grimson Napisano 12 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2022 2 godziny temu, izydar napisał: Start zgodnie z planem. O 8:00 kolejka do kasy ok.15 osób - o 8:20 już z 50. Pierwszy wjazd 8:40. Pierwsza godzina na bieżąco - 4 zjazdy, 2-godzina do 4 zjazdów zabrakło kilku minut. Potem już tylko gorzej 10, 15, w szycie lekko ponad 20 minut czekania w kolejce. Warunki na Loli 4+. Dlaczego nie 5? Drobne garby, które skutecznie potrafiły wybic z rytmu. To nie był stół. Niemniej śniegu na tyle dużo, że cała szerokość przygotowana. W południe pojawiły się przecierki po prawej stronie, pojedyńcze gałązki kosówki wychylały się spod śniegu. Końcówka Loli - malutka ścianeczka z mocnymi przetarciami od rana. Dobry stan trasy w zasadzie do końca dnia, chociaż im później tym więcej odcinków z twardymi garbami powodujących nieprzyjemne podskakiwanie. Odsypy w normie, muld nie było. Śnieżynka dzisiaj całkiem dobrze, ale warunki bardzo dobre na stronie ośrodka to przesada. Również garbiki, a w 2-giej części dnia pojawiał się lód na "ściance". Puchatek jako zwienczenie zjazdu śnieżynką bardzo dobrze cały dzień - twardo, mało odsypów. Po przerwie na uzupełnienie płynów i kalorii udałem się na Halę Szrenicką. Pierwszy zonk to 1 czynny orczyk i kilkunastominutowa kolejka do trasy 600m długości. Na 2 orczyku odbywała się instalacja kotwic. Po 1-tej puścili 2-gi orczyk i sytuacja się poprawiła - jazda prawie na bieżąco (kolega został i od niego to info, ja zjechałem 2 razy i uciekłem) Warunki na hali bardzo dobre - równo, bez odsypów. Przy słonecznej pogodzie widokowo przepysznie. Swiąteczny kamień nieczynny. Z perspektywy górnej stacji Karkonosza Lola powyżej warun bardzo dobry - być może wyżej brakuje śniegu. 2-ga sekcja krzesełka na Szrenicę tylko bez nart, więc stanu FIS nie sprawdziłem Kilka fotek z dzisiaj Śnieżynka Widok na Lolę w górę od Karkonosza i w dół Hala Szrenicka I off-piste na nielegalu - zjazd z Hali do Loli Reasumując - ludzi dużo, a nawet bardzo dużo. Warunki dobre i pomimo dużych kolejek do wyciągów wynik na koniec dnia całkiem dobry: 90km w totalu, 51,5km w dół w 7h jazdy z czego ok. 45min na Hali i 30min w restauracji. Jakość do ceny oceniam dzisiaj na 4.0 ( ze względu na kolejki, 1 orczyk na Hali od rana, brak Świątecznego Kamienia oraz nie do końca wygłaskane trasy) Za pogodę plusów nie daję - na to ośrodek wpływu nie miał Dla tych co mogą sobie pozwolić polecam wizytę w tygodniu - warto. Ci co wybierają się w weekend - można się najeździć tylko trzeba ćwiczyć cierpliwośc w kolejce. Taka Szklarska lubimy, z słońcem i otwarta większością tras. Tylko ze taki warun może się szybko nie powtórzyć, nie chce krakać ale Lola może nie wytrzymać do kolejnego weekendu z powodu ocieplenia i deszczu. Interesujace ze w ciagu dnia dozbrajali drugi orczyk na Hali, jakby nie mogli tego zrobić przed otwarciem ośrodka. Swiateczny Kamien ma ruszyć jutro/w poniedziałek, wiec będzie cała długość Loli do zrobienia 4.5km oraz nielegal na Fis. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 3 godziny temu, izydar napisał: Start zgodnie z planem. O 8:00 kolejka do kasy ok.15 osób - o 8:20 już z 50. Pierwszy wjazd 8:40. Pierwsza godzina na bieżąco - 4 zjazdy, 2-godzina do 4 zjazdów zabrakło kilku minut. Potem już tylko gorzej 10, 15, w szycie lekko ponad 20 minut czekania w kolejce. Warunki na Loli 4+. Dlaczego nie 5? Drobne garby, które skutecznie potrafiły wybic z rytmu. To nie był stół. Niemniej śniegu na tyle dużo, że cała szerokość przygotowana. W południe pojawiły się przecierki po prawej stronie, pojedyńcze gałązki kosówki wychylały się spod śniegu. Końcówka Loli - malutka ścianeczka z mocnymi przetarciami od rana. Dobry stan trasy w zasadzie do końca dnia, chociaż im później tym więcej odcinków z twardymi garbami powodujących nieprzyjemne podskakiwanie. Odsypy w normie, muld nie było. Śnieżynka dzisiaj całkiem dobrze, ale warunki bardzo dobre na stronie ośrodka to przesada. Również garbiki, a w 2-giej części dnia pojawiał się lód na "ściance". Puchatek jako zwienczenie zjazdu śnieżynką bardzo dobrze cały dzień - twardo, mało odsypów. Po przerwie na uzupełnienie płynów i kalorii udałem się na Halę Szrenicką. Pierwszy zonk to 1 czynny orczyk i kilkunastominutowa kolejka do trasy 600m długości. Na 2 orczyku odbywała się instalacja kotwic. Po 1-tej puścili 2-gi orczyk i sytuacja się poprawiła - jazda prawie na bieżąco (kolega został i od niego to info, ja zjechałem 2 razy i uciekłem) Warunki na hali bardzo dobre - równo, bez odsypów. Przy słonecznej pogodzie widokowo przepysznie. Swiąteczny kamień nieczynny. Z perspektywy górnej stacji Karkonosza Lola powyżej warun bardzo dobry - być może wyżej brakuje śniegu. 2-ga sekcja krzesełka na Szrenicę tylko bez nart, więc stanu FIS nie sprawdziłem Kilka fotek z dzisiaj Śnieżynka Widok na Lolę w górę od Karkonosza i w dół Hala Szrenicka I off-piste na nielegalu - zjazd z Hali do Loli Reasumując - ludzi dużo, a nawet bardzo dużo. Warunki dobre i pomimo dużych kolejek do wyciągów wynik na koniec dnia całkiem dobry: 90km w totalu, 51,5km w dół w 7h jazdy z czego ok. 45min na Hali i 30min w restauracji. Jakość do ceny oceniam dzisiaj na 4.0 ( ze względu na kolejki, 1 orczyk na Hali od rana, brak Świątecznego Kamienia oraz nie do końca wygłaskane trasy) Za pogodę plusów nie daję - na to ośrodek wpływu nie miał Dla tych co mogą sobie pozwolić polecam wizytę w tygodniu - warto. Ci co wybierają się w weekend - można się najeździć tylko trzeba ćwiczyć cierpliwośc w kolejce. Dwie ostatnie fotki to coś za co kocham Szklarska. Połączenie tras i tuz obok. A skad wiesz ze na druga sekcje bez nart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 1 godzinę temu, grimson napisał: Taka Szklarska lubimy, z słońcem i otwarta większością tras. Tylko ze taki warun może się szybko nie powtórzyć, nie chce krakać ale Lola może nie wytrzymać do kolejnego weekendu z powodu ocieplenia i deszczu. Interesujace ze w ciagu dnia dozbrajali drugi orczyk na Hali, jakby nie mogli tego zrobić przed otwarciem ośrodka. Swiateczny Kamien ma ruszyć jutro/w poniedziałek, wiec będzie cała długość Loli do zrobienia 4.5km oraz nielegal na Fis 1 godzinę temu, grimson napisał: Taka Szklarska lubimy, z słońcem i otwarta większością tras. Tylko ze taki warun może się szybko nie powtórzyć, nie chce krakać ale Lola może nie wytrzymać do kolejnego weekendu z powodu ocieplenia i deszczu. Interesujace ze w ciagu dnia dozbrajali drugi orczyk na Hali, jakby nie mogli tego zrobić przed otwarciem ośrodka. Swiateczny Kamien ma ruszyć jutro/w poniedziałek, wiec będzie cała długość Loli do zrobienia 4.5km oraz nielegal na Fis. jaki nielegal, zaraz się MarioJ na was zaczai razem z dyrechtorem kpnu i w kajdanki 1 godzinę temu, grimson napisał: Taka Szklarska lubimy, z słońcem i otwarta większością tras. Tylko ze taki warun może się szybko nie powtórzyć, nie chce krakać ale Lola może nie wytrzymać do kolejnego weekendu z powodu ocieplenia i deszczu. Interesujace ze w ciagu dnia dozbrajali drugi orczyk na Hali, jakby nie mogli tego zrobić przed otwarciem ośrodka. Swiateczny Kamien ma ruszyć jutro/w poniedziałek, wiec będzie cała długość Loli do zrobienia 4.5km oraz nielegal na Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 6 godzin temu, sstar napisał: Dwie ostatnie fotki to coś za co kocham Szklarska. Połączenie tras i tuz obok. A skad wiesz ze na druga sekcje bez nart? Najpierw usłysząłem na wyciągu, potem podjechałem sprawdzić - to był mój plan na godziny szczytu uciec na FIS Przy wejściu na wciąg jest znak - zakaz wjazdu dla narciarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 8 godzin temu, grimson napisał: Tylko ze taki warun może się szybko nie powtórzyć, nie chce krakać ale Lola może nie wytrzymać do kolejnego weekendu z powodu ocieplenia i deszczu. Tu niestety masz rację - jest śniegu niby więcej niż rok temu, ale kilka dni ciepła i deszcz swoje zrobią i znowu trzeba będzie poczekać na opad śniegu. Bazy nie powinno zniszczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 31 minut temu, izydar napisał: Najpierw usłysząłem na wyciągu, potem podjechałem sprawdzić - to był mój plan na godziny szczytu uciec na FIS Przy wejściu na wciąg jest znak - zakaz wjazdu dla narciarzy. Rok temu też tak było, ale to ze względu na brak śniegu na górnym peronie, co nie znaczy, że nie można było wjeżdżać z nartami w ręku. No ale wtedy był czynny odcinek Loli od samej góry (choć nieczynnym FIS-em też niektórzy zjeżdżali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 14.02.2021 było tak: - na Fis sporo śniegu, i dużo śladów po nartach/ snowboard - na gorze, przy wyjściu z drugiej sekcji masakrycznego krzesła- śniegu min 60cm, wbijałem kijek - warun na Loli petarda 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 1 godzinę temu, koliber napisał: Rok temu też tak było, ale to ze względu na brak śniegu na górnym peronie, co nie znaczy, że nie można było wjeżdżać z nartami w ręku. No ale wtedy był czynny odcinek Loli od samej góry (choć nieczynnym FIS-em też niektórzy zjeżdżali). NIe wiem, nie widziałem nikogo z nartami w ręku na krześle. Znak był jednoznaczny, obie trasy zamknięte, a ja nie lubię użerać się z obsługą. Ciekawe co miałbym im powiedzieć po co te narty wlokę na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 30 minut temu, izydar napisał: NIe wiem, nie widziałem nikogo z nartami w ręku na krześle. Znak był jednoznaczny, obie trasy zamknięte, a ja nie lubię użerać się z obsługą. Ciekawe co miałbym im powiedzieć po co te narty wlokę na górę Jasne. Rozumiem. Miejmy nadzieje, ze otworzą Kamień i to się zmieni. Rezerwacja zrobiona 15-20 na być sun & snow. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 20 minut temu, sstar napisał: Jasne. Rozumiem. Miejmy nadzieje, ze otworzą Kamień i to się zmieni. Rezerwacja zrobiona 15-20 na być sun & snow. Coś płasko na tym zdjęciu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 13 minut temu, grimson napisał: Coś płasko na tym zdjęciu Biorę rozpęd. Do 15 kilka dni zostało. To miało obrazować sun… po snow do Szklarskiej, ma padać… z deszczem. Dam skarpę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 1 godzinę temu, sstar napisał: Jasne. Rozumiem. Miejmy nadzieje, ze otworzą Kamień i to się zmieni. Rezerwacja zrobiona 15-20 na być sun & snow. Prognozy nie są za dobre - szczególnie wiatr. Opady osobny temat, jak śnieg to ok, gorzej jeśli deszcz. A dzisiaj tylko Hala czynna - to był fart że na wczoraj się zdecydowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 2 godziny temu, izydar napisał: Prognozy nie są za dobre - szczególnie wiatr. Opady osobny temat, jak śnieg to ok, gorzej jeśli deszcz. A dzisiaj tylko Hala czynna - to był fart że na wczoraj się zdecydowałem. Najgorszy jest wiatr jak w kabarecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 4 godziny temu, izydar napisał: Prognozy nie są za dobre - szczególnie wiatr. Opady osobny temat, jak śnieg to ok, gorzej jeśli deszcz. A dzisiaj tylko Hala czynna - to był fart że na wczoraj się zdecydowałem. Wiatr? Czemu Express nie działa? A śnieg dobry, strażników nie widać, stresu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 33 minuty temu, sstar napisał: Wiatr? Czemu Express nie działa? A śnieg dobry, strażników nie widać, stresu nie ma. Od rana stoi wszystko w Szklarskiej za wyjątkiem orczyka na Hali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2022 36 minut temu, grimson napisał: Od rana stoi wszystko w Szklarskiej za wyjątkiem orczyka na Hali... Fakt. Wtorek spoko. Środa 108km/h. Pozostaje Dolina Szczęścia, tam mieszkać mam, ew skitury. Uwaga! Ze względu na silny wiatr ,czynny jest t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Powoli zbliżam się. Dziś za m3 i s3 do Wrocławia wjechałem godnie, od jutra rezydentem Szklarskiej będę. Jutro jeszcze bez wiatru wiec must. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Daj potem info jak prezentuje się FIS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 48 minut temu, grimson napisał: Daj potem info jak prezentuje się FIS. I czy warto pchać tam się na weekend, kolejek nie mam bynajmniej na myśli - wliczone w "koszty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 3 minuty temu, lika napisał: I czy warto pchać tam się na weekend, kolejek nie mam bynajmniej na myśli - wliczone w "koszty". Pytanie czy Lola przetrwa do weekendu. Jeśli tak- to warto tam uderzyć. Jeśli nie - do zastanowienia. zostaje Śnieżynka, Hala Szrenicka i FIS offpiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 Teraz, grimson napisał: Pytanie czy Lola przetrwa do weekendu. Jeśli tak- to warto tam uderzyć. Jeśli nie - do zastanowienia. zostaje Śnieżynka, Hala Szrenicka i FIS offpiste. Właśnie o Lolobrygidę się rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 12 godzin temu, grimson napisał: Pytanie czy Lola przetrwa do weekendu. Jeśli tak- to warto tam uderzyć. Jeśli nie - do zastanowienia. zostaje Śnieżynka, Hala Szrenicka i FIS offpiste. Patrząc na prognozę - opady deszczu w czwartek i piątek moim zdaniem nie będzie warto. Uważam, że Lola będzie otwarta na siłę (przyciąga ludzi), ale nie będzie nadawała się do jazdy na dolnym odcinku. Jak nie uruchomia orczyka na FIS się nie dostaniesz (2-ga sekcja nie dla narciarzy) - no chyba, że narty w ręce i będziesz udawała Greka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 13 minut temu, izydar napisał: Patrząc na prognozę - opady deszczu w czwartek i piątek moim zdaniem nie będzie warto. Uważam, że Lola będzie otwarta na siłę (przyciąga ludzi), ale nie będzie nadawała się do jazdy na dolnym odcinku. Jak nie uruchomia orczyka na FIS się nie dostaniesz (2-ga sekcja nie dla narciarzy) - no chyba, że narty w ręce i będziesz udawała Greka Moja szklana norweska kula pokazuje, że jak Lola przetrwa ocieplenie i opady deszczu 16 i 17 lutego, to do weekendu włącznie powinna być czynna. Bo 21 lutego ponownie mocne opady deszczu. Wykresiki niżej dla dolnej stacji wyciągu Karkonosz. Jest też druga prognoza dla wysokości 990m, tam już znacznie zimniej, mimo to także prognozowane są opady deszczu i deszczu ze śniegiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Otwarcie Świątecznego Kamienia przedłuża się niestety w czasie. Wg informacji z pewnego źródła, nie otworzą go w ciągu tego tygodnia. Taka sama sytuacja z II odcinkiem krzesełka na Szrenicę. Myślę że oba wyciągi nie będą dostępne dla narciarzy w ciągu kolejnych 2 tygodni, jak nie dłużej 😒 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 (edytowane) 11 godzin temu, grimson napisał: Otwarcie Świątecznego Kamienia przedłuża się niestety w czasie. Wg informacji z pewnego źródła, nie otworzą go w ciągu tego tygodnia. Taka sama sytuacja z II odcinkiem krzesełka na Szrenicę. Myślę że oba wyciągi nie będą dostępne dla narciarzy w ciągu kolejnych 2 tygodni, jak nie dłużej 😒 Szkoda. Warunki były już dawno. KPN. Z dziś Lola i Śnieżynka z Puchatkiem do wyboru, do koloru. No i Dolina Szczęścia dla dzieci. Edytowane 15 Luty 2022 przez sstar 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi