ZaiX2407 Napisano 15 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Witam wszystkich..... Może najpierw kilka słów o sobie, bo te informacje mogą być przydatne. Jestem początkującym narciarzem, mam 27 lat. W zeszłym roku byłem 2 dni w Zieleńcu i próbowałem nauczyć się jeździć na nartach. Z pomocą kolegi, który w pewnym stopniu ma już zgłębione tajniki tego cudownego sportu. Coś tam oczywiście łyknąłem, ale patrząc na to z perspektywy dnia dzisiejszego była to bardziej improwizacja a ni techniczna jazda. Tydzień temu wróciłem ze Szklarskiej Poręby. Byłem tam trzy dni od Piątku do niedzieli. Pierwszego dnia wykupiłem 2 godziny indywidualnej jazdy z instruktorem. Po 20 min jazdy na oślej łączce instruktor stwierdził że nie ma sensu ze mną tu jeździć i pojechaliśmy na Puchatka. Tam przez pozostały czas pracowaliśmy nad poprawnym stylem jazdy (z naciskiem na carving). Pozostałe 5 godzin jeździłem samodzielnie (niestety tylko na Puchatku, bo Lola była zamknięta) i wydawało mi się (moje subiektywne odczucia) że całkiem nieźle sobie radzę. Następny cały dzień również spędziłem na Puchatku. W niedzielę nie wytrzymałem i pojechałem do Harachowa (akurat Małysz skakał). Jeździłem od 8.00 do 12.00 na czerwonej trasie obok skoczni. Oczywiście zaliczyłem kilka glebbbb....ale po dwóch zjazdach było całkiem nieźle. Oczywiście po powrocie do domu zakochałem się w nartach i teraz cały czas myślę kiedy znowu wyjadę w góry. Planuje jeszcze w tym sezonie spędzić co najmniej ok. 10 dni na stoku. A oto sedno sprawy(sorry że tak zanudzałem): Podjarałem się do tego stopnia że planuje na święta sprawić sobie sprzęt (narty + buty). Od 5 dni siedzę cały czas w necie i studiuję różne porównania, dane, opinie itd. Chodzi mi o takie narty z których mógłby korzystać przez ok. 2 - 3 lat. Dostosowana do moich umiejętności, ale nie zbyt łatwe żebym za rok czy dwa również miał z nich radochę. Cena oczywiście też ma duże znaczenie. Planuje wydać na deski od 1000 - 1200. Po szczegółowych analizach rynku na finiszy pozostało dwóch zawodników: Fischer CX 6.6 z wiązaniem FS 10 Raflex 2 lub Blizzard Sigma X Cross 8 z wiązaniami IX 3.10 Może ktoś ma juz takie narty i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem. A może ktoś po prostu mi poradzi. Mam 178 cm, 74 kg uprawiam sport i jestem wysportowany. Z góry dziękuję. Pozdrawiam...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 15 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Z tego co widze, podales dwie rozne grupy nart. Fischer - grupa allround, zas Blizzards- cross. Jesli chodzi o Fischera, to cx6.6 to najlepsze narty z grupy allround, czy jak kto woli sport carve. Uwazam, ze to dobry wybor. Co do Blizzarda, to nei moge sie wypowiadac. Pozdrawiam Bobic by Fischer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZaiX2407 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Bobic...... Wielkie dzięki...... Nie do końca jeszcze orientuję się w tych wszyskich nazwach, ale z tego co wyczytałem narty allround były by chyba dobre dla mnie............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZaiX2407 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Bobic to znowu ja......i kolejny problem. 1. Biorąc po uwagę opis moich umiejętności to czy myślisz że te CX6.6 są dla mnie dobre? 2. Czy wiązania seryjnie w nich montowane FS 10 mogą być, czy szukać innych. 3. Czy te nart są z płytą (nie bardzo wiem co to jest i do czego służy)? 4. Widziałem że są rozmiary 160 i 165 jaki rozmiar byś mi polecił? Wzrost 178 - 179cm i 74 kg wagi. Pozdrawiam.....Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 15 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Do tej ilosci dni, ktore zamierzasz spedzic na stoku, to proponuje Ci ta CX6.6 Co do dlugosci, to 165 cm. W nich sa montowane FS10 by obnizyc koszty, nei dostaniesz oficjalnie innych wiazan do tych nart. Tak wiec, nie zastanawiaj sie, tylko bierz POzdr. Bobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_marcin_ Napisano 15 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! A rozpatrywałeś może zeszłoroczne Fischery s-move? Też z grupy allround, a kupisz za około 150 - 300 zł taniej od CX 6.6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZaiX2407 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Ok wielkie dzięki.....już prawie się przekonałem. A co z tą płyta? czy te narty ją mają? i co to jest i co ona daje? I na koniec....Może znasz kogoś albo możesz kokoś polecić (bobic) gdzie mogę kupić takie narty, czy lepiej w sklepie się zaczaić? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 15 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Wyslij mi maila, to Ci polece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZaiX2407 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! ok.......tylko nie bardzo chcę szastać moima mailem na forum............ Może możesz mi polećić też jakieś buty za rozsądną cenę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZaiX2407 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Dla bobic. Otom mój mail martin2407@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZaiX2407 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Dla bobic. Otom mój mail martin2407@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 15 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! to ty masz napisać do bobica a zapewniam że warto ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 15 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Hehehe, zalatwione. Maila dostalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek42 Napisano 16 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Autor: ZaiX2407: .tylko nie bardzo chcę szastać moima mailem na forum... Chopie...przeciez wstawiłes go w danych swojej osoby )) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 21 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! mnie podobają się ATOMIC SL 9/ 12 mamy podbone dane antropometryczne jednak ja jężdze na Pilsko i na Solisku w Szczyrku musisz pojechać na narty i pozyczyć fischera , a nastepnie Blizarda i wtedy wybrać teraz mam Fischera Radcara na płycie Boster bo na takie było mnie stać w Komisie we Wisle POLYSPORT -dł 170 cm radius 12 m i jest super. Jeżdze sobie bez kijek i jest klasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 21 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2005 Proszę o radę....Pilnie pomocy poszukuję!!!! Fischer , a Blizard to jest podobnie jak z samochadami BMW czy Audi czy Merc, nalezy pojeździc z 1 rok na tych i kupić sobie inną firmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi