Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Już po pierwszym sezonie funkcjonowania TMR w Szczyrku, widać, że mniejsze stacje mocno oberwały, po kłopotach ON Pilsko w Korbielowie, kolejna stacja narciarska na sprzedaż, tym razem Soszów, który bardzo często odwiedzałem: https://m.morizon.pl/oferta/sprzedaz-obiekt-cieszynski-wisla-2300m2-mzn2030837353 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Szok! Trochę dziwne, bo zainteresowanie było chyba spore. Może to nie rentowność jest przyczyną sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Nie wiem jak Soszów, bo nie byłem, ale ogólnie w Wiśle i Istebnej rzeczywiście dało się odczuć obecność Słowaków w Szczyrku. Chyba tylko Nowa Osada cały czas miała pełno ludzi. A o Skolnity już nie chcę mówić ;). Jak oni to wytrzymują? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Wydaje mi się, że kończą się czasy "każdy sobie rzepkę skrobie"... Jeśli wiślańskie ośrodki nie zrobią realnej konkurencji dla Gopassa ( wspólna całosezonówka ), to będą co raz bardziej odczuwać obecność TMR-u. Szczyrk szybko się rozwija, będą nowe koleje i trasy. Jest darmowy skibus, który już chyba nawet z Bielska-Białej dowozi narciarzy. Tymczasem we Wiśle i Ustroniu, część ośrodków opuściła wspólny Wiślański Skipass, o skibusie też na razie ani słychu... Choć na razie nie wiemy jakie są przyczyny sprzedaży Soszowa... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Czantoria i Palenica z nowym właścicielem również słabo, myślę, że należy raczej myśleć o konsolidacji ośrodków, współpracy na poziomie władz, mieszkańców, stacji narciarskich itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Soszow już jest do sprzedaży od kilku sezonów więc nie wiem z czego taka sensacja. I proszę dajcie spokój że to Szczyrk zabija konkurencję bo to co najwyżej śmieszne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Co jest śmieszne twoim zdaniem, gigantyczny kapitał, z którym trudno konkurować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 (edytowane) Kasa to nie wszystko. Jak myślisz że Szczyrk weźmie całą Wisłę i okolice to gratuluję. Soszow ma problemy nie od dziś. I przy aktualnej konkurencji wyciągi które nie znajdują się blisko drogi będą mieć problem. Radzę odwiedzić wyciągi w Istebnej. Nową Osadę, Cienków czy Klepki w Wisłę. Pozdrawiam. Edytowane 5 Maj 2018 przez vipowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Czantoria jest przy drodze i jest bardzo słabo ..., kasa dyktuje warunki w biznesie, No chyba, ze znasz jakąś inną nową ekonomię ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 To odwiedź Czantorie w sezonie letnim. To jest wyciąg który zarabia więcej w sezonie wiosna jesień niż w zimie. Jest to ewenement to fakt. Kasa się liczy to prawda ale są takie wyciągi które przy normalnych inwestycjach nie muszą się obawiać konkurencji Szczyrku. Skolnity, stożek, no i faktycznie ten Soszow mają ciężkie czasy przed sobą.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 7 godzin temu, johnny_narciarz napisał: Choć na razie nie wiemy jakie są przyczyny sprzedaży Soszowa Soszów nie był na wiślańskim skipassie. Czantoria była ,ale od chyba dwóch sezonów nie jest. Jak zbankrutuje Skolnity to do Wisły nie będę miał po co jeździć pociągiem. Rozmawiałem z kilkoma narciarzami w SMR. Kiedyś jeździli do Soszowa i na Czantorię!? SMR z nowymi wyciągami ich zachwycił mimo kolejek. Byłem na Czantorii w czasie lutowych mrozów. Były pustki. Po dwóch dniach przy podobnej temperaturze w SMR i tam tłumy. Jaki wniosek?! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Zgadza sie, po za tym brak naśnieżania i olewanie narciarzy zrobiło swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 W tym sezonie byłem kilka razy w Istebnej (na Złotym Groniu i Zagroniu). Byłem też na Nowej Osadzie, Cieńkowie i Skolnitach. Skolnity, wiadomo - puste jak zawsze. Pomimo, że przy głównej drodze, w centrum Wisły, blisko dworca. W innych ośrodkach, pomimo, że ludzie byli - to jakby jednak było ich nieco mniej niż w poprzednich latach przy podobnych terminach, przy podobnych warunkach (nie mówię o okresie feryjnym). Może tylko tak trafiałem? Nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Na pewno Szczyrk zabrał część ludzi. Z tym trzeba sie liczyć. Ale są takie ośrodki które dalej będą funkcjonować. Z racji tego że są odwiedzane przez całe rodziny z małymi dziećmi. To jest bardzo duży odsetek klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Jaki wniosek?! Brak nachalnej reklamy...? Kilka tablic przy drodze ( 'krolowa bedkidow' :-) ) to ciut malo... poza tym to stok samorządowy ( o ile coś się nie zmienilo) i całoroczny. Ma realizować uchwały a dopiero potem zarabiać. .... Obłożenie letnie i turystow pieszych jest znacznie większe niż zimowe. Może narciarze nie są im do szczęścia potrzebni? Zauważ tez ze powodzenie mają stosunkowo łatwe trasy (NO, klepki Cienkow Istebna). Za czasow orczykowych trasa na soszowie była czarna, dopiero później zczerwieniala..... Po prostu sam wyciąg przestał być samograjem jak w latach 90 tych. Trzeba się się teraz postarać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 4 minuty temu, vipowice napisał: Na pewno Szczyrk zabrał część ludzi. Z tym trzeba sie liczyć. Ale są takie ośrodki które dalej będą funkcjonować. Z racji tego że są odwiedzane przez całe rodziny z małymi dziećmi. To jest bardzo duży odsetek klientów. Oczywiście fanów zabytków nie brakuje, wielu z sentymentem nadal jeździ reliktami PRL, większość jednak uznaje zasadę, ze stare to jest dobre wino i skrzypce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 A małe dzieci na czym się mają uczyć? Od razu na gondole? Chyba się nie rozumiemy. Jak do Ciebie kanapy w Wiśle to relikty PRL to Twoja sprawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Oczywiście fanów zabytków nie brakuje, wielu z sentymentem nadal jeździ reliktami PRL, większość jednak uznaje zasadę, ze stare to jest dobre wino i skrzypce. Ostatnie zabytki w Wiśle to orczyk na szczycie Soszowa i stare krzesła na Stożek i Palenice. Reszta ( 7szt?) to nowe '4'. Co prawda nie fullwypas ale sensownie dobrane do stoków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 3 minuty temu, vipowice napisał: A małe dzieci na czym się mają uczyć? Od razu na gondole? Chyba się nie rozumiemy. Jak do Ciebie kanapy w Wiśle to relikty PRL to Twoja sprawa. Od zrozumiałeś, przyszłość maja duże kompleksy, a małe stacje powoli przechodzą do przeszłości, nie bez powodu tak wielu narciarzy wybiera alpejskie kompleksy narciarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Zgadza się. Rozumiem. Ale z drugiej strony jest wielka część narciarzy którzy wolą stoki łagodne do nauki. Szczyrk jest do trochę 'lepiej' jeżdżących. Takie jest moje zdanie. Nie chce się z nikim kłócić 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 TMR to nie tylko SMR, to kompleksowa oferta, co zreszta wyraźnie widać w ofercie sezonowek na Polsce, Słowację i Czechy. Pewnie, ze gdzieś trzeba sie uczyć, ale ile to trwa? Na start Biały Krzyż a potem już blisko na większe górki. W Wiśle potencjał maja Cienkow i Klepki, ale nie mogę zrozumieć dlaczego nie myśli sie o połączeniu sąsiadujących ośrodków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Nie można połączyć z prostej przyczyny. Jeden należy do spółki a drugi do osób prywatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 I to ma być powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Pewnie nie tylko to będzie powodem. Nie wnikam w to bo to nie moja sprawa. Wisła nigdy nie będzie drugim Szczyrkiem. I nie oczekuj tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Cieńków już zaczął inwestycje, inni musza dołączyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi