Raczej przypadek. Po prostu mam czas z poniedziałku na wtorek i tyle. Ale warun był. Szczególnie we wtorek z rana, az żal było wyjeżdżać, tez bym został dłużej na spontanie, ale robota czekała... tak czy owak uwielbiam to miejsce wraz z bezkresami terenów narciarskich powyżej. A na dole czeka i tak na nas Puchatek gdy Lola się obraziła. Edytowane 1 Kwiecień 2023 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2023 Kontynuując watek https://wspinanie.pl/2023/04/golden-needle-marcin-ciepielewski-konkurs-la-pedriza-photo-contest/ https://wspinanie.pl/2022/12/anatomia-zdjecia-czyli-uwagi-o-fotografii-wspinaczkowej-cz-3/ https://www.escalade-montagne.fr/arete-des-cosmiques-aiguille-du-midi-chamonix/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2023 Tadam! Tak teraz wyglada Szklarska: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2023 Ski Arena zatrudnia, ktoś chętny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2023 Via FB: dostarczono dwa używane ratraki z Austrii, w tym jeden wyposażony w wyciągarkę do obsługi stromych stoków. Od teraz w Ski Arena jest siedem maszyn. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 8 godzin temu, grimson napisał: Via FB: dostarczono dwa używane ratraki z Austrii, w tym jeden wyposażony w wyciągarkę do obsługi stromych stoków. Od teraz w Ski Arena jest siedem maszyn. Ściana będzie równiuteńka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 2 godziny temu, sstar napisał: Ściana będzie równiuteńka. Jak ją w końcu odpalą...pewnie mechanizm wyciągarki w tym ratraku zarośnie rdzą z racji rzadkiego używania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 (edytowane) Godzinę temu, grimson napisał: Jak ją w końcu odpalą...pewnie mechanizm wyciągarki w tym ratraku zarośnie rdzą z racji rzadkiego używania. ...moje ostatnie zdjęcie w tym roku z drugiej strony... można zgadywać skąd robione... co widać? Edytowane 26 Lipiec 2023 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 Godzinę temu, sstar napisał: ...moje ostatnie zdjęcie w tym roku z drugiej strony... można zgadywać skąd robione... co widać? A to z okolic... wspomnień czar... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 2 godziny temu, sstar napisał: ...moje ostatnie zdjęcie w tym roku z drugiej strony... można zgadywać skąd robione... co widać? Po lewej Śnieżne Kotły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 31 minut temu, grimson napisał: Po lewej Śnieżne Kotły? Chyba tak. Najwyższy z tej perspektywy, z prawej Śnieżka w tle, z lewej wystaje Szrenica, na pierwszym tle Bukovec. Brawo Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2023 57 minut temu, sstar napisał: Chyba tak. Najwyższy z tej perspektywy, z prawej Śnieżka w tle, z lewej wystaje Szrenica, na pierwszym tle Bukovec. Brawo Ty. Perspektywa z widocznym miejscem skąd fotka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 W dniu 26.07.2023 o 06:24, sstar napisał: Ściana będzie równiuteńka. Tak mnie natchnęło. Czy brak ratrakowania w ostatnich latach Ściany, to brak ratraka do ogarnięcia jej górnej części, gdzie potrzebna jest wyciągarka? Przecież w ciągu dwóch ostatnich sezonów Ściana była przejezdna na nielegalu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 Bardzo wątpię, że będzie ratrakowana. W dolnej części (przy dojeździe do stacji pośredniej) oraz na samej górze jest prawie zawsze wywiane do trawy. Nie otworzą takiej trasy legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 W dniu 25.07.2023 o 22:23, grimson napisał: Via FB: dostarczono dwa używane ratraki z Austrii, w tym jeden wyposażony w wyciągarkę do obsługi stromych stoków. Od teraz w Ski Arena jest siedem maszyn. Na przykładzie Hintertuxa jak wygląda droga ratraka... Na lodowiec co roku jest kupowanych kilka nowych ratraków (cena z przed dwóch lat jak pamiętam to była pół miliona €). Te najstarszycze po 2-3 latach jadą na niżej położone ośrodki jak Eggalm, Rastkogel, Finkenberg, Ehrwalder (ten sam właściciel). Przy okazji co roku ratraki na lodowcu mają wymieniane gąsienice na nowe (bo tam szybko zużywają się kolce - cena jednej gąsienicy 30 tyś €). Po kilku latach w tych niżej położonych ośrodkach ratraki idą na sprzedaż. 90 % z nich trafia do Słowacji i po następnych kilku latach jadą do Polski.. Może Ski Arena jako powiązana z Austrią kupuje bezpośrednio u siebie w ojczyźnie. Co do stromych odcinków (jednak nie tak ostrych jak Ścianka na Szrenicy) wyciągarka ratraka podczepia się do specjalnych uchwytów osadzonych na stałe poza trasą lub dużych skał. Jak nie ma takich możliwości to jeden lub dwa ratraki stoją na górze i podtrzymują linę wyciągarki ratraka pracującego od dołu... A swoją drogą czy w ratrakach pracujących w Polsce w ogóle wymieniane bywają gąsienice?🙃 trasa Ścianka na Szrenicy bywa ratrakowana jeśli jest sporo śniegu, co bywa jednak niezbyt często delikatnie mówiąc. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 Tutaj przykład z ratrakowanej ścianki w dniu 17.03.2019r. Niestety był jeden problem, z powodu wiatru wyciągi nie działały. I trzeba było wchodzić z buta. Z tego samego powodu odwołano zawody O Puchar Burmistrza Szklarskiej Poręby na które przyjechałem. Nie mogłem sobie jednak odmówić takiej okazji i trasę zaliczyłem Pozdrawiam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 5 godzin temu, koliber napisał: Bardzo wątpię, że będzie ratrakowana. W dolnej części (przy dojeździe do stacji pośredniej) oraz na samej górze jest prawie zawsze wywiane do trawy. Nie otworzą takiej trasy legalnie. Podają na stronie, ze 90% czarnej trasy naśnieżaja. Jak moja teoria z ratrakiem się sprawdzi, przy dobrych opadach naturalnego i sztucznego białego-> FIS powinien zostać otwarty w nadchodzącym sezonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Wrzesień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2023 ki Arena inwestuje w naśnieżanie na Puchatku: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2023 Ski Arena odpaliła kamerkę na końcówce II sekcji na Szrenicę: Kamery – Szrenica Ski Arena 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2023 Do 22.12.2023 wyciągi w Szklarskiej będą nieczynne - przegląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 23 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2023 16 minut temu, grimson napisał: Do 22.12.2023 wyciągi w Szklarskiej będą nieczynne - przegląd. Co się będą rozdrabniać, niech robią przeglądy do 15 stycznia. Byle na ferie zdążyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2023 31 minut temu, ski89 napisał: Co się będą rozdrabniać, niech robią przeglądy do 15 stycznia. Byle na ferie zdążyli. Tam jest jakiś grubszy przegląd do zrobienia, wiec wyrobią się na Boże Narodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2023 Fotki z dziś ze Skiareny. Krzeselka na ziemi, ratraki częściowo schowane. Na razie niewiele się dzieje: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2023 Kilka słów podsumowania. Byliśmy w Szklarskiej rok temu, na długi weekend z 11.11.2023. Jak wtedy było? Do knajpek i restauracji kolejki na 30 min i dłużej, między 14 a 18 brak szans na wejście i od razu zajęcie wolnego stołu. Narodu zjechało się wtedy konkretnie, wszędzie tłumy spacerowiczów, korki na uliczkach, sklepy tez miały swoje eldorado. Jak było teraz? Kolejek do knajpek brak. 30% restauracji zamknięta. Na chodnikach raczej pustawo. Cześć sklepów znana z poprzednich wyjazdów zlikwidowana lub zamknięta. Ulica 1 Maja, jedna z głównych, częściowo zamknięta z racji remontu. W jednej z knajpek, mimo niezłej jak na te mizerię frekwencji, połowa lokalu wyłączona z eksploatacji. Tłumaczenie kelnera, ze nie otworzą reszty i trzeba jakby co czekać. Do tego raczej półmrok w środku i wyłączona cześć oświetlenia… Smutno to wyglada i nie napawa optymizmem. W drugiej połowie dnia odwiedziny po 5 latach przerwy Karpacza. Tutaj przeciwieństwo Szklarskiej: dużo turystów i samochodów. Tylko połowa wyszukanych w Google Maps knajp zamknięta… 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi