wilczk Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 Cześć wszystkim! Chciałbym po raz pierwszy zorganizować samemu wypad na narty do Austrii. Do tej pory jeździłem autokarami z biurami dla młodzieży, ale już chyba jestem na to za stary :). Podpowiecie gdzie szukać tanich, fajnych noclegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 Nie wiem, czy te dwa wskazane kryteria idą sie połączyć akurat w Ischgl, szukaj na Booking, kto wie moze sie uda :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 Uh... pomyślałem kiedyś tak samo jak Ty. I zrobiłem to. Wszystko fajnie. Ale tam akurat chyba nie da się "tanio". Ale "tanio" to jest miara subiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 Albo blisko, albo tanio. Proponuję szukać w Kappl, See, Galtur. Spałem dwa lata temu w marcu w Kappl (około 500 zł za osobę za tydzień). Na przykład coś takiego http://apart-gertrud.kappl.at/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 Są też inne opcje typu Pfunds i dojazd od Samnaun. W takim przypadku można zaliczyć też SFL czy Nauders. Ale oczywiście jeśli znajdziesz coś tanio w Kappl a jesteś zainteresowany zasadniczo Ischgl to byłoby drugie najlepsze miejsce. Dla zaciekłych turystów narciarskich to bym proponował Landeck. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 25 minut temu, hupon napisał: Albo blisko, albo tanio. Proponuję szukać w Kappl, See, Galtur. Spałem dwa lata temu w marcu w Kappl (około 500 zł za osobę za tydzień). Na przykład coś takiego http://apart-gertrud.kappl.at/ Ja spałem w See. Dużo taniej. Umówmy się, cała dolina tam jest na jednym karnecie. Państwowy autobus Postbus masz który Cię dowiezie na stok, także wychodzisz z pensjonatu w butach narciarskich i z nartami pod ręką. Chcesz - pisz priv. Podziele się moimi opiniami z przed paru lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 Poszukaj na bookingu, ale zamiast zamawiać przez booking- bo często jest drozej - napisz po prosu do właścicieli obiektów i spytaj o cenę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 6 godzin temu, Wujot napisał: Dla zaciekłych turystów narciarskich to bym proponował Landeck. Pozdro Wiesiek Podziellisz sie namiarami na kwatery w Landeck? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 Korzystamy ze stron rezerwacyjnych i za każdym razem jest co innego. Nieraz jest tak, że ta sama kwatera jest dużo droższa. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 6 godzin temu, wojgoc napisał: kwatery w Landeck? w tej okolicy mogę polecić dobry hotel w Zams 15 godzin temu, wilczk napisał: po raz pierwszy zorganizować samemu wypad na narty do Austrii a dlaczego na pierwszy raz drogie, przepełnione i przereklamowane Ischgl ? no chyba że wyjazd jest z gatunku "męskich" i chcecie oprócz nart jeszcze pochlać i pomacać pijane niemki. Tyle jest innych, fajnych i znacznie tańszych ośrodków w Austrii. Jaki ma być termin imprezy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 (edytowane) @Jeeb znowu ci przyznam racje, chyba faktycznie coś tam u mnie pod kopuła sie porobiło :), ale mosz recht z tym Ischgl, mnie osobiście nie urzekło, chociaż kolejek nie było i trasa do Samnaun fajna, to tyle, ale przy tych cenach to zdecydowanie za mało jak na moje oczekiwania. Edytowane 17 Sierpień 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 Wydaje mi się, że zasadniczym plusem Ischgl jest największa ilość tras (w kilometrach). Niemniej jednak, Ischgl jest dużo bardziej spokojne niż Białka/Zakopane 🙂 To moje subiektywne zdanie. Ale faktycznie, drugi raz bym tam nie pojechał. @Jeeb pisze dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 Ischgl ma mało km tras nawet z Samnaun szału nie ma, a i bardzo nie lubię tego długiego tunelu, teraz to pociąg czy skibus stają pod wyciągiem a nie pod jakimś drętwym tunelem skąd trzeba zasięgać jak w Białce z parkingu :). Trochę nędza tam moim zdaniem, chociaż kolejki w miarę nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 19 minut temu, Sariensis napisał: Ischgl ma mało km tras nawet z Samnaun szału nie ma, a i bardzo nie lubię tego długiego tunelu, teraz to pociąg czy skibus stają pod wyciągiem a nie pod jakimś drętwym tunelem skąd trzeba zasięgać jak w Białce z parkingu :). Trochę nędza tam moim zdaniem, chociaż kolejki w miarę nowe. Tam nie jest największa ilość km tras w Austrii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 Tam jest raptem chyba 42 km szału nie ma jak na Alpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 (edytowane) 12 minut temu, Sariensis napisał: aptem chyba 42 km faktycznie chyba jeszcze nie wychodz z tego szpitala bez tomografii👀😁 tam jest podobno ponad 200 ale to dopiero 4 miejsce w Austrii 1 - Arlberg 2- Skiwelt 3- S-H-L-F Edytowane 17 Sierpień 2018 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 Nie widziałem , moze połączone ośrodki, ale tam to polega jedynie na siibusie, jak w Szczyrku , kolejkami sa połączone tylko Ischgl i Samnaun, reszta z boku i dość daleko na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 32 minuty temu, Sariensis napisał: Nie widziałem , moze połączone ośrodki, ale tam to polega jedynie na siibusie, jak w Szczyrku , kolejkami sa połączone tylko Ischgl i Samnaun, reszta z boku i dość daleko na nartach. Cała dolina ma ponad 300 km. Samo Ischgl-Saumnaun ma ponad 200. Co jest większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 Ischgl i Samnaun to jeno, sorry ale nie widać tam tych km. Moze t dojazdówki robią km, bo trasami to szału nie robią, zwłaszcza po stronie Szwajcarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gielek Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 https://www.airbnb.pl/rooms/4873131 Ja moge polecić ten apartament. Byłem w marcu 2018r. Cicha, spokojna okolica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lb2635 Napisano 17 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2018 Już kiedyś podpowiadałem. Co do Booking itp. to raczej drożej. Najlepiej poszukać na lokalnych stronach lub powiększyć mapę google, najeżdżać na poszczególne domy, i najczęściej wyskakują dane kontaktowe, większość domów wynajmuje kwatery, posłać maila z pytaniem o termin, ceny itp. W ten sposób natrafiłem na poniższy adres. Wysłałem ok 30 maili z czego ponad 20 przyszło z odpowiedzią i ofertą część odpisała że już nie ma nic wolnego w podanym terminie. Potem już tylko analiza ofert i wybór. Ja wybrałem poniższy, ale wiadomo że każdy oczekuje czegoś innego. Co do samego Ischgl to mogę tylko polecić, choć i tu każdy może mieć inne priorytety, wymagania znacznie różniące się. Ferienwohnung Franz Jörg Valzurweg 4 6562 Mathon Tel.: 0043 5444 5489 Fax: 05444 5489franz.joerg@vol.at https://www.ferienwohnung-joerg-ischgl.at/ Mogę polecić byłem tam w styczniu, 50m do skibusa. W sezonie skibusy często i gęsto, zawiozą pod samą stację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 19 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2018 Dnia 17.08.2018 o 10:40, Gerald napisał: Wydaje mi się, że zasadniczym plusem Ischgl jest największa ilość tras (w kilometrach). Niemniej jednak, Ischgl jest dużo bardziej spokojne niż Białka/Zakopane 🙂 To moje subiektywne zdanie. Ale faktycznie, drugi raz bym tam nie pojechał. @Jeeb pisze dobrze. Byłem w Ischgl pewnie 20-30 razy i znam go jak własną kieszeń i napiszę z całą odpowiedzialnością jest może maks jeszcze 10 ośrodków tej klasy w Alpach. Oprócz części trasowej są tam genialne możliwości off piste. Ja tam zawsze znajduję ciekawe warunki do jazdy obok. Centrum jest Greitspitze gdzie wszystkie kierunki są otwarte i dają super jazdę, pod gondolami też piękny i wymagający teren. Pod E4 800 m przewyższenia w zróżnicowanym terenie (ale jest tam też często wywiane) to co napisałem to dopiero początek opcji. W Ischglu jak nigdzie indziej można obserwować stadne zachowania - na jednym kierunku tłumy a w drugą stronę zero. Wystarczy być w odwrotnej fazie. Nigdy tam nie stoimy. Spora deniwelacja, czynne już w listopadzie i do końca kwietnia - genialny ośrodek. Po prostu. Jak ktoś widzi tam tylko imprezownie to mu współczuję. W Schatzi jeszcze nie byłem. W samym Ischgl mieszkałem tylko raz - w lecie (na rowerach - to kolejna genialna oferta tego ośrodka). Pozdro Wiesiek 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 19 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2018 33 minuty temu, Wujot napisał: W Ischglu jak nigdzie indziej można obserwować stadne zachowania - na jednym kierunku tłumy a w drugą stronę zero. Szczególnie masowe zjazdy na dół po 15-16. Gdzie nikt nie patrzy na nikogo. Bardzo niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 19 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2018 5 godzin temu, Gerald napisał: Szczególnie masowe zjazdy na dół po 15-16. Gdzie nikt nie patrzy na nikogo. Bardzo niebezpieczne. Przeważnie jeździmy z Samnaun a tam zjazd 60-ką jest bezproblemowy. 1 i 1a do Ischgl faktycznie są zatłoczone ale też można to ominąć bądź 4 bądź 7a - od nich (szczególnie tej drugiej) jazda jest już płynna. Pozdro Wiesiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewangelizator Napisano 20 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2018 (edytowane) w Ischgl ciężko znaleźć cos taniego, to jest top miejscówka w Tyrolu, trzeba szukać w dolinie a naprawdę tanio ale ze specyficznym dojazdem będzie w dolinie Oberintal i wjazd przez Samnaun, moim zdaniem warto tez rozejrzeć sie po Galtur, stamtąd jest blisko a myślę ze można tam trafić ciekawe oferty co do dyskusji o jakości zgadzam się z @Wujot, co prawda byłem tam tylko kilka razy w przeciągu ostatnich kilkunastu lat ale dla mnie to jest najlepszy ośrodek austriacki z tych dużych: bardzo duża różnica poziomów, długi sezon, pewne warunki, bardzo dobra komunikacja wewnątrz ośrodka urozmaicone i różnorodne trasy snowparki na wysokim poziomie ta wysoka jakość jest doceniana przez narciarzy stad na głównych nartostradach może byc tłoczno Edytowane 20 Sierpień 2018 przez ewangelizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi