JurekByd Napisano 27 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2019 (edytowane) 14 minut temu, Spiochu napisał: Podasz linka? Jest tam coś otwarte długo przed/po ścisłym sezonie? https://www.dachstein.at/winter/skiing/skiticket/saisonkarten/ - sorry - 333 e kosztowała w tym roku w przedsprzedaży , 299 było chyba rok temu - to niskie górki , stad też i taka cena..... Edytowane 27 Marzec 2019 przez JurekByd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Marzec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2019 W temacie Sunny Card mam pytanie, większość z tych ośrodków (oprócz odosobnionych - Maso Corto i Heiligenblut) to dość niskie jak na Alpy stacje, wysokość jednej do 2000m n.p.m. a reszta niżej. Jak tam jest zazwyczaj z warunkami w ciągu sezonu? Aktualny sezon to wielkie opady w Austrii więc pewnie śniegowo bardzo dobrze. Jednak nie co roku tak jest, w marcu większość pewnie miękka i płynie? Też myślę o kolejnych sezonach gdzie to jeździć co to robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 28 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2019 (edytowane) 3 godziny temu, pawelb91 napisał: W temacie Sunny Card mam pytanie, większość z tych ośrodków (oprócz odosobnionych - Maso Corto i Heiligenblut) to dość niskie jak na Alpy stacje, wysokość jednej do 2000m n.p.m. a reszta niżej. Jak tam jest zazwyczaj z warunkami w ciągu sezonu? Aktualny sezon to wielkie opady w Austrii więc pewnie śniegowo bardzo dobrze. Jednak nie co roku tak jest, w marcu większość pewnie miękka i płynie? Też myślę o kolejnych sezonach gdzie to jeździć co to robić... O ile się orientuję to "kultowy" Hochkar ma przeważnie bardzo dobre warunki śniegowe. Ale mimo wszystko to jest niżej jak Tyrol czy Szwajcaria (ta południowa). W kwietniu na dwoje babka wróżyła. Mnie się Hinterstoder i Wurzeralm bardzo podobały - obydwa mają świetny potencjał off piste ale też jest tam bardzo ładnie. Szczególnie pierwszy i są tam bardzo wymagające fragmenty. W Kasbergu też znalazłem bardzo fajne zjazdy (z 15-20 min dojściem na fokach). W Heiligenblutt tereny do jazdy off są olbrzymie (jak nie jest wywiane). Zaś Maso Corto samo w sobie niezbyt ciekawe ale skitury w pobliżu (np Similau) to ekstra liga. Wadą jest znaczne porozrzucanie karnetu w zasadzie byłyby to trzy odrębne tematy: - Maso Corto - Heiligenblutt - Hinterstoder,Wurzeralm,Hochkar i ewentualnie po drodze Kasberg Czy warto odwiedzać Hochficht niech napisze Jurek... Pozdro Wiesiek Edytowane 28 Marzec 2019 przez Wujot 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Napisano 28 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2019 20 godzin temu, JurekByd napisał: ,ale brakuje tu lodowca na listopad czy majówkę - od grudnia do początku kwietnia wystarczy... No właśnie też mam takie zdanie, szukam ośrodek z lodowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 28 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Dariusz napisał: No właśnie też mam takie zdanie, szukam ośrodek z lodowcem Sunny Card jest najtańszą opcją z lodowcem i cieszy się największym zainteresowaniem jak na razie. Co do Hochfichtu - jest to największy niealpejski ośrodek w Austrii - jest przy samej granicy czeskiej - można tanio mieszkać i " imprezować " przy tanim piwku w Czechach a szusować w Austrii - i odległość z Polski jest też rekordowo bliska- tylko 450 km z Wrocławia , wyciągi szybkie , nowoczesne , są tu również ciekawe trasy na biegówki. Edytowane 28 Marzec 2019 przez JurekByd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 28 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2019 7 minut temu, JurekByd napisał: Co do Hochfichtu - jest to największy niealpejski ośrodek w Austrii - jest przy samej granicy czeskiej - można tanio mieszkać i " imprezować " przy tanim piwku w Czechach a szusować w Austrii - i odległość z Polski jest też rekordowo bliska- tylko 450 km z Wrocławia , wyciągi szybkie , nowoczesne , są tu również ciekawe trasy na biegówki. A jak z trasami narciarskimi - jest gdzie jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 28 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2019 (edytowane) Godzinę temu, Wujot napisał: A jak z trasami narciarskimi - jest gdzie jeździć? Oczywiście, ale to niskie górki - coś jak Beskidy i jazda w lesie . Parę fotek ze stycznia- https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=61329&p=5196888&hilit=Hochficht#p5196888 Edytowane 28 Marzec 2019 przez JurekByd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 28 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2019 A o śnieg na Hochkarze nie macie się co martwić - to taki austriacki Zieleniec ze specyficznym mikroklimatem i dużymi opadami śniegu- jest go tu więcej niż w takim Zermatt - obecnie 280 cm góra i 240 dół , a w styczniu było ponad 5 metrów- kiedyś widziałem relację z szusowania tutaj 8 maja !!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 Do południa w poniedziałek 8 kwietnia można jeszcze zakupić MagicPass po najniższej cenie. Poniżej krótkie podsumowanie marcowego wyjazdu. 10 dni jazdy w marcu (w dniach 4-13). Pogoda tym razem dużo słabsza niż w lutym. Po trwającej nieprzerwanie 3 tygodniowej lampie akurat nadeszły zmiany w pogodzie. Podczas 10 dniowego pobytu kształtowało się to tak: 1 dzień lampa, 3 dni słońce z chmurami, 2 dni mocny wiatr oraz opad śniegu i słaba widoczność, 4 dni zachmurzenie oraz zmieniająca się widoczność w ciągu dnia. Odwiedzone ośrodki: 1x Grimentz - Zinal 1x Saint-Luc - Chandolin 2x Crans Montana 2x Vercorin 4x Anzere Dolina Rodanu, okolice Sionu Anzere Crans Montana Idealne okoliczności na obszerne skręty na dużej prędkości Trasa na którą zeszła lawina w lutym: Grimentz - Zinal Saint-Luc - Chandolin Vercorin VID_20190311_124359.mp4 To tyle w temacie Magic Pass w tym sezonie 6 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 Dnia 06.04.2019 o 13:55, pawelb91 napisał: w tym sezonie kupiliście na następny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 7 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 33 minuty temu, Jeeb napisał: kupiliście na następny ? Ostatecznie tak, ale były pomysły na coś nowego, bliższego. Nowości do rozważenia w przyszłości. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Październik 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2019 W Grimentz powstaje nowa 6 osobowa kolej krzesełkowa typu D-line "Col du Pouce". Długość kolejki: 2173m Stacja dolna: 2094m Stacja górna 2701m Różnica wysokości: 607m Planowana data uruchomienia grudzień 2019. Koszt około 10 milionów franków szwajcarskich. Aktualny stan prac: Stacja dolna: Trasa kolejki: Stacja górna: Krzesełka nowego wyciągu: Cały wątek z budową kolejki - https://www.remontees-mecaniques.net/forums/index.php?showtopic=32215&st=0 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Podsumowując lutowy wyjazd który odbył się w pierwszej połowie miesiąca: 12 dni szusowania od otwarcia do zamknięcia ośrodków. Według dopasowania do warunków pogodowych rozłożyło się to na: 3x Ovronnaz 2x Grimentz - Zinal 2x St.Luc - Chandolin 2x Anzere 2x Vercorin 1x Crans Montana Łącznie 6,5 dnia słońca, 3,5 dnia opady śniegu, 2 dni zachmurzone. Na tym wyjeździe sporo jazdy pozatrasowej w puchu, trochę po lesie i po trasach. Bardzo udany wyjazd choć niestety w niepełnym składzie. Dorzucam trochę zdjęć z wyjazdu, głównie na góry w tym zbliżenia na poszczególne szczyty. (Opis ośrodków oraz ich zdjęcia już są na pierwszej stronie tematu gdy opisywałem każdy ośrodek, później mogę dodać opis stacji Ovronnaz bo dopiero w tym sezonie udało się tam pojeździć) Zaczynam od szczytów: Matterhorn Matterhorn i Dent Blanche Widok w głąb doliny Val d'Anniviers Matterhorn widziany z innej strony z ośrodka Ovronnaz Weisshorn (mój ulubiony szczyt tamtych okolic) Dymiąca wersja Weisshornu Masyw Grand Combin No i widoczki na najwyższy szczyt Alp - Mont Blanc Widok na Masyw Mont Blanc (ostatni na wprost, łagodna kopuła szczytowa) I z bliższa z ośrodka Ovronnaz Śnieżny Księżyc, pełnia 8.02.2020. Szczyt po lewej to Bietschhorn Kilka szerszych widoczków: Na pierwszym planie Crans Montana, sektor Bella Lui Panorama z Plaine Morte (Crans Montana) Ośrodek Vercorin (na pierwszym planie) "Magiczne" poranne światło w Grimentz - Zinal Otoczenie ośrodka Zinal Panorama ze szczytu Illhorn (część Chandolin w stacji St.Luc - Chandolin) Wyciąg łączący Chandolin z St.Luc i opcje pozatrasowe Panorama z Bella Tola (najwyższy dostępny wyciągiem punkt ośrodka St. Luc jak i całej doliny Val d'Anniviers) Kilka zdjęć z nowego ośrodka - Ovronnaz W dole przy skale miasteczko Ovronnaz a jeszcze niżej Dolina Rodanu. Zachód księżyca nad La Brinta w dolinie Val d'Anniviers Kilka zdjęć z "puchowania" w Anzere 16 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Rewelacja! 🤩 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Dzięki za super relacje, a jakieś objawy koronawirusa są? 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 (edytowane) 21 minut temu, Micheł napisał: Dzięki za super relacje, a jakieś objawy koronawirusa są? 😄 A dotknął włoskiej ziemi albo spadł na niego śnieg z włoskiej strony? To nie powinien zachorować. 😅 Edytowane 26 Luty 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 12 minut temu, Micheł napisał: Dzięki za super relacje, a jakieś objawy koronawirusa są? 😄 To było jeszcze przed wybuchem we Włoszech 1 minutę temu, Ziemowit napisał: Jeśli nie dotknął włoskiej ziemi to nie powinien zachorować. 😅 Widziałem tylko włoskie skały na granicznych szczytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 1 minutę temu, pawelb91 napisał: Widziałem tylko włoskie skały na granicznych szczytach No to tak 50/50 😬 Trzeba było nie patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 @pawelb91 ta, Twoja Szwajcaria mnie rozwala na łopatki 😮 Kiedy ja tam w końcu pojadę? W sumie może mnie wreszcie tam, moje szwajcarskie narty poniosą... Dzięki za foty...tylko ja się pytam: dlaczego tak mało? Dawaj więcej jak masz! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Super foty - chętnie bym odwiedził te rejony , niestety moja ekipa po doświadczeniach z Saas Fee nie chce słyszeć o Szwajcarii, a szkoda.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 6 minut temu, JurekByd napisał: Super foty - chętnie bym odwiedził te rejony , niestety moja ekipa po doświadczeniach z Saas Fee nie chce słyszeć o Szwajcarii, a szkoda.... Na następny sezon Crans Montana wychodzi z magic passu, robią swój własny (3 wersje) https://www.mycma.ch/en/shop/pass-365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 Tak się zastanawiałem co się stało z Twoimi krynicko-ryterskimi relacjami. Teraz już wiem. Świetne foty. Zazdroszczę wyjazdu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 (edytowane) 10 minut temu, pawelb91 napisał: Na następny sezon Crans Montana wychodzi z magic passu, robią swój własny (3 wersje) https://www.mycma.ch/en/shop/pass-365 Śmieszna ta oferta na 100 dni w sezonie za 149 e , jeśli masz inną alpejską sezonówkę Edytowane 26 Luty 2020 przez JurekByd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 26 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2020 @pawelb91 no ..ustrzeliłeś parę genialnych fot. Brawo! Wyjazdu zazdraszczam jak diabli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2020 19 godzin temu, pawelb91 napisał: niestety w niepełnym składzie. szkoda że nie udało mi się pojechać - może w przyszłym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi