Jeeb Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 no widzę że w końcu udało Wam się wjechać na Bela Tola zanim Matt schował się w chmurach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 Pogoda trochę siadła, narty zmieniłeś, fotki luks! Dzięki. Gdybyś tęsknił, to Rytro rano wyglądało tak: Pozdro! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 7 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 3 minuty temu, marboru napisał: Pogoda trochę siadła, narty zmieniłeś, fotki luks! Dzięki. Gdybyś tęsknił, to Rytro rano wyglądało tak: Pozdro! Nawet dzisiaj myślałem o tym, jak tam w Rytrze po halnym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 7 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2019 9 minut temu, pawelb91 napisał: Nawet dzisiaj myślałem o tym, jak tam w Rytrze po halnym Jest ok, warunki super. Mam przyjaciół ze Starego Sącza, często tam bywają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 8 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2019 Dziś ponownie Crans Montana. Pogoda lepsza niż w prognozach, słońce, lekki mróz i bezwietrznie. Poranne zjazdy z Plaine Morte po pustej trasie - rewelacja. 6 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 8 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2019 (edytowane) Może gdzieś pisałeś, ale nie doczytałem....W każdym razie byłem w Szwajcarii raz w życiu tylko. Wyjazd do Szwajcarii jest dla mnie bardziej skomplikowany niż na Syberię, bo nie zarabiam po 15/20 tys zł/miesiąc. Stąd moje pytania 🙂 Karnet już wiem jak kupujesz, ale: - jak ogarniasz to logistycznie? - jak rezerwujesz noclegi/gdzie śpisz? - jak zapewniasz sobie wyżywienie? 🙂 Edytowane 8 Luty 2019 przez Gerald Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 8 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2019 19 minut temu, Gerald napisał: Może gdzieś pisałeś, ale nie doczytałem....W każdym razie byłem w Szwajcarii raz w życiu tylko. Wyjazd do Szwajcarii jest dla mnie bardziej skomplikowany niż na Syberię, bo nie zarabiam po 15/20 tys zł/miesiąc. Stąd moje pytania 🙂 Karnet już wiem jak kupujesz, ale: - jak ogarniasz to logistycznie? - jak rezerwujesz noclegi/gdzie śpisz? - jak zapewniasz sobie wyżywienie? 🙂 Jadę ze znajomym na 10 dni jazdy na miejscu, auto w gazie, koszt dojazdu z i do Krakowa oraz dojazdy tu na miejscu to około 500-650zl na osobę. Noclegi znalezione w internecie w okolicach Sionu, do każdej stacji trzeba dojechać od 10 do 30km. Na jednym wyjeździe udało się nocować w dolinie Anniviers (trzy stacje w zasięgu 10km). Strategiczne noclegi w dolinie Rodanu w obszarze Sion - Sierre to dobry pomysł jeśli chce się zmieniać ośrodki. Jedzenie zabieram z Polski, na miejscu kupuję tylko podstawowe produkty. Ceny w knajpach na stoku wysokie pizza / makaron z sosem 25-30 chf więc nie korzystam. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 9 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2019 (edytowane) @pawelb91 kolejny piękny dzień! Trasy pod gigantkę, po prostu piękne Dzięki za relację, czekam na kolejne! Edytowane 9 Luty 2019 przez marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 12 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2019 Trochę zaległości w relacji. Więc napiszę krótko. W sobotę Vercorin. Rano ok, później sporo ludzi i szkółek. Wiało trochę w ten dzień. Nieduży ośrodek lecz przyjemny. W niedzielę Saint-Luc - Chandolin. Rano przejasnienia, później słońce, a po 14 chmury i opad śniegu. Ludzi niedużo. Poniedziałek Crans Montana. Nocny opad 30-40cm. W ciągu dnia przejasnienia oraz chmury śnieżne. Udany dzień na szerszych nartach. 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2019 Wolałbym, byś nie skracał relacji Tereny świetne i fotki również. Dzięki i jak coś jeszcze masz porobione, to fajnie było byś wstawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Od przyszłego sezonu do szwajcarskiej sezonówki MAGIC PASS ( ok.30 ośrodków za 399 CHF w tym roku) dołącza Saas Fee i Leukerbad ( narty i termy) - ciekawe jakie ceny będą ? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 16 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 (edytowane) 13 marca będzie w sprzedaży, właśnie dzisiaj wracamy, wczoraj ostatni dzień jazdy. Pobyt przedłużony o 2 dni ze względu na super warunki i pogodę jaka będzie dalej przez najbliższe 7-10 dni. Dalsze dni opiszę i dodam zdjęcia po powrocie. Widok sprzed minuty Edytowane 16 Luty 2019 przez pawelb91 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 Super relacja! Nie wiem jak mi umknęła wcześniej, ale teraz mam czas, żeby się podelektować. Czekam na więcej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 19 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2019 Byłem w trakcie opisywania reszty dni wyjazdu jak zobaczyłem informację że dzisiaj w Crans Montana po godzinie 14 zeszła lawina na trasę prowadzącą z najwyższego punktu ośrodka - Plaine Morte. 10-12 osób pod śniegiem! 😱😱😱 Zródło: http://www.skipass.com/news/187682-avalanche-a-crans-montana-plusieu.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 19 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 19 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2019 Hmm... To jednak Szwajcaria nie jest idealnym krajem 😉 A tak serio, to raz widziałem podobny widok, na szczęście nikomu się nic stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 21 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2019 Poniżej opisy oraz zdjęcia reszty dni.Wtorek 12.02 - Grimentz - Zinal Pełna lampa, lekki mróz. Rano kilka wyciągów i tras zamkniętych z powodu odstrzeliwania lawin, przyleciał helikopter, zrzucili ładunki, polecieli za górę, odpalili, poleciało parę zsuwów i kilka małych lawin, chwile później pootwierali trasy i wyciągi. Trasy super przygotowane, ludzi mało. Tęczowe chmury Kolejki do wyciągów Trasa Chamois Środa 13.02 - Crans Montana Do południa bardzo dobre warunki, później niestety bardzo ciepło w słońcu (południowe stoku w ośrodku), stoki trochę zmiękły ale ciapy nie było. Super dzień ale przydałoby się kilka stopni mniej. Dolna część trasy z Plaine Morte, kilka dni później po prawej stronie zeszła wspomniana lawina na widoczną przygotowaną trasę. Przygotowywania trasy pod zawody Pucharu Europy oraz Pucharu Świata Czwartek 14.02 - Grimentz - Zinal Pierwszy z dodatkowych dwóch dni. Pogoda słoneczna, dość ciepło dlatego wybór tego ośrodka, który najlepiej znosi wyższe temperatury i mocną operację słońca. Stoki przeważnie wschodnie. Słońce nie zdążyło zmiękczyć śniegu. Jedynie w Grimentz trasa do miasteczka miękka w południe. Reszta trzymała się bardzo dobrze. Po stronie Zinal ludzi zdecydowanie mniej. Widok w kierunku Anzere i Crans Montana Ten widok zawsze robi wielkie wrażenie Piątek 15.02 - Grimentz - Zinal Również wybór tego samego ośrodka z tych samych względów. Kopia warunków z dnia poprzedniego. Idealne zakończenie wyjazdu. Po prawej stronie wyłania się Matterhorn. Lac de Moiry 12 dni pośmigane w bardzo dobrych warunkach. Z tego 10 dni słonecznych (7dni lampy + 3 dni słoneczne z lekkimi chmurami), 2 dni pochmurne (w tym jeden z częściowymi opadami śniegu). Odwiedzone ośrodki: 5x Grimentz - Zinal 4x Crans Montana 2x Saint-Luc - Chandolin 1x Vercorin Gdyby nie wysokie temperatury w końcówce drugiego tygodnia to zapewne byłyby wizyty również w Anzere oraz Ovronnaz - do którego jeszcze nie udało się dotrzeć. 12 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2019 4 godziny temu, pawelb91 napisał: bardzo dobrych warunkach. nuda straszna - biały śnieg niebieskie niebo już nie mogę tego oglądać 🌞 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Napisano 24 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2019 Witam. Super zdjęcia i relacja, wymagało to trochę pracy, oby takich więcej na forum. Nie byłem jeszcze w Szwajcarii na nartach, dotychczas jeździłem do Austrii, kusi mnie cena biletu sezonowego, ale trochę przeraża mnie odległość, z okolic Poznania to ok. 200-300 km więcej niż do Austrii, dokąd jazda to i tak już 10-12 godzin. Korzystałeś z podobnych kart na cały sezon gdzieś w Austrii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Marzec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2019 W dniu 24.03.2019 o 20:41, Dariusz napisał: Witam. Super zdjęcia i relacja, wymagało to trochę pracy, oby takich więcej na forum. Nie byłem jeszcze w Szwajcarii na nartach, dotychczas jeździłem do Austrii, kusi mnie cena biletu sezonowego, ale trochę przeraża mnie odległość, z okolic Poznania to ok. 200-300 km więcej niż do Austrii, dokąd jazda to i tak już 10-12 godzin. Korzystałeś z podobnych kart na cały sezon gdzieś w Austrii ? To moja pierwsza alpejska sezonówka. Z Krakowa dojazd 18-20 godzin (1500km). Do 8 kwietnia można kupić MagicPass na przyszły sezon w cenie 399CHF, później cena będzie wzrastać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 26 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2019 W dniu 24.03.2019 o 20:41, Dariusz napisał: Witam. Super zdjęcia i relacja, wymagało to trochę pracy, oby takich więcej na forum. Nie byłem jeszcze w Szwajcarii na nartach, dotychczas jeździłem do Austrii, kusi mnie cena biletu sezonowego, ale trochę przeraża mnie odległość, z okolic Poznania to ok. 200-300 km więcej niż do Austrii, dokąd jazda to i tak już 10-12 godzin. Korzystałeś z podobnych kart na cały sezon gdzieś w Austrii ? W podobnych cenach znajdziesz w Austrii całkiem sensowne propozycje, np Sunny Card za 415 E (w przedsprzedaży). W tym jest lodowiec i z 4-5 niezłych ośrodków. Nie mówię, że to są lepsze od Magic Pass ale na pewno dużo bliższe. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Napisano 27 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2019 Ta Sunny Card to z tego co się doczytałem jest chyba tylko dla rodzin, a ja jeżdżę z żoną albo kolegami. Faktycznie z Krakowa to masz jeszcze dalej, ale w tej cenie to wystarczą dwa wyjazdy i się opłaca zakup MagicPass, a jak z cenami noclegów chyba podobnie jak w Austrii ? Chyba kupię MagicPass to trochę zaoszczędzę, w tym sezonie byłem w Austrii 4 razy. Kupujesz Paweł ponownie MagicPass na przyszły sezon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Marzec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2019 Myślałem nad czymś nowym i bliższym na następny sezon, ale stanęło na powtórce MagicPass. Rozważałem opcje: - Ski Lungau (cena na 2018/19 - 365 euro) -ośrodki: Grosseck/Speiereck, Aineck/Katschberg, Fanningberg. Skipass ten jednak nie obejmuje Obertauern, aby obejmowało to trzeba kupić droższą wersję Ski Lungo za 516e.https://www.ski-lungau.at/ - Zwei Lander SkiArena (cena na 2018/2019 - 468 euro) - ośrodki: Nauders (AUT), San Valentino - Belpiano (ITA), Solda (ITA) oraz dwa malutkie których nie bałem pod uwagę: Watles (ITA), Trafoi (ITA).https://www.nauders.com/en/active/ski-paradise/the-two-country-ski-arena W powyższych skipassach kierowałem się możliwością jazdy w grudniu w dobrych warunkach co miałaby gwarantować Solda oraz Obertauern. W ośrodkach MagicPass w grudniu działa niewiele i to wcale niekoniecznie przez brak śniegu tylko przez powolne otwieranie wyciągów przed świętami. Niby od przyszłego sezonu dochodzi Saas-Fee z lodowcem, ale cyrki z organizacją i podejściem oraz otwieraniem tras były już opisywane na forach w sezonie 2017/18, więc ryzyko zamkniętych tras i wyciągów w grudniu jest. Do 8 kwietnia MagicPass kosztuje 399 CHF czyli po aktualnym kursie 355 euro, ale oferta jednak większa niż w Ski Lungau. Planuje być w przyszłym sezonie w takich samych terminach jak w tym, czyli pierwsza połowa lutego i marca. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 27 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2019 1 godzinę temu, pawelb91 napisał: Myślałem nad czymś nowym i bliższym na następny sezon, ale stanęło na powtórce MagicPass. Rozważałem opcje: - Ski Lungau (cena na 2018/19 - 365 euro) -ośrodki: Grosseck/Speiereck, Aineck/Katschberg, Fanningberg. Skipass ten jednak nie obejmuje Obertauern, aby obejmowało to trzeba kupić droższą wersję Ski Lungo za 516e.https://www.ski-lungau.at/ - Zwei Lander SkiArena (cena na 2018/2019 - 468 euro) - ośrodki: Nauders (AUT), San Valentino - Belpiano (ITA), Solda (ITA) oraz dwa malutkie których nie bałem pod uwagę: Watles (ITA), Trafoi (ITA).https://www.nauders.com/en/active/ski-paradise/the-two-country-ski-arena W powyższych skipassach kierowałem się możliwością jazdy w grudniu w dobrych warunkach co miałaby gwarantować Solda oraz Obertauern. W ośrodkach MagicPass w grudniu działa niewiele i to wcale niekoniecznie przez brak śniegu tylko przez powolne otwieranie wyciągów przed świętami. Niby od przyszłego sezonu dochodzi Saas-Fee z lodowcem, ale cyrki z organizacją i podejściem oraz otwieraniem tras były już opisywane na forach w sezonie 2017/18, więc ryzyko zamkniętych tras i wyciągów w grudniu jest. Do 8 kwietnia MagicPass kosztuje 399 CHF czyli po aktualnym kursie 355 euro, ale oferta jednak większa niż w Ski Lungau. Planuje być w przyszłym sezonie w takich samych terminach jak w tym, czyli pierwsza połowa lutego i marca. Zamiast Zwei Lander Skiarena rozważ jeszcze jego szerszą wersję - Ortler Skiarena - oprócz 3 ośrodków w Nauders i Sulden masz jeszcze lodowiec Maso Corto , Meran 2000 i kila mniejszych osrodków w dolinie Venosty , a cena w przedsprzedaży podobna - 475 e - też rozważamy jej zakup na przyszły sezon . Ciekawą opcją jest też http://www.3taeler.at/de/ na kilkadziesiat ośrodków w Vorarlbergu z Mellau-Damuls na czele - szybki dojazd autostradami przez Niemcy - 8 godzin z Wrocławia - ze zniżkowymi skipassami na Arlberg i lodowce Kaunertal i Pitztal - 463 euro Sunny Card - 415 e na lodowiec Maso Corto i 8 ośrodków w Austrii - przeważnie bardzo blisko Polski + wyokogórski Heiligenblut pod Grossglocknerem - nie trzeba kupować rodzinnie , ale jest wtedy duży bonus - jeśli oboje rodzice kupią sezonówki , to ich wszystkie dzieci do 15 roku życia dostają swoje gratis Dachstein West + Krippenstein + kilka mniejszych - 299 e w przedsprzedaży , czyli cały sezon w cenie tygodniowego karnetu w większych ośrodkach ..... Jest z czego wybierać u tu pojawia się dylemat.... Magic Pass chętnie bym zaliczył , ale moja ekipa ma dosyć długich podróży do Szwajcarii i tamtejszych cen .... Lungau za 357 też jest fajną opcją , szczególnie frirajdowo Grosseck-Speireck wymiata ,ale brakuje tu lodowca na listopad czy majówkę - od grudnia do początku kwietnia wystarczy... 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 27 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2019 (edytowane) Cytat Sunny Card - 415 e na lodowiec Maso Corto i 8 ośrodków w Austrii - przeważnie bardzo blisko Polski + wyokogórski Heiligenblut pod Grossglocknerem - nie trzeba kupować rodzinnie , ale jest wtedy duży bonus - jeśli oboje rodzice kupią sezonówki , to ich wszystkie dzieci do 15 roku życia dostają swoje gratis To chyba najlepsza opcja. Ja taką planuje kupić za rok (sezon 20/21). Niestety na razie brak czasu na długie wypady. Cytat Dachstein West + Krippenstein + kilka mniejszych - 299 e w przedsprzedaży , czyli cały sezon w cenie tygodniowego karnetu w większych ośrodkach ..... Podasz linka? Jest tam coś otwarte długo przed/po ścisłym sezonie? Edytowane 27 Marzec 2019 przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi