pawelb91 Napisano 17 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2018 2 godziny temu, Gerald napisał: Mijając stację Ptaszkowa patrzę, a tam ratrak śmiga na przeciwległej górce. Przypomniałem sobie, że istniał tam kiedyś mały talerzyk, ale słyszałem że od lat nie działa. Jeździłem na tamtym wyciągu w 2005 roku. To był 500 metrowy talerzyk ze słupami typu "bramki". Wyciągiem zarządzała parafia. Wtedy jeden wjazd kosztował 1zł. Rozwaliłem tam nawet wiązanie w nartach Polsport na których wtedy jeździłem. Tak, kilka lat temu zrobiono tam profesjonalne centrum biegowe z naśnieżanymi trasami w miejscu dawnego stoku narciarskiego (zarys stoku widać na zdjęciu satelitarnym). Trenują tam nawet Polscy kadrowicze, bardziej juniorzy niż seniorzy. Choć po erze Kowalczyk nie wiem ilu takich seniorów w ogóle jest w kadrze. W tamtym roku były tez jakieś zawody międzynarodowe. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 17 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2018 4 minuty temu, pawelb91 napisał: Jeździłem na tamtym wyciągu w 2005 roku. To był 500 metrowy talerzyk ze słupami typu "bramki". Wyciągiem zarządzała parafia. Wtedy jeden wjazd kosztował 1zł. Rozwaliłem tam nawet wiązanie w nartach Polsport na których wtedy jeździłem. Wyciąg podobnie jak Twoje narty, także produkcji Polsport 🙂 @leitner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 17 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2018 Trochę jednak przesadziłem z długością tego wyciągu. Teraz zmierzyłem i miał on 350 m. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 18 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2018 Dnia 14.12.2018 o 11:38, szy napisał: Właśnie, na nieszczęsnej nazwie cierpi w Polsce cała dyscyplina. Utrwaliło się, że "bieganie na nartach" to duży wysiłek, bo przecież to "bieganie". I przeciętny Kowalski nigdy nie poczuje się potencjalnym "biegaczem" narciarskim, bo daleko większości z nas, niestety, do wyczynowego wizerunku, utrwalonego przede wszystkim przez Justynę Kowalczyk. Sąsiad 4 lata temu kupił biegówki, pobiegał do utraty tchu 2 dni, potem dochodził do zdrowia przez miesiąc i to była cala jego przygoda z narciarstwem biegowym. Znajkraj czytam od dawna z przyjemnością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 28 Grudzień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2018 Dnia 18.12.2018 o 20:23, surfing napisał: Znajkraj czytam od dawna z przyjemnością. Dziękuję! Zanim na blogu pojawi się "kultowe" austriackie Seefeld, gdzie za miesiąc odbędą się mistrzostwa świata w narciarstwie klasycznym, jeszcze jedna zaległość - słowacki Zuberzec z dwoma dolinami położonymi obok: Zuberską i Rohacką. Trasa biegówkowa tu położona często występuje pod pseudonimem "Rohacze", wziętą od okolicznych szczytów i nazwy ośrodka narciarskiego "Rohace-Spalena". Trasa dzieli się na dwa odcinki - bardziej leśny, biegnący po Dolinie Zuberskiej i bardziej górski w Dolinie Rohackiej. Jeśli wybrać się do Zuberzca na weekend, obydwa odcinki można zaliczyć w dwa kolejne dni. Ten wyższy - w dzień o lepszej przewidywanej pogodzie, ze względu na walory widokowe Tatr Zachodnich. I właśnie jeśli weekend, to na blogu namiar na niedrogi hotel położony u wylotu doliny na skraju Zuberzca. Zapraszam na Znajkraj po pełny tekst: https://www.znajkraj.pl/biegowki-na-slowacji-dolina-rohacka-w-tatrach-zachodnich ... i jeszcze kilka zdjęć. Na początku trasy leży Muzeum Wsi Orawskiej, trafiliśmy akurat na coroczony Puchar Świata w psich zaprzęgach organizowany na terenie skansenu: Tak wygląda odcinek w Dolinie Rohackiej: Taką bardzo przyjemną ścieżką zjeżdża się do ośrodka Rohacze: Hotel, pozostałość po planach budowy wielkiego ośrodka w latach 70-80: Z pozdrowieniami, białego 2019 :) Szy. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 17 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2021 (edytowane) Spacer 10km i 900m przewyższeń, jak dobrze że są takie miejsca gdzie obcy ludzie bez masek uśmiechają się do siebie , sąsiad zaprosi na kawę, inny porozmawia częściej niż dawniej, a spacerujące rodziny mogą dopytać co to te biegówki Edytowane 17 Styczeń 2021 przez surfing 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2021 Cześć My też z Rybelkiem i Amelką odkurzyliśmy nieużywany od trzech lat sprzęt. Bardzo fajna wycieczka po lasach naszego domowego Mazowieckiego Parku Krajobrazowego. Pozdrowienia 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 22 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2021 (edytowane) Cześć! Zaniedbaliśmy nieco biegówkowe tematy, więc je sukcesywnie odświeżam. Wśród nich jest m.in. artykuł o szlaku narciarskim z Gór Bialskich przez Śnieżnik (Masyw Śnieznika) na Czarną Górę. Można sobie przez trzy dni pięknie powędrować z niewielkim plecakiem, startując w Bielicach, śpiąc w Bolesławowie i w schronisku na Śnieżniku. W dodatku w tym roku Stronie Śląskie chce powiększyć liczbę kilometrów tutejszych tras o aż trzy pętle po 10-20 kilometrów. Oczywiście wszystkie trasy są utrzymywane ratrakiem, a właściwie dwoma, gdyż część tras po polskiej stronie przejeżdża ratrak z czeskiego Paprseka. Na wszystkich są dwa ślady do klasyka i środek do łyżwy. Kilka zdjęć z naszego pobytu na szlakach Stronia Śląskiego: Więcej na blogu: Szlak narciarski przez Góry Bialskie i Masyw Śnieżnika. Na biegówki w Sudety Szy. Edytowane 22 Grudzień 2021 przez szy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 28 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2021 I kolejna ze starych-nowych spraw na biegówkowym Znajkraju - słynne, olimpijskie Seefeld, czyli biegówkowy wzorzec z Sevres. Ośrodek narciarstwa biegowego w Seefeld, czyli Olympiaregion Seefeld in Tirol, to drugi obok Ramsau am Dachstein tak zaawansowany ośrodek biegówkowy w Europie. Trasy, serwisy, sklepy, szkółki, baza noclegowa dla biegaczy, transport - wszystko dograne i funkcjonujące bezbłędnie lub przynajmniej w sposób, jaki turysta-narciarz z Polski uznaje za bezbłędny Oficjalnie tras jest niemal 250 kilometrów, ale tylko oficjalnie. Tak naprawdę to łączna długość tras do klasyka i łyżwy, więc liczbę tę należy podzielić na dwa jeśli przyjechaliśmy biegać w jednym stylu i interesuje nas możliwie jak największa liczba nowych kilometrów. Szerzej o wszystkim, z galerią 150 zdjęć i trackiem naszych wycieczek: Znajkraj: Na biegówki do Austrii: olimpijski region Seefeld w Tyrolu Tak wygląda centrum ośrodka w miejscu osuszonego 200 lat temu jeziora z charakterystycznym kościołem nad nim: Trasy w całym ośrodku - czyli pomiędzy pięcioma położonymi obok siebie miejscowościami wokół Seefeld - są dość zróżnicowane i fajnie służą jako trasy wycieczek turystycznych, nie tylko miejsce do uprawiania sportu zimowego. Trasa z Seefeld do Leutasch: Okolice Leutasch, z długą doliną z szerokim, płaskim dnem, to z kolei miejsce dla początkujących, seniorów, także niepełnosprawnych. I są też ciekawostki i elementy towarzyszące klimatowi, jak mecz snow polo, kieszonkowa mapa tras narciarskich, zimowy tor Audi, spotkany nowiutki ratrak i inne. Polecam się z pełną relacją na blogu: ☺️ Szy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi