Gość Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 (edytowane) „Nasz Kasprowy”-wspaniały dokument o historii kolejki na Kasprowy Wierch w TVP2, kto oglądał, jakie sa wasze opinie nt. KL Kasprowy Wierch, po obejrzeniu tego filmu, być może oponenci zmienili zdanie o KL Kasprowy Wierch, mnie uderzyły dwa zdania z filmu, budżet budowy pierwszej kolejki z 1936r. 3 miliony złotych, ... bez kolejki nie byłoby w Polsce narciarstwa alpejskiego... Edytowane 17 Czerwiec 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 Jeśli ktoś nie obejrzał w TV, to można kupić film Nasz Kasprowy na płycie CD. Film bardzo ciekawy, jest pełno szczegółów i niesamowitych historii opowiadanych przez świadkow oraz budowniczych kolei 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 Można ściągnąć z TVP VOD, szybciej i taniej. Film fanatastyczny, można powiedzieć, że od tego sie w Polsce wszystko dla mas zaczęło :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgadza się - jest taniej, ale jak kupisz płytę to masz jeszcze 20 stron wspomnień i zdjęć w formie małej książeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 Nie wiesz czy przetrwał chociaż jeden z pierwszych wagoników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 To jest na pewno jeden z tych wagonów. Nie wiem tylko, co się z nim teraz dzieje https://menway.interia.pl/styl-zycia/ciekawostki/news-wozil-ludzi-teraz-kryje-w-sobie-stare-okna,nId,449537 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 Powinien znaleźć sie pod kolejka, podobńie jak ten z drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 27 minut temu, Sariensis napisał: Powinien znaleźć sie pod kolejka, podobńie jak ten z drugiej. Ten z drugiej już tam stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 Dwa wyglądały by zacnie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 17 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2018 (edytowane) Jedyny zachowany wagonik pierwszej generacji kończył żywot przy drodze i linii kolejowej w miejscowości Łomnica Zdrój. Widziałem go wiele razy.... Nagle zniknął, o się z nim stało?... nie wiem.... Służył tam jako składzik niepotrzebnych rzeczy za czyimś prywatnym domem. Edytowane 17 Czerwiec 2018 przez Gerald Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2018 wielka szkoda, że takie cudo zniszczało gdzieś w ogródku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 18 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2018 W takim był stanie, kiedy jeszcze tam stał. https://menway.interia.pl/styl-zycia/ciekawostki/news-wozil-ludzi-teraz-kryje-w-sobie-stare-okna,nId,449537 Ale co się z nim stało, nie wiem. Słyszałem że interesowało się nim jakieś stowarzyszenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2018 (edytowane) Cześć Wczoraj porządkowałem z Amelką stare zdjęcia i ku swemu zdumieniu znalazłem coś takiego: Na zdjęciu miałem jakieś 6, może 7 lat. Jak widać wagonik stał wtedy w tym samym miejscu co na zdjęciach w prezentowanym przez kolegę Geralda artykule. Można zobaczyć, ze na moim zdjęciu wagonik jest "kompletniejszy" - zachowała się część poszycia dachowego (blacha falista), która była elementem budowy dachu wagonika, a której nie ma już na zdjęciach późniejszych. Niestety nie jestem w stanie zidentyfikować dokładnie miejsca gdzie ten wagonik stał ale Gerald pisał, że już go nie ma. Przypadkowo i nieświadomie dotykałem HISTORII. Szkoda, że nikt nie zadbał aby trwała. Ja niestety jeszcze wtedy nie myślałem takimi kategoriami. Zdjęcie oczywiście dedykuję Marcinowi. Pozdrowienia serdeczne Edytowane 17 Lipiec 2018 przez Mitek 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 17 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2018 Dnia 18.06.2018 o 12:56, Gerald napisał: W takim był stanie, kiedy jeszcze tam stał. Przedwojenny wagon kolejki linowej na Kasprowy Wierch 1938 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2018 Cześć Zwłaszcza na pierwszym zdjęciu stoi jak wryty. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi