agnel2748 Napisano 1 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2022 (edytowane) 4 godziny temu, sstar napisał: W Karpaczu gorzej? Mniej śniegu? Nie wiem czy gorzej bo jak jest śnieg to w sumie wolę zjazd z Kopy niż Szklarską ale byliśmy w poprzedni Weekend i średnio to wyglądało. Do wysokości wyciągu Jan ostatnio było OK, ale Kopa czy Złotówka śniegu mało, na razie nie ma sensu się tam pchać bo trzeba potem jakoś zjechać. Edytowane 1 Luty 2022 przez agnel2748 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 1 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2022 10 godzin temu, tanova napisał: Dziwi mnie, że nie działa Świąteczny Kamień i Hala Szrenicka. Krzaczorów tam raczej nie ma, jest wysoko - więc temperatury powinny być niższe. Ale nie jestem na miejscu, nie mam wiedzy naocznej, więc to tylko takie teoretyzowanie z fotela. Niestety ale krzaczory są - powyżej górnej stacji Karkonosza rosną kosówki. Czasem na kamerce widać Na hali też kosówki na 0.5m - to dlatego potrzeba więcej naturalnego opadu. No ale jak opady z tego tygodnia nie wystarczą, to już nie wiem W sobotę okienko pogodowe, czekam w blokach startowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 1 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2022 2 godziny temu, izydar napisał: W sobotę okienko pogodowe, czekam w blokach startowych. Ale gdzie, bo Beskid Śląski znowu wiatr, a niedziela deszcz ze śniegiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 1 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2022 Czemu oni mają takie problemy ze śniegiem? Przecież podobno jest tam taki klimat jak w Alpach na wysokości 2k n.p.m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 9 godzin temu, Hextor napisał: Czemu oni mają takie problemy ze śniegiem? Przecież podobno jest tam taki klimat jak w Alpach na wysokości 2k n.p.m Klimat jak w Alpach, a kosodrzewina sobie rośnie. Im jest wyższa, tym więcej śniegu potrzeba, żeby ją przykryć na stoku narciarskim. Na stokach Szklarskiej jej wysokość sięga do 0,75m. To dlatego czarny FIS, kiedyś regularnie otwarty, ostatnio był czynny w 2019r, a wcześniej w 2012 o ile się nie mylę. Kosodrzewina od 2014r jest pod częściową ochroną w PL, więc zawsze można ją skrócić. Prognoza dla Szklarskiej nie wygląda negatywnie, ma padać śnieg w ciągu najbliższych paru dni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 Na FIS problemem jest przede wszystkim początek trasy - przebiega trawersem po bardzo wietrznej kopule. Poza trasą śnieg się jeszcze utrzymuje (między kosówką), ale z trasy jest prawie zawsze wywiany - na ogół trzeba jeździć skrótem między krzakami. Z kolei im bliżej stacji pośredniej kolei, tym więcej trawy (w połączeniu z naturalnymi garbami, co utrudnia utrzymanie śniegu). Kosówki na samej trasie nie zauważyłem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 1 godzinę temu, koliber napisał: Na FIS problemem jest przede wszystkim początek trasy - przebiega trawersem po bardzo wietrznej kopule. Poza trasą śnieg się jeszcze utrzymuje (między kosówką), ale z trasy jest prawie zawsze wywiany - na ogół trzeba jeździć skrótem między krzakami. Z kolei im bliżej stacji pośredniej kolei, tym więcej trawy (w połączeniu z naturalnymi garbami, co utrudnia utrzymanie śniegu). Kosówki na samej trasie nie zauważyłem. Faktycznie góra jest prawie łysa. Widać dobrze krzaczory na FIS na YT z roku 2021, gdzie Ściana była zamknięta. Mimo to, opady śniegu były na tyle duże, że sporo narciarzy odwiedziło ten stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 2 godziny temu, grimson napisał: Faktycznie góra jest prawie łysa. Widać dobrze krzaczory na FIS na YT z roku 2021, gdzie Ściana była zamknięta. Mimo to, opady śniegu były na tyle duże, że sporo narciarzy odwiedziło ten stok. Widziałem ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 16 minut temu, sstar napisał: Widziałem ich. Ja też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 Może trzeba wyrównać, albo przyciac krzaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 18 godzin temu, lika napisał: Ale gdzie, bo Beskid Śląski znowu wiatr, a niedziela deszcz ze śniegiem.... Na Bergfex, wczoraj tak było. Chyba przestanę sprawdzć na ich stronie - to nie pierwszy rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 49 minut temu, Hextor napisał: Może trzeba wyrównać, albo przyciac krzaki? Trzeba znaleźć chętnego na skionline, który jesienią przytnie te krzaki 😆 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 4 minuty temu, MarioJ napisał: Trzeba znaleźć chętnego na skionline, który jesienią przytnie te krzaki 😆 Ja mogę zwołać pospolite ruszenie z siekierami i łopatami. Zostaje kwestia transportu krzaczorow- OZC myśle ze będzie zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 Hala-Lola - ruszą w weekend? Jakuszyce meldowały dzisiaj rano +50cm, Harrachov, Janskie +30cm Powinno wystarczyć. Ale wiemy, że logika na tej górze nie działa. Jak nie to znowu Janskie trzeba będzie nawiedzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 1 godzinę temu, izydar napisał: Hala-Lola - ruszą w weekend? Jakuszyce meldowały dzisiaj rano +50cm, Harrachov, Janskie +30cm Powinno wystarczyć. Ale wiemy, że logika na tej górze nie działa. Jak nie to znowu Janskie trzeba będzie nawiedzić. Trudne pytanie. W 2019r po 100cm! opadzie Szklarska otworzyła Ścianę. Pewnie mocno dosypało na dniach, zostaje pytanie czy ratraki ruszyły na Lole. Przygotowanie tej trasy to pewnie kilka dni pracy maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czesio Napisano 2 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2022 2 godziny temu, grimson napisał: Ja mogę zwołać pospolite ruszenie z siekierami i łopatami. Zostaje kwestia transportu krzaczorow- OZC myśle ze będzie zainteresowany. To nie jest gupi pomys, Botanicy/leśnicy z tyłuami muwili mnie że tzw sukcesja to zło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2022 Informacja z pierwszej ręki. Na dniach spadło 20cm białego. Jak spadnie drugie tyle to otwierają Lolę, która już jest ratrakowana. Zostaje trzymać kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bohemiarz Napisano 3 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2022 5 minut temu, grimson napisał: Informacja z pierwszej ręki. Na dniach spadło 20cm białego. Jak spadnie drugie tyle to otwierają Lolę, która już jest ratrakowana. Zostaje trzymać kciuki. Wszędzie w okolicy spadło 40 - 50 cm, a w Szklarskiej jak zwykle najmniej 😉 Nic to, trzymamy kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 3 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2022 Pobliski Harrachov otworzył właśnie czarną trasę, teraz mają wszystkie trasy czynne. W prognozie pogody idzie ocieplenie niestety. Tracę nadzieję na otwarcie Loli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2022 13 minut temu, Michas222k napisał: Pobliski Harrachov otworzył właśnie czarną trasę, teraz mają wszystkie trasy czynne. W prognozie pogody idzie ocieplenie niestety. Tracę nadzieję na otwarcie Loli... Wg mnie jest szansa na Lolę w kolejnym tyg. Prognoza pokazuje duże opady białego na dniach. Temperatura na max lekkim plusie -> dotyczy dolnej stacji, na górze będzie tylko zimniej. Do tego pracuje już armatka na Loli, zaraz powyżej Karkonosza. Wg informacji z dzisiaj, mocny wiatr wywiał śnieg z górnego odcinka Loli, więc dół nie jest w złym stanie. Dalej trzeba trzymać kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2022 Na kamerce zjeżdzają Lolą - na nielegalu, bo trasa oficjalnie jeszcze zamknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnel2748 Napisano 3 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2022 (edytowane) Wybrałem się na skitoury do Szklarskiej, .....ale po 30 min krążeniu w miescie w poszukiwaniu parkingu zrezygnowałem. Wiem, że o 12 nie jedzie się na narty ale tak jakoś wyszło, straszne tłumy do tego co ulica patrole Straży Miejskiej. W każdym razie sporo śniegu w mieście dosypało , pobocza pozasypywane nie było gdzie auta zaparkować... a 25 zł za 2h na złodziejskich parkingach nie będe płacił, zresztą nawet na to o tej godzinie byłoby trudno. Spróbowałem swoje stare miejsce gdzie się wychodzi na regle= zasypane , potem huta ,kamieńczyk dolny górny = zajęte. Koniec końców 2 h 15 min i 59 km roweru zamiast nart. Edytowane 3 Luty 2022 przez agnel2748 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2022 Do Karkonosza robią się kolejki. Lola przejezdna - dużo narciarzy/snowboardzistów na nielegalu tam śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 4 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2022 Pytanie do tych co dokładnie śledzą prognozę pogody- dziś Karkonosz wyłączyli przez zbyt silny wiatr, jak będzie w niedziele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2022 23 minuty temu, Michas222k napisał: Pytanie do tych co dokładnie śledzą prognozę pogody- dziś Karkonosz wyłączyli przez zbyt silny wiatr, jak będzie w niedziele? Wszystko jest tutaj: https://m.meteo.pl/szklarska-poreba/60 https://www.yr.no/en/details/graph/2-3083677/Poland/Lower Silesia/Jelenia Góra County/Szklarska Poręba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi